Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2011 01:30 - Тракийска приказка 1
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 3954 Коментари: 1 Гласове:
12

Последна промяна: 24.11.2012 04:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сп Усури
Автор Милош Сидоров
/Поствано от анонимен автор под надслов "Приказки от Ирландия"/

Задължително четиво или Как се фабрикуват лъжите в историята на българите. /Западните добичета, говедото Иречек и телетата след него/:
http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf

Приказката за царя, царицата, техния син Змей, неговата съпруга просякиня и наследника им, владетеля на Новото Царство, е записана в град Дебър, на река Черни Дрин, на границата между Република Македония и Албания. По сюжет е много близка до античния мит за Кадмо и Хармония, Семела и Дионис и не е изключено именно тя да е негова основа.

МИТЪТ

Човекоподобните митични създания, известни като братята Кадмо и Феник, са родени в страната на "хуните" ("Хунабия","Хаония"). Една справка в античните карти ни посочва, че тази страна се е намирала югозападно от Охрид, в северната част на Стария Епир, на брега на Йонийско море, срещу остров Корфу (Керкира). С Кадмо се свръзва и митът за Детето-Бог Дионис. Неговият брат Финик пък предава "пеларгийската" азбука ("пеласгикос грамата", "пелазго-бръгийското писмо" - вероятно българската;
пеларги е написаното по гръцки "българи") на елините в Боетия и Атика. След като се разпространила и у други народи, тази азбука станала известна като "финикийска" и "гръцка азбука".
На южните склонове на планинската верига Кера Уни (в превод: "хунска Черна Гора"), в областта Хаония, един град носи името Феник. На юг от него една река се нарича Кадму/Казму флумен ("змийска река").

 

В незапомнени времена легендарният Кадмо/Казмей, заедно с брат си Феник/Финик се запътва на юг, във Фокида, към пророчището в Делфи да пита, къде се намира сестра му, която се била загубила. Там оракулът му казал да се откаже от търсенето на сестра си, а да построи град. Кадмо постъпил точно така, но преди това убил дракона, който пазел водите на близкия извор. След това "освобождаване на водите" му се наложило, за наказание, да служи 8 години на бога Арес, понеже драконът бил негов. Но Арес е богът на войната; затова "да служи на Арес" означава да воюва. Да се бие, докато завладее територия за бъдещото княжество на "кадмейците" ("енхелейците").

Когато минали осемте години "слугуване на Арес", Кадмо получил неговата дъщеря Хармония за жена. Градът, който основали Кадмо и Финик, бил наречен Енхелея, понеже родът им принадлежал към клана на "енхелеите" ("егулите"), т. е. "змиорките", и бил в близост до града Тива. По-късно Кадмо и Финик завладели и този град. Като минали години, нашествениците аргивци превзели Тива и изпъдили "кадмейците" от Боетия. Напускайки Боетия, остарелият Кадмо, неговата жена Хармония, брат му Финик и другите "кадмейци" се запътили на север. Те минали планината Пинд и навлезли в Бр
eгия ("Старата Бръгия" - вероятно стара България), която обхваща Корчанското поле (Девол, Диаболос) и Охридско-Преспанския край. След като пристигнали при тамошните бръги, най-първо ги освободили, понеже били под властта на илирите.

За да разшири територията на бръгите, Кадмо прогонил илирите на север. Наблизо до града на Хермес (Хермуполис), в близост до Охридското езеро, Кадмо и Феник отново построили град. Градът се казвал Лихнид (сега Охрид). По името на този град внукът на Кадмо (от неговата дъщеря Семела), известен като Дионис (Сабадий) е получил прозвището Дионис Ликнид. Според оракула светът щял да бъде спасен от жестоките великани ("титаните"), т. е. те щели да бъдат победени, когато се роди божество от смъртна жена. Такъв бил "Младият бог", синът на Зевс и смъртната Семела (гърцизирано име от "Земля"), дъщеря на Кадмо. Той е известен с тракийското име Сабадий/Само. Неговото елинско име е Дионис, и той е предреченият Бог-Спасител ("Теос Сотирос").

Кадмо владеел над своите Енхелеи ("кадмейци", "дасарети") до смъртта си. Лихнидските (Охридските) "Енхелеи", които Кадмо владее, са били част от трако-бръгите (българите). Този народ ... /Бръги, според Херодот, е "най-стария народ на света".
А най-оригиналният български историк на ХХ в., д-р Ганчо Ценов, вероятно е първият, който е посочил възможната етническа вързка на наименованията: Бръги/Верезити с Бръсаци/Блъгари, т. е. с днешните българи.
Когато умрял, Кадмо се превърнал в змиорка (ягула, "енхелей", змей). За място на гроба на Кадмо старите книжовници определят място до реката Дрилон (днешен Черни Дрин). Смъртта на Кадмо и Хармония и тяхната метаморфоза в змиорки (ягули) са описани от много антични автори (примерно Еврипид: Eurip. Bacch. 1330-1334; 1353-1355).

Внукът на Кадмо, т. е. синът на Семела и Зевс - богочовекът, роден от смъртна жена ("Младия бог", Божик, "Детето Бог", "Младенецът") е известен като "Третия Дионис" или като "възкръсналият Дионис" (понеже се явява след като "Втория Дионис" е бил разкъсан от титаните на седем парчета, докато е бил приел образа на рогат бик).

През 2002 г. бяха разкопани основите на три християнски черкви, строени една върху друга и на един предхристиянски храм, на местността Плаошник (Охрид, Македония), където според преданията е бил храмът на св. Пантелеймон (в традицията на Асклепий и Хермес). В същия храм, според житието, бил гробът на св. Климент. Наблизо е открита голяма кръщелница (баптистериум) в квадратно пространство, изпълнено с мозайки. Най-внушително е изображението на голямо слънчево зъбно колело, вътре в което има: лъв (=слънце), една голяма тъмна змиорка (=Кадмо?), една малка бяла змиорка(=Хармония?) и една по-голяма, светло-тъмна женска змиорка с видимо светло яйце(=слънцето?) в корема.

Вероятно точно тая змиорка е Семела, преди да роди Младия Бог, т. е. Дионис/Сабо/Самаил.
Следва и приказка 2. И тя е сладка.

…………………………………………………………………………………………………………………………………
Пускам това за разтуха на разбиращите. Очевидно е написано от човек който е наясно с материята. Удивително красиви са сплитанията на известни митове и локални предания и "приказки" от западно българско. Благодаря на "анонимен". За мен ще е удоволствие да установя контакт с него. At any time.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Това е реконструкция на черепа на Цар Самаил. В ортодоксалната иконография чертите на Самуил удивително съвпадат с класическият образ на Исус, в това число и от тези на Миланската плащеница. За иконата на Исус на Тома Вишанов-Молера в църквата на гр. Добринище сякаш позирал Самуил...Велика работа е това народната памет. Обещах на един колега да покажа портрета на Самуил според възстановка по черепа му от гроба на остров Ахил в Преспанското езеро.
Ето Го нашият велик Самуил - Самаил



image
Цар Самуил

Задължително четиво или Как се фабрикуват лъжите в историята на българите. /Западните добичета, говедото Иречек и телетата след него/:
http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf




Гласувай:
12



1. joysii - Кой е направил възстановката на ...
01.07.2011 11:55
Кой е направил възстановката на лицето по черепа?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7939936
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10297
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол