Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2013 19:41 - Бат'Сали - Новият Цицерон. Зорлем каза клетвата в Парламата, но ако се разговори...ще заблее.
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 3042 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.10.2013 01:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Блеенето на депутатите - запис на солови изпълнения. Познайте кой кой е. Наградата е неподправен смях!
/В клипа най-отдолу/

ЕЗИКЪТ НА ПОЛИТИЦИТЕ И ТЕХНИТЕ ОРАТОРСКИ УМЕНИЯ

www.bosia.blog.bg
image
 /Мъдрости на вековете: "На политиците мислите - като на миските циците"
На депутатите мислите  - като на  тоя чепиците" Демограф/

Много естествено е в една държава, управлявана от необразовани и хора без интелектуален капацитет да няма създадена школа за подготовка на политици.

Нашите политици дори и с висше образование обикнвено са жалки в областта на реториката, граматиката и произношението. На пръв поглед някои ще кажат, че това не е толкова важно, а по-важно е какво говрят. Лошото е там, че и смислово те не са добре поставени. Смешно, но и тъжно е министър на културата да пише “Збогом” или друг министър на културата да сравнява Златю Бояджиев и Панчо Владигеров. А диалектът и липсата на граматическа култура, подкрепен от липсата на организирана мисъл и ораторски умения правят дори от лексикално смислена идея нежелателна за слушане и разбиране приказка.

Още по-тъжно е в парламента или при интервюиране по телевизия или радио. Докато в пресата редакторите в някаква степен оправят граматичните грешки, то при пряко интервю или в Народното събрание нещата са страшни. Наскоро една дама изрече следното. “...Кво ша ва направа...” Редовно се говори за “дебат”, макар че думата “дебати” няма единствено число. Също така думата “градоначалник” означава шеф на полицията , а не кмет, но това не интересува полуграмотните “народни избраници” и журнаглисти.

В някаква степен част от юристите имат някаква смътна представа от реторика, но ако се сетим за “ораторското изкуство” на бившия прокурор и зам председател на Народното събрание Любен Корнезов и неговия диалект ще се замислим дали е бил добър студент. Единствено някои от адвокатите умеят в някаква степен да се изказват, но те всичките говорят по един и същ казуистичен начин, който е доста монотонен и досаден.

В България вече 69 няма години институция вътре в партиите, която да подготвя кадри, включително в граматично и ораторско умение. И не виждам кога в близко бъдеще това ще стане.

Още в древна Елада е имало философски школи, както и школи по ораторско изкуство. Само споменаването на Темистокъл, Перикъл, Горгий, Демостен, Платон, Сократ и др. е достатъчно, за да се сетим, че в атинския парламент избраниците са били отлично подготвени ккто в отношение на философията , логиката и реториката, така и по отношение на физическата подготовка.  При нас това го няма. Или взимат вифаджийски цървули и ги правят депутати, министри и зам. министри, или подбират хитреци-казуисти, които шикалкавят и се правят на народни артисти с нищоказването си и повтаряне на евтини клишета.

В древния Рим реториката също е била задължително качество на сенаторите. Името Цицерон, братята Тиберий и Гай Гракх, Марк Антоний, Луций Крас са нарицателни. Широтата на погледа им върху проблематиката е свързана с обучението им съвмстно с ораторскта им подготовка става основа за решенията на сената.

При нас това явно не е съществено за т. нар. “Политически партии” и те си подбират хора на други, неполитически и неекспертни принципи. Затова и резултатите ни са плачевни. Самият факт, че в парламента се чуват безумни изказвания с думи и фрази, които и полуидиот не може да измисли, са достатъчно доказателство, че нашите “избраници” нямат идея и предназначение да обслужват българските граждани с интелекта и познанията си. Те са назначени мижитурки, които изпълняват безпрекословно нечии заповеди и разпореждания.

Тази система, обаче, видимо фалира.

Аз не искам “синеоки рицари” да ни бъдат придставителите в парламента, изпълнителната и съдебната власт. Аз искам отговорни и подготвени хора да заемат важните постове, чрез които да създават законите, наредбите, постановленията и решенията в България. Това го искат и младите хора ит протестите.

Изведнъж се появяват една група от хора в залеза на живота си и се противопоставят на младите.

Това е някакво безумие!

На какво основание възрастните, които с нищожеството и малодушието си в продължение на 45 години комунизъм и 24 години посткомунизъм доведоха страната до пълен провал и последно място в Европа по всички позитивни показатели продължават да искат да диктуват правилата на обществото и държавата?

Това са същите тези малоумници, които с гласа си подкрепяха други малоумници и сега искат това да продължи!

Държа да обясня на възрастните, които подкрепят старата идиотска идея за “победа на прогресивните сили над здравия разум”, че самият живот ги обрича да си отидат преди младите и те трябва да се съобразяват с това. Животът и смъртта са по-силни от ретроградното мислене и един ден техните деца, внуци и правнуци ще им пикаят на гробовете.

Ако са в България, разбира се.

Ще завърша с един анекдотичен истински случай.

Искам среща с представител на ЦИК няколко дни преди изборите.

Въпросът ми беше какво означава думата “ксерокопиране”, която съществува в Избирателния кодекс. Отговорът беше, че са извикали “специалист”, който да даде експертно мнение. Попитах ги от кой институт. Отговорът беше: ”От МЕИ.” “Филолог от МЕИ?”-попитах. “Не.”-инженер. “Той ни обясни процеса.” Хванах се за главата. При моята предварителна проверка в правописния речник на българския език думата “ксерокопие” липсваше. Но тя съществуваше в текста на закона. При това отговарящият беше ПРОФЕСОР!!!

Разбирате ли за какво става дума?

Докато инженерите определят състава на лексиката на българския език, за филолозите остава да дават мнение за инженерните процеси.

Но те не са виновни!

Виновни са аналфабетите от парламента, ЦИК, Министерския съвет, Президентството, Съдебната система и всички останали държавни институции и всякакви медии, които не могат на две магарета плява да разделят, но управляват страната.

Опомнете се, възрастни, и дайте възможност на младите да си изградят бъдещето!

Това, по дяволите, са вашите деца и внуци и те имат право да живеят по-добре от вас!

Не го ли разбирате?!

А ето и блеенето на депутатите. Насладете му се:






Тагове:   траки,   Бойко Борисов,   политика,   ДПС,   БСП,   новини,   революция,   държава,   избори,   телевизия,   кредит,   парламент,   младежи,   демокрация,   манипулация,   полиция,   медия,   власт,   Чакалите,   лъжа,   данъци,   македонци,   наркотици,   терорист,   олигархия,   монополите,   нов свят,   ипотечен кредит,   свобода на словото,   кредитна карта,   такси,   страх,   убийци,   свобода,   българи,   турци,   студенти,   Цицерон,   съзнание,   затвор,   ГЕРБ,   видео,   РЗС,   управляващи,   алексей,   банка,   протести,   история,   президент,   измама,   гърци,   икономика,   пропаганда,   конспирация,   Петров,   ДСБ,   Реквием,   просвещение,   бандити,   фалшификати,   партии,   корпорация,   популизъм,   кукли,   Икономическите,   пеласги,   движения,   комитети,   уплаха,   жълти медии,   тоталиризъм,   бспдпс,   криминали,   парламе,   орловмост,   корпокацията,   насветовнатабанка,   корпокрацията,   маши,   батсали,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7959951
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол