Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2012 19:14 - Македония - БКП/БСП машата на Коминтерна и Русия
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 6363 Коментари: 7 Гласове:
6

Последна промяна: 15.03.2018 16:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Закъснелият плач на един комунист-русофил:  “Влиянието, коминтерновското, е много страшно” [77], “... а ние по това време ... трябваше да помагаме — от една България да правиш две Българии...”
....................................................................................................................................................
По-добре в НАТО И ЕС дори чужда на България но жива, от колкото вън от НАТО и ЕС и мъртва Македония.

Когато решавал спора за майчинството над едно дете, Соломон наредил да го разрежат  детето по равно между спорещите истинската майка и мащехата.
Мащехата си затраяла./Както "си траят" Сърбия и Гърция, които биха предпочели смъртта на Македония пред връщането и при майка България./
Както знаете, истинската майка се отказала от претенциите си .
За да спаси детето си, тя се отказала от него.
Като истинска майка на Македония, майка България трябва да приеме дори перспективата Македония да отиде в чужди ръце /ЕС/, но да остане жива, пред това да бъде умъртвена, чрез разкъсването и от Гърция и Сърбия /Вън от ЕС/.
Демограф

По-долу, малко за приноса на БКП към болката Македония.
....................................................................................................................................................................

МАКЕДОНСКИ ЛИТЕРАТУРЕН КРЪЖОК (1938 –1941 г.)
Доц. д-р Петър Галчин

Първа част:
ПОЛИТИЧЕСКАТА ПОРЪЧКА

След Първата световна война българският национален проблем на Балканите, сърцевина на който е македонският, се усложнява. Победителите начертават произволни, несъобразени с историята и с етническия състав на населението държавни граници на полуострова.

Появява се и нов, заинтересован фактор - Комунистическият интернационал (Коминтернът), зад който стои Съветският съюз (до 1922 г. - Съветска Русия). Неговите класови интереси, теоретически постановки и политика съществено повлияват върху поведението на балканските комунистически партии и на свързаните с тях организации и движения.

През февруари 1934 г. Балканският секретариат на Изпълнителния комитет на Коминтерна (ИККИ) за нуждите на “световната революция” въвежда в употреба понятието “македонска нация” [1], която трябва да се включи в нея.
С това се открива нова страница по пътя на дебългаризирането на Македония. БКП възприема тази отродителна линия и от началото на 1935 г. започва интензивна пропаганда за измислената етническа общност [2].

Пропагандата на идеята за “македонска нация” по време съвпада с новия политически курс на Коминтерна, формулиран на неговия Седми конгрес през 1935 г. - отказ от противоборство с всички извън комунистическите среди и създаване на общ фронт срещу настъплението на фашизма (Народен фронт).

В България той намира израз в усилия за съгласувани действия с ръководствата на нефашистките политически формации и в създаване на низови структури за народнофронтовска работа.

За Македония позицията на БКП отначало е изграждане на единна “Македонска” организация за подобна работа, в центъра на която да е ВМРО (Обединена) [3].

Когато обаче се разбира, че последната е негодна за такава роля, ръководството на БКП в България се ориентира към пряка собствена работа по създаването на Народния фронт в Пиринския край и сред бежанците от Македония. Дейността на ВМРО(Об) постепенно се стеснява и накрая - преустановява, и без много шум се заменя с дейност на т.нар. акционни комитети [4].

От 1938 г. комунистическото ръководство в България започва още една кампания - усилена пропаганда на марксизма-ленинизма сред своите членове и съмишленици. Инициативата е на Задграничното бюро на БКП. Острието на тази идеологическа пропаганда е трябвало да бъде насочено към младежта [5].

Трите направления на комунистическата дейност в България през втората половина на тридесетте години - пропагандата по коминтерновската теза за съществуването на македонска “нация”, стремежът за изграждане на низови структури на Народния фронт и изпълнението на задачата за засилване на марксистко-ленинската подготовка на съидейниците на комунистическата партия, довеждат до решението да се създаде младежка група от интелигенти, която да работи сред македонските бежанци в България.

След няколко седмични организационни усилия, в началото на октомври 1938 г. в София се учредява литературна група от млади и начинаещи поети, писатели и журналисти, родени или произхождащи от родители от Пиринска, Вардарска и Егейска Македония.
В нея се включват и творци от вътрешни райони на страната на основание на проявен известен интерес към македонската проблематика.
Наричат я Македонски литературен кръжок.
Функционира до към средата на 1941 г., когато съществуването й става безпредметно - по-голямата част от Македония е в границите на България.

Представата за Македонския литературен кръжок у нас се създава предимно от спомени на и за участници в него непосредствено след Втората световна война по време, когато македонизмът е и партийна и държавна политика, а дейността на БКП и на нейните членове в миналото всячески се героизира.

В такава обстановка, в угода на господстващите тогава пропагандни тези, се пишат поредица от “мемоарни” материали за членове на Македонския литературен кръжок, в които те се представят като македонци по рождение и по самосъзнание - смели, честни и жертвоготовни борци за комунистическо бъдеще.
Кръжокът се определя като хармонично сдружение на убедени съидейници, обладани от мисълта отначало докрай да служат на македонската национална кауза [6].
Скопско-белградската пропаганда и литературно-историческа мисъл с удовлетворение подема тези постановки и оценки, ала отива и по-нататък.

Дейността на Македонския литературен кръжок се вмества в по-обща схема за формирането на македонска литература и на македонски литературен език, за да се покаже тя като звено от “дългата” верига на духовна еманация на македонския “етнос” [7]. Правят се и опити да се припише на кръжока антибългарска насоченост.

Стига се дотам дейността му като цяло и на отделните негови членове да се
представя ни повече, ни по-малко, като част от борбите на Югославската комунистическа партия(?!). В едно от писанията срещаме “бисера”, че Коле Неделковски е между първите македонски жертви на югославската народноосвободителна борба (?!) [8].

На Антон Попов се вменява получена още през 1938 г. заръка да каже на “сънародниците” от Вардарска Македония да гледат към Белград [9]; на Никола Вапцаров - тайни от БКП опити да установи връзки с въоръжената съпротива във Вардарска Македония [10], а на кръжока като цяло - стремеж идейно и организационно да се свърже с партийни структури в Югославия (?!) [11].

Покрай тези (без съмнение измислени политически) идеологеми скопско-белградската историография остава без отговор много същностни въпроси:
 - Защо БКП, а не ЮКП създаде Македонския литературен кръжок?;
-  Лична позиция или политическа поръчка е македонизмът на участниците в него?; - -  Какво е действителното влияние на Македонския литературен кръжок сред бежанците от Македония?;
 - Каква в крайна сметка е по характер литературата, която създават участниците в него?;
-  Коя е причината за саморазпускането на кръжока през 1941 г., т.е. тъкмо, когато започва въоръжената борба и една “национално-революционна литература”, за каквато с днешна дата се обявява създаваната от кръжочниците, би била най-необходима?;
- Какви са политическите последици от дейността на кръжока? и др. п.

Тезата за античните и раннославянските корени на “македонската” нация, за “ранномакедонската” държава и за нейното политическо и културно могъщество тогава, когато образованите хора вече разполагат с научните публикации на стотици чуждестранни и български изследователи изглеждат абсолютно нелепи и абсурдни. Затова на практика тогава никой не я взема сериозно.

Лансира се и друга теза за “македонската” нация. Според авторите й тя била младо етнообразование, следствие на трагичните за Балканите войни от 1912 до 1918 г. В литературата най-рано тя се прокарва от Христо Кабакчиев. В статията “Българската комунистическа партия и националният въпрос на Балканите”, отпечатана на страниците на сп. “Комунистически интернационал”, той прави извод, че горчивият опит от тези войни, както и последвалият ги национален гнет в Македония, са станали причина тукашните хора да се стремят само към едно: “право и възможност сами да определят своята националност и да завоюват своята независимост като самостоятелна “македонска нация” [81].
Трета, своеобразна теза, застъпва Тодор Павлов. Той приема, че част от населението на Македония, по една или друга причина, предпочита да се определя като македонски славяни. Другата е със самосъзнание на българи. При това положение спорът дали съществува или не македонска нация е схоластичен. По-важното е, че и пред едните и пред другите стои една и съща спасителна цел - действително освобождение от национален (сръбски и гръцки), а и от социален гнет чрез създаване на обединена, свободна и независима Македония. Всеки, който участва в тази борба е истински македонец, т.е. македонски патриот [82].

............ Политическата обстановка след Втората световна война обаче позволи някогашните младежки увлечения и грешки на членовете на кръжока да се използват предимно в кампания с антибългарска насоченост.

Затова един от тях по-късно ще възкликне: “Влиянието, коминтерновското, е много страшно” [77], “... а ние по това време ... трябваше да помагаме — от една България да правиш две Българии...” [78].

Обърнете внимание на фразата – ВЛИЯНИЕТО, КОМИНТЕРНОВСКОТО Е МНОГО СТРАШНО!

Може да е случайност, но някой е поизмел от интернет писанията на Бернщайн.
Опитай сам, може да имаш успех с отварянето на файла

А.М. СЕЛИЩЕВ - СЛАВИСТ-БАЛКАНИСТ
С.Б. Бернштейн, Наука, Москва, 1987

http://www.promacedonia.org/as3/seli_ind.htm
..................................................................................................................................................................
Копнато от www.togarm.blog.bg




Гласувай:
6



1. samvoin - По добре е националноотговорна ...
27.11.2012 19:24
По добре е националноотговорна външна политика, на България извън ЕС и с партниране и лавиране между интересите на великите сили, което може да ни признае един значителен дял от Македония за нас, при един разпад на тая еничарска кочина и едно сепариране, отколкото Македония - завинаги загубена за нас - в новия СССР и при един бъдещ негов разпад, който е неминуем!
За кво ми е заселеното вече с шиптри Тетово и околия, без граница с България или сърбоманите - великосръбски шовинисти от северозападните околии?
Целта е, поне еничарската - титова и хептен "пресно - съчинена" псевдонация, изцяло на сектантска антибългарска основа, да бъде заличена на Балканите - по един или друг начин, ако ще да е с ОГЪН И МЕЧ!
А Македония без българи - "ОГИН ДА Я ГОРИ!", беше казал "македонския Левски" - Гоце Делчев!
цитирай
2. demograph - Ох...може и да си прав
27.11.2012 19:52
Страданието ми е по останалите там българи. Ако са останали. Ако не - "Огин да я гори"!
цитирай
3. samvoin - Страданието ми е по останалите там ...
27.11.2012 20:11
demograph написа:
Страданието ми е по останалите там българи. Ако са останали. Ако не - "Огин да я гори"!
Мислиш ли, че ЕС ще им защити интересите, когато предателите - колониална администрация на власт в бивша България, не го прави и след като синия коминтерн на "другаря" от ЩАЗИ - Меркел, накараха Боко да изгони Божидар Димитров (Независимо кой е иначе той - основателно или не, според някои.) - само защото говореше за правата на българите там и искаше, поне облекчен режим за даване на гражданство за българи - живеещи извън България, по исторически обстоятелства?!
Нека не бъдем наивни...
Не вдъхновява ли тоя същия ЕС - с действия и бездействие, нацистки депортации срещу наши съграждани на Запад и българофобски сайтове срещу нас?
Не мълчи ли за терористично - разбойнически действия, на чужди разузнавания на българска територия и на западни разбойници?
Не мълчи ли за ненаказано расистко престъпление - срещу български студент в Белгия?
Само едно ли е престъплението срещу България, от страна на тоя ЕС?
Да не говорим в икономика, стопанство и енергетика - какво загубихме от влизането там и кого възнаграждават техните преувеличени и прословути "фондове" за грабежа и разорението на България...
ЕС е антибългарска - антинационална организация!
цитирай
4. sande - Санде: "Ако няма българи, Македония огън да я гори" - това е мисъл на Ванчо Михайлов ...
28.11.2012 09:28
Казана в интервю на загребски вестник.
На Гоце е мисълта, казана в писмо до Малешевски от Дупница по повод разни разправии и противопоставяния във ВМРО: " Какво да правим като сме си българи ..."

Няма спор за това, че Вардарска Македония е рожба на Коминтерна, Георги Димитров и Сталин, КГБ.
Това е планът за световно господство на комунизма, за създаване на Южнобалканска федерация, в която да участва и България, а Македония, и Пиринската , и Вардарската, да се едно свързващо звено в този мини СССР на Балканите, но под ботуша на "бащата на народите" Сталин. Да не забравяме , че в СССР след война кулата е в небесата, а в България, а даже и доста по-широко - култ към "героя от Лайпциг" Георги Димитров, обявен за "вожд и учител" на българите.

Така че, на наш Георги трябваше да се издигне паметник до небето на Скопие, вместо на Ал Македонски и тейко му Филип.

Аама, нейсе. Место има още край Вардарот, а може и у самио Вардар.

Според скромното ми мислене и опит, България все пак не трябва да слага сопки/спънки пред РМ за ЕС. Даже и условия или ако има условия да са повече декларативни.

Защо?

Макетата, каквито и да са, са си наши.

Защото в България има повече "македонци" околкото скупчените по бреговете на Вардар.

Защото този разговор не е много сериозен, макар че изглежда грандиозен. Но е камуфлажна история.

Защото приемането в ЕС е процес и ще върви активен диалог. И глухите и слепите, не само в РМ, ще разберат за какво иде реч. Променил се Алия, погледнал се - па у тия.

Отворят ли се границите, махнат ли се - много неща ще се нивелират от само себе си. Ще си дойдат на място.

Сърбия и Гърция нямат интерес от РМ в ЕС, а от българо-мак. разбирателство - хептен.
Сега РМ е в клещите на Сърбия. Вижда се и с просто око.

Какво ни казва новия център на Скопие? Не на България! Ако може за сто и повече години.

Българинът и македонецът имат проблем само до първата ракия.

А албанците ще си се обединят и без това.
И ще се окажат по-мъдри от всички.

Това са разбира се известни работи, даже банални или както Демограф ги определя сполучливо като простотии, измишльотини по-скоро, ама лаф да става.
цитирай
5. demograph - Банални работи, които са непознати на "лидерите" ни
29.11.2012 17:45
Така е Войне! Страданието ми е и, че 'водачите" ни, "интелектуалците" ни, ма "звездите" и "патриотите" ни са толкова далеч от стратегическо пробългарско мислене, говорене и действие, че се отчайвам от повтарящите се с всяка дума и всеки кадър по форуми и ТВ, едни и същи грешки...Толкова ли е трудно да се разбере, че македонци значи българи, българи значи македонци, а македонско правителство значи УТБа. Как не могат да се насилят "умниците" в българското правителство, медии, и по форумите, че ТРЯБВА да разграничават македонците от сърбите, които са ги яхнали чрез сръбско правителство и ги побъркват чрез сръбските медии там?...
цитирай
6. samvoin - Ама да чувате в момента, някой от ...
29.11.2012 20:20
Ама да чувате в момента, някой от така наречените и "главени" от медиите за "националисти", да повдига тая тема - било в актуални въпроси към външно министерство в парламента, било по митинги или в лозунгите си, било стратегия в програмата на някоя от партиите им, по този въпрос и по тази тема и въобще за защита правата на българите - извън България?
Намерете ми точка и стратегия, лозунг, повдигане системно на тая тема, от някоя партия...
Гракнали ми за "демографския срив" и че "циганите стават повече от българите" у нас, ама някой от кречеталата, да има стратегия, поне българите от отнетите ни исторически територии, да ги привлече у нас и да ги засели на обезлюдените места и в обезбългарените села и по - малки и средни градове?
Не, няма да видите такъв медиен "националист"...
Ама джамии иначе, знаят да трошат и да ги обвиняват за всичко.
цитирай
7. krumbelosvet - Какъв Коминтерн, това е съветска структура,
10.07.2016 09:55
изцяло във властта на Сталин и проводник на съветските, всъщност продължение на руските, ДЪРЖАВНИ ИНТЕРЕСИ. Много комунисти, емигранти в СССР, са били репресирани, ако не се подчиняват на тези интереси. Репресирани са и загиват и лайпцигските съобвиняеми на Димитров - Попов и Танев. Димитров е знаел къде се намира, а след 9-ти е знаел от кого зависи България, на живот и смърт. Защото без съветската защита, днес Пловдив щеше да е гръцки, а София - сръбска. Защото нямаме петрол, нито къде да погребваме ядрените отпадъци. Това е природният, физическият смисъл на думите за "слънцето и въздуха". Заради тия думи и политика той е толкова гаден за господстващата днес англосаксонска пропаганда. И заради другите думи, кои са в България "диваци и варвари". Днес напълно е забравена доблестната защита на българското име в Лайпциг. Забравено е кой е ЕДИНСТВЕНИЯТ българин, пожънал световно-исторически ТРИУМФ.
Сега сме по-зависими, но без полза за нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7961346
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол