Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2014 12:14 - Какво прави още м.попова до Президента?...
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 2646 Коментари: 1 Гласове:
11

Последна промяна: 28.07.2014 12:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Попова пръснала държавни пари за визити в лично качество

Юлиан Христов |копнато от offnews.bg/

Вицепрезидентът Маргарита Попова е пътувала няколко пъти зад граница в лично качество, но на държавни разноски.

Това става ясно от справка по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), предоставена в отговор на запитване на OFFNews.

В рамките на година - от юни 2013 година до май 2014 година, Попова е имала девет пътувания зад граница, като пет от тях са свързани със заседания на Международната академия за борба с корупцията (МАБК).

За тях администрацията на президента е похарчила близо 31 хил. лв., което включва и разходите за делегацииите, придружавали вицепрезидента.

Ангажиментите на Попова към академията са свързани с избирането й през 2012 година за председател /президент..б.м./ на Управителния съвет.

В това си качество тя е задължена да участва на всички срещи на съвета и надзорните органи на МАБК, в конференции, заседания и други събития, свързани с дейността.

В случая обаче, видно от сайта на академията, председателят и членовете на УС на Академията се представляват в лично качество.

Въпреки това, президентската администрация е завела тези посещения като работни и по този начин са одобрени разходите по тези пътувания, включително и за придружаващата вицепрезидента делегация.

Нещо повече – задълженията на Маргарита Попова към работата на антикорупционната организация не кореспондират с възложените й от президента правомощия, а именно: право на помилване, даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него и предоставяне на убежище.

За 2013 година пътуванията на Маргарита Попова зад граница са общо четири, като три са свързани с работата на академията. Това са две заседания на Управителния съвет в Австрия и едно събрание на страните членки в Кралство Тайланд – от 7 до 13 декември.

 Общите разходи за тези посещения за вицепрезидента и делегацията са общо 18 054 лв.

Четвъртото посещение зад граница на вицепрезидента за 2013 година е в Италия за откриването на Шести международен фестивал на изкуствата на деца и младежи „Орфей” в Италия, на което тя е патрон.

Разходите са близо 4000 лв. за нея и делегацията.

За първите пет месеца на 2014 година Попова е имала пет посещения зад граница, от които две пак във връзка с работата на академията в Австрия – заседание на Управителния съвет и конференция, които са съчетани с пътуване до Унгария за честванията на 100-годишнината на Дружеството на българите в Унгария.

Тези пътувания възлизат на 13 090 лв. 

Останалите три посещения на Маргарита Попова са за участие в конференция за европейската прокуратура и защита на финансовите интереси на ЕС (разходи 2278.80 лв.); чествания на 100-годишнината на Дружеството на българите в Унгария и едноседмично посещение в Япония по покана на японското правителство,

за което са платени близо 30 хил. лв.

Именно защото не са част от официалната програма на вицепрезидента, пътуванията, свързани с работата на антикорупционната академия, не са обявявани официално и не са отбелязани в календара на събитията на сайта на президента.

На 23 юни OFFNews изпрати въпроси до вицепрезидента, на които към датата на публикуването на материала не е отговорено.

Попитахме Маргарита Попова как ангажиментите й към академията са свързани с поста й на вицепрезидент и как това кореспондира с възложените й от президента правомощия с Указ № 13 от 23 януари 2012 г.

Без отговори останаха и въпросите за това

-         - в качеството й на български вицепрезидент ли е избрана за председател на Управителния съвет на академията,

-         - в какъв състав са били делегациите и

-         - как хората в тях са ангажирани пряко с работата на академията.

Отговор не получиха и въпросите 

-         - получава ли вицепрезидентът възнаграждения като председател на УС на академията и

-          - ако има – в какъв размер са те.

Към момента не е ясно и какъв е конкретният принос на Академията към борбата с корупцията в България.

В справката, предоставена на OFFNews, е обърнато специално внимание за значимостта на академията.

Според писмото тя /В качеството си на Председател – Президент на Академията/ е

 „призвана да подпомага разпространението на знания и опит в борбата с корупционните практики чрез провеждането на обучения и извършването на изследователска дейност в сферата на антикорупционните практики и възстановяването на имущество, придобито чрез корупция.“

Академията е учредена със споразумение, подписано от българското правителство на 2 септември 2010 година и влязло в сила на 8 март 2011 година. То е ратифицирано от парламента на 13 юли 2011 г. и е влязло в сила за България на 30.10.2011 г.

Според отговора от администрацията на президента, посещенията на Попова зад граница могат да се обединят тематично в четири точки:

а/изграждане и поддържане на добрия образ на Република България в областта на политиката, културата, историята и националната идентичност;

б/показване на напредъка на РБ/??../ в областите: свобода, сигурност и правосъдие;

в/нов подход по темата „Български общности зад граница“;

г/популяризиране зад граница на таланта, духа и постиженията на българските деца.

 

Демограф:

1.    Съмнителния статут на МАБК поражда множество въпроси, които неизбежно се свързват с нелоялното поведение на Попова към Президента на Република България, в моментите когато неговите усилия за борба с корупцията в политиката и обществото бяха най-силно атакувани от мафията.
Тогава Попова, в разрез с обявените цели на „Академията”, застана на страната на политическата мафия и корупцията в България.

 

2.    В дните на най-големите протести на български граждани срещу корупцията и мафиотщината в българското общество Попова, за разлика от Президента си, не застана на страната на изразителите на общественото недоволство срещу корупцията.
Тя застана на страната на корумпираната българска политическа върхушка и нейните представители в съдебната власт, политическите партии  и държавата.

 

3.    Съмнителните по смисъл и резултати от дейността и като председател на създадената, като че ли нарочно за нея в Австрия МАБК, навеждат на нелицеприятни заключения за наличието на зависимости, които са в очевиден конфликт с поста и и с обявените цели на въпросната „Академия”.

 

4.    За времето откакто оглавява въпросната „Академия” нивото на корупцията в българското общество не само не падна, но и се оформи като устойчиво правило на политическа, икономическа и държавна практика. Попова има своя очевиден „академичен” „антикорупционен” принос за това.

 

 

5.    Ако пък, Попова не е работила за постигане целите на „акадмията” в България, то за какво са похарчени парите на българските данъкоплатци? – За понижаване на нивото на корупцията в Австрия и Тайланд ли?

...Ако е така, какви са резултатите от антикорупционната и дейност в качеството и на Президент на МБАК в Тайланд и другите държави където „академията” е развивала „антикорупционната” си дейност?

-         Никакви! Затой и никой не я кани на друго мероприятие освен на инструктаж как да не се бори корупцията или на някоя сбирка на деца рисуващи наивно чистия от зло свят..

 

Изобщо....Попова да си подава оставката! По-добре без нея.

 

И без това никой почтен човек в България, а и по света не я възприема като заместник на Президента, а като внедрен агент на враждебното на Демокрацията, Правовата държава, Президента и Европейска България руско и българско задкулисие.

 

А президентската администрация да си направи изводът, че дори и 100 лева пари на българските данъкоплатци са много, ако с тях трябва да се утоляват президентските мераци на една непочтен "вицепрезидент".

 





Гласувай:
12


Вълнообразно


1. christotamarin - За България постът "вицепрезидент" е излишен.
13.08.2014 15:49
Постът "вицепрезидент" бе въведен през 1990, за да назначат генерал Семерджиев за надзорник на новоизбраният президент Желю Желев. Преди това бившият президент (и първият български президент) Петър Младенов нямаше свой вицепрезидент за надзорник.

Излишеството на постът "вицепрезидент" пролича и през следващият мандат на Желю Желев, когато Блага Димитрова подаде оставка, напусна постът и Желев остана без вицепрезидент.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7960524
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол