Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2014 13:16 - Индианците не спят - строят си островче на диктатура на червенокожите
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1355 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Индианците усърдно си дялкат с каменните брадви. Строят си островче хората... А бледоликите да си мърморят.
.................................................................................................................................................................
Правителството и държавните органи предприемат толкова много тревожни инициативи на ден, че гражданите и техните организации не могат да реагират навреме, дори когато са пряко заинтересовани и потенциално засегнати от дадено деяние или начинание.
Още по-малка е вероятността да бъдат чути, защото към времето на реакцията всички са забравили предишната идиотия и коментират следващата.

Понякога събитията съвпадат по чиста случайност. Такова е, струва ми се, и съвпадението на проверката на НАП в Българския хелзинкски комитет (БХК) и появата на проекта за нов Наказателен кодекс (НК), текст от чийто нов чл. 305, ал. 3, гласи "...български гражданин, който се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да ѝ служи във вреда на Републиката, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години". 

Това съчетание след време ще се превърне в политика, ако несъгласието не спре процеса в неговия зародиш. Сравнението с мракобесния руски закон за неправителствените организации не е пресилено. Има и хора, които от години мечтаят в България  да се случва това, което се случва в Русия. Това, което може да се очаква, е: 

1. Ударът срещу БХК от НАП е за назидание. Посланието към другите организации, които защитават фундаменталните права на собственост и свобода на съвестта, е, че също ще станат обект на административно преследване. Идеята също е по този начин да бъдат разколебани техните дарители.

2. Това е изкушение, на което други нацистки, ксенофобски, стопанско-националистически и недемократични организации няма да могат да устоят. Иначе казано, примерът на организацията (ВМРО-БНД - бел. ред.), подела кампанията срещу БХК (на която НАП светкавично откликва),  ще стане заразителен.

3. Няма начин термините "услуга на друга държава", "чужда организация" и "организация под чужд контрол" да бъдат изчерпателно и непротиворечиво определени.  Затова законодателите ще потърсят изход в подхода, приложен от администрацията на Путин: списък на "благонадеждни" организации от чужбина, увеличаване на бюджетните субсидии за приятелски на управляващите НПО, по-чести от традиционните годишни финансови отчети, административни наказания и глоби за "агентите на чуждестранни интереси".

Разбира се, дори и без законови процедури винаги е възможно усърдни индивиди да опитват разправа с мислещите другояче съграждани.

Автор Красен Станчев



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7995956
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10336
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол