Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2022 10:06 - Предстоящият китайско-руски конфликт
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1259 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Китай има десет пъти по-голям БВП и население от това на Русия. Китай произвежда почти всичко, а руснаците не произвеждат почти нищо, освен петрол, газ, метали и дървен материал. Русия има почти два пъти по-голяма площ от тази на Китай (или САЩ, или Канада), но половината от страната (Сибир и руският Далечен изток) има по-малко общо население от китайския град Шанхай.

image
Ричард Ран

Руската армия се е доказала като некадърна и корумпирана и вероятно би била лесна плячка за китайските военни. Вероятно тайванците биха могли да дадат на китайската армия много по-тежък отпор, отколкото руската.

Русия се превърна в най-голямата държава в света по отношение на територията, защото беше безкрайно експанзивна след окончателното отхвърляне на Златната орда (монголите) през 1480 г., които контролираха Русия от 1237 г. По това време Русия се състои от Московското княжество и няколко други града. Различните царе зашиват Европейска Русия, а след това придобиват владяната преди това от Швеция територия до днешна Финландия. Придобити са също Беларус, балтийските страни, половината от Полша и някои от независимите днес страни край Черно и Каспийско море.

Докато американците придобиваха и окупираха земи на запад от река Мисисипи, руснаците бавно се насочваха на изток, за да завладеят района от Урал до Тихия океан. В Сибир е имало няколко малки племена от местното население, но подобно на американските индианци те са били завладени. В същото време групи китайци се отправят на север в Сибир и Далечния изток на Азия до тихоокеанското крайбрежие. Те също се сблъскват с малки племена от коренното население, с които често съжителстват. Както можело да се очаква, руснаците и китайците имали поредица от сблъсъци и битки за това кой ще контролира Далечния изток.

През 2019 г. Херман Пирхнер, президент на Американския съвет за външна политика и експерт по Русия, написа книгата „След Путин: приемственост, стабилност и бъдещето на Русия“.

Следващите изключително навременни (предвид случващото се) два параграфа са от книгата на Пирхнер: „След разгрома на руските войски от Китай през 1685 г. при Албазин, Пекин печели голяма част от тогавашната аборигенна територия, която сега обхваща голяма част от руския Далечен изток и част от Източен Сибир. Китайският суверенитет над тази област е официално признат от руско-китайския Нерчински договор от 1689 г. Към 50-те години на XIX в. обаче Китай става твърде слаб, за да защитава тези територии, и Русия ги завладява. Новият суверенитет на Русия е официално признат с договори от 1858 г. и 1860 г.


Независимо от китайско-руския договор от юли 2001 г., който урежда нерешените гранични спорове между тях, картата, илюстрираща "Китайските територии, завладени и окупирани от царска Русия", продължава да виси във Военния музей в Пекин няколко години след това. Всъщност, както авторът наблюдава по време на няколко пътувания от двете страни на руско-китайската граница през 2000 г., съществува усещането, че в даден момент Китай ще се опита да си върне загубените територии“.

Балансът на силите отново се е изместил между Русия и Китай, като този път силата отива в полза на Китай. След като в началото на 80-те години на миналия век пътувах както до Съветския съюз, така и до Китай, много ясно се виждаше, че Съветският съюз (макар и беден по стандартите на САЩ) е много по-богат и много по-развит от Китай.

По време на многобройните следващи пътувания през следващите десетилетия ми стана ясно, че Китай бързо настига Русия, като е възприел свободните пазари с много по-голям ентусиазъм и в крайна сметка изпреварва Русия в много важни области. (Както официалните, така и неофициалните данни показваха едно и също нещо.) В началото китайците разчитаха на руски оръжия и оръжейни проекти за своята армия. Сега китайците изпреварват руснаците в повечето видове въоръжение - по отношение на иновациите, качеството и количеството. Китайците са се научили да произвеждат и предлагат на световния пазар почти всичко. Кога за последен път си купихте продукт, произведен в Русия, в Walmart или Home Depot?

Много китайци смятат, че руснаците са откраднали Източен Сибир и Далечния изток, по същия начин, по който са смятали, че португалците са откраднали Макао, а британците - Хонконг, по време на техния период на слабост. Китай успя да си върне Макао и Хонконг без нито един изстрел, тъй като нито Португалия, нито Великобритания се смятаха за готови да изразходват кръв и средства, за да ги запазят, което вероятно щеше да бъде загубена битка.

Войната в Украйна отслабва Русия и вероятно няма начин, по който тя да спре китайската окупация на Източен Сибир и Далечния изток. Така че президентът Си вероятно ще трябва само да отправи надеждна заплаха за военна окупация, за да разбере Русия реалността и да започне да признава определени икономически и политически права на китайците, които решат да се преместят в спорния район. По политически и лични причини руското ръководство би имало нужда китайците да направят разумни, спасяващи лицето отстъпки в замяна на бавна окупация - което би могло да бъде направено.

След това г-н Си би могъл да заяви като свое наследство, че почти е удвоил размера на Китай - без война! /БГНЕС

---------------

Ричард Ран е председател на Института за глобален икономически растеж и на MCon LLC. Неговият анализ е публикуван във „Вашингтон Таймс“.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. samarinof - Получавам възторжени коментари от цялото путлерофашистко войнство,
04.10.2022 11:30
другари, не се пънете, от напъване най-много да свършите не точно тази работа, дето сте решили:)
По-добре се ориентирайте към някой евентуален наследник на фюрера на който да се кланяте, че този скоро ще му разнесат шердена из евразийските степи:)
цитирай
2. obses - Че тя китайската експанзия в Русия вече е в ход и смешното е, че самата Русия я подпомага поради това, че се видя как никаква световна сила не е!
04.10.2022 11:55
Имам предвид това, че вследствие на санкциите руските финансови инструменти вече не работят в цял свят, с изключение все още единствено в пет държави, а в самата Русия, за да оцелеят услугите в тази област се допусна юанът като основна валута, по-силна и използвана вече дори от самата рубла!
Така, че реално Китай вече превзема Русия не само в далечния Сибир, а и в най-развитите й градове и региони, защото икономическата зависимост е много по-поразяваща от военни действия, като при това не засяга инфраструктурата, а и бъдещите "роби", в случая руснаците за китайците.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1060015
Постинги: 784
Коментари: 1354
Гласове: 1753
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031