Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2009 11:59 - „Оптимистично за трагедията Охрид”
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 7635 Коментари: 10 Гласове:
2

Последна промяна: 29.11.2013 21:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Оптимистично за трагедията”

 

Бог да прости загиналите във водите на Охридското езеро.

Господ ще накаже виновните.

Македонците, като хора, не трябва да изпитват вина, нито да почувстват укор от нас.

Те са и ще си останат наши братя по кръв и по жална съдба.

Македонското правителство реагира адекватно на случилото се, за съжаление, след като кораба потъна. Малко по български.

Човекомразците и в Македония и в България пак дадоха воля на злобата си. Едни като злорадстват по най-животинския начин /не могли да плуват българските възрастни жени и мъже, и за това сами си били виновни, пишело в македонски вестник../, други с безмозъчния си лай срещу македонците като хора, а не срещу режима там, трети като потриват ръце и ползват случката за да заплюят правителството на Борисов, като пловдивския владика, свързал Мадона и трагедията, и президента Първанов, който, както винаги, няма чувство за мярка и задържа самолета с оцелелите, за да си прави PR, и подмятайки, съвсем не на място, че нямало „спец” звено за такива случай...

/Ами защо след като толкова години е президент и главнокомандващ, държавата ни и армията ни нямат способности да помагат на гражданите си изпаднали в беда?..../

Във втори подобен случай, от идването му на власт, реакцията на новото българското правителство и на премиера Борисов са бързи, адекватни и човешки.

За кой ли пореден път, реакцията на президента ни е неадекватна и себична..

Ангажирането на институциите, може да е било над необходимото, но не е подценяването на човешката трагедия и човека, което се демонстрираше от предишните.

Виновник номер едно е безспорно, собственика на кораба,  наред с капитана, наред с контролните македонски органи, които не са си свършили работата, наред с организаторите от българска и македонска страна, които не са проявили нужната взискателност за спазване на мерките за опазване на живота и здравето на клиентите си.

Сега следва се разплете кълбото на недобросъвестност и търговски измами и в двете държави, заради които хората заплатиха с живота си.

Българската държава трябва да разнищи случая до дупка и виновните от двете страни  да бъдат намерени и осъдени по бързата процедура и на максималното наказание.

Българското правителство трябва да изиска македонските власти да сторят същото, при пълна взаимна откритост и сътрудничество, която до сега, както се вижда, е налице.

В случая, македонското правителство носи отговорност за смъртта на невинните обикновени български хорица, доколкото неговите контролни органи не са били на мястото си за да упражнят превантивен контрол.

В коментарите за тази му отговорност, неизбежно е да се вплетат и случаите с нарушаването на правата на Спаска Митрова, преследването на симпатиите към България, гаврата с българските военни гробища, унищожаването на българското църковно и историческо наследство, нацисткото преиначаване на историята и съдбите на един цял народ, с нищо не предизвикваната, дългогодишна, злобна, антибългарска пропаганда в контролираните от македонските власти, медии.

Това е свързано и с постигането от страна на Македония и на другите критерии за членство в ЕС, за което е неизбежно да стане дума при анализа на трагедията в Охридското езеро.

На този фон, България има основание да повдигне въпроса за отговорността на македонската държава за всичко ненормално в поведението на властниците в Македония, и да ги свърже с бъдещето на македонското членство в Съюза.

Но Българската държава трябва да погледне и себе си.
В лова на "вещици" правителството на Бойко Борисов, трябва да пусне кучетата и по „вещиците” около /не/защитата медицинските сестри в Либия, изгорелите хора при пожара във влака на гара Кардам, автобусната касапница на Бакаджика, удушаването на децата в дискотека „Индиго”, клането по пътищата заради откраднатия чакъл, асфалт, боя и пътни знаци и ограждения, и всички други диващини на корумпираната ни държава от  последните десетилетия.

Ако не формално наказание, „вещиците” и началниците им, следва поне да изпият до дъно чашата на моралната отговорност за неморалното си поведение в мига на трагедиите, та и до днес.

Ревизията на днешните и предишните безобразия трябва да свали маските на крадците на животи и почернящите души, и да ги осъди.

Тогава и решенията на новата власт ще се базират на изстъргана „до тухла” от лъжите, истина за състоянието на нещата в България, а международните реакции на правителството и политиците ни, ще се опират на силата на морала.

Сега е малко лицемерно да виждаме сламките в очите на съседа, но да не виждаме треските в собствените си очи.

При опустошителните земетресения в Турция, вековната вражда между гърци и турци бе разтопена от топлината на човешкото състрадание и политическата мъдрост на техните държавници.

Ако са достатъчно мъдри, политиците на България и Македония, трябва да положат усилия и да превърнат трагедията в Охрид в повод за сближаване между двете държави и роднински народи..

 

Любен Пандев

 





Гласувай:
2



1. pontis - 10x
08.09.2009 12:40
:)
цитирай
2. анонимен - ne se znae
08.09.2009 12:52
не е много ясно кой всъщност си прави PR.Всъщност е въпрос на гледна точка. С този лов на вещици и всичко останало по-скоро PR-ът е за Бойко
цитирай
3. анонимен - ne se znae
08.09.2009 14:44
да бе,не му пука, само дето образът му ни залива отвсякъде, от всички медии, това е основното му занимание откак е на политическия небосклон
цитирай
4. alison - Ех,като кажете "Бойко"!
08.09.2009 21:03
Нещо ме гложди и ме присвива стомаха!
Плаша се ,че не го оставиха точно МЕДИИТЕ този Бойко да го следят и критикарствуват...
Дали е търсен от него "Пи Ар"?Ами ,помислете малко или се заслушайте ,когато той говори с медиите.
Просто си дайте зор да чуете какво казва и как го казва.
Мисля ,че говори ТОЧНИ,КОНКРЕТНИ неща.
Мисля ,че се дразни ,когато журналистите се опитват да го вкарат в техните СХЕМИ.
Мисля ,че не им се дава да го занимават с излишни празни приказки.
Виждам ,че Б.Б.по-добре от самите журналисти ЗНАЕ КАКВО ИСКА ДА ЗНАЕ ПРОСТИЯ БЪЛГАРИН ,ДЕТО НЕ СИ КУПУВА ВЕЧЕ И ВЕСТНИЦИ(щото му писна от глупостите в тях),АМА ГЛЕДА ВЕЧЕР НОВИНИТЕ ,дето се казва ,защото още не се е отказал съвсем от вярата си тоя Българин,че ще има Видовден и за Него, и Слънце за Неговата Улица.
Ясно е ,че Бойко е разбрал много повече за Мъката на тоя народ, отколкото стотиците журналисти(купени и безплатни) са разбрали.
И поне ,засега се опитва да изрине "Авгиевите обори"...Но дали ще може,дали ще му позволят ,дали няма да го подведат,дали просто няма да го ..."отстранят"!?
--------------
Естествено ,че досега (в последните години)никой по тия географски ширини не е срещал подобен политик!
Много му се чудят и се опитват да надникнат зад него -кой го крепи,какви ли лоши неща ни е подготвил ,а сега само иска да се изгаври с нас ,да ни позамаи и после-ГЛЪТ!-да ни глътне целички!
И странното е ,че президента,който безспорно е умен мъж,и едва ли има нужда от тъпи съветници,не можа и в тоя случай с "Охридското езеро" да постъпи АДЕКВАТНО.Защото те са си учили още едно време как да постъпват при бедствия с народа...и няма как да се отучат от старите си навици!Отиват с лимузини или "фалкони",здрависват се ЗДРАВО с примрелите хорица,потупват ги по гърбинките, ухилват се срещу камерите и кокетничат с журналистите-после ,БУХ!-скриват се в резиденциите ....и потъват в тих размисъл ЗА СЪДБИНИТЕ НА НАРОДА.
Ето ,това на Бойко няма да му го простят-ТОЙ НЕ КОКЕТНИЧИ С МЕДИИТЕ.
А ТРЯБВА ЛИ!?
цитирай
5. анонимен - alison
08.09.2009 22:10
Написаното от вас ме кара да се срамувам за написаното от мен,. Има много истина и чувство.
Демограф
цитирай
6. alison - до Демограф
09.09.2009 00:43
Тук не става въпрос за срам или гордост...
Но на мен ,лично ,просто ми писна вече да слушам врели - некипели.Който има дар слово ,говори,говори,та чак сменяш канала от скука.Който няма дар слово...пак говори,говори,повтаря и завтаря по 15 пъти едно и също с клиширани,оклишавели клишета...та чак почваш да го мразиш лично ,че ти губи времето,а ниииииииииищичко не е казал.
Това са политиците.А живота си тече . И е сравнително кратък.В сравнение с дългите речи на политиците.
Искам да видя и чуя как някой действува.Как "РИЪЛИ" помага на обикновенния български гражданин.Защото другото е плява.
А кое е ЗЪРНОТО?
Ами да пратиш самолет да вземе от Иран умиращ моряк.
Да пратиш чиновниците,в лицето на зам-министри...да отидат на мястото на бедствието.
Да пратиш самолет, за да прибере мъртвите сънародници в Родината.
Да му се не видят макар, и самолетите, и чудото!Че за какво са ни тия самолети,аджеба,само да разкарват министри и министерши,депутати и депутатши по разни много важни конференции,дето да решават някакви много важни световни проблеми!?
Това сигурно е "ПИ АР".
Нека го наричат както щат.Обаче ,ако някой иска да кокетничи с някого-нека е с народа!
Ама все трябва да имаш мярка-едно е да пращаш хората от старческите домове за 1 седмица на море с държавни пари и да ги настаняваш в твоите собствени хотели,купени пак с крадени по време на дългото служене на тоя народ средства....Съвсем друго е това ,което виждаме сега.
Не зная, наистина, докога и докъде ще я докара това правителство.
Обаче знам ,че МРАЗЯ да се създават непрекъснато щабове и комисии ,които докато се натуткат и ...вече няма нужда от тях.МРАЗЯ също депутатите ,които сме избрали ,да НЕ седят в Народното събрание.И много се кефя,да ги наказват като отсъствували от час ученици.
Не искам много.Искам една минимална справедливост-поне пред хорските очи ,дето вика народа:"дори от кумова срама"....защото тия, преди Бойко,тия преди тях и тия още преди тях..,.просто, бяха станали безчовечно нагли и арогантни.
цитирай
7. анонимен - Права сте.
09.09.2009 03:43
Аз си трайках дълго, но ми писна и започнах да поучавам. Защото стигнах до извода, че "политиците" ни не само не искат, но и не знаят как.
А за мое нещастие, аз съм се учил точно на това, точно където трябва.Виж това:
"Соломон" Дневник
Неутрално 5913:45 07 сеп, 2009 Отговор
"В България се прескачат контролен орган върху контролен орган. Не. Не се прескачат а направо си се яхат един върху друг.
Като са се наяхали, мислите ли, че някога нещо свястно ще свършат? Никога!
Защото замисълът е да не вършат нищо. Те са държавни ясли на управляващите, на които се отглежда скъпо платен електорат.
Така е не само с нещастниците от комисиите за защита правата на потребителите, прокуратура, съд, полиция. Така е с всичко до което се е докоснала престъпната "Система" от 20 години насам.
Министерството на бедствиите и авариите се превърна в бедствие за населението на България. Закрито бе на часа от Бойко Борисов. Правилно.
Сега услужливо се предлага създаването на "спец" звено за вършене на същото/нищо/.
България е малка държава. Тя има ограничени ресурси за всичко.
Поради това не може да си позволи да създава всичко за всичко.
Трябва да се види какво има, къде е, какво върши и защо нищо не върши както трябва...
Не може пртезидентът и правителството да имат "спец" авиоотряд, армията да има всякакви "спец"самолети, вертолети и "спец" транспортни машини, МВР да създава "спец" авиозвено за наблюдение на границите по щенгенските договорености, друго "спец" такова за наблюдение на пътищата, трето за ловене на бандити, четвърто за гасене на пожари, министерството на здравеопазването да създава "спец" авиозвено за бърза помощ, за бавна помощ, министерството на транспорта да притежава "спец" авио компания за тинтири минтири и така нататък разхитителни прахосници на държавни средства с нулев резултат.
Не може в такава бедна страна като нашата да има "n" на брой полиции/охранителна, криминална, икономическа, митническа, еко-полиция, горска полиция.../, жандармерия, военна полиция, разузнавания, контраразузнавания.. "спец" служби на квадрат, които нищо не произвеждат като спокойствие и сигурност за гражданите и държавата, но харчат пари и заплитат неразплитаеми кълба от безсмислие.
Защо е такава кашата, ми е ясно. Защото в България трябва да е каша, та никой да не различи некадърността и злонамереността на всички действия на управляващите вече 20 години.
Да. Но сега идват на власт хора, които твърдят, че искат да направят нещо добро. че искат да направят страната по-богата, гражданите по-доволни, държавата по-авторитетна.
За да направят това, те не трябва да се подлъгват по тъпи съвети на генератори на безсмислици.
Правителството трябва да стори няколко прости неща.
Ще дам за пример само сферата на помоща на гражданите и организациите при бедствени ситуации, както в Охридското езеро, Бакаджика, пожара във влака..
- Ликвидират се всички "спец" авио структури, звена, групи, отряди, екипи и тем подобни и се създава Национална служба за спешни ситуации. В нея се включват всички "спец" "такова-онакова", съществуващи към момента, заедно с авиационната техника и друга техника с която разполагат.
Ръководството на тази служба се възлага на армията, на основата на съществуващото СОК/Стратегическо Оперативно Командване/.
Ликвидира се цялата бюрокрация в сегашните "спец" структури.
Техниката и личния състав, необходими за "спец"операции, се базира на две три места в страната, на отдалечение 30 минути полет от всяка точка на територията. Готовността за действие на екипите, за различните случай да е максимум 5 минути.
И като се подпали гора, или потъне корабче, или автобус се метне в някоя пропаст, или човек го закъса със сдравето, или бандити вземат заложници, или оберат банка..съответната група, светкавично се мята на вертолета, самолета, БМВ -тата, бронираната кола и решава проблема.
Не като сега, двайсе институции се кумят кой да регира на нещото и докато се накумят, човека е умрял или бандитите са хванали гората. Така, България ще има единна "спец" част за действие в подобни нужди. Тая "спец" част ще има всичко нужно за да реагира навреме и адекаватно. Това ще е ефтино, защото и техниката и хората и оборудването ги има.
Закупени са , подготвени са, но по парченце за всяка от десетките "спец" структури, като никоя от тях няма всичко необходимо за да помогне, когато се наложи.
Така и за останалите сфери от тежкия живот на българина.
Всеки държавен феодал си гради нещо, което да не прави нищо. Като рече някой да оптимизира нещата, скачат да защитават територията си сякаш им е бащиния.
Премиера има воля и власт да превърне безцелното харчосване на липсващие пари в целенасочено производство на необходимият обществен продукт.
На първо място-безопасност и сигурност на човеците в България.
Ако го направи, народът ще му целува ръка и ще го благославя десетилетия.Дано"

В "медиапуул' и Дневник съм Соломон и други.
Съчувствам ти за свекървата.
Аз съм мъж и нямах тези проблеми.
Имам три дъщери, който са много бойни...
Всичко добро.
цитирай
8. alison - до Демограф
09.09.2009 18:45
Харесва ми .
Този път ще бъда по-кратка,защото всъщност Вие съвсем изчерпахте темата за "спец"-структорите в държавата.
Само мога да поясня ,че работих 20 години в ЗРВ (въпреки педагогическото си образование и по стечение на обстоятелствата в живота ми),зная какво е единоначалие и кому е нужно .
Няма такава група за борба с бедствия и аварии,с пожари,с наводнения ,с отвличания ,с катастрофи от всякакъв вид,която да работи ефективно,ако не е ВОЕНИЗИРАНА.
Въпреки това ,тази дума много плаши ДЕМОКРАТИТЕ в България.
Другото ,което пречи да се централизира целия този хаос ,около "помагането"-мисля ,че всички го виждат:Ами ,как да се поделят парите ,кой колко да придърпа към себе си!
Знаем как г-жата Емел се справяше с тази задача.За 4 години успя да сътвори в няколко големи населени места ...сирени.Те бяхя даже пуснати за да се запознае народонаселението с тях-запознахме се с всякакви видове свирукания и аларми(всяка свирка,според естеството на бедствието).Само ,дето никой не разбра -е, и като свирнат сирените -какво!?Ами ,нищо-всеки да действува както си реши,който иска ,може като чуе сирената и да вземе да се гръмне ,защото сирените предвещават не някаква ОРГАНИЗАЦИЯ , а началото на ХАОСА.
Пак ще кажа ,че чакам и се надявам този премиер да сложи началото на такава единна и стройна система,която да има военна дисциплина(и наказания ).
цитирай
9. анонимен - за България и македония
11.09.2009 21:12
Б. Борисов, България и Б. Ю. Р. Македония,са щастливи, че го имат. Зомбитата в България рязко намаляха. На запад трябва много,много работа. Младите политици в Скопие, да не се бържат като старите мухльовци, защото резултата от политиката им е налице. ПОЛОВИН ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ Е АЛБАНИЗИРАНА.
цитирай
10. demograph - Нещо което има смисъл е просвещението в истината
27.12.2009 22:35
За това четете истинската история на българи и македонци в www.sparotok.blog.bg.
През 2012г. свиршва не света, а историята на света в лъжливия и вид и Започва Новата истинска история на света, където българите/траки са достойно представени.
Разпространявайте, образовайте, сплотявайте се.
2012г.!!! До тогава или ще постигнем критичната маса за натиск или си отиваме от този свят, несправедливо забравени.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7962752
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол