Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2009 01:53 - Бе те политиците си знаят...
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1494 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.07.2015 21:57


Какво да направи българско правителството като поеме от "утре"  властта?
Те сигурно знаят, но няма да се чувствам комфортно, ако мисля,че знам какво, а не съм им го казал.
Ето началните ми разсъждения по темата. Те се базират на опита ми в управлението и на професионалните ми наблюдения в  и извън България.
1.

Ако спокойно и задълбочено се надзърне в публичните разходи на министерствата и ведомствата за задоволяване на "административните потребности" от моливи , хартия и т.н.
и наученото стане достояние на британските медии, ще ни спрат всички фондове до един!!!

В едно министерство, например се харчат толкова пари за консумативи, че ако ги намалят на две, държавата ще може да осигури с ик
oномисаното, безплатни учебници, тетрадки, моливи, химикали, блокчета за рисуване, гумички, чанти и /кажете какво още трябва на децата/, за цяла учебна година, за всички учащи се в България барабар с циганчетата дето не ходят на училище!!!

2

Ако пък, се разрови някой и прочете по фактурите, какво е купувано на министрите, зам-овете им, разните там директори и началници, със служебни пари, ще му падне шапката! Държавните чиновници хрантутят семействата си, търкалят ги със служебните коли, возят любовници, живеят безплатно в държавни жилища, плащат им ток, вода, телефони...медицинско обслужване безплатно и по отделен ред..! Понеже сме много богати! Английските депутати ряпа да ядат. 

Само с премахването на привилегиите от този ред и с ликвидирането на присвояванията за лични нужди, само от държавните структури, могат да се направят икономии, достатъчни за безплатни лекарства на всички българи на възраст над 65 години!!

Нямате си и идея за какво става дума! Това е солидарността на нашите управляващи с народа си, по време на криза
.

3

В САЩ или Англия е абсурдно дори да се помисли, че може държавник или държавен чиновник, или кмет и тях подобни, публични личности, да отидат на лов със служебната кола!!!

Не дай боже, да научат медиите! Следват оставки!

С икономиите от такива простотии, може да се осигури гориво за всички линейки в страната!

А с ограничаването на служебния транспорт могат да се спестят средства за закупуване на супер модерни линейки и вертолети за спешна помощ и да се спасяват човешки животи всеки миг, а не болните да мрат от елементарна липса на превоз и животоспасяващи уреди и лекарства.

4

 В министерствата и държавните учреждения се прескачат неграмотни и некадърни протежета на тоя оня, а задълженията им се изпълняват от назначени за целта, други чиновници, които знаят езици, работят на компютри и т.н. рая.

Хиляди безполезни длъжности са създадени за да се заемат от такива като по-горе, за които плачат , Станишев и Местан.

С оптимизирането на необходимите дейности и необходимите за това щатни бройки, ще се спестят толкова много пари и работна площ, че заплатите на чиновниците могат да станат достатъчно големи, че да не се изкушават да влизат в корупционни схеми, а работните им места да са такива, че да ти е драго да работиш там.

5

В същата тази държавна администрация всеки чиновник се стреми да се докопа до канцелария! И се докопва!

А в "бедна" Англия, началници и подчинени
масово са в  в едно помещение. Хем се контролират, хем не се изкушават да въртят любов, хем се икономисват помещения, хем се икономисват разходи за издръжка на помещенията, хем се повишава ефективността на работата им...

Ако това се пресметне по разумен начин, ще се осигурят средства за супер модерна компютърна техника, с което нуждата от чиновници ще намалее.

С тези спестени пари, може да се увеличат заплатите на учителите и да им се създадат идеални условия да учат децата ни и да са горди с професията си!
Искате ли още?

6

Практичен съвет:
Почти всяко новодошло на власт правителство в Англия, започва дейността си с така наречения "Преглед на състоянието" /State review. State - в смисъла на "
разкош, помпозност, пищност"/. Т.е. "Преглед на разточителството"...

Често пъти, по молба на идващият, старият принципал извършва
ревюто и го предоставя на колегата си при смяната на властта.

Но това е въпрос на друга политическа и управленска култура.

В този преглед всички, дори и наложилите се като безспорни  и рутинни, всепризнато нужни дейности и структури, се подлагат на безпощаден анализ за НЕОБХОДИМОСТТА от съществуването на дадената структура или съответното вършене на дадена дейност.
Всяка структура трябва да защити по безапелационен начин нуждата от нея.
Първия въпрос който се задава на ръководителя на звеното/на всички нива/ е
- "Вашата структура е излишна и трябва да се закрие"...шефът, заедно с екипа си, трябва да докаже, че това твърдение не е вярно.
- Ако защитят необходимостта от структурата/дейността/, ги изтискват да докажат, че това не може да се върши от небюджетна организация и без финансиране от бюджета.
- После ги прекарват през миши уши да доказват, че не могат да си изпълняват задачите с 50% от бюджета, който им е отпускан до сега...!?
- Накрая им казват "да бе да", но вие не вършите работата си както трябва.Предложете по-добър начин да се върши това.
 
Това се прави от подбрана на случаен принцип комисия , която се назначава от стария или новия принципал.
Тя включва опитен администратор и набор от хора с различни професии, дори и без отношение към ведомството. Т.е. непредубедени лица.

Когато такава комисия сложи доклада си на бюрото на принципала, по традиция, препоръките се приемат без уговорки и се узаконяват предлаганите от нея, промени.

В министерството което изучавах , поредната "Оценка на разкоша" бе довела до близо 10% икономии!!!
В Англия, дето не са много щедри на разхищения.

7

И накрая, малко английски политически фолклор по темата.
Назначената, от министър-председалят на Кралство Великобритания Джон Мейджър , комисия за "Преглед на състоянието на отбраната" започнала поредния преглед в кралските въоръжени сили, в годината преди консерваторите да загубят изборите, като заявили на началника на щаба на отбраната на кралството:
"Студената война завърши. Заплахи за кралството няма. Докажете ни, че Велика Британия има нужда от армия!"....

Никой не се засмял...И в продължение на 3 часа шефът на щаба защитавал необходимостта от армия.

Прегледът завършил след 6-7 месеца с редица предложения до премиера, най-важното от които било предложение за 30 % съкращение на разходите за отбрана.

Това съкращение бе реализирано през следващите 5-6 години от  правителството на лейбъристите начело с Тони Блеър.

Така се правят нещата по белия свят.

Ако администрацията се съкрати с 50%, което няма да се усети от народа изобщо, в хазната ще влязат 6 милиарда лева годишно.
  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Поклони се на миналото си и се изправи българино!
 www.sparotok.blogspot.com




Тагове:   хора,   белите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7960085
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол