Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2015 23:03 - Време е за преглед на историята на България, където да бъде разобличена дейността на Руската държава веднъж завинаги..
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1215 Коментари: 2 Гласове:
-1

Последна промяна: 25.07.2015 22:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всички потоци от Русия са губещи и опасни за България, загробват ни http://www.faktor.bg

Васил Филипов

Интервю на Васил Василев

- Г-н Филипов, в каква посока ще се променят отношенията на Турция към България, след като вече Ердоган не е едноличен лидер в жжната ни съседка?

- Предишното правителство на Месут Йълмаз започна да въвежда демократичните подходи в политиката на Турция. Те бяха наследени от предшественика му Тургут Йозал. Като президент той започна бърза индустриализация на южната ни съседка.

Към 2001 г. в Турция бяха инвестирани над 500 млрд. долара от чужбина. 250 от тях бяха от САЩ, 70 млрд. от Южна Корея и останалите – предимно европейски. В Турция се произвеждаха вече над 15 вида леки коли, Мерцедес също се настани в Европейската част на страната, както и самолети като F-16 на американската авиация.

Процесите в Турция вървяха бавно, тъй като е голяма държава с ниско образовано население .След няколкото корупционни скандала в правителството на Месут Йълмаз, които бяха разгласени, през 2003 г. дойде Таийп Ердоган. Той завари държавата си в подем с интеграция към демократичния свят. Армията също беше гарант на светската държава.

- Какво се промени, след като Ердоган взе властта?

- Ердоган първоначално се радваше на успех, след като взе властта от фундамента, който бяха поставили предшествениците му. Той започна да доразвива държавата си, но за съжаление ислямизацията при неговото управление започна да взима връх над демокрацията.

Вместо да имаме светска Турция, започнаха да се забраждат жените и да изчезват светските принципи.

Въпреки всичко, индустриализацията продължи, а чуждите инвестиции в Турция може би минават над 1 трилион $. Тя се превърна в една модерна държава. Освен това се разкриха много нови университети. Един Одрин, който беше 40-50 хил. души, вече надвишава 250 хил. население. Само там има университет, в който учат 40 хил. студенти. Не знам дали в София има толкова много обучаващи се във ВУЗ? В Турция освен това има много млади хора, които са образовани. Младото население вече преобладава. Държавата по тези параметри вече влиза на 15 -16-о място в света.

За съжаление обаче никой не одобрява факта, как самият Ердоган налага тоталитарна власт и затваря вратите на населението към властта и към светските устои на турската държава.

Ние наблюдавахме неговото налагане като диктатор през последните години и стиковането му с други такива. Такъв подобен например е и Владимир Путин, което виждаме, че и в двата случая не се одобрява от световната общественост.

- Можеше ли да се стигне до президентска република в Турция?

- Видяхме, че гласоподавателите в Турция не допуснаха президентска република с диктатор Ердоган. Смятам, че за южната ни съседка предстоят хубави години. Вярвам, че тя ще бъде приобщена от европейската общност и целия свят. Още повече, че като държава разполага с голям научно-технически потенциал и ако съумее да преодолее верските тенденции, ще се радва на международно одобрение. Тогава вярвам, че и България ще се чувства по-спокойно и в безопасност. Страната ни вече си е патила от диктатори и това не е довело до добро, напротив…

- Ще промени ли смяната на властта отношението на Турция към ДПС?

- Електоратът на ДПС са българи, които говорят лош турски език. Няма какво да се делим, тъй като с българските турци имаме един и същ генетичен корен. Шайка депесари просто са възседнали и с терор и манипулации консумират властта.

Това са хора с агентурно минало в структурите на бившата Държавна сигурност, които само са клеветили трудовото население в миналото, но мисля, че и това народът ни ще го преживее.

При нас трябва да се въведат и наложат норми, всеки трябва да си знае мястото си, да е адекватен и отговорен към обществото ни.

Турция ще остане приятелска държава на България, тъй като имаме дори общи енергийни проекти. Силно се надявам, че много скоро ще се реализира газовата връзка между страната ни и южната съседка. През Турция трябва да минат енергийни потоци от Близкия изток на петрол и на газ.

По отношение на ДПС – те нека да си се свързват с Турция и с когото си искат, но законността у нас обаче трябва да се наложи, но личната отговорност и справедливостта също, защото засега тях ги няма.

Прокуратурата в момента стои като институция за лична или елитарна консумация и се използва за поръчки и за преследване на неудобни на властващите.

И тогава такива като депесарите да ходят където си искат, да се кооперират с когото си искат, но имаме ли върховенство на Закона, то гражданското ни общество ще е гарантирано. Ние сме членове на НАТО и ЕС,и сме в безопасност.

Оттам нататък – който бърка крачките, да бъде преследван.

Страната ни не бива повече да се кланя и търпи негодници, които подстрекават и подвеждат хората и които спекулират с разни етнически похвати, защото у нас няма никакъв, ама никакъв такъв проблем. В това, че ДПС-ари ходят в Турция, няма нищо страшно.

Нека да ходят, но в България всеки трябва да си мери крачките и приказките и да носи незабавна отговорност, по късата процедура, когато експлоатира темата – етнос !

- Ще бъде ли осъществен в крайна сметка проектът „Турски поток”?

- „Турски поток” няма да има. Аз говоря за газ от Азербайджан, от Тюркменистан, от Иран, а дори и от Египет. От Египет дори се прокара газопровод, който обаче беше спрян на 60 км от турската граница в Сирия. Аз съм сигурен, че един ден ще спрат войните в Близкия изток и ще имаме газ откъм Турция.

„Турски поток” и „Южен поток” са политически блъфове. Те нямат място по нашите земи. Не са икономически и политически издържани. Проектите не са реални и за тях няма осигурено финансиране .

Фактът, че Русия иска да заобиколи Украйна и да ни вкара в безкрайна инвестиционна авантюра, която ще загроби България отново и ще ощетява страната ни, тъй като там най-краткият път за доставката на газ. Защо ние трябва да инвестираме в подобни проекти като „Южен поток”?

Ние и досега винаги сме били губещи, когато сключвахме договори с Русия. Без изключение.

Не са малко хората у нас, които се занимават с подобна дейност и работят срещу България и те също трябва да бъдат преследвани.

Това трябва да се случи чрез промени на Конституцията и на съдебната система, тъй като страната ни е построена на плъзгащ се пясък. Обществото не може да продължи повече да живее по подобен начин.

Държавата е опоскана и повече няма ресурс да продължава напред.

Моделът се износи, доказа своята безкрайна вредност и затова без никакво отлагане трябва да спрем и да предизвикаме промяна !

- Възможно ли е на теория да бъдат създадени „Южен поток” и „Турски поток” едновременно?

- Не е възможно, защото и двата проекта не са ни нужни и не ни трябват. Русия няма пари да прави двата „потока”, а ние нямаме работа да участваме в тях и да инвестираме.

Самите проекти са непотребни никому. Русия просто иска да изнудва Украйна по този начин и да й отмъщава, а нас да превърне в свои съучастници. Дори да се направи един от проектите, след това не е ясно как, по какъв начин ще се изплаща.

Ние само губим от Русия.

Дори сега търговският ни баланс с нея досега е 1 към 35. Изнасяме стоки за 200 млн. $ , а внасяме от федерацията за 7 млрд. $. Защо да даваме пари за проект, за който никой не е формулирал финансова целесъобразност и икономическа ефективност? И пак повтарям – никому потребен и неосигурен, финансово и ресурсно !

- Продължават ли служителите по „Южен поток” да работят и да получават заплати?

- Строежът на „Южен поток” е замразен. Тръбите от проекта са по пристанищата. Те най-вероятно ще бъдат използвани да се направи втората тръба на проекта „Син поток”. Експлоатацията там е с огромни разходи. Само за пренос на разстояние от 100 км, или 1000 кб/м, струва 20 пъти повече от това, да се пренася газът по сушата. Това е нещо, което го няма никъде по света.

Русия в същото време стиска зъби и само говори, че ще прави големи потоци, а в същото време не може дори да обслужи „Син поток”. От 12-13 години по него вече трябваше да има и втора тръба., но не би, не е изгодно, въпреки че консумацията на газ в Турция расте ежедневно .

- Кой тогава ще връща от българска страна парите по неосъществените проекти?

- Ние за проектите не сме купували нищо и определено считам, че не дължим финансови средства. Ние само сме похарчили пари , за да купим място край Варна за комплекс от газостанции, където квадратният метър в гората е платен по 1500 лева, а в същото време и един декар не струва толкова много.

Има откраднати огромни средства и затова все още се шикалкави и проектът не се приключва. По мои изчисления досега от фирмата са откраднати около 150 млн. лева. Хората, които „работят” по проекта „Южен поток”, взимат по 15 000 лева на месец и си почиват.

Затова всеки, който е подписал договори във вреда на държавата, трябва да ходи там, където му е мястото , досещате се къде ?

- Прокуратурата ли носи вина за това, че не се е намесила до сега адекватно?

- Трябва да дойде външен орган, който да почне проверка и на самата прокуратура.

Тя е като тресавище на престъпност. Такава една – имунизирана, недосегаема, чак и вечна, а при по-внимателен поглед върху дейността й, често срещаме икономически интерпретации и укриване на икономически престъпления, като ги обвиват с мълчание.

В този смисъл и от подобна дейност България е понесла колосални щети, а хиляди подбрани престъпници се подвизават като милионери.

Европейският съюз вече изгражда своя прокуратура, която може да влезе и започне проверка на българската.

- Първанов заговори отново за големия си шлем от руски проекти. Възможно ли е поне част от него да изпълни?

- Георги Първанов си няма друга работа. Това, което уговори с Путин през 2008 г. е глупаво и слугинско решение. На нас АЕЦ „Белене” не ни трябва. Ако имахме такава голяма нужда от нея, трябваше да се построи 1990 г. Тогава имахме внесени реактор и материали, но всичко това се продаде и се окраде.

През 2015 г. по-голямата част от централите не работят, а почиват, тъй като няма такова високо потребление. На вратата ни стоят централи и източници на енергия, които са десетки пъти по-ефективни от сегашните.

До година или две ще чуете за инсталации, чиято цена за инвестирана производствена мощност за 1 kW е 150 долара, а не 7 000 долара, както щяхме да плащаме за 1 kW в АЕЦ „Белене”.

Ние сме на прага на нова енергийна революция и не трябва отново да се заробваме с Русия, която например удвои /цената на/ ремонта на V и VI блокове в АЕЦ „Козлодуй” и ние не можем да направим нищо. Просто изслушваме присъдата на „партньора“ .

Първанов за мен си остава проруски политик и руска слуга. Той не трябва да е интересен за нас.

- Каква трябва да е политиката ни по отношение на проекта „Бургас – Александруполис”?

- Ние първо трябва да внимаваме и да ограничим търговията с Русия, защото тя е неадкватна за нас.

При петролопровода „Бургас-Александрупулис” трябваше да се направят буйове и шамандури в морето, където да се разтоварват танкери с петрол, който да се транспортира към гръцкото пристанище.

През 1998 г. спряхме проекта, тъй като гърците имаха намерение да правят на брега си друг проект - рафинерия. Опасността за зацапване на Черноморието ни е най-лошото нещо, което може да ни се случи. Именно това трябва да бъде водещо в нашите съображения за отказа от подобни проекти.

Рискът някой пиян руснак да разлее петрол в наша акватория остава водещ, за да не сме съгласни с проекта.

Всичко, което ни предлагат руснаците, ни загрозява и е опасно за съществуването ни, развитието ни , туризма и икономиката.

- Застрашена ли е страната ни от хибридна война и от атаки на „Ислямска държава”, която се закани на Балканите?

- „Ислямска държава”, както е тръгнала, всъщност води война с други ислямисти. Организацията намира рядко християнски села в Сирия, където избива хората.

Всичко това, което се случва, е голяма опасност за мира, защото теченията на исляма като сунити и шиити имат подкрепата на силни държави – Саудитска Арабия и Иран.

За да стигнат до България подобни войни, те трябва да минат през Турция – силна държава, която е член на НАТО. Ако нападнат Турция, алиансът ще смаже всички терористи.

Аз съм убеден, че на Балканите няма да има война. Терористите, които проникват по нашите ширини, са следени от службите.

Нашите мюсюлмани са кротки и мирни хора и не са толкова „религиозно обладани”. Ако се засили и образованието сред тях, съвсем ще намалее влиянието на религиите, защото е смешно да се „лежи” на религия в 21-и век. Всички те си имат достойнства и трябва да се уважават, но не трябва да се залага на тях в управлението и концепциите на обществата.

Религията трябва да се проповядва в дома и при семейството, за да се спазват принципи на поведение, на възпитание и на реализация. Тя обаче не бива да се замесва в политиката, както това не се прави в Европа. Нашата цел е да ограмотим обществото си.

Колкото до хибридната война – у нас тя има добре развита база, наследена от тоталитарното минало и нечистоплътната Руска държава не жали средства да сее лъжи, заблуди и подронва устоите на България.

Определено смятам, че е време за преглед на Историята на България за последните 150 години, където да бъде разобличена дейността на Руската държава и веднъж завинаги приключим с това Освобождение и Доброжелание!

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Поклони се на миналото си и се изправи българино!
 www.sparotok.blogspot.com




Гласувай:
2



1. 1997 - Не съм съгласен Русия да стане вражеска страна
11.06.2015 23:16
Богатството идва от това, че с всички си приятел, а проблемите идват от това, че враждуваш с някого, а като е от най- силните, още повече проблеми се изсипват.
цитирай
2. bgman13 - И на тебе ли ти харесва особено много ...
12.06.2015 09:12
И на тебе ли ти харесва особено много музиката от турските сериали?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7981171
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10328
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол