Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2014 21:49 - Нека говорят документите за ДПС и връзките им със САЩ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 2412 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://burgas-podlupa.com/2014/06/19/нека-говорят-документите-за-дпс-и-връз/ Нека говорят документите за ДПС и връзките им със САЩ


Някога мислехме, че ДПС са слуги на Анкара, после в картината се включиха СССР, ОНД, Русия, а сега имаме достатъчно документи да включим и САЩ …

Ясно е, че ДПС бе създадена не без активното участие на ДС и агентите- Доган, Местан, Лютфи …

През ноември 2007 г. става ясно, че ДПС има и най-голям брой кметове с агентурно минало – 41, като само един е в коалиция с друга партия, всички останали са самостоятелно издигнати от движението на Ахмед Доган.

В 42-то Народно събрание сътрудниците на ДС от ДПС са :
Ахмед Башев (1964), издигнат в 1-и МИР-Благоевград – агент „МАНОЛ” на Областно управление на МВР-ДС Благоевград от 1988 г.;
Лютви Местан (1960), издигнат в 9-и МИР-Кърджали и в 29-и МИР-Хасково – агент „ПАВЕЛ”  на ВКР от 1979 г.;
Рамадан Аталай (1957), издигнат в 18-и МИР-Разград и в 20-и МИР-Силистра – агент „ВЕРГИЛ” на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г.;
Янко Янков (1955), издигнат в 21-и МИР-Сливен – нещатен служител на Областното управление на МВР-ДС в Сливен от 1986 г.

И ако тук връзката ДС – ДПС е обяснима и ясна, то впечатление прави обгрижването на ДПС от разни институции на САЩ през годините та чак до днес …

А дали това не обяснява и посещението на Борисов в САЩ, разговорите със Збигнев Бжежински и очакването дори от „Файненшъл Таймс“ за една коалиция с ДПС ?!

Нека видим интересното начало на отношенията ДПС – САЩ

imageснимка : Уикипедия

ДПС е учредено на 4 януари 1990 г. , а на 26 март 1990 г. е неговата учредителна конференция.

Само около 40 дни по-късно виден представител на администрацията на САЩ посещава Кърджали …

imageИнтересно и шокиращо изказване на Ричард Шифтър, който беше помощник-държавен секретар по правата на човека и хуманитарните въпроси 1985-1992, и е заемал много други важни постове.

През пролетта и есента на 1996 г. САЩ издигат амбициозната и по-мащабна (в сравнение с Процеса от Ройомон на Европейския съюз) инициатива – План за развитието на южните Балкани. Инициативата е известна като План „Шифтър. Целта е мирният процес, започнал с подписването на Дейтънското споразумение (1995 г.), да получи по-нататъшно развитие. Предлага се финансирането на няколко инфраструктурни проекта, които имат отношение към приоритетния за САЩ коридор „Изток-Запад”, преминаващ през Албания, Македония, България, Турция и Грузия като връзка между Европа и Кавказ. По-късно САЩ допълват инициативата, отправяйки послание за сътрудничество на страните от региона. Така се разкрива възможност за ангажиране на чуждестранни инвестиции в този район. През декември 1996 г. в Женева се провежда среща на експерти от Югоизточна Европа с Ричард Шифтър, представител на американския президент. Договаря се сътрудничество в областта на опазването на околната среда, изграждането на петроло- и газопроводи, извеждането на енергийни източници в Средиземно море, телекомуникации… Планът „Шифтър” си поставя за цел:

  • създаване на условия за сътрудничество между страните от региона;

  • разработване на общорегионални планове;

  • създаване на условия за привличане на частния сектор в регионалните усилия за развитие на икономическото сътрудничество и подобряване на околната среда;

  • подпомагане установяването на регионален климат, насърчаващ участието на частния сектор в реализирането на инициативата.

С цел да предизвика интереса на чуждестранните инвеститори към инфраструктурните проекти, на 3 май 1997 г. Ричард Шифтър идва на посещение в България. „САЩ ще помогне на балканските страни със съвети, но най-добре е те сами да си помогнат” – заявява специалният съветник на президента Клинтън. По Плана „Шифтър” са отпуснати помощи за изграждане на кабел от Гюешево до София, пункт на границата между България и Македония, проучване на бургаското пристанище.

Планът „Шифтър” и конкретната роля на България в него са обсъждани по време на официалното посещение на Петър Стоянов в САЩ през февруари 1998 г. Одобреният план за действие на САЩ в Югоизточна Европа насърчава мирното решаване на споровете. В българската му част се предвижда борба с организираната престъпност и стабилизиране на демократичните и икономическите реформи. В документа се посочва, че двете страни ще разширяват взаимната търговия и инвестициите и ще насърчават построяването на пътища за пренос на енергийни ресурси от Каспийския басейн.

 Ричард Шифтър е съветник в Държавния департамент на САЩ и има основна роля при разработването на плана.

През 2003 г. на посланик Ричард Шифтър беше връчен орден „Стара планина“ за неговия изключителен принос в развитието на българо-американските отношения и демократичните процеси в страните от Югоизточна Европа. Отличието беше връчено на 26 март от Елена Поптодорова, посланик на България в САЩ. Посланик Шифтър е инициатор на създаването на Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа (ИСЮЕ).

Успоредно с тази дейност се натъкваме на интересни факти от една страница : http://bgfriendsofusa.com/?cat=3&paged=5

1994

Monday, January 10th, 1994

14 януари. Наскоро назначеният директор на Корпуса на мира за България Роджър Парент посещава Кърджали. Освен с работещите в града доброволци, той се среща и със заместник-кмета Яшар Шабан.

7 февруари. Дванадесетчасов работен ден имат американски дипломати в Кърджали. Томас Прайс – зам.-посланик, и Джон Кунстадтър – политически съветник в Посолството на САЩ, разговорят с ръководствата на местните политически партии ДПС, СДС, БСП и ОПТ, както и с кмета Исмет Саралийски.

22 февруари. С коктейл отбелязват четвъртия си рожден ден членовете на Дружество “Приятели на САЩ” в бар “Панорама” на хотел “Арпезос”.

     

На партито присъства и работещият в Кърджали доброволец от Корпус на мира Фредерик Краймън /Фриц/ заедно с приятелката си Микел, току-що пристигнала от САЩ.

11 март. Машиностроителен завод “Бенковски” започва производство на колички от алуминий за хранително-вкусовата промишленост, износ за САЩ.

5 април. Още едно американско семейство се установява в Джебел. Юджин и Естер Кунц от Корпуса за международно сътрудничество ще помагат на общинската администрация в разработване на икономически програми и проекти.

7 април. Посланик Уилиям Монтгомъри открива Българо-американския информационен център в Кърджали. Той ще се помещава в офиса на Дружество “Приятели на САЩ” и е изграден със съвместните усилия на Посолството на САЩ, Корпуса на мира и Дружеството. Официални гости са съпругата му Лин, Мери Ноел Пепис от Американската асоциация на юристите, Джанет Паз Кастилио – директор “Програмиране и обучение” за Европа, Азия и Средния Изток в Корпуса на мира, Вашингтон, секретарят на Община Кърджали Антоанета Панушева, енорийският свещеник Иван Бонев и представител на мюфтийството.

Следобед е посрещнат от директора на Оловно-цинковия комплекс инж. Руси Дафинов, за да разгледа завода. В това време съпругата му Лин Монтгомъри дарява кухня на  Детска градина “Ян Бибиян” и посещава Езиковата гимназия “Христо Ботев”, където предоставя  книги на изучаващите английски език. Мери Ноел Пепис от Американската асоциация на юристите провежда среща с представители на съда, прокуратурата, следствието и полицията. 

 

По-късно посланикът взема участие в откриване на новата поликлиника, а вечерта той и придружаващите го гости присъстват на  коктейла, даден от кмета Исмет Саралийски по случай Деня на здравния работник.

27 април. ТПК “Изкуство” – Момчилград, започва производство на мъжки спортни ризи по поръчка на американската фирма Woofnich.

28 април. Джералд Зар – директор за България на Американската агенция за международно развитие, посещава Кърджали и изказва задоволството си от успешния модел на приватизация в общината, който се реализира със съдействието на Агенцията чрез консултантската фирма “Кей Пи Ем Джи”.

5 май. Картини на кърджалийския художник Иван Стойчев заминават за Лос Анджелис, където в Чим Грег арт галери ще участват в голяма художествена изложба. Пак в тази галерия Стойчев е участвал със свои творби за пръв път през 1992 година.

10 май. Кърджалийската фирма “Формопласт” изпълнява поръчка за изработване на сглобяеми каси за САЩ, в резултат на подписан във Вашингтон договор от директора Марин Кирчев.

Юли. На 20-дневен курс заедно с още 17 специалисти от страната заминава Михаил Гайдарджиев, директор на Териториално данъчно управление в Кърджали. Посещението е част от проект на Американската агенция за международно развитие и Българското Министерство на финансите.

4 септември. В Българо-американския център в продължение на две години ще работи като бизнес-консултант доброволецът от Корпуса на мира Ричард Фрийд.

 image

Ричард Антъни Фрийд е притежател на частната американска картелна компания “Дженсън Фуил къмпани”. В момента тя се ръководи от тримата му синове и дъщеря му и в нея работят около 1050 души. 70-годишният Ричард е в сферата на бизнеса през последните 55 години. Започнал е с годишна печалба от 200 000 долара, а  момента тя е стигнала 27 милиона. Развивал е над 30 бизнеса, все свързани с търговията и продажбата на петрол и петролни продукти.

14 септември. Аниса Полсън от Корпуса на мира ще преподава 2 години английски език в СОУ “Никола Вапцаров” в Момчилград.

 image

Тя е родена в Чикаго преди 24 години, но идва от град Хамптън, Айова. През 1992 г. Завършва “Нортвен юнивърсити” в родния си град.

16 септември. Кметът на Община Кърджали Исмет Саралийски заминава за САЩ на семинар по проблемите на местното самоуправление, организиран от Американската агенция за международно развитие.

 

Градоначалникът ще бъде гост на Асоциацията на градските управи в Чикаго. Заедно с него са кметовете на Дупница, Русе и Бургас, секретарят на Община Благоевград и зам.-министърът на териториалното развитие.

1 октомври. Тахир Халил, началник отдел “Земеделие” в Община Кърджали, е първият агроспециалист от региона, който заминава за САЩ. Поканен е от ВОКА (Доброволци за задгранична кооперитивна помощ) за участие в едномесечен курс на обучение и обмяна на опит.

13 октомври. Пет камиона ще дари на България Американското правителство, съобщи в София посланикът на САЩ Уилям Монтгомъри. Возилата са товарни и едното ще бъде предоставено на Кърджали.

28 октомври. Представителите на ВОКА Уилям Мормън – бизнесконсултант, и Дейвис Хоран – специалист по управление на кооперации и ферми, посещават селата Широко поле, Миладиново, Жинзифово.

19 декември. Кристофър Роуън – втори секретар в посолството на САЩ, наблюдава парламентарните избори в Кърджалийско.

29 октомври. От САЩ се завръща директорът на РДВР Димитър Ташев, където е бил на двуседмично обучение по овладяване на кризисни ситуации при извършване на терористични актове.

1993

Sunday, January 10th, 1993

10 януари.  Кметът на Община Кърджали Исмет Саралийски и заместник-кметът Петър Бояджиев заминават за САЩ по покана на “Сокотаб”.

 

Разглеждат три фабрики за производство на цигари, запознават се и с местното управление в една община, както и със забележителностите на Лос Анджелис и Сан Франциско.

25 януари. Двама представители на “Доброволци за задгранична кооперативна помощ” – Доналд Нот и Тед Шлапфър, заедно със съпругите си Даян и Бет, пристигат в Кърджали. В началото на двадесетдневния си престой те посещават  Поточница, където споделят опит със селяните, които смятат да организират частна кооперация.

28 януари.  Камен Буров, кмет на  Жълтуша, получава покана за участие в международен семинар по проблемите на малките етнически общности във Вашингтон. Той ще представлява общността на потомците на помохамеданчените в миналото българи. В подготовка за пътуването си той се  среща със Стийвън Войен, втори секретар по политико-икономическите въпроси при Посолството на САЩ.

4 февруари.  Кметът на Община Кърджали Исмет Саралийски и заместникът му Петър Бояджиев се завръщат от САЩ. Посетили са седем града, сред които Лос Анджелис, Сан Франциско и Ню Йорк, както и фирмите “Рейнолдс табако” и “Филип Морис”. Домакините им от “Сокотаб” са споменали, че вместо пари, могат да дарят апаратура за местното здравеопазване.

10 февруари. Експертите от ВОКА – специалист по фермите и лесовъд, са в Бял извор и Млечино от Ардинска община, където се срещат с общинската управа и поземлената комисия, след което посещават частната мандра на Росен Хаджийски в Бял Извор, кошарите на Пламен Асенов в Жълтуша и Държавното лесничейство в Ардино.

11 февруари. В Дома за деца и юноши в село Студен кладенец активисти от младежката организация на Българския червен кръст (БМЧК) раздават помощи (дрехи), предоставени от Американската агенция за международно развитие.

22 февруари. Специално за третия рожден ден на Дружество “Приятели на САЩ” в Кърджали пристига културното аташе при Посолството на САЩ Марк Дилън.

     

След проведени разговори  той и придружаващият го проф. Пийт Дженкинс от Американската агенция за международно развитие присъстват на коктейл в ресторант “Седемте къпини”.

10 март. Доброволци от БМЧК зарадваха 19 деца от помощното училище “Петър Берон” в Кърджали с якета, грейки и боти, дарение от Американската агенция за международно развитие.

11 март. Джон Гардела, директор за България на Корпуса за гражданска демокрация, представя в Кърджали доброволческа програма, свързана с болничната администрация.

12 март. Училище “Димитър Благоев” (сега “Йордан Йовков”) получава по пощата рисунки от американски деца от Калифорния и Уискънсин, много от които придружени със снимки и писма на авторите. С помощта на учителите по английски език кърджалийчетата написаха отговорите. Заедно с писмата за САЩ заминават и рисунки за цяла изложба на тема български обичаи и легенди, изпратени до Световната организация “Демокрация с четка за рисуване”.

 

17 март. Американският посланик Хю Кенет Хил дарява линейка на Джебел.

 image 

Това е третото му посещение в Джебел като посланик.

18 март. За втори път Пийт Дженкинс от Американската агенция за международно развитие е в Кърджали, за да предостави на кмета Исмет Саралийски пакет от документи за подготвяне на бюджета, контрола на данъците, следенето на доходите и използването на земите, включени в регулационния план на града.

 image

Споделя и богатия си двадесетгодишен опит на областен управител в Северна Каролина.

19 март. Град Кърджали е изборът на Американската корпорация “Ленд О’Лейкс”, която втора година работи в България, да проведе своя първи едноседмичен курс по маркетинг. От Южна България присъстват 18 специалисти, от Кърджали – 7. Лектор е проф. Труман Граф.

5 април. Американският журналист Марк Хамилтън, изпратен в България от Института за мир в Айова и работещ от 6 месеца във Варна, пристига в Кърджали по покана на Дружество “Приятели на САЩ”, за да проведе тридневен семинар за журналисти.

26 април. Семейство Крейн, експерти по тютюна и маркетинга в тютюневия бранш, пристигат от Кентъки със съдействието на ВОКА и по покана на общинското ръководство на Джебел. 

3 май. Семейство Едмъндс от град Тейлър, щата Тексас, сътрудници на  Международния корпус за подпомагане, пристигат в Джебел по покана на общинското ръководство, за да споделят своя опит по техника на формиране на общинския бюджет, организация на управленските структури, координация между административните звена и др.

24 май. За представяне на проекта за приватизация, изготвен от американската консултантска компания “Кей Пи Ем Джи”, в Кърджали пристигнат директорът на фирмата за Източна Европа Томас и колегите му Луис и Дейвис.

4 юли. В парк “Простор” се събират членове и симпатизанти на Дружество “Приятели на САЩ”, за да отбележат Националния празник на САЩ.

 

Детската железница направи специално за тях символичен тур на дружбата до Чикаго и назад.

16 юли. Гери Мор, управляващ проект за приватизация, изготвен от американската консултантска компания “Кей Пи Ем Джи”, и колегата му Чърч Луис, отговарящ за Кърджалийски регион, се срещат с кмета Исмет Саралийски, за да обсъдят етапа на развитието.

3 август. Втора линейка, дарение от САЩ, предоставя посланик Хил на Джебел.

4 август. Стартира обучение по маркетинг и реклама в СОУ “П. Р. Славейков”, в което за една година ще се включи и проф. Мартин Грьонендайк от Американска асоциация “Хотели и мотели”. Проф. Грьонендайк е специалист по маркетинг и туризъм. Преподавал е мениджмънт и маркетинг в университета в Източен Страсбург, Трансилвания, бил е ръководител на Американската търговска мисия в Австрия. Дълги години е ръководил туристическите асоциации “Хаят” и “Хилтън”.

3 септември. Прощален коктейл в хотел “Шератон” в София дава посланикът на САЩ Хю Кенет Хил, който напуска България поради изтичане на мандата му. Сред гостите са кметът на Община Кърджали Исмет Саралийски, кметът на Община Джебел Алиосман Яшар, художничката Станка Димитрова и председателят на Дружество “Приятели на САЩ” Валентина Иванова.

17 ноември. Сключен е договор между американската консултантска фирма “Ке Пи Ем Джи – Пийт



Тагове:   ДПС,   връзка,   сащ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13705076
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031