Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2021 18:19 - Кой и как спира ръста на заплатите в България?
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3665 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Да си отговорим на този фундаментален въпрос ще ни помогме най-прясна и официална информация от Националния статистически институт (НСИ) на България. От нея ще научим средните брутни заплати в страната, по региони и области, по месеци и тримесечия, а също така и след разпределянето на годишни премии. Готови ли сте?

За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимките с таблиците, ако трябва и втори път.

image

В тази таблица виждате средните месечни брутни заплати по региони и области, за 2020-та година. И като стана дума за региони Северозападна България продължава да бъде №1 по най-голяма бедност в целия ЕС. Това не пречи една от петте области в този регион да е №2 по най-високи средни заплати единствено след столицата София. На какво се дължи това? Сещате ли се? Ама наистина ли не се досещате? ЖОКЕР - вижте името на този блог.

Тези данни дават възможност за множество анализи и здравословни изводи. Главен инструмент за провеждането на тези анализи и мъдри изводи е умението да се смятат проценти. Спомняте ли си? ЖОКЕР - вижте в учебника по Математика за 5-ти клас.

За да ви стимулирам към самообучение и усавършенстване ще ви дам само един пример. Средната заплата в област Враца, за 2020-та г. се е повишила с 15,4%, докато в столицата София този ръст е едва 12,3%. Още ли не се сещате за сметка на кой точно бизнес и компания се бележат тези аномални развития? А представяте ли си, какъв е ръста само в рамките на въпросния бизнес и компани? Не се стискайте да отпуснете фантазията си!

И всичко би били ОК и в реда на нещата, ако въпросния бизнес и компания произвеждаха нещо ново или повече от преди. Но на практика ядрената мафия в АЕЦ "Козлодуй" ежегодно произвежда еднакво количество продукция и нищо ново! От къде идват тогава тези надувания на доходите? От престъпно надуване на цената на електроенергията, продавана от АЕЦ "Козлодй" на борсата. Единствено и само!

Какво се получава в крайна сметка, уважаеми дами и господа? АЕЦ-а надува цената на електроенергията на борсата. В следствие на това си вдига яко заплатите и подобрява статистиката по област Враца. Бизнеса купува един от най-скъпия ток в цяла Европа, каквито са данните за 2020 г., и това оскъпява крайната им продукция или услуги. Те стават неконкурентни сред аналогичните производства извън България и Бизнеса не може да реализира стоката си напълно или въобще.

И така Бизнеса вече е платил един от най-скъпия ток, а заради него е реализирал на пазара по-малко стока от предни периоди. Е от къде да се вземат пари за повишаване на заплатите на останалите труженици, извън ядрената мафия? А? ОТ КЪДЕ?

Ето и втората обещана таблица от НСИ. Тя е не по-малко интересна и поучителна.

image

Георги Котев











Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9840725
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031