Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2022 14:46 - Тимошенко от Украйна разкри "измамата на века"
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 4476 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 31.07.2022 14:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Тимошенко от Украйна разкри "измамата на века"

Украинската държавна газова компания Нафтогаз се е опитала да присвои 8 милиарда долара, твърди бившият премиер

https://www.rt.com/russia/559675-

image ФАЙЛОВА СНИМКА: Юлия Тимошенко, украински депутат и лидер на партия „Отечество“. ©  Global Look Press / Димитриос Карвунцис

Украинската държавна газова компания Нафтогаз се предполага, че управлява мащабна схема за присвояване, тъй като се стреми да получи милиарди долари от правителството за предполагаеми покупки на газ, въпреки че Украйна вероятно не се нуждае от допълнителен газ за зимата, Юлия Тимошенко, депутат и глава от партия "Отечество", заявиха в понеделник.

Според Тимошенко законодателите са били на път да приемат няколко законопроекта, които ще предоставят на Нафтогаз допълнително финансиране за покупки на газ преди зимата. Един от тях ще предостави на компанията „компенсация“ от бюджета на стойност 150 милиарда гривни (4,08 милиарда долара) за закупуване на допълнителни шест милиарда кубически метра природен газ в чужбина.

 Правителството планира да използва международната финансова помощ, предоставена на Украйна от западните нации за тази „компенсация“ , пише партията на Тимошенко в изявление миналата седмица. Според самата Тимошенко Нафтогаз също се е опитал да поиска още 150 милиарда гривни (4,08 милиарда долара) от бюджета, за да увеличи уставния си капитал и след това да използва парите за закупуване на газ. 

Тимошенко, който също беше министър-председател на Украйна между 2007 и 2010 г., също твърди, че тази допълнителна покупка на газ за предстоящия зимен отоплителен сезон изобщо не е необходима. Според депутата Украйна вече произвежда и съхранява достатъчно газ за зимата и дори може да получи до седем милиарда излишни кубически метра газ през предстоящия отоплителен сезон.

image Прочетете още  Планът за дълга на украинския енергиен гигант е отхвърлен – медии

В понеделник Тимошенко заяви, че Нафтогаз все още планира „измамата на века“ , като присвои до 264 милиарда гривни (7,18 милиарда долара) и ги „изпрати в офшорки“. Тя също така призова администрацията на президента Володимир Зеленски да организира среща между служители на неговата администрация, депутати и независими експерти, както и дипломати от страните от Г-7, за да обсъдят ситуацията.

„Може ли президентът да не е наясно? Не знаете ли за „измамата на века“, която Нафтогаз прилага в момента?“ – учуди се тя в поста си.

Депутатът каза, че украинските депутати ще обсъдят съответните законопроекти по-късно през юли. Миналата седмица нейната партия заяви, че е блокирала законопроекти, за да предотврати злоупотребите от Нафтогаз. RT не успя да провери независимо твърденията на Тимошенко, свързани с дейностите на Нафтогаз. Нито украинската президентска канцелария, нито самата компания все още са коментирали въпроса. 

По-рано във вторник украинските медии съобщиха, че кредиторите на Нафтогаз са отхвърлили искането на компанията за двегодишно замразяване на плащанията по дълга. Нафтогаз направи предложението по-рано този месец, цитирайки „значителен икономически и бизнес спад в Украйна“, причинен от продължаващия конфликт с Русия.

Нафтогаз е най-голямата държавна петролна и газова компания в Украйна и основен източник на приходи, представляващ почти 17% от общите приходи в държавния бюджет на страната миналата година.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39690550
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031