Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2015 11:26 - ИЗТРЕБЕТЕ КЪРЛЕЖИТЕ В "ЕНЕРГОТО" и тока ще поевтинее!
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1588 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 05.07.2015 18:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Спомняте си миналите повишения на цените на тока, бунтовете и реформите които трябваше да бъдат извършени в енергийния сектор за да осигурят пазарни условия за производство и продажба на електроенергия.
Помните нали?

Аз си спомних писанията на Явор Бояджиев в Дойче Веле за това как се заблуждават хората, че цените на тока могат да падат. Той не виждаше надежда енергийната мафия да бъде разкарана от Парламента, правителствата, НЕК и така нататък до гражданите и фирмите, поради което не я и споменва в статията си..
ЗАради това той не виждаше начин тока цената на тока да пада. Спомнете си го и вие в линка към публикацията тук.

Да но аз виждам начин. Виждат го и милионите потребители, които плащат джиповете не на енергото, а на енергийните кърлежи.
image
НАЧИНЪТ Е ДА СЕ ИЗТРЕБЯТ КЪРЛЕЖИТЕ В СИСТЕМАТА.
ПисаХ преди дни по тази тема, в качеството си на пиЩисан гражданин.

Сега обаче Иван Бедров от същото Дойе Веле, казва как цените на тока могат да станат поносими.

Т.е. цените на тока не е задължително да се увеличават за да оцелее енергосистемата на България.
"Енергото" не е нужно да се национализира за да се оправи. То трябва да се изпощи от кърлежите..!!!

Тя трябва да се реформира незабавно, без да се похарчи нито лев от джоба на одрипавелите българи.

Цената на на тока няма да се повиши в обозримо бъдеще, защото причините за високите цени не са в "жиците", а в законите и наредбите, които елиминират пазарните принципи с цел да смучат кърлежите. 

А българите не могат повече да търпят кърлежи.

Махнете кърлежите или ще махнем вас!..
...............................................................................................................................................................
220 волта популизъм

Страхът на политиците от цените на тока най-вероятно ще отложи планираното поскъпване. Но това ще е за кратко и само ще задълбочи проблемите. Което пък е шанс някой да се уплаши и най-после да реформира енергетиката.

Коментар от Иван Бедров:

Старият виц гласеше, че за завинтването на една електрическа крушка са необходими 10 милиционери. Единият държи крушката, четирима въртят масата, на която се е качил, във вярната посока. Други четирима въртят наобратно, за да не им се завие свят на първите, а последният милиционер стои на вратата и внимава да не дойде токът.

В момента политическата власт в България се държи като десетия милиционер - извършва нервни движения, организира по няколко извънредни срещи на ден, говори непрестанно по медиите и държи всички да видят, че прави всичко възможно, за да не се стигне до поскъпване на тока от 1 юли. А в петък независимият регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), трябва да вземе окончателното решение.

Редакцията препоръчва Заблуди и истини за цената на тока

В спора за цената на тока по уникален начин се преплитат физика, икономика и политика. Може би затова той е пълен с безсмислени въпроси, абсурдни отговори и погрешни решения. Част от тях - в анализа на Ясен Бояджиев: (18.02.2013)

Дяволското кълбо на българската енергетика Токът: трите най-често задавани въпроса

Предложението е цената на електроенергията за домакинствата да поскъпне средно с 2%, а цената за бизнеса - с почти 20%. Мотивът е, че системата изпитва дефицит заради задълженията за изкупуване на по-високи цени на тока от въглищните централи, които са американска собственост, от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), от топлофикации и т.нар. заводски централи, където производството на ток е вторична дейност, но пък високите цени го превръщат в приоритетен приходоизточник. Обяснението е, че това „задължение към обществото“ вече ще бъде разпределяно солидарно между домакинства и бизнес - от там идва разликата в размера на увеличението.

КОЙ решава за тока?

Първият проблем в този сюжет е независимостта на регулатора. Деветимата членове са избрани на квотно представителство от политическите сили в парламента. Някои от тях са дългогодишни активисти на съответните партии, а други са доскорошни служители на някои от най-големите играчи в сектора. Очакването, че тези хора могат да изпълняват функциите на независим регулатор, бе пресилено от самото начало. А тези дни властта показа, че и тя никога не е вярвала в тази независимост. Премиерът Бойко Борисов се обяви против поскъпването и обеща да се присъедини към планираните протести на бизнеса. В неделя правителството проведе извънредно заседание и вкупом също се обяви против поскъпването. Министри и депутати наводниха телевизионните студиа и навсякъде повтарят как са против поскъпването. Регулаторът е привикан в парламента, за да обяснява действията си. На коляно се пишат законопроекти, които да направят възможна намесата и в крайна сметка предотвратяването на планираното поскъпване.

Липса на реформи

В България поскъпването на тока вече е митологизирано. Това е едва ли не единственият критерий, по който се мери успехът или неуспехът на едно правителство. Обществената памет твърди, че първият кабинет на Борисов е бил свален от протести срещу цената на тока, което на повърхността наистина изглеждаше така. Следващото правителство на БСП и ДПС на инат принуди регулатора да свали цената на тока, въпреки че това увеличи дефицита още повече. Затова второто правителство на Борисов толкова силно не иска да бъде свързвано с ново увеличение на цените.

Балансирането на системата обаче няма да стане с вайкане пред медиите, а с прозрачна и широкообхватна програма за реформи. Притиснати до стената, чак сега управляващите отвориха два въпроса, които до момента бяха табу за властта

- кои политици са имали личен интерес във ВЕИ-проекти и с гласуваните от тях закони са надули балона, който днес всички потребители трябва да плащат.


Вторият въпрос е как се управляват държавните дружества - Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг, чиито задължения, по думите на вицепремиера Дончев, вече са близо 5 милиарда лева.
Чак сега кабинетът обяви намерение да намали разходите в държавната енергетика с по 10% годишно.

Въпросът, който властта все още не смее да зададе, е за ролята на Христо Ковачки и за цените, на които се изкупува токът от неговите въглищни централи. И колкото по-често неговата парламентарна група - Български демократичен център, подкрепя управляващите, толкова по-далеч остава този въпрос.

Трябва, ама друг път

Разравянето на статуквото в енергетиката е занимание, което по трудност се доближава до съдебната реформа. Интересите са огромни, зависимостите - също, а политическото участие - задължително.

И разравянето на това статукво не е задача по силите на регулатора, пък бил той и оставен да бъде независим. Необходима е политическа воля за сериозни реформи в сектора, която обаче към момента не е заявена.
Заявени са частични мерки. Това е вторият проблем, а третият е криворазбраната социална политика, която всяка власт прокарва чрез цената на тока. В момента цената на енергията е субсидирана за абсолютно всички. Независимо дали човек изпитва затруднения да плати минимална сметка за бойлер и осветление, или пък е достатъчно заможен да си топли водата в басейна, както гласи популярната метафора.

Затова сегашната активност може и да отложи поскъпването, но няма да реши системните проблеми. За тази цел трябва да има ясна отговорност кой взима решенията, а не прехвърляне на вината към един квази-независим орган.

Трябва преглед на разходите на производителите.

Трябва отказ от използване на държавната енергетика за финансиране на политически дейности.

Трябва и смелост да се разграничи продажбата на ток от социалната политика.

Трябва, ама друг път.

................................................................................................................................................................

"Другия път" е СЕГА Иване!. Няма друг път...!!

Цените на тока НЯМА да се увеличават, защото този път КЪРЛЕЖИТЕ ЩЕ СИ ПЛАТЯТ!




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. demograph - Спасихме КТБ с пари от джобовете си. Сега и НЕК и Доган ли. Няма да стане.
24.06.2015 11:57
Евентуалният фалит на Националната електрическа компания (НЕК) ще бъде фатален не само за енергетиката, но и за цялото българско общество. Затова и от КЕВР са започнали да работят за стабилизирането на компанията, обясни още Иван Иванов. Той посочи, че състоянието на НЕК е много тежко – към края на 2014 година дефицитът е 3,3 млрд. лева, от които 1,3 млрд. лева за неосъществения проект АЕЦ „Белене” и 1 млрд. лева за скъпия проект „Цанков камък”. Текущият дефицит възлиза на 644 млн. лева.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7963548
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол