Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2014 20:21 - Опитът от Украйна - клишета и стереотипи на Путин прилагани в България
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 986 Коментари: 0 Гласове:
2



На нас ли ще го обясняват това американците?!..Чуйте Станишев, Кутев, Манолова, Местан, Сидеров, Йовчев.
На какъв език говорят – наПутин език!

За описание на събитията в Украйна често се прибягва до употреба на исторически клишета, пише "Вашингтон пост" в статия под заглавие "Украинските клишета и стереотипи".

"Тези клишета нерядко обслужват интересите на тези, които ги използват. Понякога са просто лош начин за опростяване на нещата", пише авторката Ан Епълбаум, цитирана от БТА.

 

Тя предлага списък с обяснения на най-често употребяваните клишета.

 

Понятието "братска помощ" идва от Съветския съюз и някога се е използвало, за да обоснове инвазии като тези в Прага през 968 г. и в Афганистан през 1979 г. През декември руският президент Владимир Путин нарече Украйна "братска" страна, а тази седмица руски депутат обяви, че той и колегите му са готови да предоставят всякаква помощ, ако "братският украински народ" я поиска.

 

Понятието "антитерористична операция" е израз от Путиновата епоха, който се използва, за да оправдае руската инвазия в Чечения през 1999 г. Този израз означава, че на силите на реда е позволено всичко.

 

Изразът "държавен преврат" може да обозначава както "мирни протести, които не харесваме", така и "протестиращи упражняват насилие срещу полицаи", но и в двата случая се използва, за да се оправдае провеждането на "антитерористична операция".

 

Както руски, така и украински представители на властта използват понятията "нацисти" и "фашисти" по адрес на опозиционните лидери и групи.

 

В същото време най-силната антисемитска, хомофобска и ксенофобска реторика в региона идва от руския печат и в крайна сметка от режима в Русия, подчертава Ан Епълбаум. "Тази клевета остава.

 

Бившият председател на Европейската комисия романо Романо Проди току-що написа една иначе безобидна статия, в която наруга "крайнодесните националистически групи", като че ли те са най-големият проблем, и по този начин демонстрира, че дори западните държавници не са имунизирани срещу заблуди", коментира авторката.

 

Понятията "етно-лингвистични различия" и "ситуация като в Югославия" се използват както от Запада, така и от Русия, за да покажат, че конфликтът в Украйна е атавистичен, необясним, породен от дълбока етническа омраза.

 

В действителност това изобщо не е етнически, а изцяло политически конфликт, посочва Епълбаум.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7976205
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10326
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол