Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2014 13:34 - Пустотата на българската духовна яма
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 4835 Коментари: 6 Гласове:
13

Последна промяна: 29.01.2014 03:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Текстът е от портал "Култура":
Теодора Димова

Протестите продължиха дълго, но не родиха алтернатива, не излъчиха лидери, не формулираха идеи, не конструираха ясни, отчетливи, разпознаваеми политически субекти.

Напротив – лидерите се изпокараха още повече, политическите формации се нападат все по-подмолно, исканията не мръднаха от точката "Оставка!", едва напоследък започнаха да се артикулират по-конструктивни и смислени идеи, но, уви, енергията на протеста вече не е тази, с която започна.

Без център, без острие, без лидер -  протестът до голяма степен се оказа размито, отвлечено понятие.

Това си има своите корени. Също толкова размити, мъгляви и отвлечени понятия са българското ляво и дясно.
Те нямат почти нищо общо с историческото европейско ляво и дясно. Още от самото начало на прехода лявото и дясното реално бяха разменили местата си.
Оказаха се само етикети, при това разменени етикети – очите ти виждат едно, а на етикета пише друго.
В Европа десните партии подкрепят бизнеса, като намаляват данъците му. Тук това прави лявата партия. В Европа по правило интелектуалците са леви. Тук по правило те са десни.

Тук нищо не си е на мястото, нищо не е истинско, а е някакво отвлечено понятие, предназначено за създаване на управляван хаос.

А българският национализъм в най-голяма степен се оказа отвлечено и безформено понятие.

В него русофилството надделява над патриотизма, поклонът към Русия е свещено действие заради историческите корени.

Ментето се превърна в "деликатесен продукт".

Всичко това едва ли е случайно стечение на обстоятелствата. Всичко това е предпоставката за хаоса и ежеминутните абсурди в държавата, а като се има предвид, че този хаос е доходоносен, трудно е за вярване, че той е случаен.

Този хаос беше осребрен в съотношение 300 към 1 от вездесъщото за цялото времетраене на прехода задкулисие. Това задкулисие, изглежда, е също мъгляво и неидентифицирано понятие, но плодовете му обаче са изключително конкретни.

Както е конкретно полицейското му присъствие в столицата. Парламентът е  карикатурно обграден от полиция и жандармерия, на всеки ъгъл в центъра има група полицаи, които разговарят, скучаят, пият кафе, не знаят какво точно да правят, седейки с часове на този ъгъл с каски шлемове и щитове.

По време на управлението на ГЕРБ  България била полицейска държава.

Сега, когато полицаите най-после станаха повече от протестиращите, явно България вече стана свободна страна. Сигурността на българските граждани вече е гарантирана.
Полицията има право да бие протестиращия народ, а един депутат има право да бие полицаите.
А прокуратурата има право да не го закача, да поиска имунитета му и евентуално да го глоби с двеста лева за дребно хулиганство.
Полагат се огромни усилия свободата и полицейщината също да станат отвлечени понятия, над които няма смисъл да разсъждаваме.

Всички тези отвлечени, размити и мърляви понятия си имат и духовен фон. На някои дати медиите ни заливат с духовна информация, например хвърлянето на кръста на Йордановден.

Като се изключат жалките подобия на избори на патриарх и владици, това е върховното проявление на духовността в българското общество.

Ако не е хвърлянето на кръста, едва ли се забелязват други проявления на духовен живот у нас.

От медиите научаваме също, че на Богоявление небето се отваря и желанията се сбъдват.
Значи на другия ден след празника небето тутакси се затваря!

Така духовността, която има вековни корени, вековни устои, вековни традиции, в нашето общество също постепенно е превърната в някакво отвлечено понятие, което няма място в личния ни живот, в ежедневния ни, в трудния ни живот.

Но шоуто с "хвърлянето на кръста" бледнее на фона на пернишката традиция – разиграването на кръста на търг и откупуването му от дебеловрат лихвар. И после с така откупения кръст мутрата застава на входа на храма и смирените християни смирено го целуват…

Дали небето над Перник тогава се е отворило?

А хората търсят опора. Търсят духовност. Търсят утеха и лек. Търсят човещина и искреност.
Един човек в едно село построил в двора си параклис за болната си жена.

Параклисът стана медийна атракция, превърна се в еталон за духовност. Хората се възхищават. И никой не се замисля, че това параклисче не е църква, че свещите, които се палят в него, не го правят църква. Нито иконите, нито кръстовете, нито тамянът!

Защото със своето отсъствие от живия живот на българското общество, българската църква също е станала отвлечено понятие, сведено да запалване на свещ, хвърляне на кръста и откриване на нов строителен обект. И тогава е естествено, че медиите ще ни заливат с "отваряне на небето" на Богоявление и "сбъдване на желанията".

През това време България се напълни с клошари, с просяци, с бездомници, с несретници, ровещи в кофите за боклук. Влачещи някакви сглобени колички, натоварени с кашони. След тези бездомници вървят и мятат опашки бездомни кучета, техни побратими по съдба. Техните единствени приятели, единствените, които се нуждаят от тях, единствените, които забелязват тяхното съществуване на земята.

Тези хора нямат дом, ние не знаем къде спят, не знаем къде се хранят, с какво се хранят, животът до такава степен ги е премазал, че те са изгубили самоличност. Само кучетата ги разпознават като хора и вървят след тях.

И това е толкова удивително – след нас бездомните кучета не вървят, за тях ние не представляваме интерес. А след несретните бездомници почти винаги следва кучешки керван.

С тях те споделят храната си, топлината си, самотата си, целият си живот оттук нататък до смъртта.

Тези хора не говорят. Никой не е чувал гласа им.

Станали са безсловесни като кучетата, с които се хранят и с които спят. Никой не чува гласа им.

Те нямат човешки права, защото са престанали да бъдат човеци.

Безгласните и безмълвни жертви на отвлечените понятия на нашия живот.
...................................................................................................................................................................
Демограф
Не се ли превръща и целия български народ в една притихнала, безсловесна тълпа бездомници, които влачат сивия си мизерен, бездуховен делник от сутрин до вечер, и които заспиват полупсихясали, пред екраните на бездуховните телевизии, само за да станат отново на сутринта и да видят отново сивотата на празния си живот.




Тагове:   траки,   Бойко Борисов,   политика,   ДПС,   БСП,   новини,   чеверме,   революция,   държава,   Славяни,   избори,   украйна,   телевизия,   кредит,   парламент,   младежи,   демокрация,   манипулация,   полиция,   медия,   духовност,   власт,   Чакалите,   лъжа,   данъци,   македонци,   наркотици,   олигархия,   нов свят,   ипотечен кредит,   свобода на словото,   кредитна карта,   бездуховност,   такси,   страх,   убийци,   свобода,   българи,   турци,   студенти,   Русия,   съзнание,   затвор,   ГЕРБ,   видео,   РЗС,   управляващи,   алексей,   банка,   путин,   терористи,   подправки,   протести,   история,   президент,   измама,   гърци,   икономика,   смрад,   пропаганда,   конспирация,   Петров,   ДСБ,   Реквием,   просвещение,   бандити,   Бареков,   кредити,   фалшификати,   партии,   корпорация,   популизъм,   бисеров,   пеласги,   движения,   сивота,   комитети,   уплаха,   жълти медии,   криминали,   парламе,   орловмост,   маши,   корпоратокрацията,   оруеловцебългари,   монополит,   тоталиtaризъм,   световнатабанка,   куклиИкономическите,   текстът е от портал култура протестите продължиха дълго,   но не родиха алтернатива,   не излъчиха лидери,   не формулираха идеи,   не конструир,


Гласувай:
14


Вълнообразно


1. didoignatov - Браво за постинга, Графе!
14.01.2014 13:51
Много поучителен, стига да има чуващи.
Поздрави!
цитирай
2. chara - Всичко се движи по план, няма изненадани, надявам се!
14.01.2014 13:54
На България й е отредена съдба на коридор и санитарна държава.
цитирай
3. sande - Надежда всяка тука оставете!
15.01.2014 12:54
Последователи на Юда,

победата е вече пълна.

Едни за всичко. Всичко за едни.
цитирай
4. kbalenciaga - Ееее, ще се сетите най-накрая
15.01.2014 14:16

Че Столичната средна класа са алчни подлоги и слуги на олигарсите, и че целия този Фарс наречен "протести", в който участваха до сега, е под ръководството на същите тези олигарси, срещу които уж протестираха.
Ето това е голям проблем за България!

Така замениха важните въпроси за страната.
Така и прикриха потоците с обучени джихадисти убийци, които преминаха през България за Западна Европа. Разбира се една част ще останат и в България.

И всичко това се дирижира от господарите на българските Червени олигарси, а именно от олигарсите на ЕС.
Хайде сега помислете защо им са джихадисти убийци на западняците управляващи в техните им подредени страни.
Сещате ли се?
Няма всичко да ви давам наготово с лъжичка, трябва малко и да помислите...
цитирай
5. apostapostoloff - Целият български народ
22.01.2019 09:03
страда от затлъстяване. Вече 70 % от българите иман наднормено тегло. И как няма да са дебели- та те имат по своите влогове 77 МИЛИАРДА лева.

Само вие, некадърните простаци, останахте с пръст гъз. Хак ви е- бедните са бедни, защото са прости!
цитирай
6. krumbelosvet - Къв дух,
12.08.2020 02:21
Ква яма. По поръчка от САЩ, соросоидите отхвърлиха Южен Поток. Не знаеха, че ще има Турски поток и ще загубим милиарди. А десняците никога не са се скъпили на гадни думи срещу Народ и Родина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7961048
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол