Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2014 02:42 - Докато примката на санкциите се затяга, Китай гепва руските енергийни активи на смешни цени
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 2623 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Докато примката на санкциите се затяга, Китай гепва руските енергийни активи на смешни цени
Paul Roderick Gregory

Когато написах на 28 август, че "западните санкции задушават руската икономика", нямах идеята да използвам такъв силен език.
Събитията от последните две седмици ме убедиха, обаче, че аз съм занижил оценките си, особено след въвеждането на последните санкции. 

Руската икономика е изправена пред тежка ликвидна криза, свиване на инвестициите и по-тежка рецесия.
Путин застраши пазара на "безопасен" Европейски газ и е изправен пред правни проблеми, които той не може да избегне.
Неговите санкции срещу Запада просто направиха собствения му народ по-зле.

Джон Мейнард Кейнс пише, че "в дългосрочен план всички сме мъртви." Пъзелът в израза на Кейнс е „колко дълго в дългосрочен план?
Ние вече знаем, че ако политиката на Путин продължава, руската икономика е мъртва в дългосрочен план. В колко дългосрочен план? Това е въпросът.

Европейският съюз и Министерството на финансите и Министерството на търговията на Съединените щати наложиха нови санкции на Русия в петък.

Тези координирани санкции отменят сделки с големи руски производители в сферата на отбраната, по-нататъшно ограничават на достъпа на руските банки (включително гигантската Сбербанк/Спестовна банка/) и на енергийните компании на европейските и американските кредитни пазари (сега биват намалени от 90-дни до 30-дни падежи), и се забранява продажбата на технологии за сондиране които са нужни за да се разработват арктически резерви на Русия.

С добавянето на Газпром Нефт, Лукойл, Сургутнефтегаз, и петролопроводната компания на Русия Транснефт, към списъка, санкциите вече обхващат целия енергиен сектор.

Въпреки. че заема по-малко капитали от Запада в сравнение с други големи банки, санкцията срещу Сбербанк оставя дълбок психологическа белег. Сбербанк е последната руска банка в която руснацита имат доверие.

Сега те четат (ако то е изобщо възможно с „натиснете Путин”), че последната крепост на сигурност за спестяванията им е рухнала.

Говорител на Кремъл се оплака горчиво, че Москва изразява съжаление от въвеждането на нови санкции и ги счита за незаконни.

"Днешните действия са напълно извън разбиране и обяснение на фона на ... усилията на Русия за улесняване на края на кръвопролитията и за гарантиране на мирното разрешаване на конфликта в източната част на Украйна."

Путин придоби озадачен вид ден по-късно: "Аз дори не мога да разбера какви са тези санкции и с какво са свързани."

 

Предполагам, че Путин си вярва, че никой не е забелязал, че руската армия нахлу в Украйна.

Разяреният и разхвърлен отговор на Русия предполага, че Путин е бил хванат неподготвен от координираните санкции на Запада.

Той счете, че може да избяга невредим след неговата инвазия в югоизточна Украйна с редовни войски от 26 август до 31 август, които обезглавиха армията на Украйна и провалиха извършеното от Украйна обкръжаване на бунтовници в Донецк и Луганск.

Въпреки че руските власти ни предлагат обичайните си смокинови листа на отричане, сателитни снимки на НАТО неопровержимо показват руските конвои, преминаващи границата и откриването на нов фронт в югоизточната част на Украйна.

Доказателствата от земята включват "заблудили се" елитни парашутисти, заловени в Украйна, масивен брой ранени руски военнослужащи превозени по въздуха до Петербург и Ростов, и бунтовнически лидер, потвърждаващ, че хиляди руски войници "в отпуск" се бият в редиците му.

Ексклузивни интервюта на Newsweek с нищо неподозиращите руски войници, изпратени в Украйна, за да се борят (и умират в голем брой) срещу "Америка" разкриват отблизо, и лично, истината за тайната война на Путин в Украйна.

Путин е разчитал на Европа и Съединените щати отново, да погледнат „по друг начин”, как той повтаря ролята си на „машина за мир”.

 

В края на краищата, той и президентът на Украйна Петро Порошенко се опитаха да изковат прекратяване на огъня в множество телефонни разговори.

И не на последно място, украинците сами съобщават, че почти 70 на сто от руските войски са се дръпнали назад от другата страна на границата!

Путин, да  не говорим за останалите руснаци, прекрасно знаят за присъствието на руски войски в Украйна и само на един час зад границата, но така се отстранява от светлината на светкавиците въпроса, че руските войски са унищожили украинската армия.

Те се дръпнаха назад, но само след като касапницата бе извършена.


Путин заложи на това, че той може да направи бартер с подписването на примирието в замяна на неналагане на санкции. Той загуби тази ръка от покера.

Вместо това, Европа предлага на Путин облекчение на санкциите, ако той започне да се държи както трябва. Обувката се оказа внезапно на другия крак.

Новият кръг от санкции поставя Русия във все по-тежко икономическо състояние, поради следните причини:

Секторни санкции

Макар и да не ги нарече по име, Западът наистина наложи секторните санкции от които в Русия се опасяваха, че са предстоящи.

За всички практически нужди, цялото банково дело, енергетиката и отбранителната промишленост на Русия сега попадат в обхвата на санкциите.

Само газ бизнесът на Газпром с Европа остава непокътнат, но той си остава под нарастващо напрежение. Банките на Русия, енергийните компании, и отбранителните компании не могат да заемат кредити в Европа и САЩ.

Те не могат да купуват технологии, резервни части, или да извършат повечето от нормалните бизнес дейности.

Русия се възприема от голям процент от световната икономика като престъпна държава.

Ликвидна криза

Като се има предвид и до сега отвратителната бизнес репутация на Русия, най-добрите  руски компании не можеха да заемат кредити дълго още преди санкциите.

Следователно, сега, когато кранчето е изключено, те са изправени пред огромни предизвикателства по рефинансирането.

Факт е, че Русия трябва да рефинансира почти 160 милиарда долара външен дълг само през 2014 г., като голяма част от него принадлежи на националната петролна компания на Русия - Роснефт.

Ярка демонстрация на ликвидна криза в Роснефт е неговото решение да продаде една десета от своя най-голям производствен актив, полетата Vancor в Северен Сибир, на китайската CNPC за мизерните един милиард долара.*

Vancor, развита област, която не изисква големи инвестиции, е на стойност около 100 000 000 000 щатски долара (четири пъти годишните приходи от 25 милиарда долара).

Промишлените анализатори не виждат причина, различна от ликвидна криза, Роснефт да продаде основен актив за по десет цента за долар.

Инвестиционен колапс

Русия трябва да вложи почти $200 000 000 000 в чужбина само за да поддържа своите капиталови инвестиции на нивата от 2013.

Преките чуждестранни инвестиции, които се използват, за да се компенсира около половината от чуждестранните инвестиции, вече се е срутиха.

Русия трябва да гледа към алтернативни кредитните пазари, като емирствата или Китай,но тези момчета удрят на твърди сделки, ако изобщо правят такива.

Черният петък /на санкциите/ донесе допълнителни лоши новини.

ExxonMobil преглътна неизбежното анулиране своите 3 200 000 000 $ инвестиции за сондажи в Руското Arctic Sea, в партньорство с Роснефт.

Други петролни компании вероятно също ще дръпнат щепсела на руските си проекти.

 Въпреки, че ExxonMobil официално остави отворена равносметката си за проекта в Арктическо море за в бъдеще, стана ясно, че на Путин вече не може да се има доверие и компаниите следва да се въздържат от политически авантюри, които ще заплашат такива инвестиции в бъдеще.

Акционерите на ExxonMobil може попитат защо тяхната компания забрави толкова бързо невидимото отчуждаване на половината от няколко милиардния проект в Сахалин.

Без ExxonMobil с 3.5-те милиарда щатски долара, закъсалият за пари Роснефт ще трябва да целуне за сбогом милиардите барели суровина от Arctic Sea за много дълго време.


Що се отнася до инвестициите през 2014 г. и 2015 г., очакваме огромни спадове и следователно значителен негативен растеж, може би от ранга на колапса през 2008-2009г.

50,0-те милиарда щатски долара глоба за Юкос

С отчуждаването на акциите на ЮКОС по целия свят, хода на вендетата на Путин срещу политическиия му съперник и олигарх Михаил Ходорковски, доведе до заповед на холандския международен арбитражен съд,  Русия да заплати на акционерите на ЮКОС $ 50 милиарда за незаконно изземване на активите на Юкос.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Доколкото откраднатите активи на Юкос са били прехвърлени на Роснефт, на Роснефт може да им се наложи да платят цялата или част от глобата.

Ако Русия игнорира решението на съда, то ще покаже, че всякакви арбитражни клаузи в договори на Русия с чуждестранни компании са безполезни.

Рисковете при инвестирането в Русия са достатъчно високи, дори и с обвързващи международни арбитражни разпоредби.

В дългосрочен план, игнорирането на решението  на съда може да струва на Русия над $ 50.000 милиарда глоба само заради Юкос.

Ако бъде прието, обаче, това или ще изчерпи средствата на Русия за черни дни или ще трябва да обяви в несъстоятелност Роснефт. Нито едно от двете не е добра алтернатива.

Анти-монополната присъда на ЕС срещу Газпром

Антимонополната комисия на Европейският съюз започна дело срещу Газпром през 2012 г. за злоупотреба с господстващото си положение на пазара, за да извлече по високи цени чрез изнудване и заради опити да предотврати усилията на някои страни клиенти да разнообразят енергийните си доставки.

Правото на ЕС забранява на една компания притежаването и експлоатацията на газопровод. Комисията на ЕС се очаква да се произнесе през тази година.

Международният редактор на The Economist, Едуард Лукас, експерт по присъдата на  Газпром, прогнозира: " Мисля, че ние ще се видим, на първо място, ефектна бучка кал от лоша реклама за Газпром ... .тогава ще имаме и глоби, което може да се окаже много съществено. "

В действителност, ако бъде признат за виновен, Газпром може да се сблъска с глоба в размер на 10 на сто от годишните приходи, или 10 милиарда и някои друг $, без да броим и присъдите от фирми, на които са били надвзети пари през годините.


Репутация на Газпром като надежден доставчик ще понесе сериозен удар.

Владимир Путин и неговия вътрешен кръг се трудиха дълго за да създадат репутацията на Русия като надежден доставчик на природен газ за Европа.

Както Путин заяви в края на юни: "Русия винаги е била надежден доставчик на енергийни ресурси за Европа и е решена да продължи да изпълнява договорните си задължения."

Руската война от Югоизточна Украйна заплашва да унищожи репутацията на Русия като надежден доставчик, което принуди страните в Европа отново да се споразумеят за единна енергийна политика, която да доведе до диверсифициране на енергийните източници.

Чрез военните действия в Украйна, Русия запъна „оръжието газ” срещу ЕС и държави като Полша и Словакия, които бяха склонни за да облекчат загубата на природен газ на Украйна.

Австрия, Словакия и Полша преживяха необясним спад в доставките на газ от Русия, които те трябва да припишат на Путин и политиката му.

Европа не може да си позволи да остави своя икономически растеж като заложник на щуротиите на един Владимир Путин.

За собствената си защита, ЕС се насочи към външна енергийна политика, която да обедини европейския пазар на газ и да диверсифицира доставките на газ.

Газпром отдавна доминира на енергийния пазар на континента и игнорира неговите правила.

Ще се промени агресията на Путин всичко това и какво ще струва на Русия?

Дали Путин най-накрая отиде твърде далеч?

Ответнита санкции на  Путин удариха Русия повече, отколкото Запада.

 
Възможно е да има несъгласие относно цената на санкциите на Запада по отношение на Русия, но има консенсус, че от ответните санкции на Путин - най-вече срещу западни стоки и услуги - Русия я боли повече от постигането на целите си и дори може да доведе до разхлабване на желязната хватка на Путин върху властта.

По принцип, санкциите на  Путин лишават хората от нещата, които искат да купят и водят до повишаване на разходите за живот.

Тази точка е толкова очевидна, че не е необходимо да бъде разработена на широко.

Вместо това, аз цитирам съобщение, което току-що получих от руско-американец, чест посетител на Москва:

„Първите ми впечатления от Москва са, че нещата наистина са станали по-лоши.
Има много страх. Който може да напусне, напуска. След хранителните санкции повечето европейски храни са изчезнали. Вкусих (за първи път в живота си) сирене Моцарела от Беларус.
То не прилича на действителната моцарела и на всички аз трябва да кажа, че това не е преживяване, аз ще пожелая на някого

Италианско сирене вече не е на разположение. Новите санкции, замисляни от  руската страна ще се отнасят до облеклото, може би чуждестранни автомобили и т.н.
Един приятел ме помоли да му донеса IPAD (много по-евтин в САЩ), казах, че ще направя това следващия път, тои се пошегува: "следващия път, тогава ще трябва да направя списък на това какво да ми донесеш, като дънки или други дрехи например . "

Това беше шега, но ... осем McDonaldс са затворени в Москва през последния месец по... "Санитарни причини."
В същото време, уличните сергии /павилиони, които продават много подозрителни узбекистански и грузински меса / са навсякъде (много санитарно!) Ясно е, че затварянето на осемте Макдоналдс е политически въпрос.
Основният в Москва Макдоналдс (един от най-натоварените в Европа), сега е тъмно запечатана сграда в центъра на града, а хората носят сандвичи от съседните места, и понеже има масто де се седне пред него - ядат не-McDonalds храни. Това, освен другото и хубаво място за срещи, просто бе затворено.
Когато на хората се споменава продължаващата война с Украйна, те казват, че се чувства като в страшен сън. Повечето ми приятели искат да си тръгнат от Русия.
Не всеки има тази възможност. По принцип, аз не харесвам атмосферата тук изобщо.”

Все още е твърде рано да се вземе решение кои ще са победителите и губещите от войната  на Русия в Югоизточна Украйна.

Един победител, обаче, е ясен.

Китай извади парите за да задигне короната с бижута на Русия на цени, почти до минималните.

Ако погледнем напред във времето, ние трябва да се запитаме:

- Колко от природните богатства на Сибир ще принадлежат на Китай до десет-двадесет години, считано от сега?

Китай вероятно има по-добър отговор на този въпрос, отколкото ние.

Бих искал да благодаря на моя колега Майкъл Bernstam за неговия съвет и помощ.

...........................................................................................................................................

·         *Демограф: Като познаваме руската практика, със сигурност руснаците са получили от Китай зa Vankor повечко пари. Поне още 4-5 милиарда долара са отишли в джобовете на определени лица. Но това си е руска работа.

 

 





Гласувай:
12


Вълнообразно


1. dolce - брей брей
14.10.2014 22:56
поредния "гробокопач" на Русия. Кога стана файтонжия кога оцапа гащите бе леке жидовско. И да ти споделя под секрет че не си славянин е видно! Ама че не си българин си е чист факт.
цитирай
2. bojil - поредния ...
23.07.2020 16:41
dolce написа:
поредния "гробокопач" на Русия. Кога стана файтонжия кога оцапа гащите бе леке жидовско. И да ти споделя под секрет че не си славянин е видно! Ама че не си българин си е чист факт.

Объркал си се жестоко,глупак! Демограф е 1000 пъти повече Българин от тебе,ти не можеш и прага да дишаш на родолюбец като него!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7991122
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10336
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол