Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2014 23:36 - "Трай душо, черней кожо" е девизът на нашия живот/Христо Ботев/...
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 2272 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 08.03.2014 11:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Левски ни е завещал : „Който ни освободи, той и ще ни зароби”.
Ето Христо Ботев какво ни е завещал"


Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българск­ите колонии.

Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност“ и, когато ние пожела­хме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от то­ва намерение.

Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът.

Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село (?) казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял“, не остави­ха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано.

Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството.

На мяста даже и кръв са пролея!

Кажете ми после това не ще ли нашият народ да заеме мястото на евреите в Европа?

Не е ли сичкото това знак, че тоя народ са смяташе и сега даже са смята за стока, с която секи има пра­во да са обърща както иска?

На нашите викове за свобода, на нашите стремления за братство и за съединение със славянете и на нашите трудове за прехраната на тирането никой почти не обърща никакво внимание. – Пъ­рвата рекрутация, която правителството прибърза да направи по колониите, има твърде печален исход.

Пр­авителството натовари 1,000 души български момци в един твърде веран вапор и ги испроводи на Кавказ в такова зло време, щото от бурите вапорат потъ­на в Черното море и нашите отидоха да защищават от рибите своето ново отечество.

Нашето правителство е запретило входът на сичките български вестници в държавата и целта на това е “да са не раздражават духове­те.“

Видите ли какви прекрасни мери употреблява защитницата на славяните, за да еманципира своите едноплеменници и едноверци?

Какво ще да кажете против това?“ – Ние не ще да кажеме нищо друго, освен това, че секи човек и секи народ тегли от умът си.

Кой ни е крив когато ние със своето воловско търпение в сяко едно отношение са стараем да докажем, че сме родени за тояга.

„Трай душо, черней кожо!“ е девизата на нашият живот.

 

ХристоБотев
Публ. във в. „Знаме“, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51.

Статията на Христо Ботев е копната от ivo.bg




Тагове:   ботев,   Левски,   русофилите,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. aboychev - НА ИДИОТ РУСОФИЛИТЕ
07.03.2014 06:27
БИ ТРЯБВАЛО ДА ИМ СЕ ЧЕТЕ БОТЬОВ НА НАРОЧНИ ПРОСВЕТНИ ЛЕКЦИИ
ЩОТО ТЕ СА ЧУВАЛИ САМО ЗА СИМВОЛ ВЕРУЮ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНА И СИ МИСЛЯТ ЧЕ Е БИЛ КОМУНИСТ И РУСОФИЛ.
ПРОЧЕТЕ ТЕ ИМ ИСТИНСКИЯ БОТЬОВ И ТЕ И НЕГО ЩЕ ЗАКЛЕЙМЯТ КАТО СОРОСОИД И ЮДЕОМАСОН.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7975806
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10326
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол