Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2012 21:58 - Убийството на Юстиниановата самоличност
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 4204 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 24.11.2012 04:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Който контролира миналото контролира бъдещето" Джордж Оруел 1943


Здравейте,

 

Подновявам публикациите на трудовете на Великият Георги Сотиров, талантлив български историк, който е прокуден от Българските власти и БАН-ичарите на чужда служба, но и в далечна Канада си останал истински Българин.

 

Като университетски преподавател Георги Сотиров е посял семената на истината за историята на древния свят, в която трако-българите /някъде наричани от него и със синонима трако-македонци, а често и със спорното „славяни”/ заемат достойното си място, което религиозни и политически манипулатори са присвоили или принизили, сред стотици студенти от цял свят..

Нещо което съвременните български „официални” историци все още не се осмеляват да сторят, поради своята политическа и доктринална обремененост или просто унизителна материална зависимост.

 

Обемистият му труд ще публикувам в последователност максимално удобна за проследяване впоредица от постинги, следващи посочената от самият автор в раздел „Съддържание”. Ще се опитам да илюстрирам материалите с подходящи изображения отнасящи се до времето за което става дума.

От линка по-долу може да свалите цялата книга на Г.Сотиров:

Задължително четиво или Как се фабрикуват лъжите в историята на българите. /Западните добичета, говедото Иречек и телетата след него/:
http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf

Пожелавам ви приятно четене.

 

 image

 

УБИСТВО НА ЮСТИНИАНОВАТА САМОЛИЧНОСТ


Г. Сотиров
УБИЙСТВОТО НА
  ЮСТИНИАНОВАТА САМОЛИЧНОСТ
LYNN
1974



Съдържаниe:

Предговор
Въведение
1. Откриването на житието на Юстиниан (Justiniani Vita)
2. Критиката на житието от Джеймс Брайс
3. Въпросът за надеждността
a) Свидетелските показания
b) В търсене на фактите
Първа част
4. Предполагаемите грешки на епископ Марнавич
a) Славяноезичните готи
b) Митът за славянското нахлуване
c) Славянската писменост по юстинианово време
Втора част
5. Методология и Джеймс Брайс
a) Anecdota на Прокопий
b) Фамилия Марнавчик през 14 век
c) Комес Марцелин и Селимир
d) И все пак един Теофил
e) Предполагаемото измислено родословие на Иван Томко Марнавич
Трета част
6. Новите данни
Заключения
Приложения
1. Житието на Юстиниан
2. Красноречието на пропуските
3. Кратки бележки върху тракийската ономастика
4. Гети и готи
5. Краткият вандалски речник на Мавро Орбини
6. За славянската писменост преди девети век
7. Езикът на Авксентий – ученик на Улфила
8. Надписът за Одонацер в Залцбург
9. Юстиниан и Енциклопедия Британика
10. Бележка за сборника манускрипти, съдържащ Justiniani Vita
11. Бележки за църквата “Света София” в София
12. Виждал ли е Алемани славянския текст в Justiniani Vita?
Епилог
Бележки към текста

ПРЕДГОВОР

Никой не знае дали планетата Земя някога ще стане единен и проспериращ свят или ще свърши своя живот като рояк астероиди, обикалящи Слънцето между Марс и Венера. Знаем обаче, че в една подобна ситуация – доколкото са допустими такива аналогии – през 527 г. сл. Хр. е постигнато обединение на римските, готските и вандалските държави, благодарение на политиката на Юстиниан и хората, които са го подкрепяли.
Величието на държавник като император Юстиниан закономерно е предизвиквало завист и враждебност. Било е неизбежно, че рано или късно един или друг от хората, които са били около него, ще се опитат да очернят или изопачат неговия образ. Такъв опит е направен от оратора Прокопий от Цезарея. Поради причини, които остават неясни, неговата язвителна творба “Anecdota”, написана с такава цел, остава векове наред забравена в мазето на една библиотека. Когато манускриптът (ръкописът) случайно е открит и публикуван от Алемани през 1623, атаките в него срещу Юстиниан и неговата съпруга се отличават с такива преувеличения и изопачавания, и с такова противоречие спрямо това, което Прокопий е писал на други места, че читателят може само да свие рамене в недоумение.
Юстиниановата самоличност бе убита успешно, ако не изтънчено, от Джеймс Брайс – професор по гражданско право, по-късно говорител на Камарата на общините, виконт и британски посланик във Вашингтон. Целта на тази малка книга е да обясни как точно бе извършено отвратителното деяние и как може да се възкреси юстиниановата самоличност.

ВЪВЕДЕНИЕ
1. В октомврийския брой на “English Historical Review” за година 1887 излиза една статия от Джеймс Брайс, озаглавена “Житието на Юстиниан от Теофил” (Life of Justinian by Theophilus). От нейното публикуване са изминали осем десетилетия, но тази статия не е изгубила нищо от своето влияние, макар назидателното й звучене днес да е различно от онова, което вероятно е искал авторът.

“За последното столетие и половина”, пише Брайс, “историците привикнаха да цитират като нещо достоверно няколко любопитни факти, свързани с император Юстиниан и неговата едва ли по-малко известна съпруга – императрица Теодора, споменати в житието на Юстиниан от някой си Теофил, описан като игумен и наставник на Юстиниан. Един от тези факти е славянският произход на юстиниановото семейство, една подробност, която е интересна сама по себе си, но също сочеща, че славянски племена са населявали горна Македония или западна Тракия още през или скоро след пети век – период, който е значително по-ранен от този, който иначе би трябвало да приемем.”

Това встъпление дава тон на цялата статия. По-нататък Брайс се опитва да докаже, че ако се абстрахираме от този Теофил, по славянскому Богомил, славянският произход на Юстиниан може да се приеме за измислица. Разбира се авторът на тази измислица трябва бъде заклеймен като еуфоричен мечтател или нечестен историк. Брайс не се колебае да посочи, че за Теофил, който вероятно е написал житието на Юстиниан, “не се знае нищо, освен едно кратко позоваване от несъмнено образования автор, който го цитира и когото всички по-късни историци, изглежда, са последвали като достатъчен гарант за правдоподобността и стойността на този Теофил”.
Въпросният “образован автор”, пояснява Брайс, е Николас Алемани от Ватиканската библиотека [1]. Но, макар и образован, Алемани като че ли е бил заблуден от човек на име Иван Томко Марнавич, станал по-късно епископ в Босна.

2. Статията на Брайс, в която уж е обяснено как образованият Алемани е бил подведен, успява да впечатли научната общественост. В периодичното списание “Византийски временник” от година 1894 добре известният руски историк Александър А. Василев обявява, че загадката със славянския произход на Юстиниан най-сетне е обяснена. Василев пише, позовавайки се на откритията на Брайс, че източникът, заради който много учени са си съставили мнението, “не е нищо повече от измислица от началото на седемнадесети век” [2]. Същият извод, почти дума по дума, намираме и подписан от Ив. Гревс в т. 81 от руския “Энциклопедический Словарь” в изданието от преди 1914-та. За да не остане по-назад, Карл Крумбахер заменя думата “измислица” с думата “фалшификация”. В своя сборник, озаглавен “Geschichte der Byzantinischen Literatur” (1897) той нарича славянския произход на Юстиниан eine im slavophilen Sinne unternommene Falschung (т.1, стр. 237). Най-сетне Чарлс Дийл в увода на своя масивен труд “Justinien et la civilisation byzantine” (1901) пише, че житието на Юстиниан е просто един любопитен сборник от славянски легенди, но без историческа стойност.
Това са крайни съждения, на които никой не се е осмелил да се противопостави, като разгледа аргументите на Брайс под лупа. Крайно време е това да бъде сторено, въпреки че увеличената картина под лупата може да не се окаже от най-прекрасните [3].




Тагове:   траки,   Roman,   Славяни,   Ние,   Те,   българи,   Bulgarian,   The,   great,   вие,   trhacian,   makedonian,   bizantion,   ustinian,   тракобългари,


Гласувай:
11



1. bven - Поздрави за добрата инициатива!
30.01.2012 22:10
Прочетох книгата (от Спиралата, ако не се лъжа) на един дъх и я препоръчвам на всички, интересуващи се от истинската ни история.
Хубава вечер!
цитирай
2. demograph - Копнах я от там. Благодаря им.
30.01.2012 22:23
Сотиров е българин, който като го четеш ти светкат лампички за историята и манипулирането на света, не само за Българската история.
цитирай
3. get - - Не е само Г. Сотиров ... прогонен от нетърпящите, оригинално мислене БАНяджийски теляци !!
31.01.2012 02:11
- Такъв е и Всеволод Николаев(бесарабски българин и наш академик) ... през 70-те години на миналият век се опитва да мисли и изкаже тези различни от официално възприетите ... което му коства лишаване от звания и емиграция !!
Но иначе историческото братство не се свени да го нарича "един Остап Бендер" !! Такъв израз озползва в интервю и Б. Димитров.
- Както, го изкарват авантюрист и партиен кариерист ... човека явно си е писал сериозни изследвания - Ето едно от тях ?!
Всеволод Николаев, Феодални отношения в покорената от Византия България, отразени в писмата на Теофилакт Охридски, архиепископ Български. С., 1951,
- Някой може ли да ме подпомогне да науча нещо повече за него и творчеството му ?
цитирай
4. demograph - Това недуразумение Божо е сторил и сторв много злини на българите. Той РАЗГРАМОТЯВА!
31.01.2012 18:55
get написа:
- Такъв е и Всеволод Николаев(бесарабски българин и наш академик) ... през 70-те години на миналият век се опитва да мисли и изкаже тези различни от официално възприетите ... което му коства лишаване от звания и емиграция !!
Но иначе историческото братство не се свени да го нарича "един Остап Бендер" !! Такъв израз озползва в интервю и Б. Димитров.
- Както, го изкарват авантюрист и партиен кариерист ... човека явно си е писал сериозни изследвания - Ето едно от тях ?!
Всеволод Николаев, Феодални отношения в покорената от Византия България, отразени в писмата на Теофилакт Охридски, архиепископ Български. С., 1951,
- Някой може ли да ме подпомогне да науча нещо повече за него и творчеството му ?

щЕ ТЪРСЯ Всеволод и следи към труда му. Такива като Божо са прокудили, отритнали и ОТРОДИЛИ мнозина свестни хора. Четох малко повечко за Кузман Папкарев и Милетий. ..Същия простак недоучен като цитирания. Отродил е мнозина в Охрид с ганювшината си./За Милетий говоря/ Ей такива бай ганщвци се подвизават в съкралните кътова на духовността ни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7962534
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол