Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2011 21:16 - Е...ЗА ТОВА ВЕЧЕ ТРЯБВА СЕ ПСУВА. FUCK YOU!
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 5743 Коментари: 11 Гласове:
15

Последна промяна: 24.11.2012 04:40


Най-голямата строяща се АЕЦ в света 5 пъти по-евтина от АЕЦ Белене!?!

http://svejo.net/1104307-globalization-nay-golyamata-stroyashta-se-aets-v-sveta-5-pati-po-evtina-ot-aets-belene

  Тъмна Индия  - За цената на АЕЦ “Белене”    В Джайтапур, Индия, в щата Махаращра се строи най-голямата атомна централа в света. В завършен вид тя ще има почти 10 гигавата мощност (1 гигават е равен на 1000 мегавата). Строител на централата е френската компания “Арева”, която ще монтира 6 реактора. През 2010 година беше подписан договор между Франция и Индия, който разчисти пътя за строителството на централата и между другото фиксира цената – около 9,3 млрд. долара, по курса от 21 април – 6,4 млрд. евро.
 

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Точно толкова, засега, искат руснаците, за да построят атомната централа в Белене. Тя обаче ще има 5 пъти по-малко мощности – два реактора от по 1000 мегавата, тоест – 2 гигавата.
Българското правителство нае HSBC за консултант по строителството на “Белене”. До два месеца консултантът трябва да каже каква е реалната цена, за което ще получи 2 милиона евро.
Дума да няма, това са сложни сметки, особено на фона на ставащото в Япония и непрекъснато завишаващите се изисквания за безопасност. Това при всички положения оскъпява проекта, отгоре на всичко не е и много ясно точно с колко, понеже не е ясно и какви стандарти за сигурност ще бъдат наложени в следващите няколко години.
Сметката може би е дилетантска, обаче сравнението е неизбежно: индийската централа е пет пъти по-евтина от българската. Може да се привеждат всякакви аргументи. Например, че влизането в Индия е стратегическо за “Арева” и французите са склонни да свалят цените, че трудът в Индия е по-евтин и изобщо разходите са по-ниски, че няма проблеми от политически характер и така нататък.
Обаче фактите са си факти: разликата си е разлика, точно пет пъти, при това само ако бъде спазена сегашната цена от малко над 6 милиарда евро. Но според повечето експерти, даже и според откровените лобисти на централата, крайната сума ще нарасне чувствително, почти двойно. Значи българската централа ще е фактически между 8 и 10 пъти по-скъпа от индийската и това няма как да бъде просто отминато.
В сравнение с Индия възможностите на България са микроскопични. 6 милиарда евро за индийската икономика са нищо, те не се забелязват. За България 6 милиарда обаче са 5-6 процента от брутния вътрешен продукт. Много пари.
Поради тази основна причина, паричната, въпросът за цената е изключително важен, башка страховете на хората от евентуална авария.
Политическите проблеми, руска централа в България с руска технология и руска суровина, на фона на енергийната зависимост на страната, са тема на отделен и с друга специфика анализ.
Решението в крайна сметка ще бъде политическо, то се знае.
Обаче. Каквото и да става, ще бъде пълна будалщина, в най-добрия случай, ако кандисаме на тая цена.
Не е нормално.
После Индия “била тъмна”.
Стига, бе.
..............................................................................................................................
/from the blog of www.memo76.blog.bg with thanks/
http://www.tvevropa.com/bg/news/analysis/view/51614?page=2

http://svejo.net/1102926-v-dzhaytapur-indiya-v-shtata-maharashtra-se-stroi-nay-golyamata-atomna-tsentrala-v-sveta-tsena-6-4-mlrd-evro
Задължително четиво или Как се фабрикуват лъжите в историята на българите. /Западните добичета, говедото Иречек и телетата след него/:
http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf



Тагове:   BG,   Blog,   fuck,   You,   memo76,


Гласувай:
15



1. karambol5 - Ами да запсуваме ! Какво друго ни ...
24.04.2011 21:20
Ами да запсуваме ! Какво друго ни остава ?
цитирай
2. demograph - Да гепим тоягите!
24.04.2011 21:23
М..ка им продажна!
цитирай
3. karambol5 - Добре, имам тояга под ръка ! Някой ...
24.04.2011 21:32
Добре , имам тояга под ръка !
Някой друг с нас ?
цитирай
4. demograph - Да се огледаме
24.04.2011 22:07
- Не мърдат. Ще ни го забият, май. -Каррамба!
цитирай
5. konstant7 - !?
24.04.2011 23:20
Тогава обратно в пещерите май,
десница щом захвърлила тояга - край !
цитирай
6. malchaniaotnadejda7 - Бедата при нас е, нищожността ни.
25.04.2011 00:22
Такова решение НЕ БИВА до бъде политическо. А при нас е. Жалка история.
цитирай
7. get - - Така ли е demograph ?! ... както казва момичето .
25.04.2011 16:52
malchaniaotnadejda7 написа:
Такова решение НЕ БИВА до бъде политическо. А при нас е. Жалка история.


КОНСТИТУЦИЯ на Република България
Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.

(2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие(!) на човека и на ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО.
Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта ... са ненакърними.
Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация.

- Връщам се към началото на поста и изказаното мнение-обезсърчение !!
malchaniaotnadejda7 написа:
Бедата при нас е, нищожността ни.

- Не се обезсърчавайте припомням ви думите на човека като "се изправи" срещу Британия - - Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и после ти побеждаваш !! - Махатма Ганди

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
8. nikikm - Светът против нас!
26.04.2011 17:53
За съжаление,управниците ни и светът, са в комбина против България и Българите!
цитирай
9. get - - Нормално е приятелю !
26.04.2011 22:47
nikikm написа:
За съжаление,управниците ни и светът, са в комбина против България и Българите!


- Ако се заровиш в новата и най-новата ни история - ще видиш, че суверинитета на България(ако е имало изобщо такъв) е траел за съвсем кратки периоди ! През останалото време е имало вмешателство и налагани чужди нам политики.
Най-страшното става след "9.ІХ" - тогава става немислимото ... откъсването на обикновенният гражданин от земята му и др. средства за производство ... някои го наричат Държавен капитализъм - аз бих използвал по-силната дума, поставяне в робство на обикновенният гражданин.
Във връзка с това само ще повторя едни думи - Свободният икономически човек може да бъде(и да се бори) политически !
- Действително е страшно да се "занимаваш в с политика" при мисълта че, утре работодателят ти за това може да те изхвърли на улицата или да не ти изплати полагаемото възнаграждение - Да, така е ! - Има ли изход(?) - Да ! ... като се преборим първо вътре в себе си със страхът и апатията ! Всеки един от нас изправяйки се сам срещу "силните на деня", е обречен да изгуби - но осъзналият себе си и обединил усилията с другите - Ще спечели ! ... това имах в предвид пишейки предходният си пост !

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
10. borjanmljakov - Няма ли кой да каже накрая истината?!
27.04.2011 21:32
Хайде стига сте ръсили глупости. Причините са съвсем другаде.
Нека не се заблуждаваме: историята показва, че самоуправлението и автономното развитие са неща, надхвърлящи възможностите на българския народ.
Изглежда, проблемите на България до голяма степен произтичат от това, че не оставяме Великите сили да работят спокойно на наша територия. Все някакви половинчати подривни акции (богомили, хайдути, съединисти, комити, партизани, горяни), от които не произтича нищо трайно и градивно. Трябва да припознаем ясно регионалния хегемон с цялото уважение, преклонение и подчинение, което се дължи на един баща. Единствената смислена опция в момента е курс на сближаване с РТурция с тенденция към прехвърляне на суверенитета ни на Анкара, като целта в дългосрочна переспектива е възстановяването на толерантната и многонационална Отоманска империя с представител на османовия род на престола. Както обичаше да казва опитния държавник Ахмед Доган "пътят на България е към Босфора"!

цитирай
11. demograph - Достатъчно е да сме сплотени и мъдри
25.05.2011 02:43
Не е нужно да се репчим на великите, нито да се подлагаме на силните на деня. Просто трябва да си гоним НАЦИОНАЛНИЯ интерес.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7961346
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол