Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2020 19:19 - или,Защо обичам Дейвид Уилкок..
Автор: fun1001 Категория: Тя и той   
Прочетен: 1045 Коментари: 10 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
      

    image

Новият световен ред - добре дошли в Средновековието!
21 век ще е изключително сходен с 12 век, коментира Кхана.

/неправителствената организация New America Foundation 


Много страни ще преминат към хибридна, публично-частна система на управление – неосредновековен модел, който се прилага все по-широко в Африка и други територии

Представете си свят, в който Китай моделира Азия, Индия уверено разширява влиянието си от Африка до Индонезия, ислямът се разпространява, Европа е разкъсвана от кризи, независими градове държави натрупват огромни богатства и се превръщат в двигатели на иновации, частни армии придобиват контрол над все по-обширни територии, а религиозни радикали и хуманитарни организации се състезават за сърца, умове и портфейли, пише Параг Кхана от неправителствената организация New America Foundation в коментар за Financial Times.

Звучи като разказ за сегашната ситуация, но всъщност описва абсолютно точно световната сцена от преди около хилядолетие – апогея на Средновековието.

В последните години се налага концепцията, че след края на Студената война страни като Китай и Бразилия ще набират все повече инерция, допринасяйки за налагането на модел, който експертите определят като мултиполярен световен ред.
И все пак през следващите 10 или 20 години съвсем не е сигурно, че бъдещето, което мнозина анализатори чертаят – залезът на САЩ, задълбочаването на кризата в Европа и все по-голямо разрастване на икономическата и политическата мощ на
Индия и Китай, наистина ще се сбъдне.
 

Всъщност в момента се наблюдава не само нарастване на влиянието на отделни нови сили, но и изгряването на многобройни нетрадиционни центрове на властта.
Накратко, това е един неосредновековен свят.
21 век ще е изключително сходен с 12 век, коментира Кхана.

Приблизително хиляда години назад светът е бил едновременно ръководен от Изтока и Запада. Китайската династия Сун е управлявала най-големите градове на планетата, изработвала е барут и е печатала хартиени пари. Приблизително по същото време империята Чола в Индия е контролирала моретата до Индонезия, докато халифатът на Абасидите доминирал Близкия изток от Африка до Персия. Византия пък изпитвала слабост както поради, така и въпреки обширните си територии.
 

Само в средновековна Европа гледали на този политически пейзаж с лошо око.

Светът в тези дни е бил наистина мултиполярен.
Империите и на изток, и на запад управлявали, без да се поддават на чужд натиск, точно както в наши дни все по-често постъпват Китай, Индия и ислямските арабски общества.

Има и още една причина, поради която сравнението на съвременния свят със Средновековието е удачно.
През 12 век кръстоносните походи и Пътят на коприната са свързали Евразия в първата в историята глобална търговска система – точно както глобализираните търговски пътища днес.

Търговски компании от Брюж и Венеция финансирали трансконтинентални експедиции в търсене на подправки и други богатства. Марко Поло посетил двора на Кублай хан в Китай, след като се насладил на градините и лозята на Кашгар и богатствата на Сиан. Арабският пътешественик Ибн Батута осъществил дори още по-дълго пътуване до Далечния изток, посещавайки Южна Индия и Суматра.

В наши дни глобализацията има почти същия ефект – отслабване на мощта на Запада, но също така и прехвърляне на функциите на някои държави към градове, компании, религиозни групи, хуманитарни неправителствени организации и дори отделни личности. Тази ситуация във властта няма да отшуми десетилетия и дори векове, също както това се е случило преди хиляда години, посочва Кхана.

В светлината на финансовата криза някои анализатори виждат точно обратните тенденции. Все пак, като се вземе предвид естеството на силите, движещи света към ново Средновековие, твърде опростено е да се говори за „завръщане към държавата“ - заключение, базирано на спасяването на Уолстрийт и пакетите за стимулиране на световната икономика, приети от правителствата по цял свят. Доста по-показателен за бъдещето е разпадът на постколониалния свят от Африка и Близкия изток до Южна Азия, където пренаселеността, корумпирани правителства, етнически конфликти и колапсът на инфраструктурата обричат много страни.

От Конго и Судан до Пакистан много страни вероятно ще преминат към хибридна, публично-частна система на управление. Например Афганистан, където вероятен изход за бъдещето на страната е сключването на договори между чуждестранни миннодобивни компании, правителството в Кабул, местните племенни вождове и международните мироопазващи сили – неосредновековен модел, който се прилага все по-широко в Африка и други територии по света.

В икономическо отношение повечето страни, богати или бедни, западни или източни са се превърнали във филтри, опитващи се да управляват потоците от стоки, капитали и хора, стимулирани от глобализацията. През средните векове личното благосъстояние зависело от семейния статус, принадлежността към дадена гилдия и собствеността. Градовете се разраствали, като лоялността на техните жители не била насочена към държавата като такава, а към този, който доставял стоките.

Днес за предоставянето на основни услуги, независимо дали те са в сферата на сигурността, здравеопазването или образованието, хората по света разчитат все повече на отделни корпорации. В Индия повечето от публичните услуги се осигуряват от индустриални конгломерати като Tatas и Ambanis, чиито семейни бизнеси управляват цели градове фабрики. Те все повече заприличват на Медичите, доминирали Флоренция през 14 век. Ислямският свят също е изпъстрен с подобни примери. Мюсюлманското братство в Египет и Хизбула в Ливан функционират не само като политически партии, но и като социални институции, осигуряващи здравеопазване и образование.

Разбира се, перфектна аналогия не може да съществува, но паралелът със Средновековието може да служи като предупреждение.

Единственото липсващо парче в пъзела е Америка. През Средновековието Новият свят все още не е бил открит. Ако Европейският съюз играе ролята на Светата римска империя, САЩ са новата Византия – обърнати както на Изток, така и на Запад, преживявайки относителен упадък. Не чрез сила, а чрез умела дипломация византийците успели да се съхранят много столетия след залеза на военнополитическата си мощ.

Новият свят ще изправи Запада пред огромни предизвикателства. Все пак ако САЩ приложат истинска византийска стратегия, шансът да предотвратят потенциални нови конфликти е доста голям.

 image

Георги Стоянов
/ за инвестор бг



     image



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. fun1001 - :-)) защо обичам..така Дейвид..
26.01.2020 19:51
това име, ме преследва..
дали е от библ времена ,или от литературни,и
медийни герои,докоснали моето съзнание финно, и дълбоко
нз..ноо, ние имаме Синхрон, фреквенция)

Д Уилкок, има превед. 2 книги на бг език..жалкоо,
защото, е..уникален..обладава чар, харизма, интелект.ЕИ..
съчетани с дълбоки духовни познания, и ..усет,как да те хване
за гърлото..с тези сини очи @

следва...
цитирай
2. fun1001 - книгата, която визирам тук/ Спиралата на времето и ключът на синхронността
26.01.2020 20:06
а, това е п вата му книга:
'Енергийното поле на Вселената и трансформацията на човешкото съзнание'
там,той дава уникален( според мен) модел,как работи
Нашата Вселена, ръководена от безкрайният Космичен Разум..
и, по точно, как събитията, и Историята на Земята и хората
се повтарят в определена (свръхсъзнателна, и ритмична Спирала..

та, затова избрах тази статия, която ми попадна по рано..
има резон,нали...

цитирай
3. ednalady - ето, накр..за автора..
26.01.2020 20:19
„Бяха ми нужни трийсет години, за да обобщя и осмисля всички данни и изследвания, свързани с Вселенското енергийно поле, и повече от две години интензивна работа, за да събера суровите данни в 700 страници, които след това да съкратя и оформя в един завършен продукт. Убеден съм, че си струваше чакането.

Уверете се сами!” Дейвид Уилкок

Дейвид Уилкок - наричат го Новия Кейси или преродения Едгар Кейси. Дейвид Уилкок е завършил психология в Нюйоркския университет. Той е професионален лектор, автор на филми и изследовател на древните цивилизации, науката за съзнанието и новите парадигми на материята и енергията. Представя своето позитивно виждане за бъдещето след 2012 г. по завладяващ начин чрез наука и мистика. Проучванията му за 2012 година стигнаха до милиони хора чрез филма „Енигмата 2012” и сайта му www.DivineCosmos. През 2012 г. се очаква да излезе и новият му филм „Convergence”.

От къде започна всичко?

„Много духовни учители – и древни, и съвременни, са излагали теорията, че ние живеем в един Божествен Космос и че цялото пространство, време, материя, енергия и биологичен живот са продукт на един безкраен разум.


Първата сериозна книга, която прочетох, беше „Как да накараме ЕСП да работи в наша полза” от Харолд Шърман. Бях на седем години. Упражнявах техниките, посочени в книгата, и постигнах забележителни резултати – по този начин доказах на самия себе си, че всички притежаваме вродени паранормални способности, които могат да бъдат развити, и че разумът може да съществува и извън физическото тяло.


В пети клас открих, че д-р Франсис Крик е доказал, че ДНК е прекалено сложна конструкция, за да се появи и развие по случайност. Още в основното училище вече имах някои успешни опити в съзнателното сънуване. При тези преживявания се озовавах в среда, в която можех да левитирам предмети, да летя, да минавам през стени, да създавам във физическа форма всичко, което си пожелая, или дори да променям с едно щракване на пръсти цялата обкръжаваща ме среда.


цитирай
4. ednalady - пр четене, удоволствието е мое )
26.01.2020 20:20

Започнах да се чудя – дали нашата физическа реалност може да бъде подчинена на същите закони, поне в определена степен.


В колежа вече се занимавах значително по-активно с тези проучвания, особено след като мой приятел ми разказа за лекцията на свой професор по физика, който обяснявал на студентите си, че НЛО са истински, че са се разбили на нашата планета в Розуел, както и много други факти. Професорът освен това изтъквал, че множество технологични открития са директно следствие от тези събития – всъщност повечето съвременни научни постижения, от лазерите и оптичните кабели, през тефлоновите покрития и компютърните чипове.


За мен беше еднакво впечатляващо и твърдението, че много от съществата, открити в тези кораби, са били хуманоиди – или приличащи точно на нас, или с повърхностни разлики като лилави ириси. Този професор бе работил на най-отговорна позиция в НАСА през 70-те години на ХХ век и твърдеше, че сред хората с неговия достъп на информация това било напълно неоспоримо познание, но трябвало да го крият в тайна, за да се избегне масова паника, която би довела до нова световна война.


До 1995 г. бях прочел повече от триста различни книги, засягащи паранормалната тема, включително НЛО, Атлантида, полтъргайстите, преодоляването на пространството, огъване на лъжици, ЕСП, чудовището от Лох Нес и т.н.

Кулминацията на моите открития беше материалът за Закона на Единния през януари 1996 г. - той представлява невероятно обширна философия на науката и духа, която по един елегантен начин спои всичко, което бях прочел дотогава.


Не исках сляпо да вярвам във всичко, което пишеше в тези книги, затова започнах да правя по-задълбочени проучвания по всички теми. И открих изумително огромно количество научна информация, която можеше да подкрепи идеята, че Вселената е сътворена от живо, съзнателно енергийно поле.”

По материали от световната и българската преса
цитирай
5. eva666 - Книги на български език - Спиралата
26.01.2020 20:37
сега, потърсих, виждам, че е качена в спиралата..
а, също, можете да разгл и неговият личен сайт..

Divine Cosmos | Official Site of David Wilcock
цитирай
6. fun1001 - етоо..Россията, пак ни би..) накъде сме тръгнали, да ритаме и ние...дриплювци..
26.01.2020 20:49
Дэвид Уилкок "Секреты перехода в новое измерение ...

това е третата му книга..
явно, в БГ, няма пари..и Интерес..
също,мерак и акъл, или всичко, ведно...)


цитирай
7. getmans1 - Здравей ДЖУ, автора и написаното ...
26.01.2020 22:51
Здравей ДЖУ, автора и написаното няма да коментирам сега ... може би защото сме чели еднакви книги с него ... е, доколкото са ми били достъпни ... изводите ни хем си приличат но и се отличават ... за това друг път, уморен съм допивам си виното и тутунеца и ...

Само няколко думи по картинката ... не знам дали е истинска илюстрация от книгата или си е твоя т.е. така си решила самата ти да илюстрираш прочетеното ... и в дата случая ме се струва неудачна ...
Забеляза ли, че препоръките са десет също като като Десетте Божи заповеди ...
ТА, ако някой смята, че тези правила ограничават свободата то, аз мисля, че е сбъркан човек ... аз познавам хора които наистина живеят в противовес с такива правила ... и познай, КЛОШАРЯТ само ПОНЯКОГА когато се напие смята, че е СВОБОДЕН .

Аз не съм като „някой си„ да онагледява мислите си със „случки за всеки случай„ но сега в момента мога да кажа, че познавам или познавах поне десет такива човека ... поне десет, на първо четене ... Поне десет а по-точно повече са, между тях приятел, колеги и познати от квартала, все хора за които мога с чиста съвест мога да кажа, че не системата ги смачка ... смачкаха ги разбиранията им.

За финал, ГОРКО ТОЗИ, КОЙТО НЕ РАЗБИРА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СВОБОТА И СЛОБОДИЯТА ... и да, прав е автора като казва нещо за спиралата на живота ... според мен не е удачен примера с който онагледява тезата си т. е. да ни връща така брутално хиляда години на зад във обществените взаимо отношения ... ДО УТРЕ ...
цитирай
8. fun1001 - :-)) здр, гет, мн ме зарадва..
27.01.2020 09:58
че, си чел.внимателно..защото, мисля../имах на ум..
поста да е нещо по различно, и авангардно..провокативно..
картинката, я тапосах аз...как позна.))
знам, че не е удачна..точно тук..но, аз обичам..
сблъсъка на позиции, и настроения...
това..кара хората( някои) да се събудят..и размислят..
нали...
за Десетте Божи заповеди, явно е нужен др.пост
интересна идея ми подаваш.Благодаря!




Само няколко думи по картинката ... не знам дали е истинска илюстрация от книгата или си е твоя т.е. така си решила самата ти да илюстрираш прочетеното ... и в дата случая ме се струва неудачна ...
Забеляза ли, че препоръките са десет също като като Десетте Божи заповеди ...
ТА, ако някой смята, че тези правила ограничават свободата то, аз мисля, че е сбъркан човек .
цитирай
9. getmans1 - че, си чел. внимателно. . защото, ...
27.01.2020 11:02
fun1001 написа:
че, си чел.внимателно..защото, мисля../имах на ум..
поста да е нещо по различно, и авангардно..провокативно..
картинката, я тапосах аз...как позна.))
знам, че не е удачна..точно тук..но, аз обичам..
сблъсъка на позиции, и настроения...
това..кара хората( някои) да се събудят..и размислят..
нали...
за Десетте Божи заповеди, явно е нужен др.пост
интересна идея ми подаваш.Благодаря!




Само няколко думи по картинката ... не знам дали е истинска илюстрация от книгата или си е твоя т.е. така си решила самата ти да илюстрираш прочетеното ... и в дата случая ме се струва неудачна ...
Забеляза ли, че препоръките са десет също като като Десетте Божи заповеди ...
ТА, ако някой смята, че тези правила ограничават свободата то, аз мисля, че е сбъркан човек.


... АЗ, винаги чета внимателно ... заразлика от тези дето ме упрекват, че съм „малко чело но много писало„ ... в малкото случаи да мина по диагонал си го признавам, винаги ..
цитирай
10. fun1001 - и аз съм така.иначе, нямаше да..коментирам..бляя бляя, бля..)
27.01.2020 11:22

... АЗ, винаги чета внимателно ... заразлика от тези дето ме упрекват, че съм „малко чело но много писало„ ... в малкото случаи да мина по диагонал си го признавам, винаги ..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fun1001
Категория: Тя и той
Прочетен: 1569925
Постинги: 1175
Коментари: 8883
Гласове: 1564
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930