Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2010 22:07 - Чужда жажда изпива нашата кръв мила
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1686 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.05.2010 23:48


Ивановските стенописи и техните изследователи 10.10.2009 г.

Автор: Иван Стаменов

Това, че българската история е била жертва и все още подлежи на гротескни изопачавания и откровени фалшификации, не е новост. Историята се пише от победителите, гласи едно прозрение, превърнало се в клише. Но не е задължително властолюбците, кариеристите и останалите лица, отговорни за манипулациите, да са непременно представители на чужд народ – колкото и да ни убеждават, че всичко лошо, пошло и невярно идва… някъде отвън.
В книгата си “Ивановските стенописи” д-р Асен Чилингиров поставя под светлината на прожектора конкретни проблеми. Те се изразяват в погрешната датировка на въпросните стенописи, лъжовното им свързване с цар Иван Александър и необоснованото им причисляване към дериватите на византийската школа. Успоредно с чисто историческата част за отдавна отминали събития и художествени похвати, д-р Чилингиров разказва от първа ръка за изумителни събития от историята на самата българската историография. А когато вникнем в същността на описаната научна недобросъвестност около този културен паметник, често преминаваща в престъпни действия, вече лесно можем да си обясним и защо историографията ни като цяло е на такова… дередже.

image
Макар д-р Чилингиров да не пести подробности около тъмните задкулисни игри, съумява да запази акцента върху Ивановските стенописи. В публикацията са поместени негови авторски фотографии, които не само доказват безусловно несъстоятелността на “общоприетото схващане” за този културен паметник, но, също като самите стенописи, в един момент стават жертва на посегателства. И не от инородници, а от наши прочути сродници. Преимущество на д-р Чилингиров е, че, освен историк, той е и дипломиран изкуствовед. Неговото разбиране за изображенията, завещани от цар Иван Асен и съвременниците му, може да не среща подкрепа в българските научни среди, но е отпечатано в редица престижни западно-европейски енциклопедии и монографии.

image

Книгата “Ивановските стенописи” тепърва ще излезе на книжния пазар.
Само в “От извора” – при това месеци преди официалната премиера на печатната версия – можете да намерите нейното пълно съдържание в електронен формат. Важи и за текста, и за илюстрациите. Нещо повече – “Ивановските стенописи и техните изследователи” ще е тема с продължение. За разлика от печатната версия, на сайта ще бъде поместена научна документация и библиография за паметника. През идните месеци ще бъдат добавени и много снимки, които няма да бъдат публикувани в книгата.

image

Всички тези материали са посветени на

може би най-голямата съзнателна и целенасочена манипулация, на която досега е бил подложен един забележителен паметник на световното изкуство.

Електронната версия на книгата е разделена на четири обособени страници с критични бележки. Тези, които предпочитат да четат на хартиен носител, могат да изтеглят PDF файла за по-удобно отпечатване на принтер.

КРИТИЧНИ БЕЛЕЖКИ:
I ЧАСТ | II ЧАСТ | III ЧАСТ | IV ЧАСТ

МАТЕРИАЛЪТ В PDF ФОРМАТ:
(ivanovosb.pdf – 75 стр, 1,8 MB)



Етикет (tag): Асен Чилингиров

Материалът е публикуван на 10.10.2009 г. г. в 23:55 ч. в раздел История.



Тагове:   Нашата,   Мила,   наречена,   лъжа,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7983525
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10329
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол