Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2014 21:51 - Украйна след войната с Русия.
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 6294 Коментари: 11 Гласове:
5

Последна промяна: 25.04.2014 15:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Войната с Русия превърна Грузия в модерна държава.
С Украйна ще бъде същото.

Отхвърляйки диктатът на Империята, Грузия възкръсна за няколко години.
Украйна ще направи същото.
.................................................................................................................................................................
Грузия след войната с Русия

Или как в един ден 40 хиляди полицаи бяха уволнени и заменени с професионално и етично обучени
 Анна Цветкова, Институт за пазарна икономика  

По думи на Световната банка от 2003 г. досега в Грузия са проведени значителен брой реформи, които имат ясно отражение в икономически, политически и социален план.

Характерни за реформите в Грузия, следващи "Розовата революция”, са скоростта, с която те са проведени, степента на промяна и обхвата на институционално преструктуриране.

Проведените реформи, според доклада на правителството на Грузия, са довели до значително подобряване на институционалната среда, осигуряване на основа за устойчив икономически растеж и увеличаване на човешкия капитал.

Реформите обхващат всички сфери на социално-икономическия живот на грузинците - здравеопазване, образование, социално подпомагане, развитие на културата и спорта. Проведени са също реформи в медийния сектор, както и такива, осигуряващи провеждането на свободни и честни избори.

Извършени са изключително важни реформи в системата на правосъдието, полицията, органите за борба с корупцията и предоставянето на обществени услуги.

Не по-малко важни са проведените икономически реформи, които се състоят в осигуряване на водеща роля на частните предприятия, създаване на благоприятна за развитието на бизнеса среда, управление на публични финанси и  финансовото посредничество.

Един от красноречивите примери от Грузия за това как се действа, когато съществува воля за провеждане на реформи, е масовото уволняване на близо 40 000 полицаи за един ден през 2004 г.

Новите служители на реда са професионално обучени и приемат нови етични норми, което помага да се реформра корумпираната система, наследена от Съветския съюз.

Резултатът от тази реформа е следният: през 2010 г. повече от 84% от грузинците имат доверие на полицаите в сравнение с  10% през 2003 г.. Този висок процент не е случаен, като се има предвид, че въоръжените грабежи намаляват с 80% за периода 2006–2010 г.

Проведената реформа на правосъдната система, която значително увеличава степента на независимост и ефикасност на системата,  също заслужава внимание, предвид проблемите с доверието и ефективността на третата власт в България.

В какво се състои проведената реформа?

Заплатите на всички съдии се удвояват, а чрез промени в конституцията се осигурява пълната финансова независимост на съдебната система.

Приема се нов закон, според който всяка директна или индиректна комуникация на заинтересована страна със съдия се криминализира.

Значителен брой съдии вече са осъдени по обвинение в корупция. Бъдещите съдии се обучават в новосъздадено Висше съдебно училище, като трябва да покриват много високи стандарти.

Може би най-показателният резултат от тази реформа е покачващото се доверие в съдебната система от страна на гражданите - от 26% през 2005 г. на 66% през  2009 г. , а повече от 77% от хората, участващи в съдебни процеси, декларират доверие в съда.

Според  Transparency International  Грузия продължава да бъде световен лидер в борбата с корупцията.

Сред мерките, които са предприети до момента в тази сфера, се открояват следните: - заплатите на ключови служители (от данъчната полиция, съдии и митнически служители), както и на цивилни граждани са значително увеличени,
- а в същото време се намалява размерът на държавната администрация и особено на някои министерства - Министерство на вътрешните работи, Държавна сигурност и Министерство на отбраната.
Резултатът е рязко нарастване на прозрачността в действията на тези министерства.

При борбата с корупцията не се проявява никаква толерантност.

Всички форми на корупционна дейност, както са описани в международните конвенции, са криминализирани.

Ефикасността на тези мерки е безспорна - според доклада на Transparency International от 2010 г. гражданите на Грузия плащат по-малко подкупи от средното за Европа ниво.

Според президента Саакашвили "Министерството на образованието е най-важното министерство на Грузия”. Преди "Розовата революция” образователната система е една от най-корумпираните в Грузия.
В резултат от проведената реформа корупцията в образователната система е ограничена на всички равнища.
Финансовата независимост, децентрализацията и демократичното управление се характерни за новата образователна система.

Университетите в Грузия са автономни,  управляват се от независими съвети и се ръководят от принципа, че "парите следват студента”. Държавното финансиране е насочено към отделния студент и се използва за покриване на таксите за обучение в избрания от студента университет. По този начин се осигурява по-голяма  финансова независимост и се стимулира по- доброто представяне на студентите.

Икономическата стратегия на правителството на Грузия е налагането на принципите на свободния пазар, основани на върховенство на законите, конкуренция в частния сектор и дерегулация на пазарите.
Над 70% от всички разрешителни и 90% от всички лицензи, необходими до този момент за правене на бизнес в Грузия, са премахнати, като в допълнение всички процедури са опростени.

Проведена е мащабна и успешна процедура по приватизиране на губещи държавни предприятия. От 2003 г. насам са приватизирани близо 5 000 държавни предприятия, което донася на правителството $1.6 млрд. приходи от приватизация. Резултатът е значително подобряване по отношение качеството на предоставяни услуги.

По принцип правителството не субсидира нито един сектор  от икономиката.

Според класацията на Световната банка Ease оf Doing Business Грузия е на 12-то място в света по този показател.

Показателен е примерът, че там имаш възможност да регистрираш бизнес в рамките на два дни.

Гъвкавите права на работниците, минимална намеса на държавата в отношенията работник-работодател също допринасят за високото положение на Грузия в класацията.

Нивата на ПЧИ в Грузия са значителни, като се равняват на 20% от БВП на страната през 2007 г. ПЧИ в Грузия са силно диверсифицирани, както по произход, така и по сектори.

Както и самата Световната банка отбелязва в своя доклад: "Начинът, по който Грузия преобърна своята икономика след 2004г. е забележителен”.

Примерът на Грузия, която също като България е малка, бивша страна в преход, е показателен за това, че достатъчното условие за правене на реформи е наличието на управленска воля. Нито повече, нито по-малко.




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. zelas - С тази разлика, че ако западът на...
24.04.2014 22:04
С тази разлика, че ако западът надделее, Украйна ще бъде набутана в ЕС както направиха с България и с това ще се сложи край мечтите за свободна пазарна икономика.
цитирай
2. demograph - Грешиш приятелю. Забравил си какво е България - руска колония.
24.04.2014 23:11
zelas написа:
С тази разлика, че ако западът надделее, Украйна ще бъде набутана в ЕС както направиха с България и с това ще се сложи край мечтите за свободна пазарна икономика.

България е друга ракия. Тук на власт е Путин. С всичките руски изгъзици. Тук няма пазарна икономика, няма демикрация, свобода на словото..няма прогрес. Защото в България властва Русия с цялата си корумпирана псевдодемокрация и псевдоикономика. България е окрадена от руско-българските мафиоти. И продължава да се ограбва.Това в Украйна няма да стане защото руснаците ще бъдат изметени, ако победи Западът. Не бъркай русоклиентелистка България с Грузия или Украйна. В България нямаше метла за бившите. Там вече ги метат. Каквото и да остане от Украйна след Путинските чалъми - ще е по-читаво и истинско.
цитирай
3. vmir - Отдавна с приятели сме забелязали,
24.04.2014 23:37
че условието за просперитет на една държава е да бъде нарочена от Русия за вражеска, а условието за упадъка й - да бъде фаворизирана от Русия. Не се съмнявам в доброто бъдеще на Украйна, стига да намери начин да се изчисти от руснаците, защото където се застоят руснаци или техни съдружници, там трева не никне.
цитирай
4. vencivaleri1951 - Е каза си го Вмире
25.04.2014 11:46
vmir написа:
че условието за просперитет на една държава е да бъде нарочена от Русия за вражеска, а условието за упадъка й - да бъде фаворизирана от Русия



Да се изчистят руснаците от Украйна!? И как да стане това човече. Как да се изчистят 20 милиона. И откъде да се изчистят. От градове и станици изградени от предките им? Екатерина или Александър са украински самодържци. Потемкин или суворов са украински пълководци стрлоили крепостите си по Черноморието/Севастопол, Одеса, Николаев.../ И кой да ги изчисти...Тези на запад от Днепър забравени и захвърлени по различни причини от собствените си държави/Чехи, унгарци, поляци, румънци/ и комплексирани по тази причина.
Че това което остане в Украйна ще бъде "модерна " държава като Грузия няма съмнение.
С дохода на грузинците, с над 30% гастарбайтери в Русия/ От 3млн грузинци повече от 1млн работят в Русия/ и напълно деинструализирани.
То и сега около 4млн украинци/болшинството от западна Украйна/ работят в Русия.
Вие представяте ли си какво ще се случи с хохлите когато и Изтока и югоизтока им се отдзели от тях. /Това все повече изглежда неизбежно./
Това което остане ще се взриви от мизерия. Изтока прави около 70 % от брутния продукт.
Сами виждате, че Западът не е дал нито цент до сега и има наглостта да обвинява руснаците, че еднострано са спрели субсидиите и търговията с Киев. Тоест подобно на Вмир западняците са на мнение, че рашките е най добре да изчезнат от там, но да продължат да похранвата икономиката , а и самите украинци.

Украйна настъпи мотиката за пореден път. Излъгаха я традиционно както при Петлюра, както при Бендера...Този път я излъгаха фатално. В Кремъл не нитоукраинеца Хрушчов, нито молдованеца Брежнев със сантиментите си към Украйна. Съвсем друг човек е и това че на Запад щяли да го изтрият като приятел във фейса му е през...
Обзалагам се, че западът нито пари ще даде на украинците/имам пари на хората , а не на хунтата/, нито войник ще изпрати. Разрушиха страната и проклети да бъдат!
цитирай
5. demograph - "vencivaleri1951 - Е каза си го Вмире"
25.04.2014 15:42
И ти като путинките, четеш както дявола чете евангелието - прескачаш неудобното.
Писано е - "..изчистване, измитане на руската агентура" а не руснаците бре тъпчо! Путинска сляпа овца.
Украйна се бори с руската мечка векове.
Русия е построена върху костите на българите и украинците. Рано или късно костите започват да говорят. Днес кръвта на милионите избити от Петър Първи до Путин Последний бликва за възмездие. Няма спирка.
Кой каквото е дробил с векове - ще го изсърба за месеци.
И това няма да са руските хора, колкото и да са заслепени от пропагандата на путинките.
Ще платят с постовете си и откраднатите милиарди управниците му. И това ще им се случи много скоро. А ти си отвори очите и ушите за истината.
цитирай
6. learningtogether - Е това е !
25.04.2014 19:52
"... достатъчното условие за правене на реформи е наличието на управленска воля. Нито повече, нито по-малко."
цитирай
7. vencivaleri1951 - Ти демографе бил ли си поне час
25.04.2014 20:35
в Украйна. Какви ги говориш. Каква украйна от векове се бори с Русия? От Киевска Рус та до 90те ми посочи един атлас, карта, книжен знак в който Украйна да е суверенна държава с изключение няколкото години след Бресткия мир/в който сме страна и победител/
Посочи ми един документ в който украински владетел да е изградил нещо повече от станица/казащко село/.
Това че украинците са воювали в разбични конфигурации против Русия или с Русия против други е не волеизлияние на народа , а сделка на отделните хетмани и атамани.
За сведение ако си пропуснал името на тази територия в началото е Малорусия и става по късно Украйна/ В края/
Един господ знае какво е било в главата на комисарите от НАРКОМа когато след 17та за да има достатъчно територия Украинската съветска република придават към Киев Изтоксо и югоизтока където на практика няма украинци въобще.
То сега са сериозно малцинство, а тогава са били записани в"червената книга"

А колкото репликата ми до Вмир.
Чета какво той е написал, а той е написал да се "изчистят руснаците"
Аз нямам нищо друго освен признателност към украинските хора-освободители също наши. Тази вражда към която ги бута Запада е точно толкова измислена колкото и враждата между българи и македонци. Те също като нас и съседите са родени от един и същ народ и си абсолютно прав, че ще натикат в "кучи гъз" тези които им причиниха това. Правили са го не един път. По този случай ето ти една песен написана пак за този район
https://www.youtube.com/watch?v=887QBosN0ro
цитирай
8. vmir - 4. vencivaleri1951,
25.04.2014 21:42
Венци, за разлика от теб, аз съм българин, а не руснак и вярвам, че почтеността задължително включва лоялност към страната, в която човек е избрал да живее, а също и уважение към гражданите й, защото въпросните граждани са създали средата, в която той е избрал да живее. Няма как да си лоялен гражданин на България, ако славословиш Русия, че е освободила България от 500 годишно турско “робство”, а настояваш, че Крим не бил анексиран, защото руснаците си го били извоювали преди 200 и кусур години. Така излиза, че и България е руска, защото руснаците са си я извоювали от турците и ние абогигените тук дължим лоялност не на България, а на Русия, защото тя ни притежава.

Това е руското мислене и отношение, което неизбежно довежда до просешка тояга “освободените” от Русия народи. Резултатите от това отношение са пред очите ни – съотечествениците ни мюсюлмани, които преди век умираха по фронтовете за единството на България, днес са сатанизирани и отритнати от тъпото слагачество на българските родоотстъпници пред Русия. За турците в България остава да последват примера на руснаците в Украйна, да завземат местните администрации, да стъпчат българския флаг и развеят турския и да завикат турската армия на помощ. Подобни трагедии неизбежно се случват с местното население навсякъде, където руснаци се задържат за по-дълго.

Днес в източните райони на Украйна украинците са тормозени заради украинските национални символи, а руските бандити се гаврят публично с украинските закони както приятеля ти Лъжеикономиста открито се гаври с българските и европейските у нас. Най-гадното в цялата работа е кремълската подлост, която е способна на всякакви лъжи, преструвки и вероломни демостративни наглости, за да напакости максимално на местните, защото руснаците не познават друг начин за влияние, освен чрез насаждане на мизерия, страх и омраза.
цитирай
9. vencivaleri1951 - Вмире правиш аналогии без никаква логика
26.04.2014 00:43
vmir написа:
.


Не е необходимо да се впускаме в историята за да се разбере сравнението ти е безпочвено. Ако сравняваш Крим с Българските събития то аналогия можеш да потърсиш с Източна Румелия и последвалото Съединение.Но не там е въпросът.
Аз написах, че чувствата които имам към украинците са близки на тези които имам и към руснаците. Репликирах те за думите ти "да се изчистят руснаците " Може да си направил лапсус, но иначе къде да се изчистят тези двадесетина милиона души. Те винаги са си били там и имат пълните права на волеизлияние.
Няма как да им бъде отказано и на практика не искаят нищо незаконно. Нито е умно да им се отказва най малкото защото Украйна никога не е била унитарна държава по същество. А те искат широка автономия или федерация и защото икономически се постъпва с тях несправедливо. Те произвеждат над 60% от брутния продукт, но фиска им връща трохи. Погледни инфраструктурата на източните градове, погледни инфраструктурата на полуострова...Нищо не е пипнато от 90те.
Искат засега автономия, не им ли я дадът ще излезат от Страната . Не правят нищо различно от това което се направи в Киев и западните градове. За разлика от последните не паля, не рушат, не убиват. Посегнат ли им още един път с техника и оръжие смятай , че руснаците са влезнали и Изтока и Югоизтока безвъзвратно ще са загубени за Киев .
Не го искам, но като че ли много малко са шансовете да не се случи това.
Помни ми думата. Самите украинци ще свалят Хунтата в Киев и разправата с настоящите властимеющи ще бъде страшна.
цитирай
10. vmir - 9. vencivaleri1951,
26.04.2014 08:32
Венци, по неизбежен руски маниер, изпускаш цивилизационния принцип на взаимнотозачитане и уж невинно си пробутваш своите агресивни едностранчиви обяснения, сякаш не говориш за милиони хора, а за чукундури или бройлери.

Да ти имах представата за човешка чистота!!! Какво чисто виждаш в това да се тормозят хората заради държавните им символи в собствената им държава и да им се налагат чужди? Ако това не е човешка мръсотия, значи е агресия и тези руски войски и уж вежливите зелени човечета на Путин не са там, за да я премахнат, а за да я натрапят. Защото индустрията била ограбвана от Киев, и за да не допуснем лукса на личната оценка и да озлобим още повече мамените от Кремъл хора, да уточним: от ХУНТАТА в Киев.

Кажи ми сега, след като си икономист и счетоводител, нима ти е дадено правото да отнемаш ДМА (дълготрайни материални активи) от счетоводния баланс на един твой клиент и ги добавяш към документацията на друг? Защо такова право се вменява на редовите граждани, при това в полза на чужда държава? Къде са управителните тела на тези печеливши предприятия, за да обяснят и предложат решения, че вместо тях местни и гастролиращи бандити, чужди войски и чужда пропаганда налагат мнения по подобни стопански въпроси? Вярваш ли, че в проруски райони в стопанското управление може да бъдат допуснати хора извън проверената кагебистка номенклатура?

Няма да те питам защо в България без същата прехвалена съветска индустрия, посрещаме Великден с яйца на цени от комунистическо, въпреки многократно повишените доходи. Моето лично мнение е, че на Украйна не й е необходимо нищо съветско, защото районите задушени от спарен съветизъм и дива руска агресия са й единствено воденичен камък на шията, но там има и немалко украинци и не е лесно да да се зарежат тези хора на произвола на дивите руснаци.

Това не е първият подобен проблем в историята на човечеството, и поне всеки втори българин има корен извън днешните граници на България, разликата е, че Българското правителство не нарича правителството в Скопие “хунта”, не праща в Македония зелени човечета и не струпва войски по границата. И слава Богу, че България не е бандитска държава и зачита международните закони, норми, споразумения и взаимоотношения. Затова и без прехвалената съветска индустрия днес ядем яйца на цени от съветско време, и въпреки, че благосъстоянието ни не включва рекорден брой ядрени бойни глави и енергоносители на глава от населението, средният ни доход на глава от населението не се различава съществено от руския.
цитирай
11. demograph - vencivaleri1951 - Бил съм и там където ти щеше да се подмокриш.
01.05.2014 01:54
Затуй си ми смешен. Русия е изградена върху костите на украинците и волжските българи! Чети или питай тези, които са чели. Прочети и някой необременен руснак ако намериш такъв...И в силоз с руска ракета съм бил..!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7960429
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол