Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2013 15:06 - "Репортаж писан с примка на шията". Открито писмо до Станишев,Миков, Манолова....
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 3419 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 28.06.2013 21:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Заместете епохата, имената, фактите и събитията с тези от дните на нашите протести и ще видите   ИСТИНАТА
Какви съвпадения... Каква ирония... Какво падение...
Ситуацията в България е нагледно доказателство, че между фашизма и комунизма има разлика само в имената на актьорите.
Социалистът Юлиус Фучик сякаш е написал това за днешните Гьобелсовци в България. Любимият им Георги Димитров би определил това управление като фашистко и днес.

ОТКРИТО ПИСМО ДО ГЬОБЕЛС

ЮЛИУС ФУЧИК 1903-1943

Чешки публицист, литературен критик, теоретик на социалистическото изкуство. Национален герой на Чехословакия. През 1942 фашистите го арестуват и го хвърлят в затвора, където той създава ,,Репортаж, писан с примка на шията" (1942-1943), вълнуващ документ за антифашистката съпротива. През 1943 е екзекутиран от хитлеристите.

Отговор на чешката интелигенция

(Нелегален позив)
Есента на 1940 година

Гьобелс, министър на пропагандата и придворен шут на националсоциализма, покани в Германия някои представители на чешката интелигенция, показа им всичко, което искаше, и съобщи какъв е смисълът на това тържествено посещение. Неговата реч, в която безсрамният подкуп се редуваше със заплаха, бе адресирана не само към поканените, но и към цялата чешка интелигенция.

Гьобелс каза, че още, видите ли, имало време чешкият народ да покаже „включил ли се е той в процеса на установяване на новия ред с желание или пряко волята си". Той каза, че в зависимост от това нацистка Германия или ще предложи на Чехословакия приятелство, или ще поведе с нея борба. От интелигенцията (специално подчерта по-нататък министърът) зависело по какъв път ще тръгне чешкият народ, защото народът винаги мислел така, както мислела неговата интелигенция.

В това се заключаваше основният смисъл на речта на Гьобелс.

Немските фашисти се опитваха как ли не да сломят мъжествената съпротива на чешкия народ. Но не пожънаха особен успех.

Те се опитаха да привлекат на своя страна чешката младеж. Безуспешно. Мъчеха се да си спечелят разположението на работниците. Нацистките агенти не успяваха да се измъкнат от фабриките и заводите.

А сега чрез чешката интелигенция те биха искали да проникнат в самото сърце на народа.

– Елате при нас на служба – откровено каза Гьобелс, – ще е изгодно за вас – и потрива ръце като търговец при сключване на изгодна сделка. – Елате при нас на служба и щом владеем вас, в нашия джоб ще е и целият чешки народ. Нали народът мисли така, както мисли неговата интелигенция.

С други думи, недотам изискани, ала затова пък по-точни: ако измените вие, ще бъде предаден и целият народ.

Такова гнусно предложение, такова подло оскърбление на чешката интелигенция не може да остане без отговор. От нас го изисква нашата чест, от нас го изисква нашият народ, всички негови прогресивни сили, всички, с които стоим рамо до рамо в редовете на националноосвободителната революционна борба.

Ето защо ние отговаряме.

Ние, чешките музиканти, артисти, писатели, инженери, ние, на които вашата цензура затвори устата, ние, чиито ръце са вързани от вашия терор, ние, чиито другари понасят нечовешки мъки във вашите затвори и концентрационни лагери, ние, чешката интелигенция, ви отговаряме, министър Гьобелс!

Никога, чувате ли, никога не ще изменим на революционната борба на чешкия народ, никога не ще дойдем при вас на служба, никога не ще служим на силите на мрака и робията!

Какво искате от нас? Да ви помагаме да разпространявате сред чешкия народ мошеническата си пропаганда, която лъже с всяка дума, да се преструваме, че тя е правдива, залагайки имената си, придобити с честен труд на нивата на нашата култура, да посветим гласовете и перата си на вашата лъжа, да злоупотребяваме с доверието на своя народ и да му сочим път, който ще го доведе до мъчителна гибел?

Не, няма да го направим!

Какво всъщност искате вие? Да се самоубием?

Не, ние, разбира се, не ще го направим.

Ние, „идейноръководният отряд на народа", както ни наричате, действително сме свързани с дълбоки и ненакърними връзки с народа на своята страна. Но не защото внушаваме на народа своите възгледи, а от туй, че изразяваме възгледите на своя народ. Ние, хората на културата, сме свързани до гроб с най-прогресивните сили на своя народ и добре го знаем.

Винаги, когато чешката интелигенция действително е била идейноръководен отряд на народа, през всички забележителни времена в чешката култура всички нейни велики представители са били свързани с най-смелите идеи на човешкия прогрес, в името на които нашият народ се е борил за своето съществувание и е страдал, страдал е и не е загинал, защото не се е отрекъл от тия идеали.

Ний знаехме добре какво ни чака (1).
Не трепнахме пред вражеския гнет.
Със чешката съдба споени яко
вървиме ний напред и все напред!

Написал го е един чешки поет. Така преди много години чешкият поет от името на всички нас и на нашия народ възпя този единствен път, който ще ни изведе при свободата и националната независимост.

Това обаче не е пътят на измяната. Това е пътят на борбата против робията, пътят на борба за свободата на хората у нас, у вас, в цяла Европа!

От този път ние не ще се отклоним!

В чешката история има доста страници за политическата измяна на някои реакционери, на някои чешки господа, които на драго сърце са продавали свободата на чешкия народ, дори неговия живот само и само за да запазят своите привилегии и богатство. Но не ще намерите в чешката история нито една страница, в която чешката интелигенция да е изменила на своя народ, и ние, бъдете уверени, не ще впишем подобна страница в своята история!

Във бурно време иие се родихме
и тръгнахме през мрака да вървим.
Към горда цел напред се устремихме –
тъй верни на народа си любим.

Написал го е същият чешки поет. А вие си мислите, че ние, интелигенцията на чешкия народ, който столетия наред търпеше тежка робия (2) и не застана на колене, вие си мислите, че ние, кръв от кръвта на този народ, ще преклоним пред вас глава? Безумец!

Обещавате ни някакви си „изгоди". Сериозно ли говорите?

„Веднага щом тези въпроси бъдат разрешени (тоест веднага щом чешката интелигенция измени), за чешката кинематография ще се открие невиждан пазар... Чехите ще получат възможност да изнасят своите филми, своята литература, своята музика." Така ли казахте? – Да, вие действително го казахте.

Клета ми хрома Лорелай от бреговете на Шпрее, къде е твоето обаяние?

„Искат ли да уловят птичка, пеят й хубаво" – гласи една чешка пословица, но вие не можете дори да пеете хубаво.

С какво още искате да ни съблазните – „с износа на чешки филми" ли? И го казвате вие, който откраднахте от чешкия народ най-хубавите киностудии, вие, който из корен погубвате чешкото киноизкуство, та да не може то да се развива с пълна сила!

„С износа на чешка литература" ли? – и го казвате вие, който варварски тъпчете цялата наша литература, конфискувате и унищожавате най-добрите творби на чешките писатели, изхвърляте чешката литература от чешките библиотеки, плюете поемата „Май" на поета Карел Маха, конфискувате не само съвременните стихосбирки, но и автобиографията на Карл IV, издадена преди шест века, и чисто и просто искате да унищожите цялата чешка литература!

Искате да ни съблазните „с износа на чешка музика". И го казвате вие, който непрекъснато осакатявате нашия музикален живот със забрани, вие, който се опитвате да заглушите музиката на нашия най-велик композитор (3), вие, който ни забранихте да пеем, вие, който отнемате на децата ни песните, създадени от народа!

Вие закрихте нашите университети, вие понемчвате нашите училища, вие превърнахте сградите на училищата, на театрите, на концертните зали и художествените галерии в казарми, вие грабите научните учреждения, спирате научната работа, искате да превърнете журналистите в бездушни автомати, погубвате хиляди творци, потъпквате из основи цялата ни култура, всичко онова, което създава интелигенцията – а сега искате именно с нейна помощ да продължавате своето диво безумие.

Господин Гьобелс, „на тая шега отговарят с плесница!" – ще ви отговорим ние с думите на великия немски драматург (4), чиито драми вече не могат да се поставят по вашите сцени. Та такива са „изгодите", които ни предлагате! Всичко това ни подсеща, че преди да сте се впуснали в поход против чешката култура, вие сте организирали наказателна експедиция против собствената си, немската култура.

Вие погубихте великата немска наука, вие прокудихте от страната си най-видните немски учени, прокудихте или обрекохте на мъки най-ярките немски поети и писатели, вие изгорихте произведенията на най-големите немски философи, вие ограбихте немските галерии, потъпкахте славата на немския театър, изопачихте историята на родината си, задраскахте името и творчеството на Хайнрих Хайне – един от най-надарените хора в немската литература, както и имената на десетки други по-малко прославени писатели, вие осакатихте творчеството на Гьоте и Шилер, вие превърнахте в пустиня своята „нива на културата".

Вие унищожихте или принудихте да млъкне своята интелигенция, а сега каните чешката интелигенция „да участвува" във вашата „благородна дейност". В каква роля, интересно? В ролята на поредната жертва. Това е единствената „изгода", която можете да ни предложите.

Вие искате да обезглавите чешката интелигенция и й предлагате тя сама да си сложи главата на дръвника.

Благодарим за поканата – не ни е по вкуса!

Ние знаем всички ваши „изгоди". Ние плюем на вашите закани. От вашата дълга реч ние приемаме само едно: признанието, че не успяхте да сломите чешкия народ. Година и половина вие тъпчете с подкованите си ботуши нашата земя, преследвате ни на всяка крачка, препълвате затворите с нашите мъже, жени и даже деца, убивате нашите най-достойни сънародници.

Година и половина вие задушавате нашия политически, икономически и културен живот.

Година и половина вие се опитвате със своя терор да ни накарате да коленичим пред свастиката. След тая година и половина на беснеене даже вие, опеченият в лъжите министър на нацистката пропаганда, трябваше да признаете, че се провалихте, че ние все още се съпротивляваме.

Да, с това сме съгласни и се гордеем със своята съпротива.

Но ако вие, върлият лъжец, си въобразявате, че ние, чешката интелигенция, имаме по-малко гордост и характер, отколкото чешкия народ, който ни е създал, ако си въобразявате, че ще ви позволим да ни сплашите или да ни съблазните, че ще се отречем от народа си и ще тръгнем с вашето гестапо против народа – то чуйте още един път нашия отговор:

Не, не, никога!

На въпроса ви, дали искаме да участваме в строителството на нова Европа, ще ви отговорим: Да, да, да, и колкото се може по-скоро!

Само че това ще бъде съвсем друга Европа, не тази, за която мечтаете. Вашият „нов ред" е стар безпорядък, който вие крепите благодарение на кървавата разправа с милионите ваши жертви. Тъкмо затова сте се разбързали! Тъкмо затова искате час по-скоро да станем ваша нова, доброволна жертва – „или ще бъде късно".

Късно за кого?

За вас.

Та ние прекрасно съзнаваме в какво време ни правите своето подло предложение. Вие водите война, разбойническа война, вие имате успехи, вие настъпвате, окупирате, разстрелвате, бомбардирате, давите, а какъв е резултатът от всичко това?

С всеки миг все по-очевидна е илюзорността на целта, заради която започнахте войната, с всяка крачка вашата цел се отдалечава от вас все повече и повече. И вие сами вече започвате да го съзнавате. Вие окупирахте страни, които да ви служат за плацдарм срещу Съветския съюз, но със своето варварство отворихте очите на хората, вие напълнихте мислите и сърцата на десетки милиони поробени хора с пламенна ненавист към вас и към собствената ви реакция, към фашизма, прикрит зад какви ли не маски; вие напълнихте сърцата на тия хора с единна, могъща воля за истинска свобода; а сега, след всичко това искате да организирате „нова", фашистка Европа.

Вие още можете да нанасяте бесни удари наляво и надясно, ала сте безсилни да организирате друго освен собствения си крах. Именно затова нито вие, нито вашите английски партньори в миналото и врагове днес не ще успеете да завършите войната.

Вие организирахте в Европа фабрики на смъртта, вие обявихте война във въздуха, по море и суша, но ще я завършите под земята, където се опитвате да натикате чешкия, френския, белгийския, холандския, датския, норвежкия, испанския, италианския народ и народа на своята собствена страна.

Не вие, повтаряме ви (сега и сами прекрасно го разбирате), не вие, които започнахте тази война, а народите, престъпно въвлечени в нея, народите, които напразно се опитвате да превърнете в роби, народите, ръководени от революционната работническа класа и осланящи се на огромната мощ на Съветския съюз, която расте с всеки ваш „успех" – народите сами ще завършат тази война, ще объркат вашите планове и ще създадат една нова Европа, която живее засега само в техните мечти: една Европа без нацисти, без фашисти от всички видове, Европа без користолюбиви мръсници, Европа на свободния труд, Европа на свободните народи. Действително една нова Европа, Европа социалистическа!

Представители на чешката интелигенция


(1) Ний знаехме добре какво ни чака ... Написал го е един чешки поет – Фучик цитира стихотворението „Напред" на Ян Неруда (1834-1891) – чешки поет, прозаик, драматург, публицист, литературен и театрален критик, чието творчество е етап в развитието на чешката литература и чието име видният чилийски поет Пабло Неруда избира за литературен псевдоним.

(2)Ние, интелигенцията на чешкия народ, който столетия наред търпеше тежка робия – от края на XI век Чехия е в пределите на Свещената римска империя; след Белогорската битка (1620) окончателно губи национална и политическа самостоятелност, която ще си възвърне едва след разгрома на Австро-унгарската империя през Първата световна война.

(3)Музиката на нашия най-велик композитор – Фучик говори за Сметана (1824-1884), основоположник на класическата чешка музикална школа.

(4)На тая шега отговарят с плесница! – думи на Лесинг (1729-1781), един от родоначалниците на класическата немска литература.

 

 Какво съвпадение... Каква ирония... Какво падение...





Гласувай:
8



1. zaw12929 - Днес у нас се измършва медийно- м...
28.06.2013 22:41
Днес у нас се измършва медийно- мутренски метеж, без изглед за успех:
Казват по умния отстъпва: тогава спрете да споменавате , да спорите, да заклеймявате Сидеров. Той не носи отговорност за думите си , защото е депутат- има право да дава оценки справка: чл.69 от Конституцията :
"Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията в Народното събрание"

Напъните, заканите за даване под съд Сидеров от ... няма значения от кого са противоконституционни и съд няма да заведе дело. ТОЙ ВИ ПИТА: ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ?! Има право защото е народен представител, а вие кого представлявате срещу българския народ- той е упълномощен да го представлява.

Същото е и с журналистите и те нанасят вреди, а не носят отговорност. ( въпреки че за товая няма нищо написано в закон, те са под закрила на междунаробните сили- все пак сме колония с тяхна помощ и сега господарите им са им заповядали да свалят правителството )
Казват по умния отстъпва, а това не е той, защото е натоварен със задължението да действа, да говори, да оценява и ВИЕ ТРЯБВА ДА МУ ОТСТЪПИТЕ ПО ЗАКОН ИЛИ … НЕ ПРИЗНАВАТЕ ЗАКОНА, И НЕ СТЕ ПО УМНИ ОТ СИДЕРОВ, ЗАЩОТО ТОЙ ИМА ВОЛЯ, ИДЕИ А ВИЕ СТЕ ПОД КОМАНДАТА- КУКЛИ НА ЧУЖДИ ГОСПОДАРИ!!! ПЛАТЕНИ НАЕМНИЦИ... ДОРИ НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ПРАВИТЕ


В момента НС решава въпросите поставени от февруарските протести. Които имаха законосъобразни икономически искания и така ще продължи целия мандат- няма кой да ги свали
Никакви гафове няма- има само нарочване от истериите, убедени, че ще мине. Вече няколко пъти БСП им отстъпва властта и даде възножност да се съсипе държавата. Това протестиращите не ги интересува- те имат задача. Президентът също е заплашен от Сидеров, поставен да ръководо "Комисията срещу корупцията и злоупотребите..

Сегашните протести са истерично- политически в които има платени, наети. Ако правителството подаде оставка губим 100 милиона за младежка заетост- така ЕС ще вземе нашия дял... затова се поощряват противниците на правителството.

СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ- юни 2017 според Конституцията

цитирай
2. demograph - Ако ви е заболяло от очевидната прилика си е ваш проблем. Георги Димитров е определил що е фашизъм.
28.06.2013 23:29
[quote=zaw12929]
Днес у нас се измършва медийно- мутренски метеж, без изглед за успех:
Казват по умния отстъпва: тогава спрете да споменавате , да спорите, да заклеймявате Сидеров. Той не носи отговорност за думите си , защото е депутат- има право да дава оценки справка: чл.69 от Конституцията : ............
Напъните, заканите за даване под съд Сидеров от ... няма значения от кого са противоконституционни и съд няма да заведе дело. ТОЙ ВИ ПИТА: ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ?! Има право защото е народен представител, а вие кого представлявате срещу българския народ- той е упълномощен да го представлява. Същото е и с журналистите и те нанасят вреди, а не носят отговорност. ( въпреки че за товая няма нищо написано в закон, те са под закрила на междунаробните сили- все пак сме колония с тяхна помощ и сега господарите им са им заповядали да свалят правителството )
Казват по умния отстъпва, а това не е той, защото е натоварен със задължението да действа, да говори, да оценява и ВИЕ ТРЯБВА ДА МУ ОТСТЪПИТЕ ПО ЗАКОН ИЛИ … НЕ ПРИЗНАВАТЕ ЗАКОНА, И НЕ СТЕ ПО УМНИ ОТ СИДЕРОВ, ЗАЩОТО ТОЙ ИМА ВОЛЯ, ИДЕИ А ВИЕ СТЕ ПОД КОМАНДАТА- КУКЛИ НА ЧУЖДИ ГОСПОДАРИ!!! ПЛАТЕНИ НАЕМНИЦИ... ДОРИ НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ПРАВИТЕ В момента НС решава въпросите поставени от февруарските протести... Вече няколко пъти БСП им отстъпва властта и даде възножност да се съсипе държавата. Това протестиращите не ги интересува- те имат задача. Президентът също е заплашен от Сидеров, поставен да ръководо "Комисията срещу корупцията и злоупотребите..Сегашните протести са истерично- политически в които има платени, наети. Ако правителството подаде оставка губим 100 милиона за младежка заетост- така ЕС ще вземе нашия дял... "
Заложената в Закон безнаказаност за престъпления не прави престъпленията по-малки. Конституцията защитава престъпниците. Законите- също. Защото са създадени от тях. Издиша ви логиката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7976209
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10326
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол