Някога, много отдавна, толкова отдавна, че още нямало хора, Планината - Родопа и Равнината - Тракия водели люта битка. Равнината сякаш успявала да избутва противника, но плащала твърде скъпо – Планината отхапвала парчета от нея и сама пораствала. Борили се дълго и яростно, толкова яростно, че наоколо се пръскал огън – от вулканите.
Накрая се уморили – Равнината – изнемощяла, а Планината – преяла. Преяла, но лакома – приискало й се да си отхапе още едно - последно парче. Но то се оказало твърде голяма хапка и устата й не успяла да се затвори в единия край. Оттам потекла слюнката й – пещерската Стара река. Получила се красива долина, планините я пазели от бури, а реката я напоявала.
Минало много време. Отнякъде се появили хората. Едни идвали и си отивали, други оставали за дълго, но всички те потъвали в забрава, когато си отидели… Докато не се появили бесите. Те създали богата култура, строили светилища и градове, като най-прочут бил Бесапара. И днес близките височини носят името Бесапарски ридове. Тези ридове били естествена защита на Долината, която по-късно нарекли Долината на бесите. По тях, освен че строяли укрепления и сгради, тогавашните хора погребвали и мъртъвците си. Все още има десетки могили – спомен за отдавна отишли си първенци.
Векове наред бесите не били покорени, но накрая Александър успял. След него – и римляните… Бесите били прочути, но щели да си останат забравени, ако нямали съседи с писменост, които да документират делата им. Даже славният Бесапара все още се издига само в древните летописи. Макар да има сведения къде се е намирал, останките му все още са „някъде около…”.
Бесите имат някои общи неща с инките..?!? Да, така е.
Първото е, че това не са имена на народи, но имената им са пренесени по-късно върху техните и даже върху съседни народи. Инките били управляващият род в страната си, а бесите – прочут род жреци на Себадий (Дионис).
Второто е, че знаем за тях от писанията на чужденци.
Минало много време. В Долината живели различни народи и много владетели се сменили…
С времето, Долината на бесите се прочула в околните земи като Долината на ябълките. Споменете пред някой пазарджиклия например (в зряла възраст или по-стар) за Козарско, за Бяга или за Исперихово – селата от Долината и веднага ще започне: „Знаеш ли какви ябълки сме брали/купували от там!”…
Преди Войната цялата долина била засадена с ябълки – карастоянка, айвания, английска зелена ренета, златна пармена, жълт белфльор… До гарите имало манипулационни пунктове, където ябълките се сортирали и откарвали от търговците, а една част се преработвала на пулп и се изнасяла в чужбина.
След войната започнало постепенно изкореняване на градините или подмяна на старите сортове с нови – по-модерни и не толкова ароматни и вкусни. В Козарско даже ябълки останали само по дворовете…
Днес местните хора започват отново да засаждат ябълки. Дали ще върнат старата слава на Долината, само времето ще покаже.
Накрая, не мога да не се изфукам...
е, ама ти си бил голЕма фукня, но има защо, и бравос, егати грамажа! цял полк можеш да изхраниш, машалах :)-тази е много сочна и сипкава кат я кьоря;)
е, ама ти си бил голЕма фукня, но има защо, и бравос, егати грамажа! цял полк можеш да изхраниш, машалах :)-тази е много сочна и сипкава кат я кьоря;)
И става червеникаво-жълта... но младият човек у нас ги предпочита по-зеленки и затова не съм я чакал да узрее напълно:)) Иначе си става много сладка и сипкава.
Отивам за ябълка - моите са "Цар Александър" - грамадански...
Благодаря ти!
31.08.2010 16:35
Прати една / ама от тия полинкилограмовите/ към морето :)
ЗНАМ ТЕЗИ ЯБЪЛКИ..ОТЛИЧНО ГИ ЗНАМ И ГИ ОБОЖАВАМ И НЯМА РАВНИ НА ВКУС НИКЪДЕ..НИКЪДЕ ПО СВЕТА!
И ДА ГО КАЧИШ КЪМ ПОСТИНГА..ЯСНО
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
Отивам за ябълка - моите са "Цар Александър" - грамадански...
Емиии, и на Цар Александър не бих простил:))
Благодаря ти!
Красива е... нали затова Бог й е пратил българите - за равновесие:))
Прати една / ама от тия полинкилограмовите/ към морето :)
Колко му е да метна някоя и друга, Дари:))
ЗНАМ ТЕЗИ ЯБЪЛКИ..ОТЛИЧНО ГИ ЗНАМ И ГИ ОБОЖАВАМ И НЯМА РАВНИ НА ВКУС НИКЪДЕ..НИКЪДЕ ПО СВЕТА!
И ДА ГО КАЧИШ КЪМ ПОСТИНГА..ЯСНО
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
Слушам, Джу!
Поздравления за хубавия постинг!
Поздравления за хубавия постинг!
Приемам поздравленията, похапвайки си... грозде:)) Ако остане място, може и някоя ябълка да "метна".
Нали знаеш - една за здраве, две за красота:)!
Това е демисезонния ми плод!
А дали и ябълката на Ева не е била от Долината на ябълките?:)
Тази великанка от цели 530 грама бих разделила с Мишел и бихме я хапнали с удоволствие - за здраве и красота!:)))
Поздрави за постинга и за плодовете на ръцете ти!
Благодаря, mariani! Почерпи се:))
Хубави ябълки стават на много места у нас:)) Помня едни червени карастоянки по дърветата, а навсякъде - сняг. Дърветата изглеждаха като украсени за Коледа.
Нали знаеш - една за здраве, две за красота:)!
Това е демисезонния ми плод!
А дали и ябълката на Ева не е била от Долината на ябълките?:)
Тази великанка от цели 530 грама бих разделила с Мишел и бихме я хапнали с удоволствие - за здраве и красота!:)))
Поздрави за постинга и за плодовете на ръцете ти!
Даже би останало и за още някого, Катя:))
Ябълките са хубав плод и ги има през почти цялата година. От тази градина почваме да берем към 20-ти юни и приключваме към октомври, а вече набрани, могат да изкарат и до нови.
Първата е айвания - стар местен сорт - сочни и много трайни.
Втората е "петровска" нискостъблена ябълка - също стар сорт - баба ми им казваше "цариградски". И дръвчето ми е "дамазлък"(по нашенски започва с Т).
Третата е белголден - от голямата група на златна превъзходна.
Четвъртата е глостър и се различава от червената превъзходна.
Последната е карастоянка - също стар местен сорт - не миже да се сбърка с друга.
Не си представям, че някой може да не харесва ябълки!
Освен това, май е единствения наш плод, дето го има на пазара през цялата година!
Сочен, вкусен, изключително полезен!
Да им се ненагледаш! Много са хубави!
А твоята е направо уникат!
Ние имаме круша в градината. Стават големи и вкусни като мед. Нямат трайността на ябълките обаче.
Днес сме на диня!:)
Поздрав!:)
Не си представям, че някой може да не харесва ябълки!
Освен това, май е единствения наш плод, дето го има на пазара през цялата година!
Сочен, вкусен, изключително полезен!
Да им се ненагледаш! Много са хубави!
А твоята е направо уникат!
Ние имаме круша в градината. Стават големи и вкусни като мед. Нямат трайността на ябълките обаче.
Днес сме на диня!:)
Поздрав!:)
Не остана много време за дини - застудя и навлизаме в сезон за други плодове:))
Някои круши ги обичам много, но по-трудно ни се получава отглеждането им - все болести, паразити...
А ябълката е наистина едричка, макар да съм чел и за по 750-800 грамови. Както се казва, животът е пред нас - има време и за такива гиганти. Има и причина да не държа да имам такива грамади - за да се получат, реколтата като цяло трябва да е доста слаба. Най-добре си е с нормално големи 200-300 грамови. И те са достатъчно едри.
http://diso.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/07/28/more-i-dyjd.583643
или друг по твой избор! Моля,отговори! :))
Поздрави и на теб, miaa! Още не съм открил Златната ябълка, но... знае ли човек:))
http://diso.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/07/28/more-i-dyjd.583643
или друг по твой избор! Моля,отговори! :))
Мисля, че читателите са по-добър индикатор от автора:))
21.02.2011 14:10
Това не ми беше известно, но обяснява традициите на местните хора в отглеждането на ябълки и славата на района като производител на тези плодове.
Благодаря!
2. кактуси Дидо
3. калифорнийски
4. започни от днес
5. короната и пръстенът
6. u sexy thing
7. за обучението
8. източни мъдрости
9. бисери
10. utube
11. разни
12. кафе
13. да тръгне клип
14. Законите на Мърфи
15. пътепис
16. клип
17. разВихрено
18. Иван Симеонов
19. снимки с висока резолюция
20. население
21. фото-форум
22. Юлиан Попов
23. ТДУ
24. bezplatno