Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2009 13:16 - Бюрокрация = държавност
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1530 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 20.01.2010 13:51


Макар да са създавали десетки държави по всички краища на света и да са формирали облика на епохи и променяли съдбите на цели континенти, българите, така и не успяват да стигнат до прозрението, че не изключителността на владелят, не силата на оръжията му, не броят на поданиците и не големината на покорените територии, а създаването на държавна и църковна администрация уважваща човешкия и божи закон, е държавотворческото усилие, което би направило държавата, народът и историята му да оцелеят и след като водачите заминат в отвъдното.

И така, от праисторически времена та до днес.

Които народи и властници са осъзнали това, те се радват на вековна стабилност и вътрешен мир. Техните народи и общества не потъват в мрака на историята след всяко поражение, а възкръсват и напредват, дори и под чуждо владичество, чрез най-малките си народностни клетки.

В нашата история има само отделни владетели, които са осъзнавали важността на администрацията и върховенството на Закона и са се опитвали да изградят неподдатлива на превратностите на времето, българска държавна и религиозна бюрокрация. Цар Борис, Първото Велико Народно събрание,.. и май няма други.

Рим и Византия са просъществували хилядолетия, именно поради успеха си да изградят и поддържат такава администрация, която е крепяла стабилността на държавата, независимо от глупостта на владетелите си. Велика Британия, дори и след като загуби половината свят, си остава велика държава, именно поради наличието на призната и работеща бюрокрация. САЩ, назависимо от бедите причинявани от управниците им, се издигат до световен лидер, защото също такавата им администрация, коригира бързо или по-бавно грешките им.

И обратното – Русия колкото и огромна и силна военно да е била, повтаряйки грешката от столетия да унищожава, подменя или търпи корумпирана държавна и религиозна /идеологическа/ администрация периодичски рухва до дъното и хаби енергията на народите си за да гради отново и отново нещо което другите народи създали го веднъж, се фокусират върху прогреса.

Такива са и съдбите и на почти всички сродни етнически държави и народи, с изключение на чехите и поляците, може би.

Докато българските държавници и национален елит не осъзнаят ключовата роля на независимата държавна и религиозно-културна бюрокрация за оцеляването и напредъка на България, България Няма да мръдне и крачка напред и ще продължи да се смалява до пълното си самоунищожение.

 

 




Гласувай:
3



1. анонимен - VESVAS4
05.03.2011 23:52
СКЪПИ МОЙ ПРИЯТЕЛЮ ЛЮБЧО, ДА ДАДЕ ГОСПОД ДА СМЕ ЖИВИ, ДА СЕ ВИДИМ И ПОСПОРИМ. АДМИНИСТРАЦИЯ= ДЪРЖАВНОСТ, ДА!
БЮРОКРАЦИЯ =ДЪРЖАВНОСТ, ТВЪРДО НЕ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7983450
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10329
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол