Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2021 18:33 - Невероятни жени - французойки, двете различни Жани
Автор: u4itel Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2506 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 27.06.2023 17:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Говорейки за именити французойки, трябва да започна с Жана д°Арк. Нейната съдба наподобява тази на Райна Княгиня, макар и първата спомената да е живяла доста преди и да не e имала наследници поради ранната си трагична смърт. Тук ще спомена факти от Априлското въстание, за да го сравним с френската епохата на героичната французойка. 
 
 През м. май 1976 e потушено Априлското въстание. Казват, че според германския документ L-3, Адолф Хитлер очаквал никаква реакция за геноцида над евреите, казвайки "А някой спомня ли си армeнския геноцид", т.е. всяко чудо за три дни, а после равносметки няма. Преди години четох оригинал на журналиста Джануариус Макгахан, който описва Батак след геноцида над българи, казвайки, че деятелите са нещо като фанатици, които вярвали, че ще идат в рая. Разказва за жена, държаща недалеч от него отсечените глави на трите си деца в скута си и ридаеща над тях. Бременни българки били изкормвани. А ценностите ограбени от къщите. Ако някой се чуди как да нарече 500 г. османско владичество, най-добре с думата паразитство или паразитлък чрез башибузуклък.

Всички сме чували за Жана Д"Арк, обаче малко знаят, че тя е родом от предградие на днешен Нанси. А Орлеанс е на около 400-500 км от него, което изключва възможността да е неука обикновена селянка по възпитание, понеже сигурно е ползвала карта, за да се окаже на мястото и то като водач в боеве. Силно вярваща 16-годишната девойка силно мечтае за спиране на войните за френския трон, за който мечтаят англо-шотландски Едуарди, а Шарловци го защитават. Тя предчуства наличие на заровен меч и изваждайки го по заръките любопитни французи силно вярват в нея. Връщайки се победоносно от Орлеанс, всички я наричат "Орлеанската дева". 

 Другата Жана е била прочута начетена красавица преди и по време на Революцията от 1789. Гилотинирана и преди това лъжливо обвинена в желание да възстанови монархията, тя почти била забравена най-вече с нови налагащи се стилове. Абсурдието в битието й се обяснява с това, че момиче без аристократско потекло може да очаква да се добере до любовница на стареещия отдавна Луи 15-ти или да е за присмех със знанията си на неразбиращ я народ. За щастие или не, тя станала любовница на негово величество, минаваща през "куртизанка". Та виждайки съдбата на начетено момиче от тогава, няма как да не намразиш аристократите. Когато умиращият от едра шарка Луи 15-и я отпратил, за да бъде "пречистен" пред бог, се отказал от най-верния си жертвеноготовен болногледач - тази дама. Недолюбвана отначало от младата невръстна кралица Мария-Антоанета, тя неустоимо била в защита на краля. Когато сте във Версай, прочетете за мебелите й (подаръци от аристократи), удивили се на фиността, ума и елегантността й.  

  




Тагове:   кървово,


Гласувай:
5



1. panazea - Прадядото е оцелял от Батак !
20.04.2021 20:41
Името му е Атанас Тахтаджиев . Тахта , защото е превозвал дървени трупи по р. Марица до Одрин. Всъщност синовете ми са също и наследници на Батачани.
Бил изпратен да се учи и като се връща намира труповете.
Премества се да живее в Пазарджик , там се жени и създава деца .
Има много наследници на Батачани и ние помним !
цитирай
2. u4itel - Здравейте, не съм сигурна, че на...
21.04.2021 08:40
Здравейте, не съм сигурна, че нашите политици и историци си дават сметка, че днешните турци и мнго техни братя мюсюлмани се гордеят с "величавата" Османска империя. Аз затова не ходя по западноеврпейски туризъм - като те видят от български автобус собствениците на кебабджийниците те наобикалят и ти досаждат, все едно съм им ханъма. А те самите са потомци на крадени т Балканите и Близкия Изток деца и тъй като не си знаят роднините, излиза, че искат да се кръвосмешават.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 507839
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031