Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2012 20:36 - От къде дойдоха шведите? Кои са руснаците - побългатени угрофини.
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 38546 Коментари: 34 Гласове:
13

Последна промяна: 04.07.2016 13:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Откритието" на Божидар Димитров
A HISTORY OF THE SWEDISH PEOPLE

Where did the Swedes come from?

ПУБЛИКАЦИЯ ПО ПРИНУДА
Българската казионна историография изпада в странен самоизолационизъм. Всички около нас и далеч от нас, претендират по някакъв начин за връзка с траките, само българските платени историци като опълченци мятат "камъне и дърве" срещу срещу всеки опит за защита на родовата ни връзка с траките и огромното тракийско културно-историческо наследство..
Те толкова яростно защитават разгромени и вредни за България исторически тези, и така последователно отричат всяка тракийска връзка в произхода на българите, че навяват съмнение за злонамерена неграмотност.
Това ме накара, с поредица от принудителни постинги,  да покажа на аудиторията, че независимите исторически школи на другите народи не се смущават да покажат родовата си принадлежност към траките.
Нещо повече. Другите подсказват на нашите паникьосани "историци" за "директната" връзка на съвременните българи с траките и за наличието на нарастващо българско народно самоопределяне като потомци на траките...Странно, нали... "Много съвременни българи заявяват, че са директни потомци на траките ( различни от Славяните, които са пристигнали в този район през 6-ти век.)"- Пасаж от "ИСТОРИЯ НА ШВЕЦИЯ"-в постинг „Траките –предци на шведите”

И така. Ето преводът по части.

1

История на шведския народ

От къде дойдоха шведите?

 

Има многобройни географски изследвания, археологичски открития, трудове в “on line” университетите, исторически записи и писмени доказателства, които потвърждават голяма част от шведската история. Повечето от записаните истории започват от 600 г. от новата ера. Малко писмени доказателства за Скандинавската история от 100 до 600г. са от автори съвременници, като Тацит и Йорданес.

Липсата на писмена история от преди 100г. не умаложава интересното минало на Скандинавците. Реконструкция на историята от онези години са опитвали много учени. Повечето от тези опити са интерпретации на основата на археологически открития от гледната точка на съвременната европейска история и култура(европеизация на историята), често пренебрегвайки по-широката перспектива.

Някои от тези реконструкции си противоречат една с друга, без да отговарят много добре на фактите, или са опровергани от по-нови открития. Модерните академици, вероятно добре образовани и понякога арогантни, ще се надсмеят на  идеята техните възгледи да бъдат оспорени.Подобна съпротива само ще заостри вниманието към пренебрегнатите следи от древните времена.

Като такъв този материал не бива да бъде разглеждан като в стриктно академичен контекст. Заключенията тук би могло да са на добре подготвени автори, изследователи и историци. Друга информция идва от научни разработки, мнения, легенди, митове, професионални историографи и от съпоставяне на обстоятелства и свидетелства, твърде значителни за да бъдат пренебрегнати.

При търсенето на по-точна оценка на Скандинавската история, на някои исторически въпроси нама имат лесни отговори. Например кои са били  the Svear and Daner хора които са живели в балтийския регион(Дания и Южна Швеция) преди Новата ера? Кои са били ерулите /Erul/живели  врайона на Балтика по същото това време? Били ли са те всички част от Траките? Този Този документ дава някои от отговорите.

Има категорични доказателства, че предци на Шведите са били мигранти Тракийци, агресивни бежанци, "морски хора", които първи са дошли /в Скандинавия б.м./ от древния град Троя.

Разположен в Северо западната част на Мала Азия(днес Турция), руините на Троя бяха открити през 1970г. За период от около 2500г. Троя е населена чрез нахлуване на „т.н. „морски народи”, според египтяните.

Тези хора са наричани Траки от гърците, и са били ранни ползвачи на кораби, железни оръжия и коне. Троя, също наричан Трой, Троас или Илиум е бил исвестен като център на древните цивилизации. Неговите обитатели стават известни като Троянци( също Траянци/Траки, а по-късно Дардани от Омир и Фригийци или Анатолийци от други и техният език е бил Тракийски или Трако-илирийски. 

Свидетелствата показват че градът е преживял години на войни, по-специално срещу гръцки и египетски армии. Прочутата троянска война е била водена между гърците и троянците с техните съюзници. Троя вероятно е разрушена след десет годишна война с гърците, традиционно датирана от около 1194 до 1184 г. преди Новата ера и исторически е дефинирана като „Падането на Троя”. Градът е тотално опустошен, което се потвърждава и от фактът, че до 700 година преди новата ера той е безлюден.

Хиляди троянци напускат града веднага след войната, започвайки от 1184г. Други остават около 30-50 години след войната, когато пресметнато на 30 000 Троянци/Траки, внезапно напускат Троя, както е казано от Омир(гръцки писател поет 11 век преди Новата ера) и в разнообразни източници (етруски, меровингски, римски и по-късни Скандинавски). Историите съвпадат с последните дни на Троя и поясняват как, след като гърците плячкосват града, оцелелите троянци в края на краищата емигрират.

Около половината от тях отишли по горното течение на Дунав и се установили в Италия, налагайки Етруската култура( с доминиращо влияние върху развитието на Рим), и по-късно воювайки срещу Рим за регионално господство. Останалата част от троянците, главно главатари и войни, около 12000 души, заедно с племената си, отишли на север на срещуположния бряг на Черно море в Меотийско море или „Плиткото море”, там където  река Дон се влива в него (района на Кавказ и днешна Южна Русия) и около 1150 г. преди Новата ера създали кралство наричано Сикамбрия /Sicambria/

Римляните по-късно ще наричат населението „сикамбрийци”. Местните (номадите скити) наричали тези хора „Троянски завоеватели”, „железни хора” или „Аеси” /the Aes/ на техния език. Аесите //The Aes (също Аси/ As, Асаи/ Asa, Асаси/ Asas, Асени/ Asen, Аесари/ Aesar/ , Аесири/ Aesir, Аесире/ Aesire или Есири Жsir или Асири/ Asir скоро изградили техните прочути крепости Аесгард илу Асгард, описани като „Троя на Севера”.

Различни други източници съвпадат с това, посочвайки, че троянците са слезли на източния бряг на Черно море с техните ненадминати оръжия, и поискали земя.  Районът станал известен под името Асаланд( Земя на Аесирите) -Asaland (Land of the Aesir) или Асахейм (Дом на Аесирите) – Asaheim (Home of the Aesir).

Някои историци заключават, че Один, който по-късно е обожествен като езически бог на викингите, е бил в същност Тракийски/Аесирски водач който е царувал в Сикамбрийското кралство и е живял в град Асгард през първи век преди Новата ера. Той е назначавал водачите по обичая на Троя, установил е власт и  закон на територията, начертал е Закони както тези в Троя и с които Троянците са били свикнали.

Преданията знаят тези Аесирски войни като мигранти от Троя, страховити бойци които са вдъхновили древно-норвежката митология, както и предците на викингите. Те са респектирали със своята религия и свирепост в битките и бързо установили контррол над северните пазари използвайки река Дон като техен главен път на север. Историците отнасят Аесирите към Трако-кимерийците, тъй като Троянците са били от Тракийско потекло (Чукни тук click here за произхода на Траките в превод на български).

Кимерийците са били древно население живяло между Траките, и са вероятно погълнати от тракийската култура. Гръцкият историк Херодот от Халикарнас отбелязва около 440г. преди Новата ера, че Траките са били най-многобройният народ на света, превъзхождани само от (Източно) Индийците и че Тракийската земя е огромна. Древните карти описват като Тракия днешна Югоизточна Европа и Северна Гърция. Тракийската земя е включвала Украинските степи и по-голямата част от Кавказкият регион.

Според Flavius Josephus еврейски и римски историк от първи век AD, потомците от внука на Ной Тир/Тирас са били наричани Тираси /Tirasians/ . Те са били известни на римляните като Тираси/Thirasians. Гърците са ги наричали Траки, а по-късно Трайяни/Trajans – най-първите жители на Троя., от които те се страхували като от грабливи пирати..Историята свидетелства, че те наистина са били най-свирепа раса  посочвано в безконечните описания за тях като за „разточителни пияници”, както един историк посочва. Те също са описвани като „червендалести/червенокоси/проклети/светли синеоки” хора.

World Book Encyclopedia ги определя като „..диви Индо-Европейци, които обичали войната и кражбите”. Руският историк Николай Чировски описва пристигането на Траките, и това как те бързо наложили господството си по земите по Източния бряг на река Дон. Тези хора са били наричани там Аеси/или аз-ази-азир? б.м./, а по-късно, според Чировски, Аесири-азири//множествено число/.

Свидетелствата, че Аесирите(железните хора) са били троянски бежанци може да се потвърди от местните, а по-късно и от римските исторически извори, в това число и от фактът, че вътрешната част на Черно море започва да се именува от Меотийско море на Азовско море по езика на местното население. Името се е запазило и до днес като Азовско море/ Sea of Azov/, вътрешно море в Европейска Русия, свързано с Черно море. Асирите са били известни с техните железни бойни оръжия. Околните се бояли от боговете им и свирепостта им в битки, и поради това те скоро установили господство  върху северните пазари ползвайки река Дон като свой пазарен път. Аесирите доминирали района около Азовско море близо 1000 години, макар че околните райони не север и изток са били познати като земя на скитите..

Аесирите са водили битки със скитите за доминация на района, но в крайна сметка са постигнали мир. Те установили търговия със скитите, а дори и силни културни връзки, започвайки да обединяват региона около религията и закона. Така Аесирите започнали да търгуват също и далеч на север.

Земята далеч на север за първи път е описана около 330г. преди Новата ера от гръцкият пътешественик Питии/ Pytheas/ от Масалия. Той нарича региона Thule (Дуле/Туле), който е описан като най-външният от всички страни, вероятно част от норвежското крайбрежие, където летните нощи са били къси. Питий предава Туле като „място където слънцето отива да си почине”, което произхожда от германската корен на думата „Дул /Dhul/ - със смисъл „да спреш на дадено място; да си починеш”.

Питий описва хората като варвари ( германските/тевтонски племена) занимаващи се със земеделие, използващи хамбари и вършеещи зърното. Тези хора са били вече установили търговски връзки с Аесирите, които по-късно, към 90г. преди Новата ера, поради римската експанзия в Европа, започнали да се изселват от района на Кавказ на север.

Германските/тевтонски племена за пръв път си създали име около 100г. преди Новата ера, след енергичните си битки срещу римляните. Няма много данни за германски племена преди това. Когато пише за „Галските войни”. Юлиус Цезар описва тези хора/германците/ като „различни от келтите”.

По време на този период много германски народи са мигрирали от Скандинавия към Германия и района на Балтика, причинявайки продължителни притеснения на римската отбрана.. Мигриращите групи били обикновено малки групи с различни водачи, чест следвайки най-силния. „Националността” на лидерите най-често би била присвоявана и като националност на групите, докато по-късно те не се разделяли отново. Миграцията е траяла повече от няколко десетилетия, и често когато ги споменавани в писмените си извори римляните са отбелязвали само като „нападащи групи”, „ войни окупатори”или „наемници” действащи далеч от техните хора.

Горе-долу по това време започва напускането на района на Черно море и Кавказ от Аесите. Тяхното пристигане в Скандинавия се поддържа от няколко учени и от съвременни археологически свидетелства.

Както Snorri Sturluson ( Нордически историограф от 13-ти век) казал, и е потвърдено от други данни, Аесирите са били принудени да напуснат земите си под заплахата на настъплението на Помпей и от постоянните войни с местните племена.

Познавани като Тракийски войнствени племена, агресивните Индо-Европейци номади, Аесири дошли на север, придвижвайки се през Европа, носейки железните си оръжия и принадлежности на своите лодки по реките на Европа, на последователни вълни/ етапи.

Историците отбелязват, че Один, който е бил популярен Тракийски владетел, е повел миграцията на около 70 000 от последователите си от Черноморският район към Скандинавия.

Посочва се също, че дуго Тракийско племе е дошло заедно с тях, хора наричани Ванири/или Ванери или Вани/.

Първото селище създадено от Один станало известно като Оденсе/Odense/ - Светлище на Один или Гробницата на Один, вдъхновяващо религиозни поклонници към града през Средните векове.

Тези племена най-напред се заселили днешна Дания, а после създали център на властта си там където сега е Южна Швеция.

Около 800 години по-късно по време на ерата на викингите, Один, Аеси и Ван станали богове, а Асгард/АСГРАД/Троя станал домът на тези богове-основата на религията на викингите.

Аеските богове войни и религиозните божества Один/ Odin (също Оддин /Odinn; Водан /Wodan;  Воден/ Woden; Вотан /Wotan, Водин /Vodin и Тор/ Thor/са били интегралана част от войнствената натура на викингите, дори водещи Ги обратно по теченията на Европейските водни пътища към племените им родни места покрай Черно море и Мала Азия.

Аесир/ Aesir станало Старо-норвежска дума за божество ( а също и старо-тевтонската дума Асе/"Ase" е била широко разпространена дума за бог), както исландската дума"Asmegir"-„god maker”, е била исландски термин за „бог създател”- човешка душа превръщаща се в божество чрез усъвършенстване/развитие.

Ванир / Vanir представлява плодородието и бог на мира. Без разлика от гърците и римляните, Скандинавците са обожествявали своите предци. Египтяните са възприели практиката да обожествяват кралете си от Вавилонците, които  обожествили Нимрод. Същата практика за религиозна почит към предците е била преминала сред гърците и римляните и целия езически свят, до подчиняването на Християнството.

Snorri Sturluson пише през 1223 г. Prose Edda (Нордическа история и митове), където прави интересно сравнение между боговете на викингите/траки/аеси с личности от Мала Азия(Кавказки регион), конкретно с такива от Троянската царска фамилия (за съжаление разбирано само като мит от повечето от историците днес).

Prose Edda е един от първите опити за създаване на рационално обяснение на митологичните и легендарни събития на Скандинавците. За съжаление, много историци признават само което академиците приемат за история, често игнорирайки материали които може би са от значение.

Например, Снорри пише, че Аесите са дошли от Мала Азия и той сравнява Рагнарок/нордическата версия за първото обиталище ан боговете и хората/ с падането на Троя. Sturluson отбелязва, че Асгард/Асград – домът на боговете, е наричан и „Троя”. Макар, че Snorri е бил християнин, той третира древната религия с голямо уважение. Snorri е писал, когато цяла Скандинавия ( и Исландия) е приела християнството през 11 век и той е разбирал добре /бил е на ясно / с класическата гръцка и римска митология. Събитията около Троя са били познати от античността в много култури.  

Троянската война е била най-великият конфликт в гръцката митология, война която  повлиява на хората, литературата и изкуството за векове.

Snorri споменава Бог И Създанието, АДАМ и Ева, също Ной и Потопа. Той сравнява също Старо-скандинавските богове с героите от троянската война.

Aesir/Asir са били раздлени на няколко клана – онези, които на последователни етапи мигрират към тяхната нова Скандинавска родина. Навлизайки в Балтийско море те плават на север към Скандинавските брегове, срещайки само упоритите германски племена, сражаващи с римляните. Най-известното германско племе са били Гутарите/the Gutar/, също познати и като Гута/ Guta/, Гутани/Gutans/, Гоути/Gauts/,Готарни/Gotarnе/  или Готи/Goths/ от римляните.

Тези германски племена са били вече известни на Асите, тъй като търговията с балтийският регион е била добре развити още преди 100-та година преди Новата ера. Имигриращите Аеси са имали много кланове и племена, и едно от най-известните, пътувало заедно с тях, е било това на Ваните /Vanir/. Ваните/ Vanir/, по-късно са познати като Дани/Danir или Данери/Daner, и после като Дани/ Danes, които се установили там, което е сега Дания.

Все пак, най-бележитият клан който пътувал с Аесите са били „Ерилите” /the Eril- войни на Ерилар/"Erilar,"значещо „диви войни”. Асите са изпратили Ерилите /Erilar или Ирилите /Irilar на север, като опитни моряци, да подсигурят земя и да установят търговски връзки (тези войни са били наречени „Еарли”/"Earls" в по-късната скандинавска общтност, после станали известни като Ярлари/Jarlar, Ерули/Eruls и Ерили/Erils или Херул/Heruls и Херули/Heruli от римляните, също Ерулои/Eruloi или Елурои/ Elouroi от гръцкият историк Dexippos, и Херулер/Heruler, Еруллиа/Erullia и Аеруллиае/ Aerulliae от други).

Кланът на Ерулите позволило на Аесите (по-късно наричани Сви/ Svi, Свиар/Sviar, Свеа/Svea, Свеар/Svear или Свионер/ Svioner от римляните) да създадат поселения в този район, не и без продължителна битка с Готите/ Goths и други мигриращи германски племена. Херулите/Eruls/Heruls в последна сметка постигнали вероятно мир с Готите, които владели района. Племената Свеар/Svear, Ванир/Vanir, и Херули/ Heruli скоро сформирали собствени кланове и доминирали Балтийският район.

Готският историк Йорданес/или Йорданис/, който е бил нотариус на госките/гетските крале, казва през 551г., че Данерите/the Daner са били от същия корен като Свеарите / Svear - всички по-високи и по-светли от останалите други хора на север. Той наричал Свеарите/the Svear/ Све’хани/"Sve"han/."

Свеарското население процъфтявало и задно с Херулите и Готите формирали мощен военен съюз на така добре познатите мореплаватели. Свеарите/ The Svear и Херулите/ Heruls след това постепенно се завърнали в земята на предците си, стартирайки през 2 век. Понякога плавайки с готите, те тероризирали цялата земя и хора около Черно море и част от средиземноморието, дори и римляните.

Те са били пра-викингите. Римските анали разказват за рейдове на Готи и Херули в земите на Дакия(там където Дунав се влива в Черно море). Построявайки флот от около 500 съда, херулите завършили нападенията си през 267-268 г. и контролирали цялата окупирана от Рим територия в Черно и част от Източно Средиземно море.

Има няколко споменавания за това как херулските войни се завърнали за да грабят бреговете на Черно и Средиземно морета, заедно с Готите.

Римляните отбелязват, че „Херулите, скандинавски хора, заедно с готите през 3-ти век били ограбвали районите на Черно море, Средиземно море и Мала Азия”.

Докато римляните наричали Скандинавския район Туле "Thule"(според Питий /Pytheas), гърците са го наричали Скандия/Scandia (от древни времена), а другите наричали района Скандза/Scandza.

Понятието Scandia идва от потомците на Ashkenaz (внук на Ной по Библията).  Познавани като Askaeni, те са били първите хора мигрирали към Северна Европа, кръщавайки земята Ascania на себе си.  Латинските писатели и гърците наричали земята Scandza or Scandia (сега Scandinavia). Хората в този регион могат да бъдат наричат Scandians или Scandinavians. 

Германските племена, като тевтоните/Teutons и готите/Goths са били възприемани като племена наследници на Ешкенази/ Askaeni и на техните първи поселения.

/Край на превода за сега./

The first time Thule (Scandinavia) was mentioned in Roman written documents was in the 1st century (79 AD) by the Roman citizen Plinius senior.  He wrote about an island peninsula in the north populated by "Sviar," "Sveonerna" or "Svearnas" people, also called "Sveons," "Svianar,""Svetidi" or "Suetidi" by others.  Later in 98 AD the learned civil servant Cornelius Tacitus wrote about northern Europe.  Tacitus writes in the Latin book Germania about tribes of "Sviones" or "Suiones" (Latin Sviones was derived from Sviar) in Scandinavia, who live off the ocean, sailing in large fleets of boats with a prow at either end, no sail, using paddles, and strong, loyal, well-armed men with spikes in their helmets.  They drove both the Goths and Lapps out of Scandinavia.  Archaeological finds have provided a vivid record of the evolution of their longships from about the 4th century BC.  Tacitus further wrote, "And thereafter, out in the ocean comes Sviones (also "Svionernas" or "Svioner") people, which are mighty not only in manpower and weaponry but also by its fleets".  He also mentions that "the land of Svionerna is at the end of the world."  In the 2nd century (about 120 AD) the first map was created where Scandinavia (Baltic region) could be viewed.  Greek-Egyptian astronomer and geographer Ptolemaios (Ptolemy of Alexandria) created the map, and at the same time wrote a geography where he identified several different people groups, including the "Gotarne," "Heruls," "Sviar" and "Finnar" who lived on peninsula islands called "Scandiai."  During the Roman Iron Age (1-400 AD), evidences are convincing for a large Baltic seafaring culture in what is now Sweden, Denmark, Finland and Estonia.

 

Many clans of Aesir and Germanic peoples were united by settlements.  For example, the Aesir clan Suevi (also Suebi) settled among Germanic peoples in a region called Swabia (named after themselves), which is now southwest Germany.  Those clans became known as the Alemanni, first mentioned about 213 AD after attacking the Romans.  Called Suevic tribes by historians, they formed an alliance for mutual protection against other Germanic tribes and the Romans, and retained their tribal designation until the late Middle Ages.  They settled as far south as present-day Spain and Portugal.

By the 5th century, the Aesir Heruls were in great demand as soldiers in the Roman Imperial Guards.  The Romans were impressed with the war-like Heruls, and recruited them to fight as mercenaries in the Roman Army.  About 459 AD Bishop Hydatius (Idacius) of the Roman province of Gallaecia (present day Spain and Portugal) wrote that the Heruls were Vikings (from Viking raids on the coast of Spain).  Herul factions were making settlements throughout Europe, fighting and battling everywhere they went.  Their pay in gold coins tell of their Scandinavian history, even battling Attila the Hun.  In the late 5th century, the Heruls formed a state in upper Hungary under the Roman ruler Cжsar Anastasius (491-518 AD).  Later they attacked the Lombards, but were beaten, according to Greek-Roman author Prokopios (born at the end of the 5th century).  He was a lawyer in Constantinople and from the year 527 private secretary to the Byzantine military commander Belisarius on his campaigns against the Ostrogoths.  Prokopios says by the early 6th century (about 505), the remaining Heruls in upper Hungary were forced to leave.  Some of them crossed the Danube into Roman territory, where Anastasius allowed them to settle.  Historians mention that remaining clans of Heruls (Herulians) sailed northwards, back to Thule to reunite with their Svear brethren.  Prokopios noted that there were 13 populous tribes in Thule (the Scandinavian peninsula), each with its own king.  He said, "A populous tribe among them was the Goths, next to where the returning Heruls settled."  Prokopios also mentions that "the Heruls sent some of their most distinguished men to the island Thule in order to find and if possible bring back a man of royal blood.  When they came to the island they found many of royal blood." 

Evidence of their existence during this time period can be found on the frequent appearance of runic inscriptions with the name ErilaR "the Herul."  While it is thought that the ancient Scandinavian alphabet, called futhork or runes, is of Latin origin, the evidence suggests that it was used far to the northeast of Rome where Roman influence did not reach.  The runes are a corruption of an old Greek alphabet, used by Trojans along the northwest coast of the Black Sea.  From examples of Etruscan, Greek, and early Roman scripts, it is not difficult to see that earlier runes resemble archaic Greek /но ние си знаем, че няма архаичен гръцки, а фригийско-тракийско и стародунавско-гетско писмо. И двета -тракийски писмености../ and Etruscan rather than Latin.  The Heruls used runes in the same way their ancestors did, which have been discovered throughout Europe and Scandinavia.  Scandinavian sagas tell us that the Scandinavian languages began when men from central Asia settled in the north.  Sometime after 1300 AD runes were adjusted to the Roman alphabet.

The Heruls brought with them a few Roman customs, one being the Julian calendar, which is known to have been introduced to Scandinavia at this time, the early 6th century AD.  When the Heruls returned to join again with the Svear in Scandinavia, the Svear state with its powerful kings suddenly emerges.  Their ancestors were the warring bands of Aesir (sometimes called Eastmen) who became known as the Svear or Suines.  They became the dominant power and waged war with the Goths, winning rule over them.  By the middle of the 6th century, the first all-Swedish kings emerged.  This royal dynasty became immensely powerful and dominated not only Sweden but also neighboring countries.  Gothic historian Jordanes writes of the Suines or Suehans (Sve"han) of Scandinavia, with fine horses, rich apparel and trading in furs around 650 AD.  The Swedish nation has its roots in these different kingdoms, created when the king of the Svenonians (Svears) assumed kingship over the Goths.  The word Sweden comes from the Svenonians, as Sverige or Svearike means "the realm of the Svenonians".  The English form of the name is probably derived from an old Germanic form, Svetheod / Светеот от светлината/, meaning the Swedish people. 

By the 7th century, the Svear and Goth populations dominated the areas of what is now Sweden, Denmark and Norway.  However, the term Norway came later.  Latin texts from around 840 AD called the area Noruagia, and Old English texts from around 880 AD used Norweg.  The oldest Nordic spelling was Nuruiak, written in runes on a Danish stone from around 980 AD.  The Old Norse (Old Scandinavian) spelling became Nordvegr, meaning "the country in the north" or "the way to the north," and the people were called Nordes.  All of the names were given by people south of Norway to signify a place far to the north.  The people of Norway now call themselves Nynorsk, a name decided by linguists in the 1880s.  The name Denmark originated from the people called the Vanir (or Vaner) who settled the region with the Aesir in the first century BC.  The Vanir were later called Danir (or Daner), and eventually Danes.  By the 9th century AD, the name Danmark (Dan-mцrk, "border district of the Danes") was used for the first time.  In Old Norse, mцrk meant a "forest," and forests commonly formed the boundaries of tribes.  In Modern Danish, mark means a "field," "plain," or "open country."   Hence, Denmark once meant  literally "forest of the Danes."  During this period, their language Dцnsk tunga (Danish tongue) was spoken throughout northern Europe, and would later be called Old Norse or Old Scandinavian during the Viking period.  Old Norse was spoken by the people in Denmark, Norway, Sweden, Iceland, and parts of Germany.

The ancestor of all modern Scandinavian languages, beginning with the Germanic form, was developed from the languages of the Aesir (Thracian tribes) and Goths (Germanic /????/ tribes ).  When the Aesir integrated with the people of the lands, their families became so numerous in Scandinavia and Germany that their language became the language of all the people in that region.  The linguistic and archaeological data seem to indicate that the final linguistic stage of the Germanic languages took place in an area which has been located approximately in southern Sweden, southern Norway, Denmark and the lower Elbe river which empties into the North Sea on the northwest coast of Germany.  Germanic tribes began arriving in the area about 1000 BC.  Later, the Aesir brought their language to the north of the world, to Norway, Sweden, Denmark and Germany.  The future rulers of Sweden, Denmark, Norway and Iceland trace their names and genealogies back to the Aesir.  The most ancient inscriptions in Old Norse/Scandinavian are from the 3rd and 5th century centuries AD, with other inscriptions dating up to the 12th century.  They were short signs written in the futhork runic alphabet, which had 24 letters (though many variations were used throughout the region).  By the end of the Viking era (11th century AD), the Old Norse language dialect varieties grew stronger until two separate languages appeared, Western Scandinavian, the ancestor of Norwegian and Icelandic, and Eastern Scandinavian, the the ancestor of Swedish and Danish.  Many Old Norse words were borrowed by English, and even the Russian language, due to expansion by Vikings.

The next Svear conquests began in the early 8th century.  By 739 AD the Svear and Goths dominated the Russian waterways, and together they were called Varyagans or Varangians, according to written records of the Slavs near the Sea of Azov.  Like their ancestors, the Svear lived in large communities where their chiefs would send out maritime warriors to trade and plunder.  Those fierce warriors were called the Vaeringar, which meant literally "men who offer their service to another master".  We later know them by their popularized name, the Vikings.  Thus began the era known as the Viking Age, spanning more than 300 years from about 700 AD to 1066 AD.  Once again the Svear began returning to the places of their Thracian ancestors in the Caucasus region, sailing rivers which stretched deep into Russia and the Black Sea, establishing trading stations and principalities.  They often navigated the Elbe river, one of the major waterways of central Europe.  They also navigated, as a primary route, the Danube river, a vital connection between Germany and the Black Sea.  Their ships were the best in all of Europe—sleek, durable and could travel by both sail or oars.  To the east of the Elbe they were known as Varangians, and west of the Elbe they were called Vikings.  Many called them Norse, Norsemen or Northmen—those from the Scandinavian countries, which consisted of Sweden, Norway and Denmark.  In northern France they would later be called Normans, eventually recognized as the rulers of what became Normandy.  In England they were known as Danes, although some may well have been from Norway, where they became rulers of the Danelaw.  Vikings raids in western Europe and the British Isles are noted in this Old English prayer:  "A furore Normannorum libra nos, Domine" (From the fury of the Northmen deliver us, Oh Lord). 

Vikings never called themselves Vikings.  Unlike Varangian, the term Viking probably originated from Frankish chroniclers who first called them "Vikverjar" (travelers by sea), Nordic invaders who attacked the city of Nantes (in present-day France) in 843 AD.  The word "vik" or "vic" (from "wic") meant river estuary, bay or fjord in Old Norse (a popular avenue for attack), and later meant "one who came out from or frequented inlets to the sea".  Viking and Varangian eventually became synonymous, meaning "someone who travels or is passing through," whether merchant, mercenary, or marauder.  Their activities consisted of trading, plundering and making temporary settlements (see Viking Routes).  Finnish peoples referred to the Swedish voyagers as Ruotsi, Rotsi or Rus in contrast with Slavic peoples, which was derived from the name of the Swedish maritime district in Uppland, called "Roslagen," and its inhabitants, known as "Rodskarlar."  Rodskarlar or Rothskarlar meant "rowers" or "seamen."  Those Swedish conquerors settled in eastern Europe, adopted the names of local tribes, integrated with the Slavs, and eventually the word "Rusi," "Rhos" or "Rus" came to refer to the inhabitants.  The Arab writer Ibn Dustah wrote that Swedish Vikings were brave and valiant, utterly plundering and vanquishing all people they came against.  Later, the Arabic diplomat Ibn Fadlan, while visiting Bulgar (Bulgaria /Волжска България/) during the summer of 922 AD, saw the Swedish Vikings (Rus) arrive, and he wrote:  "Never before have I seen people of more perfect physique; they were tall like palm trees, blonde, with a few of them red.  They do not wear any jackets or kaftaner (robes), the men instead wear dress which covers one side of the body but leaves one hand free.  Every one of them brings with him an ax, a sword and a knife."  Their descriptions mirror the physique, dress and armor of Trojan warriors—the Viking ancestors.  The various ancestors of the Vikings included the Thracian tribes (Asir) and the Germanic tribes (Goths).

The Vikings included many tribes and kingdoms from around the Baltic Sea, including the Svear from Sweden, the Norde from Norway, the Danes from Denmark, the Jutes from Juteland (now part of Denmark), the Goths from Gotland (now part of Sweden), the Alands from Еland (now part of Finland), the Finns from Finland, and others.  The Svear Vikings traveled primarily east to the Mediterranean (what is now Russia and Turkey), where they had been returning regularly since leaving the region 900 years earlier.  Subsequent Viking raids and expeditions covered areas deep into Russia, the Middle East, Europe and America, ending in the 11th century (about 1066 AD) after the introduction of Christianity around the year 1000 AD.  Dudo of Saint Quentin, a Norman historian, wrote between 1015 and 1030 AD "The History of the Normans" where he called the Vikings "cruel, harsh, destructive, troublesome, wild, ferocious, lustful, lawless, death-dealing, arrogant, ungodly and more monstrous than all the rest."  When Christianity ended the Viking Age, kingships and provinces of Sweden combined to form one country.  The dominant king during the Viking Age was from the Erik family of Uppsala.  One of the first Swedish monarchs in recorded history was Olof Skotkonung, a descendant of the Erik family.  Olof and his descendants ruled Sweden from about 995 to 1060 AD.  Sweden"s first archbishop arrived in the 12th century (1164).

Sweden"s expansion continued during the 12th and 13th centuries through the incorporation of Finland into the Swedish kingdom after several crusades, promoted by the Catholic church.  There was a struggle for power between the Sverker and Erik families, which held the crown alternately between the years of 1160 and 1250.  However, during this period the main administrative units were still the provinces, each of which had its own assembly, lawmen and laws.  It was first during the latter part of the 13th century that the crown gained a greater measure of influence and was able, with the introduction of royal castles and provincial administration, to assert the authority of the central government and to impose laws and ordinances valid for the whole kingdom.  In 1280 King Magnus Ladulеs (1275 - 1290) issued a statute which involved the establishment of a temporal nobility and the organization of society on the feudal model.  A council containing representatives of the aristocracy and the Catholic church was set up to advise the king.  In 1350, during the reign of Magnus Eriksson (1319 - 1364), the various provincial law codes were superseded by a law code that was valid for the whole country, and Finland became part of the Swedish kingdom.

In 1389, through inheritance and family ties, the crowns of Denmark, Norway and Sweden were united under the rule of the Danish Queen Margareta.  In 1397, the union of the three Scandinavian countries concluded under her leadership lasting 124 years. The whole union period, 1397 - 1521, was marked by a whirlpool of conflict, and provoked a rebellion which in 1521 led to the seizure of power by a Swedish nobleman, Gustav Vasa, who was elected king of Sweden in 1523.  The foundations of the Swedish national state were laid during the reign of Gustav Vasa (1523 - 1560).  The position of the crown was strengthened further in 1544 when a hereditary monarchy was introduced.  Before that time the country had been an elective monarchy, and the aristocracy had been able to assert itself every time the throne fell vacant.  The church was turned into a national institution, its estates were confiscated by the state and the Protestant Reformation was introduced in several stages.

Since the dissolution of the union with Denmark and Norway, Swedish foreign policy had aimed at gaining domination of the Baltic Sea, and this led from 1560 onwards to repeated territorial battles with Denmark and Norway.  The efforts of the higher nobility to take back power from the successful Swedish kingships (1560 - 1632) failed in the long run, and the crown was able to maintain and strengthen its position.  In 1630 Sweden entered the historical "30 Years War" (1618 - 1648) with an attack against Germany for more control more of the Baltic region.  With little success, Sweden left the war in 1634, but continued battling with Denmark and Norway for regional superiority.  Sweden finally defeated Denmark and Norway in the two wars of 1643-45 and 1657-58, becoming a leading Lutheran power.  These wars were partly a result of Sweden aggressively expanding its borders through occupation.  For example, from 1563 to 1658, Jдmtland (region in west Sweden bordering Norway) was occupied several times until it was conquered from Norway in 1658.  The people of Jдmtland were called "the new Swedes", a term still used today.  These victories led to Sweden becoming a great power in northern Europe, having control of most of the Baltic region, including continued rule over Finland.  The country even founded a short-lived colony in what is now Delaware in North America.  Sweden"s defeat in the Great Northern War (1700 - 1721) against the combined forces of Denmark, Poland and Russia, lost most of its provinces along the Baltic Sea and was reduced to largely the same frontiers as present-day Sweden.  Finland was finally surrendered to Russia in 1809.  To this day, much of western Finland is populated by Swedes, and several cities have both a Swedish and Finnish name with about 8% of Finland"s population speaking Swedish.

In 1810 Sweden succeeded in obtaining Norway, which was forced into a union with Sweden in 1814 after a short war.  This union was peacefully dissolved in 1905.  Since the short war fought against Norway in 1814, Sweden has not been involved in any war and has also since the First World War pursued a foreign policy of nonalignment in peacetime and neutrality in wartime, basing its security on a strong national defense.  Nonetheless, Sweden joined the League of Nations in 1920 and the United Nations in 1946, and within the framework of these has taken part in several international peacekeeping missions.  A new form of government was adopted in 1974 where all public power was derived from the people, who were to appoint the members of Parliament in free elections.  Parliament alone was to pass laws and was entitled to levy taxes.  The government was appointed by and responsible to Parliament, and the King was still the head of state, but his functions are reduced to purely ceremonial ones.  Sweden continued to grow as an economic power throughout the 1980"s, and in January of 1995 joined the European Union (EU).  Now in the new millennium, Sweden is controlled by a Social Democratic government, and the monarchy of King Carl XVI Gustaf.

Dates: 
BC means "Before Christ" which is equivalent to BCE "Before Common Era" (some say "Current" era). 
AD means "Anno Domini" (in the year of our Lord) which is equivalent to CE "Common Era".

 Запознатият с подробности от античните и по-нови извори лесно ще направи родовата връзка между : троянци-траки-българи//троянци-траки-шведи, датчани,норвежци и троянци-траки-готи/гети/херули/германци/поляци, балтийци...

 Задължително четиво или Как се фабрикуват лъжите в историята на българите. /Западните добичета, говедото Иречек и телетата след него/:
http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf

Гласувай:
13


Вълнообразно


1. minavamottuk - Няма лошо да четем
15.02.2012 21:01
но ми трябва преводач,имам един такъв ,ще го накарам да преведе
цитирай
2. demokrat63 - Kойто може да чете- добре, аз ще ч...
16.02.2012 07:37
Kойто може да чете- добре, аз ще чакам превод:)
цитирай
3. tzarkarui - Norway=Norweg. . . или преведено = ...
16.02.2012 09:31
Norway=Norweg

...или преведено = Северен път. Този същия Северен път, който е бил плавателен по онова време, а в много близко бъдеще ще бъде плавателен също. Исландия и Гренландия не са били покрити с ледове (картите на Пири).

Относно етруските, цар Латин, двамата троянски дегенерати/предатели - Еней и Антенор достатъчно инфо може да се намери у Тит Ливий.
Интересно е обаче да се отбележи факта за "непоносимостта" на дегенератите-римляни към всичко етруско, което им дава повод (на римляните) да унищожат абсолютно всичко свързано с етруските. Един много "подозрителен" факт - етруските са издигали могили/хълмове, които са 99% подобни на тракийските. Защо ли? И още по интересно фактче е, че в стенописите в тези могили не може да се намери и намек за оръжия, насилия, войни, и прочие "атрибути" на основателите на Венерската цивилизация - римляните.
Относно етруските препоръчвам да се изгледа филмчето в тюбата - Etruscan Giants.

Хубава статия Демограф. Поздрави за нея (и не само). :)
цитирай
4. анонимен - Васил Златарски
17.02.2012 12:37

Братя.Пазете целокупноста на България, като зеницата на окото си! Цялото змийско котило на т.н. тракедонисти автохтонисти, цели разпокъсване на България. Пъклените планове на тези псевдо патриоти трябва в зародиш да се задушат,преди да е станало късно. Тези нехранимайковци подмолно подготвят Косовския сценарий за България.
Съединението прави силата!
цитирай
5. анонимен - Васил Златарски- 6. bulgarinut57
17.02.2012 16:54
Жив ще те одера, а от кожата ти знаме ще направя-
БЯЛО, ЗЕЛЕНО, ЧЕРВЕНО.

БЪЛГАРСКО ЗНАМЕ ЩЕ ТЕ НАПРАВЯ !
цитирай
6. анонимен - Васил Златарски-8. bulgarinut57
17.02.2012 17:49
На колене, пред ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ, продажник.Тука задават въпросите, само истинските патриоти а не измекяри като теб. Ако беше голям българин какъвто се пишеш, нямаше да смъкнеш трибагреника от логото си. Сигурно очакваш вашия главатар смотаняк да ви нарисува новия турак кармаза байрак за да го лепнеш.Баси хлебарките.
цитирай
7. анонимен - До- 7 Васил Златарски
17.02.2012 19:44
" ..а от кожата ти знаме..."

Господин Златарски,не си заслужава. Кожата на такова продажно мекере, дори за турски тъпан (трак.даул) не става,смърди.
цитирай
8. анонимен - Стоп на циганизирането и ислями...
18.02.2012 12:11
Стоп на циганизирането и ислямизирането на България.
Стоп на чалгата,турските сериали,новините на турски език.
Забрана на партии насаждащи етническа и религиозна омраза в православна България.Да се отнемат незабавно паспортите на всички уроди, които се срамуват от българския си произход, правейки се на велики траки,османотураки и т.н.
цитирай
9. shtaparov - Само за просветени Българи:
20.02.2012 00:59
Просветените Българи са длъжни да знаят,че Траките (Траки= Фраки,Фриги,Бриги т.е. Блъги,а Блъги= Блъгари) са били Първото коляно на Българския род!!! И за да няма повече объркани читатели приятелю- публикувай превода на текста,за да стане достъпен за всеки читател.
цитирай
10. germantiger - ;)
20.02.2012 08:34
Значи изследователя Фьоллер има право в кн. "Германска Одисея"!
Той твърди, че траките или част от тях са германски племена.
В подкрепа на това твърдение "идат" блондините Ахил и Александър, първия дори синеок (нетипичен "българин"). Светлокосите и рижави траки също го доказват. Разбира се, аз мисля, че траките не са германи и това е комично, но мисля, че е по-сериозно от ВНУШЕНИЯТА НА ДЕМОГРАФ, за шведите, които са еле българи, да, да ама "йок"!

...

"Сега сериозно"

1. В "Инглинга сага" пише, че шведите са от Троя.
2. Мехмед ІІ в писмо до Шарл VІІ - че османците имат троянско потекло. ОППААА

КАТО ФАНТАЗИРАШ, ЧЕ ШВЕДИТЕ СА ТРАКИ "ЕРГО БЪЛГАРИ", ЗНАЧИ И ТУРЦИТЕ СА БЪЛГАРИ?! Или българите не са траки, щом шведите са, или шведите са перхидролени българи?!

- ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ РАСОВИ ТИПОВЕ, ЕТНОСИ И НАРОДИ, ОТДЕЛНО ЕЗИЦИ И ЕЗИКОВИ ГРУПИ

- ТОВА СА ТРИ РАЗЛИЧНИ "НЕЩА"!

- ИЗСЛЕДВАНЕТО ИМ МОЖЕ ДА БЪДЕ САМО ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНО!

...

Та да те питам (ако им знаеш антропотиповете на шведите и ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКИТЕ НАРОДИ) къде им е българското?!

Щапаров, знаеш как те будалкам:
ТРАКИ>ТУРАКИ>ТУРКИ>ТУРЦИ
Това е велика глупост и обида и разбира се, е абсурд, но в твоя ред на мисли и "анализ" ;)
цитирай
11. get - :))) Хахаха !! ГерманскиТигре - да знаеш, антипатията ти, какви шеги си играе с теб и ...
21.02.2012 01:22
Bos taurus(а) ... поради това сме наричани Бугри, бурджани(бюргери)-перигери, от гърците пък Воулгари, и с другото ни име Турсци-тирсци ... а в средна Азия Туранци. Но също сме и Гети-гаути-готи-гьота(ланци)-гати(идеща от протокорена "g(w*u)e" ... от което, иде и "говедо" ... това в далечна Индия, става на джата-гиганти :)) !
- Това са само част, от имената на(различните клонове), от един много голям протонарод, който се е породил тук в Европа(да-да, защото първоначално Европа не е било в Брюксел, на "запад") :))) ?!
- Шведите, ако приемаш, че са само руси(ескимоси) ... то това е твой проблем ... не мой !! ... но самите скандинавци, не страдащи от разни нордическо-антропологични(расови) теории, още през 70-те години на миналият век стигнаха до извода, че държавата им Швеция, е създадена от по-малочислените "тъмни" балканци, плюс завареното местно и проживяващо на ниво среден(до късен) неолит население !! Като забележи "блондините" се учат на цивилизация от черните ТУРаки ... идещо от ТУР(първият едър рогат добитък одомашнен - на латински е Bos primigenius от семейство bovīnае !
- Защо акцентувам на неолита ... защото при него (VІ хилядолетие ВС) тук НА БАЛКАНИ имаме т.наречената НЕОЛИТНА РЕВОЛЮЦИЯ !!! изразяваща се в - Селекция на питомни сортове зърно, одомашняване на животни, обработка на метал, керамика и най-вече развитие на сложни човешко общество за което е характерно УСЛОЖНЕН ЕЗИК и СВЕТОУСЕЩАНЕ ... от тук идват и ВЯРВАНИЯ(митове, легенди). Тук е протоцентъра огнището от което се разнася(към периферията) ЕВРОПЕЙСКИят ЕЗИК (към който, по-късно добавят "индото") !!
- От тук и усложнената духовност се появяват и религиозните вярвания за Земела-Майката плюс "Лъвът"(дивите необуздани природни сили) Бикът-Боус(а)-Боу-Тур-Тир-Бел(не само символ на теглителна сила, а и като, символ на ОБУЗДАНА СИЛА ... поради това е и обожествен(частен пример МиноТавъра ?!)) !
цитирай
12. germantiger - ...
21.02.2012 02:18
То всичко хубаво във фантазиите ти Гет, но тураките не са тъмни а светлокоси и рижави - това първо, еле не са българи ;)

Второ клати ги скандинавците расологията (която не е расизъм а сериозна наука), както и антропологията (че там си слаб е само в твой минус), щото би убило фантазьорството и фразьорството за това не върви да си запознат с тези науки, та клатят ги тия теории щото:

Вековното представяне на
германите като пример за всичко деструктивно и
варварско или от друга страна самоидентификацията с
най-славните моменти от тяхната история, още от самото
начало предопределят характера на изследванията върху
тях.

При управленитето на крал Густав ІІ
Адолф, идеята, че готите произхождат от
южните части на Скандинавския
полуостров и са директни предшественици
на северните народи, намира сериозна
политическа основа.

Митът за готите (Gotenmythos) в Швеция е
съставен от свързването на история,
митология. Тази
основа е подсилена чрез реалните
изражения на мита в Скандинавието –
археологическите паметници: рунически
камъни, гробове, оръжия и сходни реликти
предпоставят впечатлението за интересно
минало и съдействат със своето
съществуване за историческата памет, т.е.
те моделират и определят националното
мислене.

Johannes Magnus
Historia de omnibus
Gothorum Sveonumque
regibus (История на
всички готски и
шведски крале) 1554

Olof Rudbeck (1630-1702)
Atlantica

Проготската традиция на германския и скандинавския
хуманизъм и нейните исторически аргументи, частично
са плод на острата реакция срещу учението за готското
варварство, развито от хуманистите на латинските
народи. При това е разбираемо, че хуманистите
северно от Алпите не приемат своите италиански
колеги като “римляни” и се завръщаг към изворите.
Техният метод с право се нарича морално-
етнографско проучване. Всичко това обуславя
интензивното изучаване на историята на германския
род, originеs gentium, където водещо значение имат
предполагаемата Origo Gothica на Касиодор и
продължението и от Йорданес.

...

Като не знаеш Гет - питай, за германско и скандинавско казал съм ти - "я съм" ;)

...

1. До момента стана ясно, че грешиш споменавайки какво ги клати и какво не скандите, скалдите са дрга бира.

2. Траките са предимно светлокоси и рижави, Ахилес също, че и синеок,Александър Велики също блондин (все кандидат траки каквито може да са били, но нетипични българи, нали).

3. Избирай си път към истината:

- или шведите не са траки
- или българите не са траки
- ако българите са наследници на траките каквито в някава степен са и сме, то шведите не са

Каквото решиш, но единосъщието траки-българи-шведи е неистинно нито езиково, нито антропологически,нито етнографски в смисъл митове и легенди - заген/саген.
цитирай
13. get - Като не знаеш Гет - питай, за герм...
21.02.2012 06:32
germantiger написа:
Като не знаеш Гет - питай, за германско и скандинавско казал съм ти - "я съм" ;)

- Хехех ! - та аз, като съм роден блондин (и такъв поне до шестата ми година) - да не ме изкараш сега швед ? :)))
- Адолф ІІ е от 17-ти век ... аз ти говоря за миграционни и цивилизационни процеси ... датиращи от доста по-рано ??

- Пак ще те питам ... интересувал ли си се - Кога групата езици, от германското семейство са обособяват от останалите европейски езици ?

- Пък накрая ще ти повторя отново думите на Sigismund von Herberstein " - "I'm 'urus', tur in Polish, aurox in German (dunces call me bison)".
- Същото е и със приказният герой BEOWULF - който немско езичните го превеждат на "Мечок" :))) ... към нормандските нобили са се обръщали с уважителното boef (ox) (на съвременен French ... е ... boeuf) :))) а на старобългарски се среща, като буйвоул ??
- В заключение се връщам пак към думите на Sigismund von Herberstein ... ако приемеш, че неговото urus е равнозначно на ursus ... то тогава уравнението BEOWULF равнозначно на ursus е вярно ... Ако ли не, остава(ш) в грешка ... както например гърците превеждат АркТурус - като "мечко-пазач" ? :))
- А ... Защо ми звучи близко до "архонт" това "немско" aurochs ... а и до auro(блестящо, светло) да не би оттам да сме взели по-късното обръщение към благородниците "светлост" ... "сиятелство" ?? !
- Също така в аланският, който близко родствен до сарматският "Урус" означава благороден ... светъл(ост). А защо в исторически извори се твърди, че са ги наричали "сребърни" ... което е и с друго име "сЪрма" а от там и собств. име Сирма .
- А сарматите са дял от скитите ... а многознаещите гърци, на няколко пъти казват, че траки и скити са родствени ?? - Да продължавам ли ... Германе ?
цитирай
14. demograph - Не ми стига времето да преведа материалите
22.02.2012 17:28
minavamottuk написа:
но ми трябва преводач,имам един такъв ,ще го накарам да преведе

Но ще опитам да покажа на български поне ключовите части. Пускам понякога на английски, защото ми се струва, че не бива да се губи време. Извинявам се.
цитирай
15. demograph - "Наши" се нарича младежкото движение на Путин
22.02.2012 17:31
bulgarinut57 написа:
и то най-добре на росский и издания след '44 год.
Та да е свежа информацията.
Ужасяващото е че идиотизма продължава !

Та, БАНяджиите са и младежи на Путин, отгоре на всичко... Младеят се.
цитирай
16. demograph - Благодаря. Ще изгледам и филмчето и Тит Ливий, и дегенератите/това ми е много интересно/
22.02.2012 17:35
tzarkarui написа:
Norway=Norweg

...или преведено = Северен път. Този същия Северен път, който е бил плавателен по онова време, а в много близко бъдеще ще бъде плавателен също. Исландия и Гренландия не са били покрити с ледове (картите на Пири).

Относно етруските, цар Латин, двамата троянски дегенерати/предатели - Еней и Антенор достатъчно инфо може да се намери у Тит Ливий.
Интересно е обаче да се отбележи факта за "непоносимостта" на дегенератите-римляни към всичко етруско, което им дава повод (на римляните) да унищожат абсолютно всичко свързано с етруските. Един много "подозрителен" факт - етруските са издигали могили/хълмове, които са 99% подобни на тракийските. Защо ли? И още по интересно фактче е, че в стенописите в тези могили не може да се намери и намек за оръжия, насилия, войни, и прочие "атрибути" на основателите на Венерската цивилизация - римляните.
Относно етруските препоръчвам да се изгледа филмчето в тюбата - Etruscan Giants.

Хубава статия Демограф. Поздрави за нея (и не само). :)

цитирай
17. demograph - Кой разкъсва 3000г. България?...
22.02.2012 17:52
анонимен написа:

Братя.Пазете целокупноста на България, като зеницата на окото си! Цялото змийско котило на т.н. тракедонисти автохтонисти, цели разпокъсване на България. Пъклените планове на тези псевдо патриоти трябва в зародиш да се задушат,преди да е станало късно. Тези нехранимайковци подмолно подготвят Косовския сценарий за България.
Съединението прави силата!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Македонистите стигнаха дъното на истерията, когато стигнаха дъното на произхода си и сега хлъцнаха! - Оказа се , че македоните са траки, а траките са българите...Ами сега!...Тракедонистите "автохтонници/ допринесоха за 2 години и допринасят всеки ден, толкова много за единението на българския род, колкото всички "дошляци" не са направили през цялата "дошляшка" епоха от Освобождението насам.
Сега "дошляците" се напъват България да изтърве поредния шанс, който Бог ни дава да обединим българския род на основата на дълбокия ни общ тракийски=български корен."Татари" е презрителното наименоване на българите от сърбеещите се в Македония! Кой им даде този коз? - Дошляшката безродност.
Вероятно не познавате английския език и не сте разбрали какво пишат за себе си и за другите гордите и независими шведи. - Те пишат, че те, заедно с норвежците и датчаните са траки, че германците са гети-готи сиреч траки , а прословутите Херули от които произхождали немците са просто малка група траки които придружили Один в похода му от заддунавска България до Скандия, а после се загубили в гетско-готското море. Те пишат, че и в момента "...голяма част от българите се считат за директни наследници на траките". Шведите са тези които още през 1970г са направили генетични сравнения на народите от Троя до Стокхолм и са установили 50% тракийски гени у българите И СЪОТВЕТНО ПОДОБНИ % У ВСИЧКИ НАРОДИ ПО ТРАСЕТО НА ОДИН!..ДА СИ ЧУЛ ЗА ТОВА?
цитирай
18. demograph - "..Косовския сценарий за България"
22.02.2012 18:12
Се подготвя и реализира от гърко-сърбо-русите /начело със Златарского в България/ от хиляда години насам. Известно ли ви е, че Златарски е стипендиант на руската корона?...Че Иречек е племенник на Шафарик, а че Шафарик е мастит историк на руска служба и пръв министър на образованието наа Сърбия?..Знаете ли, че Шафарик е първият който написва в казионна история/за преподаване в сръбските училища/ че българите са татари?..Ч Иречек е на 21 години когато написва българската казионна история преписвайки татарите от лъжите на чичо си?..Кога ще вденете най-после. че нас ни разпарчосват врагове на трако-българското, защото "траките" трябва да са мъртви, за да се отнеме родовото право на българите върху тази земя и защото умират от страх пред вида на възкресението на трако-българското величие от хилядолетията!
Дошляците реализират Косовски сценарии за България-вижте резултатите. От държава-империя, цивилизация на доброто и от етническа общност гигант, обхващаща три континента от Индия до Испания и От Египет до Скандза и Исландия, ни свиха до малкото парченце територия, на която все още мъждука българщина. Глупаци! Турците се пишат траки. Сърбите се пишат траки, румънците се пишат траки, украинците се пишат траки, скандинавците се определят като траки, македонците се тракеят за да не се българеят ...руснаците се готвят да обявят тракийският си произход!
Само дошляците българо-глупаци се дървят да са татари и всичко друго, но не и велик народ живял и живеещ от Ной на собствената си земя!
цитирай
19. demograph - И за знамето хабер си нямаш!...Лозунгар!
22.02.2012 18:29
анонимен написа:
Жив ще те одера, а от кожата ти знаме ще направя-
БЯЛО, ЗЕЛЕНО, ЧЕРВЕНО.

БЪЛГАРСКО ЗНАМЕ ЩЕ ТЕ НАПРАВЯ !

......................................................................................................................
Известно ли ти е, че вдигнатата длан /прословутият знак на Римската власт/ на фона на бяло-зелено-червено е знакът на тракийската царска власт?! Чувал ли си за войнегуните, които са упражнявали тази власт по места, че са носили непрекъсваемо това знаме, включително и през турско, по древната трако-българска традиция? Не знаеш и това, че всяка информация за войнегуните се трие от разните "..педии" и където се появи, защото означава, че ние сме тези които са били господарите на света..Но господари с орфическа мъдрост и добрина, а не зли касапи и подли манипулатори. /прочети как руснаците са ни са се отблагодарили за това че волжските трако-българи са ги бранили безкористно, само от братски чувства и човещина, като дечинка, от угро-фините. - Изтребили са мало и голямо, жени и старци в Казан, сринали Болгар, засипали крепостите, кръстили българите татари, веднага след като Иван Грозни се оженил за гъркиня../
цитирай
20. demograph - С това става ясно кой си - нечия подлога и/или провокатор. Чао.
22.02.2012 18:31
анонимен написа:
Стоп на циганизирането и ислямизирането на България.
Стоп на чалгата,турските сериали,новините на турски език.
Забрана на партии насаждащи етническа и религиозна омраза в православна България.Да се отнемат незабавно паспортите на всички уроди, които се срамуват от българския си произход, правейки се на велики траки,османотураки и т.н.

цитирай
21. demograph - Добре , ще го преведа, макар че са поредица от материали...
22.02.2012 18:34
shtaparov написа:
Просветените Българи са длъжни да знаят,че Траките (Траки= Фраки,Фриги,Бриги т.е. Блъги,а Блъги= Блъгари) са били Първото коляно на Българския род!!! И за да няма повече объркани читатели приятелю- публикувай превода на текста,за да стане достъпен за всеки читател.

цитирай
22. demograph - Германче, и ти скърцаш с информацията
22.02.2012 19:02
"..1. В "Инглинга сага" пише, че шведите са от Троя.
2. Мехмед ІІ в писмо до Шарл VІІ - че османците имат троянско потекло. ОППААА"
........................................................................................................................ОПАА! - Хванах те момко
1. Осман е името на водача на анти-гръцката коалиция превзела Константинопол , КОЕТО МУ Е ДАДЕНО от турските писачи няколко десетилетия след завладяването на Цариград. Действителното име на предводителя на коалицията от Мало Азиатски траки и малко семити не е арабското "УСМАН" -"ОСМАН", а е типично трако-българско име на трако-български цар от Мала Азия! Има писмени извори за това. Ще се постарая да ти ги намеря в масивите ми, и публично ще ти ги предложа в този и всички възможни сайтове.
2. "ОСМАНЦИТЕ" не са селджуките, а точно трако-българска амалгама от Мала и Средна Азия, които са смачкали селджуките и сами са повели битката срещу омразните гръцки узурпатори на трона и осквернители на християнската идея в Константинопол. Езика е нещо друго - германците са типичен пример за изкълчване на езика под влияние на Рим и Папството. Ислямизацията е последващ процес, като заместител на гърцизирането на Орфическото - богомилско-катарско християнство. Припомням ти, че "..150 години преди разпада на Отоманската империя в двора на султана се е говорило на български". Волжските българи сега говорят език чужд на българския език, но се определят като българи - излямизирани и заговорили езика на управляващите. Точно като немците някога започнали да се кълчат на римо-католически, а и македонците днес дето се кълчат да говорят сърбо-англо-български.
3. За шведите.
Нали знаеш къде се съхранява едно от най-ранните копия на Сребърната библия на Улфила?...- В Стокхолм. Тази библия е написана на старобългарски - тракийски-езика на гето-готите, която немските попове под натиска на Папата са унищожили и преиначили. Та шведите ако не знаят какво пишат, няма кой друг да знае.
цитирай
23. demograph - Но е генетично доказано.....Привет. Този ти коментар е доста разумен.
22.02.2012 19:07
germantiger написа:
То всичко хубаво във фантазиите ти Гет, но тураките не са тъмни а светлокоси и рижави - това първо, еле не са българи ;)

Второ клати ги скандинавците расологията (която не е расизъм а сериозна наука), както и антропологията (че там си слаб е само в твой минус), щото би убило фантазьорството и фразьорството за това не върви да си запознат с тези науки, та клатят ги тия теории щото:

Вековното представяне на
германите като пример за всичко деструктивно и
варварско или от друга страна самоидентификацията с
най-славните моменти от тяхната история, още от самото
начало предопределят характера на изследванията върху
тях.

При управленитето на крал Густав ІІ
Адолф, идеята, че готите произхождат от
южните части на Скандинавския
полуостров и са директни предшественици
на северните народи, намира сериозна
политическа основа.

Митът за готите (Gotenmythos) в Швеция е
съставен от свързването на история,
митология. Тази
основа е подсилена чрез реалните
изражения на мита в Скандинавието –
археологическите паметници: рунически
камъни, гробове, оръжия и сходни реликти
предпоставят впечатлението за интересно
минало и съдействат със своето
съществуване за историческата памет, т.е.
те моделират и определят националното
мислене.

Johannes Magnus
Historia de omnibus
Gothorum Sveonumque
regibus (История на
всички готски и
шведски крале) 1554

Olof Rudbeck (1630-1702)
Atlantica

Проготската традиция на германския и скандинавския
хуманизъм и нейните исторически аргументи, частично
са плод на острата реакция срещу учението за готското
варварство, развито от хуманистите на латинските
народи. При това е разбираемо, че хуманистите
северно от Алпите не приемат своите италиански
колеги като “римляни” и се завръщаг към изворите.
Техният метод с право се нарича морално-
етнографско проучване. Всичко това обуславя
интензивното изучаване на историята на германския
род, originеs gentium, където водещо значение имат
предполагаемата Origo Gothica на Касиодор и
продължението и от Йорданес.

...

Като не знаеш Гет - питай, за германско и скандинавско казал съм ти - "я съм" ;)

...

1. До момента стана ясно, че грешиш споменавайки какво ги клати и какво не скандите, скалдите са дрга бира.

2. Траките са предимно светлокоси и рижави, Ахилес също, че и синеок,Александър Велики също блондин (все кандидат траки каквито може да са били, но нетипични българи, нали).

3. Избирай си път към истината:

- или шведите не са траки
- или българите не са траки
- ако българите са наследници на траките каквито в някава степен са и сме, то шведите не са

Каквото решиш, но единосъщието траки-българи-шведи е неистинно нито езиково, нито антропологически,нито етнографски в смисъл митове и легенди - заген/саген.

цитирай
24. demograph - Зрасти Гетски.Готино си бъбрите. И аз съм "швед" и дедите ми, и родителите ми, и децата ми, и внучките ми...
22.02.2012 19:10
get написа:
germantiger написа:
Като не знаеш Гет - питай, за германско и скандинавско казал съм ти - "я съм" ;)

- Хехех ! - та аз, като съм роден блондин (и такъв поне до шестата ми година) - да не ме изкараш сега швед ? :)))
- Адолф ІІ е от 17-ти век ... аз ти говоря за миграционни и цивилизационни процеси ... датиращи от доста по-рано ??

- Пак ще те питам ... интересувал ли си се - Кога групата езици, от германското семейство са обособяват от останалите европейски езици ?

- Пък накрая ще ти повторя отново думите на Sigismund von Herberstein " - "I'm 'urus', tur in Polish, aurox in German (dunces call me bison)".
- Същото е и със приказният герой BEOWULF - който немско езичните го превеждат на "Мечок" :))) ... към нормандските нобили са се обръщали с уважителното boef (ox) (на съвременен French ... е ... boeuf) :))) а на старобългарски се среща, като буйвоул ??
- В заключение се връщам пак към думите на Sigismund von Herberstein ... ако приемеш, че неговото urus е равнозначно на ursus ... то тогава уравнението BEOWULF равнозначно на ursus е вярно ... Ако ли не, остава(ш) в грешка ... както например гърците превеждат АркТурус - като "мечко-пазач" ? :))
- А ... Защо ми звучи близко до "архонт" това "немско" aurochs ... а и до auro(блестящо, светло) да не би оттам да сме взели по-късното обръщение към благородниците "светлост" ... "сиятелство" ?? !
- Също така в аланският, който близко родствен до сарматският "Урус" означава благороден ... светъл(ост). А защо в исторически извори се твърди, че са ги наричали "сребърни" ... което е и с друго име "сЪрма" а от там и собств. име Сирма .
- А сарматите са дял от скитите ... а многознаещите гърци, на няколко пъти казват, че траки и скити са родствени ?? - Да продължавам ли ... Германе ?

цитирай
25. get - - :)))) И ти ли се запали по расовите теории на germantiger-а ? :)))
22.02.2012 22:32
demograph написа:
Зрасти Гетски.Готино си бъбрите. И аз съм "швед" и дедите ми, и родителите ми, и децата ми, и внучките ми...


- Междувпрочем, относно "откритията" в скандинаваската митология започнаха на база ... сравнително религиознание !
- Първо много ме интригуваше Loki(ловкият-трикстер-мошеник) който не е от рода на "Асите" но седи редом с тях на една маса ?!! - той е копие едно към едно на НЕГРЪЦКИЯТ бог ЕРМ-ГЕРМАН-ДЖЕРМАН-ПЕРПЕРун-ПЕРкун ... възприем от гърците с име Хермес ... но на който още през 5-ти век унищожават стелите "герми" ?!

- В тази връзка, germantiger(а) , ако не промени отношението си към към ... тракийското минало и след сто години няма да в състояние, да разбере откъде иде името на любимата му Германия(която самите германци си назовават Duitsland - абсолютно коректно, предвид самоназванието им на старо-немски "diutisc").

- Но отново се връщам към походът и легендата за митичният цар-основател на англо-саксонски Wōden(Вьоден) и старото горногерманско Wotan, които произхождат от протогерманската дума Wōðinaz(ВьодиНаз) или Wōðanaz(Вьоданаз). - Що ли ми звучи, едно към едно на бг. ВодиНас ?!:)) ... отделно историците правят паралел и сравняват Один с келтският бог "Луг"-Светлина"-Луч ?

- Ами богинята им Фрия ... която се произнася като прия(тна) ... междувпрочем етимолозите пишат, че е от неизвестен произход със значение - мила, приятна, скъпа :))

- Ами да не говорим за небесната двоица богове Тор-Тир(като последният се среща и като Тюр(произнасяне)) !! - но също интересно е оръжието на Тор, чукът наричащ се "Мьолнир", на който етимологията лингвистите едно, към едно си я извеждат от МЪЛНИЯ ?!!

- Има и още много аналогии ... между местният балкански пантеон и този от сагите от Скандинавия !! - но засега спирам ! - а относно католическата и по-късно лутеранска пропаганда, с която са ги отчуждили и направили надменни ... не ми се говори !! - Хм, и юдеите помагат най-късен пример М. Гимбутас и "курганите" й !!

от Гет-Тир скитски
цитирай
26. анонимен - Проф.Сиктиридис
24.02.2012 13:06
Проф.Сиктиридис

До БУДА тракиеца

ИЛЮСТРАЦИИ ЗА КНИГАТА – ИЗБОРЪТ Е ВАШ
.......................................................................
Слушай сега пич. Приятел в нужда се познава! Всичките тези рисунки и драскулки
са абсолютен bullshit ,не стават за корица.
Ако имаш хъс и си истински бабаит мъж, както обичаш да се тупаш в гърдите пред момите,
на корицата ще сложиш тази втората фотография, дето си по чер потник,нооо... предварително ще си намажеш косата и цялото тяло с повече
свинска мас, за да лъщиш по фотогенично.
На нея изглеждаш, нещо хибридно между Хан Крум Страшний и типичен татаропехливан от турскомонголски произход. Дерзай камарад.Сигурен съм, че тука при вас, ще стане абсолютен bestseller и БУДАла-балъците ще я разграбят като топъл хляб.
С уважение:
Проф.Сиктиридис


цитирай
27. анонимен - Демагог
25.02.2012 14:50
УРА,УРААА!
ИСТИНАТА ПОБЕДИ! СПАРОТОК ПОБЕДИ! Ние българите сме траките!

цитирай
28. shtaparov - Мехмед не е бил блестящ правдолюбец,но не е казал голяма лъжа
27.02.2012 21:52
germantiger написа:
Значи изследователя Фьоллер има право в кн. "Германска Одисея"!...
Той твърди, че траките или част от тях са германски племена....
"Сега сериозно"
1. В "Инглинга сага" пише, че шведите са от Троя.
2. Мехмед ІІ в писмо до Шарл VІІ - че османците имат троянско потекло. ОППААА

КАТО ФАНТАЗИРАШ, ЧЕ ШВЕДИТЕ СА ТРАКИ "ЕРГО БЪЛГАРИ", ЗНАЧИ И ТУРЦИТЕ СА БЪЛГАРИ?! Или българите не са траки, щом шведите са, или шведите са перхидролени българи?!
- ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ РАСОВИ ТИПОВЕ, ЕТНОСИ И НАРОДИ, ОТДЕЛНО ЕЗИЦИ И ЕЗИКОВИ ГРУПИ
- ТОВА СА ТРИ РАЗЛИЧНИ "НЕЩА"!
- ИЗСЛЕДВАНЕТО ИМ МОЖЕ ДА БЪДЕ САМО ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНО!...
Та да те питам (ако им знаеш антропотиповете на шведите и ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКИТЕ НАРОДИ) къде им е българското?!
Щапаров, знаеш как те будалкам:
ТРАКИ>ТУРАКИ>ТУРКИ>ТУРЦИ
Това е велика глупост и обида и разбира се, е абсурд, но в твоя ред на мисли и "анализ" ;)

Днешните Българи са нищожна извадка от някогашните- прочети Дуклянския летопис,за да го разбереш. И с тези "тураки" будалкаш себе си,а не мен- много пъти вече обясних къде грешиш по въпроса,и изглежда не си ме разбрал. Но нейсе- никой не се е родил научен.
цитирай
29. demokrat63 - Значи изследователя Фьоллер има ...
28.02.2012 16:21
germantiger написа:
Значи изследователя Фьоллер има право в кн. "Германска Одисея"!
Той твърди, че траките или част от тях са германски племена.
В подкрепа на това твърдение "идат" блондините Ахил и Александър, първия дори синеок (нетипичен "българин"). Светлокосите и рижави траки също го доказват. Разбира се, аз мисля, че траките не са германи и това е комично, но мисля, че е по-сериозно от ВНУШЕНИЯТА НА ДЕМОГРАФ, за шведите, които са еле българи, да, да ама "йок"!

...

"Сега сериозно"

1. В "Инглинга сага" пише, че шведите са от Троя.
2. Мехмед ІІ в писмо до Шарл VІІ - че османците имат троянско потекло. ОППААА

КАТО ФАНТАЗИРАШ, ЧЕ ШВЕДИТЕ СА ТРАКИ "ЕРГО БЪЛГАРИ", ЗНАЧИ И ТУРЦИТЕ СА БЪЛГАРИ?! Или българите не са траки, щом шведите са, или шведите са перхидролени българи?!

- ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ РАСОВИ ТИПОВЕ, ЕТНОСИ И НАРОДИ, ОТДЕЛНО ЕЗИЦИ И ЕЗИКОВИ ГРУПИ

- ТОВА СА ТРИ РАЗЛИЧНИ "НЕЩА"!

- ИЗСЛЕДВАНЕТО ИМ МОЖЕ ДА БЪДЕ САМО ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНО!

...

Та да те питам (ако им знаеш антропотиповете на шведите и ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКИТЕ НАРОДИ) къде им е българското?!

Щапаров, знаеш как те будалкам:
ТРАКИ>ТУРАКИ>ТУРКИ>ТУРЦИ
Това е велика глупост и обида и разбира се, е абсурд, но в твоя ред на мисли и "анализ" ;)

Май ти си за подигравка, а не Шарапов щом не правиш разлика между едно племе тюрки и турци- което е нарицателно име на живеещите в Османската империя. а след това граждани на република турция.
цитирай
30. demokrat63 - Се подготвя и реализира от гърко...
28.02.2012 16:28
demograph написа:
Се подготвя и реализира от гърко-сърбо-русите /начело със Златарского в България/ от хиляда години насам. Известно ли ви е, че Златарски е стипендиант на руската корона?...Че Иречек е племенник на Шафарик, а че Шафарик е мастит историк на руска служба и пръв министър на образованието наа Сърбия?..Знаете ли, че Шафарик е първият който написва в казионна история/за преподаване в сръбските училища/ че българите са татари?..Ч Иречек е на 21 години когато написва българската казионна история преписвайки татарите от лъжите на чичо си?..Кога ще вденете най-после. че нас ни разпарчосват врагове на трако-българското, защото "траките" трябва да са мъртви, за да се отнеме родовото право на българите върху тази земя и защото умират от страх пред вида на възкресението на трако-българското величие от хилядолетията!
Дошляците реализират Косовски сценарии за България-вижте резултатите. От държава-империя, цивилизация на доброто и от етническа общност гигант, обхващаща три континента от Индия до Испания и От Египет до Скандза и Исландия, ни свиха до малкото парченце територия, на която все още мъждука българщина. Глупаци! Турците се пишат траки. Сърбите се пишат траки, румънците се пишат траки, украинците се пишат траки, скандинавците се определят като траки, македонците се тракеят за да не се българеят ...руснаците се готвят да обявят тракийският си произход!
Само дошляците българо-глупаци се дървят да са татари и всичко друго, но не и велик народ живял и живеещ от Ной на собствената си земя!

поздравления, колко точно им го каза, но не вярвам да им уври главата:)
цитирай
31. анонимен - Поздравления
29.02.2012 11:52
Поздравления и от мен. Ще чакаме подробности и от програмата "човешки геном".
цитирай
32. audan - Още масло в огъня 1
01.03.2012 08:18
Голям пожар от любители на историята се е разразил тук! :)
Похвално е!
Защото все от нейде ще изкочат идеи, които да наместят фактите, както са били.

Тук съм Аудан.
Име е на български митологични владетели, но и внук на Атила.
Елак (Ellac, Elac, Ellak; * 425; † 454 в битката при р. Недао в Панония) е най-големият син на хунския крал Атила и кралица Крека, като в историята често се среща и с името "Илак" (Illak). Той има син, който се казва Аудан.


В българските говори има заместване на звукове. Например "А" и"О". За да съм по-ясен, давам примери:
Ам -> АУМ -> Оум -> Ом
бАга-ин -> бОга-ин = господ - ин, синът на господ-ар-я
AUGUSTA / AVGVSTA ->Огоста

Сиреч Адан = Аудан = Одан.
Предполага се, че второто "А" може да е всъщност "двойно ер"- звук, който в някои говори е "Я", а в други"- "Е"(млЯ/Еко, бЯ/Ел, голЯ/Ем ...). Така че връзката на Аудан с Воден е логична.
Тук има две тълкувания:
1. Воден от "вода" - "воден, речен, морски".
2. Воден от "водя" - "водач".
Один винаги ми е напомняло на руското "один (чете се адин")"- едно, т.е. Единият, Единственият, Първият, Първенецът, Водачът, но не твърдя, че това е смисълът. Може да е само прилика в произнасянето.

Има и друго, което ме "тормози". :)
След смъртта си един викинг е поставян на кораб, който запалват, за да отиде във Валхала.
Дзвер вече писа в "Тор богът на гръмотевиците - тракийски герой", че траки и египтяни имали едно и също странно схващане, че ако умреш далеч от мястото, където си роден, душата ти няма да намери покой. А викингските обичаи странно защо напомнят на култа към ... Изида.
Значи прародината на викингите се е наричала Валхала?!
Странно колко напомня на държавата Балкхара. Още повече, когато разберем, че "Л"и "Р" често се заменят (в японския дори има общ звук, но това само за инфо, без значение по темата).
цитирай
33. audan - Още масло в огъня 2
01.03.2012 08:28
Доказателство е думата, която на санскрит" е "ВРИКА", която се изменя до ... "ВЪЛКЪ".
Оттук и "ВАЛХАЛА" = "БАЛКХАРА". Но за тази земя в Азия ли става дума или за друга,но носещата същото име, оставям на по-запознаните да си поблъскат главите. :)

Аз само давам още нещо за размисъл.
Когато чужденци се запознават сочат към себе си и казват "Аз съм българин",например или само "Аз" или само "българин". А знаете ликакво означава "алан" на алански? Означава "аз". Затова е нормално, ако един човек, посочвайки се казва "аз", така и да го наричат. И АС-гард, ще да е Градът на АЗите
цитирай
34. анонимен - - ичиргубоилът Мостич До Буда Тракиеца:
01.03.2012 13:27
Павка,Павка.Я се погледни в огледалото.Та ние двамата с теб сме като една капка вода,еднояйчни близнаци.
О, неразумний юроде.
Поради что се срамиш да се наречеш Българин?
Що тъй, бе джоджум?

цитирай
35. demograph - Асгард=Азград - градът на АЗ/Символът Аз на линеар "А" Е БОГ!....
02.03.2012 01:22
audan написа:
Доказателство е думата, която на санскрит" е "ВРИКА", която се изменя до ... "ВЪЛКЪ".
Оттук и "ВАЛХАЛА" = "БАЛКХАРА". Но за тази земя в Азия ли става дума или за друга,но носещата същото име, оставям на по-запознаните да си поблъскат главите. :)

Аз само давам още нещо за размисъл.
Когато чужденци се запознават сочат към себе си и казват "Аз съм българин",например или само "Аз" или само "българин". А знаете ликакво означава "алан" на алански? Означава "аз". Затова е нормално, ако един човек, посочвайки се казва "аз", така и да го наричат. И АС-гард, ще да е Градът на АЗите

И още за главоблъскане; Кир Велики, който е благороден трако-мидиец, потомък на първите колонизаторски вълни на траките към Индия, "..основава столицата си в Средна АЗия под името Pasargad-Пасаргард-пАЗагард...пАСАГРАД/със съмнения в "пазар.."/.
Противно на повечето схващания, аз считам, че българското ЗАГОРА идва не от "зад гората" и подобни малко лековати/иранистки етимологии, а от АЗ ГОРД=АСГОРД=АСГРАД=АЗГОРА=ЗАГОРАд=
ЗАГОРА/град/МЯСТО НА БОГОВЕТЕ.
Подобно може да бъде и МАДАРА=МА/богинята майка,земята/ + ДАРА/дар от боговете/ Знак, че Конникът Всебог-Тракийският/Мадарски/ конник е бил своеобразно "заплюване" на заетите от траките територии...
цитирай
36. demograph - Гетски, ти ме светна да се ровичкам в чуждите самоописания. Благодаря.
02.03.2012 01:25
get написа:
demograph написа:
Зрасти Гетски.Готино си бъбрите. И аз съм "швед" и дедите ми, и родителите ми, и децата ми, и внучките ми...


- Междувпрочем, относно "откритията" в скандинаваската митология започнаха на база ... сравнително религиознание !
- Първо много ме интригуваше Loki(ловкият-трикстер-мошеник) който не е от рода на "Асите" но седи редом с тях на една маса ?!! - той е копие едно към едно на НЕГРЪЦКИЯТ бог ЕРМ-ГЕРМАН-ДЖЕРМАН-ПЕРПЕРун-ПЕРкун ... възприем от гърците с име Хермес ... но на който още през 5-ти век унищожават стелите "герми" ?!

- В тази връзка, germantiger(а) , ако не промени отношението си към към ... тракийското минало и след сто години няма да в състояние, да разбере откъде иде името на любимата му Германия(която самите германци си назовават Duitsland - абсолютно коректно, предвид самоназванието им на старо-немски "diutisc").

- Но отново се връщам към походът и легендата за митичният цар-основател на англо-саксонски Wōden(Вьоден) и старото горногерманско Wotan, които произхождат от протогерманската дума Wōðinaz(ВьодиНаз) или Wōðanaz(Вьоданаз). - Що ли ми звучи, едно към едно на бг. ВодиНас ?!:)) ... отделно историците правят паралел и сравняват Один с келтският бог "Луг"-Светлина"-Луч ?

- Ами богинята им Фрия ... която се произнася като прия(тна) ... междувпрочем етимолозите пишат, че е от неизвестен произход със значение - мила, приятна, скъпа :))

- Ами да не говорим за небесната двоица богове Тор-Тир(като последният се среща и като Тюр(произнасяне)) !! - но също интересно е оръжието на Тор, чукът наричащ се "Мьолнир", на който етимологията лингвистите едно, към едно си я извеждат от МЪЛНИЯ ?!!

- Има и още много аналогии ... между местният балкански пантеон и този от сагите от Скандинавия !! - но засега спирам ! - а относно католическата и по-късно лутеранска пропаганда, с която са ги отчуждили и направили надменни ... не ми се говори !! - Хм, и юдеите помагат най-късен пример М. Гимбутас и "курганите" й !!

от Гет-Тир скитски

цитирай
37. demograph - Ичергубоилът Мостич с монголоидните си черти ли ти е кумирът български?...
02.03.2012 01:50
анонимен написа:
Павка,Павка.Я се погледни в огледалото.Та ние двамата с теб сме като една капка вода,еднояйчни близнаци.
О, неразумний юроде.
Поради что се срамиш да се наречеш Българин?
Що тъй, бе джоджум?

И днес в бългаският "двор" слугуват иноземци.
В поемата „ За военните подвизи на известния чутовен протостратор”, стих 169-282, византийски поет Мануил Фил /1270-1350г./, описва подробно похода на византийския протостратор Михаил ГЛАВА ТАРХАНиот срещу отрядите на Ивайло.
Що за ГЛАВА е имал ГЛАВА ТАРХАНинът "чутовен византийски протостратор"?
и АКО Е БИЛА МОНГОЛСКА, ЗНАЧИ ЛИ ЧЕ РОМЕИТЕ СА БИЛИ МОНГОЛЦИ?
цитирай
38. shtaparov - Още едно потвърждение на моите заключения:
03.03.2012 22:20
Ето,че тълкуванията ми са верни. Понеже Ерули= Елири (Илири),а Херули= Берили (Берсили) и Белари (Белгари). Съвсем без грешки и при шведите не може разбира се,понеже те не ползват авангардната система на "Анализа",която е в състояние да ги доближи до цялата истина,за да видят цялото родословие на Шведите и да разберат,че Шведи (Свеви)= Жмади (Жмайти), Смади (Самойди,
Самоеди), Шваби (Щаби,Чаби- прех.форми),т.е. Чуди (Гуди,Годи,Готи,Гети,Хети и т.н.). А тази част от тяхното родословие разкрива най-добре техните роднини- Гетите (Трак.племе от Балканите), Хетите (Трак.племе от М.Азия,имащи неразривна връзка с Троя разбира се), Швабите (погерманчени Готи), Чудите и Самоедите (северни племена,живеещи недалеч от Прибалтика и обявени сега за "Угро-Фини",което обаче означава "Бугро- Хуни"!), Жмайтите- Балтийски(т.е. Благийски,Блъгарски) етнос и Прусите (Бризите) т.е. Бригите (Блъгите,Блъгарите).
цитирай
39. nikikm - Казано просто,
20.10.2016 00:04
сияйните и светли българи,са БЕЛГАРИ! БЕЛИ-АРИ! Арите са ора-хора,ако щете арийците,от там е. Белгари,Българи,означава БЕЛИ ХОРА! Най-древният народ и цивилизация,от която произлизат всички бели народи! Така се оказва! И троянската война е война между тракийски племена и гърците там са "само за цвят",макар да се опитват да се изкарват много важни с крадена история!
Да ме прости тигъра,дето се явява,като дервиш на немците,ама ще трябва да преглътне,макар да е голяма хапка за него.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7252603
Постинги: 1599
Коментари: 8966
Гласове: 9793
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Блогрол