Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.03.2015 12:27 - Енергоспестяващи устройства ли? Това е масова заблуда при доста хора.
Автор: dalida Категория: Технологии   
Прочетен: 4347 Коментари: 6 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Напрежението - захранването и консумацията на ел.ток  оскъпява сметките ни за ток




                           СЪЩЕСТВУВАТ ЛИ ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИ УСТРОЙСТВА


Е, ако съществуваха енергетиците щяха да ги забранят. Мислиш ли, че ако беше възможно подобно нещо, нямаше да е открито преди поне 30-40 години? Мислиш ли, че ако нещо подобно е възможно, енергийните компании ще го оставят на пазара?
Ето и причината да плащаме по-висока консумация: Според мен проблема е следния. Да кажем, че имаш един хладилник с компресор 1000W на 220V. Kато ти пуснат ток от Енергото на по-нисък волтаж, 200V на пример, този компресор почва да консумира 1100W от там се претоварва и гори!Проблема не е в ниския волтаж, а че пускат несиметрично напрежение, уж да вкарат постоянно токова съставна и да излъжат електромерите.Само дето, компресорите никак не харесват такива номера, хубавите изобщо не тръгват, калпавите горят...


Енергоспестителни устройства - съществуват ли наистина?
Има разбира се, фотоволтаици, хелио системи и подобни.Не само правите икономия на тока, ами и ще връщате един ден на енерго разпределителните дружества.
Колкото до разните кутийки: лапни шарани е имало и пак ще има.Да им е честито, на тия, дето ги продават, а на купувачите/потребители - съболезнования!
Енергоспестяващи устройства ли? Това е  масова заблуда  при доста хора.
Те се заблуждават от това, че дадени консуматори, за да запазят дадена мощност, при понижаване на напрежението увеличават консумирания ток пропорционално.
Останалото - закона на Ом, и такива чести изцепки като по форумите за марките,които са гарант за спестявания.... просто нямаше да ги има, ако не беше рекламата, която да подлъгва "габровците" т.е. скъперниците.

Мен ми го обясниха така - у вас тока би трябвало да е 220в, само че ЕРП-тата ви подават 190...това е свързано с по-голяма консумация, и по-големи загуби по мрежата - съответно по-голяма сметка.
С подобни устройства тока ви става 220в,при климатиците и ел.уредите си имат устройства,които се справят с проблема нисък волтаж, но не всички уреди успяват да се справят с проблема.
А обясниха ли ти читателю, че като имаш по-високо напрежение, тока намалява, респективно ако имаш по ниско напрежение, тока се увеличава ?
Ха сега загадка, откъде идва тази мистична разлика от едното към другото?
Просто е, отникъде.Мощността си е мощност, произведение от тока и напрежението, казано по просто, увеличаването/намалянето на едното респективно намаля/увеличава другото.Това Не е вярно!  Пример -
Представи си читателю, един прост котлон (същото е вярно и за електродвигателя на компресора, но с котлон ще е по-нагледно). Така - когато напрежението е точно 230V приемаме, че този котлон консумира 2300 вата (с цел лесни сметки), т.е. тока, който протича през нагревателя му е 10А. Дотук добре, следваме твоята логика. Обаче! Тук идва уловката - реално тока през нагревателя се определя от напрежението и съпротивлението. Демек тоя нагревател е проектиран и произведен със съпротивление от 23 ома, така че да позволи през него да протичат точно 10 ампера в нормални експлоатационни условия.
И какво става, когато вместо 230 волта, както е по спесификация, му пуснем 180 волта примерно? Става това, че съпротивлението на котлона ПАК си е 23 ома, напрежението е 180 волта, т.е. тока, който протича през него е 7.82А, т.е. по-МАЛЪК отколкото би трябвало, а не по-голям. Оттам мощността пада и макар че на котлона пише 2300 вата, всъщност той отдава около 1400 вата. Затова понякога ни се струва и усещаме, че напрежението е слабо.

Същото е с електродвигателите почти (с много дребни допълнителни условности). Единствения начин двигател да изгори при по-ниско напрежение на мрежата е да не може да преодолее пусковия момент, поради понижения пусков ток.  Ако имаме и малко повече управляваща електроника, то проблемът е почти сигурен. Например ако имаме инверторен климатик - двигател на компресора с управляеми обороти, респ. мощност, е много вероятно да изпука по електроника, докато при същите условия конвенционален климатик - "чист" елетродвигател на компресора, работи без да "гори". Ето причината поради която ЕС наложиха забрана на тези климатици - те просто се справят с ниското напрежение и имат дълъг живот. Докато инверторните са капризни и лесно горят при непрекъсната употреба (денонощно включени в мрежата). При намаляване на захранващото напрежение намалява и реактивното съпротивление, оттам се увеличава консумирания ток. От този по-голям ток започват да се нагряват намотките в двигателя. Ако не сработи топлинната защита изолацията в двигателя се стопява и започват фойерверки, пукане в радиаторите или шок (искри) в контакта, а крушките гърмят. От едно такова разминаване в напрежението печелят енергийните дружества, а потребителя - губи (плаща високи сметки за консумирана енергия). А,когато и часовника на електромера не отчита правилното време, дневната понякога става нощна, и обратно. Тогава печели потребителя от по-ниската цена на тока, но тези елекгромери които отчетат дистанционно, пре тях такива разминавания няма. Такова разминаване може да стане едва при старите механични електромери с външни часовници.
Независимо че хората говорят за електронните електромери че не могат да се бърникат за да се краде ток, в действителност - може, може да се краде ток, но това го могат само вътрешни хора т.е. техници от енергото с необходимата квалификация и куража да го направят, щото хванат ли те - глобите са сериозни. Просто електромера се поставя в особено положение,за да не отчита правилно тока. В енергото не работят глупаци, първо сменят таблата на служителите си, също и на разни фирми от бранша, водят статистики за кражбите и проверяват редовно "рисковите" табла.Чух, че са пуснали и статистика за месечната консумация, та ако ти паднат рязко показанията, да речем 2-3 месеца последователно, идват и сменят електромерите. Явно, кражбите са големи и се взимат мерки, а част от тях са точно отчитането на реактивната съставна от консумацията - у нас ползването на уреди с реактивна съставна е доста разпространено. и дали  електронните електромери имат автонастройка на DST..за часовниците си? кога започва броенето на нощната тарифа, в 22 ч или  в 23 часа? Един час - това си е чиста печалба за ЕРП-тата мислите ли?
Като обяснявам нещо на някой, за което все пак си имам понятие и съм сигурна какво говоря, реакцията е недоверие, а се вярва на рекламата и т.н., защото не става така да убиеш надеждата на един беден човек. Както винаги, в страна като нашата това е по-силно изразено. Трябва да сме достатъчно досетливи когато ни се предлага нещо "без пари", "ще ви спести много пари", "ще намали сметките ви" и тем подобни, да имаме едно наум, защото в 99% или ни лъжат. Както при рекламата на нещо, което ни най-малко е евтино или дава икономии.
Енергоспестяване може да се получи при -  фотоволтаичните, хелио, термални и ветро инсталациите. Всичко друго е "балон под налягане" и печалби за търговците.
Интернет има силата да направи от доверчивия човек - скептик и обратното. Интернет е начин да развиеш развинтената си фантазия и да я представиш като реална. Интернет е Сила! А Рекламата е в Полза на този, който я продава!  В тоя свят човек трябва да разбира от всичко по нещо. То затова американците, колкото и да са напред с техниката, ги имат за тъпи, там рекламата и измамите от всякакъв вид са на световно ниво :).  Не че и повечето българи не са такива... защото не искат и да знаят нещо друго извън тясната си област. В тоя технически свят, да разбираш малко от жичкаджийство, медицина или строителство си е направо задължително, освен тясната си специалност. Т.е електротехниката, медикаментите и строителните материали са свързани с ежедневието на хората по целия свят.

И за накрая едно пояснение - какво съдържат в себе си енергоспестяващите устройства струващи 65 или 80 лв? - има резистор, светодиод(който също консумира ел.ток) и кондензаторче, които не струват повече от 10 лв заедно. Ще плащате тока за през 2 светодиода, колкото и да е малък. Освен това поставяне на кондензатори е крайно нежелателно при инверторните двигатели. Ако имате желание да си скапете климатик или хладилник - можете да го направите и без да давате 65лв.
Защо не вярвам в подобни щуротии ? Защото технически не са издържани. Ако имаш за консуматори луминисцената лампа с обикновен дросел или разни моторчета, то това устройство ще ти спести около 1-2 стотинки на година. Ако имаш консуматори, като телевизори, климатици или компютри тогава устройството, ще те набута с 1-2 стотинки на година. За 99% от домовете ефекта ще е 0 стотинки на година икономия.Макар и незабележима сметката за ток ще е по-висока. Да не забравяме и първоначалната инвестиция.

Почти всеки асинхронен двигател (например водна помпа на село) има две намотки, едната от които през кондензатор, така че ефектът е отслабен. Инверторите, примерно при климатици работят на постоянен ток, така че пък там въобще няма място за икономии.

http://hardwarebg.com





Гласувай:
17


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kakvonovo - Da подкрепям те на 100%!
16.03.2015 14:00
За хората закона на Ом е сложна формула. За държавата обаче не е. Занчи има СЕМ за да не можеш да кажеш истината, но когато мръсните еврейски фирми лъжат чрез реклама в нета - това е ОК ! Не само са тока - натрапчиво от години. За разхода на колата с електронно устройство вкл. в запалката. За отслабване, фармация... Не е достатъчно да кажем :"Няма държава". Я напсувай някой депутат или тиква публично, или не си плати данъците!

Има държава и тя ни убива и граби умишлено!
цитирай
2. vmir - Не е за вярване колко безскрупулни са рекламите на такива устройства.
16.03.2015 14:00
Говоря с търговец на такова "американско чудо" дето смъквало разхода със 70%. Вадя уреда да проверя уверенията му, а той ми разправя, че икономията не била моментна, а се натрупвала. Как е възможно да се вярва на очевидни лъжи?
цитирай
3. kakvonovo - За по "знаячите" дето цъкат...
16.03.2015 14:07
Преди при комунизма и до 95 имаше начин за "мотивация на електромера".
При едната схема се спираше или завърташе обратно чрез намеса от контакт след електромера. Това е реално и работи. Фирмите пуснаха електромери които имаха механична спирачка предодвратяваща обратното въртене.
При другата сшема се правеше специален мост и електромера въртеше назад.

Със сегашните е малко по-трудно. Чувам че в София струва 400 лева и си готов. Правят го настоящи и бивши техници. намалява 0т 10% до 90%. Софтуер, мама, софтуер! При някои видове и техники е недоказуемо!
цитирай
4. kakvonovo - Знаеш ли...
16.03.2015 22:38
при едните дроселите при другите трансформатори и граецове... те с какво КПД са ? Абе ей не се излагайте! При нажежаемата крушка КПД е при 100 вата (волфрам 11АТМ) е около 37 - 42 %. При дросела е под 40%, при трансформаторите е около 80%. Преизчислете и ще разберете ако можете!
цитирай
5. krapetz - Глупости
17.03.2015 07:48
Понижено напрежение било увеличавало консумацията, вие учили ли сте физика и закон на Ом който цитирате тук а явно нищо не разбирате от него. Вземи една крушка от 220 волта, пусни и ток с напрежение 100 волта, и ще свети наполовина по слабо, ти на това повишена консумация ли му викаш?. А това че горели електромоторите също не е вярно, ще горят при по високо напрежение или при по голям механичен товар.
цитирай
6. batstefan - Енергоспестяващите крушки
18.03.2015 07:26
наистина са енергоспестяващи. Те отделят по-малко топлина, за която топлина обикновените крушки трябва да изразходят допълнителна енергия. Що се отнася за устройствата, които се включват в контакта, ефекта е нищожен. Заблудата е, че ще оправят косинус ф. Косинус ф е капацитивната енергия отнесена към индуктивната. В идеалния случай, това отношение е 1. В предприятията където имаме асинхронни двигатели, това отношение значително се различава от 1-ца, поради което се налага да се промени, чрез добавяне на допълнителни кондензатори. В битовата техника, просто не е необходимо. При климатиците, също не може да има енергоспестяващи климатици. С най-голям КПД са електронагревателните отоплителни уреди.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157307
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031