Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2014 02:15 - Хемелеонченето на хамелеончето Alex Simoff
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 2625 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 20.09.2014 01:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
21-вата причина да обичаш Америка през 21-ви век By Иво Инджев юни 9, 2014 Post a comment  

Много пъти написах и казах, че да лекуваш България от абсолютната й газова зависимост от Русия с още повече газ от Русия е като да гасиш огън с нефт ( дори не с огън, защото в пожарогасенето има такъв метод).

Сега, когато тази логика най-после беше призната за легитимна, се чудя как още веднъж да го обясня на „изненаданите” от спирането на „Южен поток”. Изглежда, че ще трябва да им припомня метафората с тоалетната, на която ни оприличи чешкият авангардист Чорни.

Да не „разбираш” значението на „Южен поток” като руски инструмент за диктуване на руската политика на Европа е все едно да настояваш, че имаш право да си прокараш мърсен канал през холовете на съседните апартаменти в панелката, за да си инсталираш тоалетна насред кухнята, която си е твоя и няма да се съобразяваш с това на кого му мирише нетърпимо ( на корупция).

Много пъти съм прогнозирал, че „Южен поток” няма да има. И никакъв американски натиск не е имало на хоризонта, когато съм писал и казвал това.

Сега, когато „Южен поток” най-накрая беше затапен след посещение на американска делегация в София, воят на антимериканизма в корумпираната глутница е гарантиран . Той вече започна. Но кой съм аз, че да му опонирам?

Давам думата на един безспорен авторитет, наложен систематично като крякащ медиен „южен паток” откакто това правителство е на власт в София, за да обясни в 20 точки защо Америка трябва да бъде обичана.

Напомням, че авторът на тези опорни точки днес е сложен начело на пропагандната глутница да вие точно обратното на онова което е написал година преди България да бъде приета в ЕС ( вероятно отново под „натиска” на Америка?).

Обърнете внимание колко голяма ще да е била любовта на журналиста от “Дума”, яростния днешен русофил ( от движението “Русофили” на руския фундаменталист и издател на “Дума” Николай Малинов от БСП), че блога си не пише “понеделник” и “април”, а ” monday” и ” аpril”!

 

Monday, April 10, 2006 20 причини да обичаш Америка By Alex Simoff/ Преди да заглади косъма в "Дума"/
image
Александър Симофф преди

1. Това е страната дала на света гражданското общество. Това е велико. САЩ може да не са велики с Буш, но са велика с Декларацията за правата на човека. Невероятен документ написан в мрачни времена. Прочетете го. Тогава ще разберете, че статуя на свобадата трява да има точно в САЩ!
2. Холивуд. Каквото й да ви разправят, това е вълшебно място. То е формирало и формира повечето от модерните хора. Холувуд е задл моделите за любов, тъга, бунт, отчаяние, дори секс. В това няма нищо лошо. Нека да се наслаждаваме!
3. Памела Андерсън. Коментар е излишен. Тук ценноста се усеща на пръв поглед.
4. Великата американска литература. За всички, които смятат, че американците нямат култура. Вие сте в заблуда. Американската литература е с няколко класи над българската. Те са родили автори като Джек Лондон, Стайнбек, Драйзър, Мелвил, Вонегът, Стивън Кинг, Пол Остър, Чък Паланюк, Джек Керуак, Буковски, Мейлър…
5. Усещането за успех. Това усещане може и да е измамно. Важното е, че държавата САЩ дава на всеки свой гражданин усещането, че ако бачка и е късметлия няма начин да не успее. Аз по-добро средство за сплотяване на нация не познавам.
6. Радикализмът. Тук ще ви цитирам мисъл на един френски философ Режис Дебре. Той казва: “Америка е единственото място, където можеш да говориш срещу имперската политика на САЩ, без да те вземат за изкукал комунист”. Нима не е прав?
7. Небостъргачите. Култура, която е родила феноменът небостъргачи е култура загледана в небето. Култура, която не признава граници, защото разбира колко дребно понятие са те в небесния смисъл на търсенето. Небостъргачите са символ на необуздан стремеж да задминеш себе си, а това е прекрасно.
8. Свободата на религиите. Ако искаш си атеист, ако искаш са в църквата на джедаите, ако искаш вярваш във Вишну и никой не те закача. Още една степен на велика свобода.
9. Американската журналистика. Тя е велика.
10. Просто това, че САЩ са САЩ и, че светът има нужда от тях. Те не винаги са перфектни, не винаги мъдри, но винаги са полезни.
11. Гостоприемството. Това са най-милите хора в целия свят. Напоследък е трудно да влезеш в държавата им, но иначе са перфектни и мили хора. българското гостприемство вече е мит. Американското не е.
12. Американската вътрешна политика. Ние в България почти нямаме представа какво представлява тяхната вътрешна политика- тя е основана на борбата на икономически идеи. Всеки проклет процент в програмата на кандидат-президент на САЩ се изразява в някаква полза за определени групи от населението. Това е една утопична политика в която гласоподаветелите гласуват за себе си, за собствения си просперитет и наказват жестоко всеки, който не изпълни техните желания. Ох , защо нямаме щастието и в България да е така…
13. Американските библиотеки – магични места, които работят нон-стоп. Ако видите такава библиотека ще се убедите, че американците четат много. те се вълнуват за своя свят. Може за не са информирани за външните политики и държави перфектно, но познават своята държава. А това е най-важното. И са уверени в държавата си, а това е още по-важно, защото тази държава никога не ги предава. Вместо да плюем по това, нека да си пожелаем и един ден България да е същата.
14. Светът има щастието САЩ да са най-силната държава сега. Вярно е, правят грешки – те не са божества, а хора, мама му стара. Но представете си свят в който да кажем най-силната държава е Северна Корея, не ми се мисли направо. Или пък Русия. Не че Русия е държава, която заслужава презрение, там просто никога не са зачитали достатъчно правото на всеки да има собствен живот. Или пък свят в който талибаните бяха взели надмощие. Кошмарно! САЩ стават симпатични в сравнение с техните алтернативи.
15. Отново и отново – СВОБОДАТА. Каквото и да си говорим САЩ винаги ще са символ на свободата – тази свобода, която предоставя живота ти в твои ръце и само от теб зависи какво ще правиш с него. Има и безпогрешен начин да се ориентираме в тази свобода – всиччки техни инстутиции, вестници, медии са ориентирани към съдбата на отделния човек. Именно той е ценност. Тук ние си говорим за институции, държавност, българщина, а никой не мисли за обикновените хора – те изчезват зад подобни бетонни клишета.
16. Блясъка и лукса. САЩ били консуматорска нация. Че какво лошо има? Защо да не живеят добре. Техният живот кара мнозина други по света да се надяват, че и те ще живеят така. Това е надежда. Можем да им завиждаме, че живеят добре, но това не е причина да злобеем срещу тях. Най-малко американците са виновни за това, че ние живеем зле.
17. Американската култура! И до днес щом чуя, че видите ли проклетите янки нямали никаква култура ми идва да се смея дълго на глас. Всъщност американската култура е мощна и интересна. Вероятно не допада на всеки, но говорим за нещо субективно. Аз не виждам нищо лошо в техните филми, ако не са те светът щеше да е ебати скучното място. Не върви да гледаме само Бергман, нали? А и те си имат силно кино, такова каквото ние отдавна вече не правим. А нима е само киното – от САЩ тръгнаха блуса и рока, джаза и техното…
18. Вежливостта. Представяните ни за тъпанари американци всъщност са едни от най-вежливите хора на света. Цитирам думи на обикновен българин срещнати във форум за чужду страни – “Така и не видях случай някой от тях да се блъсне в друг човек и гороломно да изреве “Абе, кретен, що са буташ бе!”. О, не, точно обратното – тези тъпи янки всъщност постоянно се извиняват един на друг, не си позволяват грубости и всички са усмихнати. Когато се запознаваш с някой той проявава толкова искрен интерес към житието ти, че веднага ти става симпатичен” Очевидно сред американците има добри хора.
19. Пак Памела Андерсън. Сега ще ви обясня защо. Тя е красива жена. каквото й да си говорим парчето е секси. Но нека да оставим това настрани. Памела Андерсън е доказателство, че в Щатите едно обикновено девойче с канадски произход може да достигне зведният блясък. Тя не блести с интелект, но и никога не е заявявала претенции да има професорски познания. Андерсън е жена, която използва това, което й е дала природата за успее и с това тя се превръща в символза възможностите които имаш в САЩ. затова й се възхищавам.
20. И сега да подходя чисто географски. Щатите са невероятно красива страна – всеки щат е своеобразен по своему – от белият пясък на Флорида през слънцето на Калифорния до снежните простори на Аляска.Аз казах “Хау”!

Александър Симов
/Алекс Симофф/
Сега
image
Тагове:   ДПС,   EU,   БСП,   атака,   война,   мир,   Russia,   Украйна,   дума,   Путин,   фашизъм,   usa,   лопати,


Гласувай:
7
4


Вълнообразно


1. karaiany - Ха, и аз казах хау! Аман от хамеле...
11.06.2014 06:00
Ха, и аз казах хау! Аман от хамелеони!!!
Ето нещо писано за такива като него:

"От фут- фетиша в любовта,
та до елейната му интернет -мъгла,
червеният клошар твори през ден,
понякога по две на ден.
Твори яйца, клонира след това.
Интернетният му влак- експрес,
натоварил пътници в ексес,
съвсем като Пасифик- Индиана,
с пътниците,
барабар с бохчите -
до тавана...."
http://karaiany.blog.bg/drugi/2014/01/26/tragikomichno-redaktirano.1231928
цитирай
2. 1997 - Някои мислят черно/бяло
11.06.2014 08:27
Какъв е проблема да обичам България и ЕС, да приемам САЩ, Русия. Да съм брат с сегри, славяни, роми и романи? Не ме карайте да смятам някоя нация за по- горна, а друга за тор както се е случвало.
цитирай
3. reni24 - Какъв е проблема да обичам България ...
11.06.2014 23:38
1997 написа:
Какъв е проблема да обичам България и ЕС, да приемам САЩ, Русия. Да съм брат с сегри, славяни, роми и романи? Не ме карайте да смятам някоя нация за по- горна, а друга за тор както се е случвало.


Hе знам за теб, нямам и лични наблюдения. Hо от хора, които се ползват с доверието ми съм чувала, че руснаците умишлeно възпитават децата си в омраза към Америка.
цитирай
4. demograph - Рени, душичке..
12.06.2014 01:33
Русофилите у нас пък възпитават децата си да обичат Русия, да мразят България и да плюят САЩ и ЕС, но да живеят в Лондон или Майами..гяволи.
цитирай
5. staler - да се цитират стомашно чревни на...
16.06.2014 20:58
да се цитират стомашно чревни напъни на лица тъкмо изучили се за кгбистки агенти,които внезапно трябва да намерят нов работодател е проява на лош вкус/нисък интелект/.иво инджев е диагноза,на съвременното бълг.общество,нежели рупор на свободното слово. да се приема за ориентир по селски неподправения възторг на редовия полит работник попаднал инцидентно на това саакрално място===холивуд,където ...о чудо жена с габаритите на мутирала волеиболистка носи по съвсем естествен начин пластмасови цици е чиста проба чалга.коньовичарска такава....моля ви господа лумпени,следващия път вземете за гид и преводач г-н димитри иванов,срещнете се с хора -американци и ги разпитаите по подробно за международното и вътрешно положение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 6577292
Постинги: 1599
Коментари: 8956
Гласове: 9291
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Блогрол