Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2015 00:50 - За срам на всички, справедливостта сега е на страната на Германия
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 2257 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 07.09.2015 17:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От гледна точна на справедливостта и морала, в поредица от междудържавни, регионални и световни въоръжени и навоенни конфликти до сега, ролята на Германия бе повече или по-малко спорна.
Да не говорим за периода на нацизма и участието и във Втората световна война.

Сега обаче, палачинката се обърна, за неприятна изненада на локални, регионални и световни моралисти.

Като се започне от признаването на стореното на собствения и, и на другите народи зло, изкореняването на фашизма, нацизма и на всички прояви на нетолерантност в практиката на германската дъжава и общество;
като се премине през многобройните, многомилиардни, постоянни прояви на солидарност със страдащите по света;
и се завърши с миролюбивата, търпелива и търсеща до край взаимният компромис и зачитането на общия интерес в международните дела;
и като се вземе под внимание устойчивият и модел на икономическо развитие, основан на дисциплина, почтеност, трудолюбие и спестовност,

Германия се превърна не само в икономически и финансов колос, но и в морална предизвикателство за бившите си геостратегически врагове и днешни съюзници.

Почти невъоръжена, почти неангажирна във военни конфликти, Германия превърна морала, толерантността и милосъдието в респектиращо супероръжие.

Поведението на Германия в поредицата от горещи и недотам горещи конфликти, от началото на новия век насам, се превърна в еталон за разсъдливост, търпение и последователно и всеобхватно отстояване на твърди, като десетте божи заповеди, морални принципи.

Така неусетно и изненадващо, думата на Германия се превърна в, често пъти, незаобиколим авторитет при решаването на един или друг проблем в Европа, а все по-често и в света.

Обяснението на този факт само с неоспоримата финансова и икономическа мощ на нова Германия е неизчерпателно.

Други държави, с подобна икономическа и финасова мощ, не притежават силата на германската политика, защото при използването на своите големи възможности, те се разминават с основните морални демократични ценности, които на думи изповядват, а с делата си ги потъпкват.

Примери - колкото искате.

Политическата практика на демократичните/уж и основани на морала/уж  САЩ, Англия, Франция и Израел и практиката на уж/демократичните и уж/морални Русия и Китай е изпълнена с разочароващи разминавания между думи и дела.

Не така е с Германия.

Тя не се отклони от воденето на принципната си, търпелива, мирна и морална вътрешна и външна политика,, дори и под натиска на гиганти в световната политика, икономика и интрига, като САЩ и Русия.

Не се отклони от тази си принципна и морална политика и в заплетените проблеми свързани с разпада на Югославия, и в опасните лабиринти на украинската криза, не се отклонои от тях и в битката за разрешаването на екстравагантния гръцки дългов проблем.

Не отстъпва от принципите на морала и човеколюбието и в днешната бежанска трагедия. Посрещайки бежанците с цветя, противно на дивашките крясъци на "големите моралисти и демократи" от Сан Франциско до Владовосток, Германия зашлеви оглушителен плесник на своите учители по морал и толерантност.

Днес повече от всякога, колкото и да изглежда странно, когато се погледнат в огледалото на германския пример, претендиращите да са морални водачи на човечеството би трябвало да се чувстват най-малкото неловко.

Това се отнася, както за държави с такива претенции и лидерите им, така и за последователите на политически течения с уж/високи претенции за морал и справедливост от двата основни спектъра на лявото и дясното, така дори и за религии, уж/проповядващи и уж/носители на божий морал и висша справедливост.

Това най-ярко се открои при дебата за гръцките дългове.

Ако се вгледаме проницателно в поведението на повечето от гореизброените уж/авторитети на морала и справедливостта, по отношение на начинът за разрешаване на кризата с гръцкия дълг и по отношението им към германската позиция за помощ на Гърция, ще видим неловката ситуация, в която изпаднаха всичките те уж/стожери на морала. До един.

Носителят на "новия" американски морал Обама, най-меко казано, нечисто лавираше между неутралитет и сдържана подкрепа на очевидно безсрамното поведение на гръцките власти, естествено зад уж/загриженост за геостратегическите интереси на САЩ и Запада. В същност, той се държеше като президент на държава която е натрупала 20 пъти по-големи дългове от Гърция, и която може би се надява да и бъдат "подстригани".

Високо моралният и уж/принципен защитник на справедливостта, агресор Путин едвам сдържаше желанието си да "помогне" проблема да не се разреши според правото на морала и закона, а да се задълбочи и ескалира, за да извлече своите геополитически облаги, защитавайки неморалното поведение на русофила Ципрас.

Консервативният/уж с пуритански морал Камерън се дистанцира, задълбочавайки трудностите за намирането на изход, воден от страха си от германския пример и неговата доминация над Европа, като забрави за консервативните идеали.

Социалистът Оланд трепереше като квачка над резглезения си идеологически другар от СИРИЗА в името на някаква уж/солидарност, а в същност защитавайки собствената си политика на разхищения на френското национално богатство, която я очаква вероятно Frexit.

 А Ренци влезе в безочлив директен сблъсък с германската линия на отстояване на общопризнати християнски и човешки правила във финасовите и междудържавни отношения, за да си остави вратичка за измъкване потъналата в дългове Италия ,"по гръцкия" начин..

Всевъзможните леви, социалистически, комунистически, националистически, нацистки, сталинистки,зелени и пембяни, крайно леви и крайно десни идеологически уж/защитници на традициите, справедливостта и морала, възстанаха като един срещу морално издържаната линия на Меркел за решаването на един, безспорен и ясен морален казус - парите се заработват с усърден труд, а заемите се връщат тъпкано.

И Папата не се сдържа да изрази позиция, с която потъна в блатото на общите фрази, в чието съдържание обаче се открои защитата на бедния, който откраднал чуждата риза...Колко нови сака и ризи, от по 2000 евро, трябва да получи ближния им Ципрас за да спре да харчи чужди пари?...

Че и Далай Лама се обади от някъде си, за да пожелае на преговарящите, не да решават на основата на морала, а да постигнели "какъвто и да е"  компромис.

Световноизвестни апологети на "гъвкавия морал" внезапно откриха нови хоризонти за проява на левашко милосърдие, но на чужд гръб. Защо Кругман/ите не извадят златните си Кругери и да платят сметките на разгулните гърцки политици и олигарси? Как така уроците по трудолюбие, скромност и спестовност се превърнаха в "жестоко наказание"..Как така ударът по гръцката олигаро-политическа мафия се превърна в "безжалостно отмъщение".

Очаквано световните банкови хиени, заопяваха некоректния си длъжник Гърция с молитви дълговете да се подстрижат до голо /!?../, не защото Германия се опитва да ги научи да бъдат почтени работници и коректни платци, а за да прикрият зад гръцката криза собствените си нечисти финансови машинации.

Да не говорим за дивашкия вой в подкрепа на комуниста революционер, крадец на чужди пари Алексис Ципрас, от страна на екстремистките банди от другата страна на Средиземно море, очакващи разпада на Гърция и Европа за да им се нахвърлят като чакали..

И те, ревностните православни християни, гърците, бързо - бързо забравиха десетте божи заповеди? Дали подаянията на политическата им мафия не ги направиха съучастници и заслепиха очите им?

И защо в Ангелът Меркел те не разпознаха божия пратеник, идващ да въздаде правосъдие за грешниците и милост за праведните, а  Дявола Путин им се привидя като ангел спасител?

Изглежда, само Китай се поболя финансово, от мъка пред перспективата да се прости с многомилиардни инвестиции в ЕС и Гърция, в случай, че Германия загуби битката. Пука им на китайците за морала.

И всичките те, и всичкото това, бе вършено с гузната съвест на погледналите в огледалото на истината и видяли там кривия си образ..Но продължават да го вършат.

Логично, единственият аргумент в критиките им към германската позиция по отношение на Ципрас бе "нацисткото минало".

А нацистка ли е днешна Германия? ..Миналото..!?

Нима миналото на "моралистите" е чисто като момина сълзичка. Сигурно и гръцкото минало е чисто като нова монета...Но, нали уж "децата не трябва да плащат за греховете на бащите си?...

На моралния фронт, днешната Германия на Ангела Меркел се оказа отново възродена като суперсила, която е заплаха за онези, които някога от морални съображения воюваха срещу нея и я направиха такава каквато е -   миролюбива, просперираща, богата, силна и почтена.

Сега силата на тази Германия ги боде в очите.

Сглоби ли се вече нова анти-германска коалиция, за да вкарва отново Германия " в правия път."?

И защо в германската ос на реда и отговорнистта се оказаха само държавите и народите, които все още устояват на изкушението да го ударят на живот "на узо, бозуки и сиртаки"?

И кой е правия път сега? Този на правото или този в кривото огледало.

Да видим кой ще е победителят в тази война.

Неведоми са пътищата господни...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Поклони се на миналото си и се изправи българино!
 www.sparotok.blogspot.com






Гласувай:
8


Вълнообразно


1. planinitenabulgaria - Една добра статия, която не става за Първа страница, за нея има абонирани...
15.07.2015 06:29
Лека критика за представянето на Германия като фашистка, нацистка, виновник за ВСВ. Виновни за ВСВ война са несправедливите договори след ПСВ, в резултат на които ВСВ стана неизбежна и започна след четвърт век. От нас също бяха отнети територии с целокупно българско население. ВСВ отново не реши проблемите на Европа, създаде друга суперсила - банката на света, САЩ. За да нямат повече американците проблеми с Европа те заложиха закони за нейното унищожаване като култура и икономика, после станаха балансьор на противопоставянето тук, което сами инсценираха и без тях Путин отдавна да е нападнал Европа.
А за Гърция - аз писах, тази вечер ще пусна и още един пост за нея. С тях съм наясно още от 1992 г, сега Сърбия е във фокуса на вниманието ми.
цитирай
2. demograph - Taka e. Благодаря.
15.07.2015 09:12
Ще добавя, че наистина, единствения аргумент срещу тази Германия на здравия разум остана, че била някога фашистка..смешно.
Далечен Поздрав. В планината съм. Перин!
цитирай
3. zaw12929 - Ще добавя, че наистина, единств...
15.07.2015 09:45
demograph написа:
Ще добавя, че наистина, единствения аргумент срещу тази Германия на здравия разум остана, че била някога фашистка..смешно.
Далечен Поздрав. В планината съм. Перин!


има разум в казаното, ако по същият начин кажете, че е смешно , ако единственият ви аргумент за държава е, че била някога комунистическа, а не го правите... така ви... плащат и трябва закон да се водят на отчет мекеретата на чужди държави какви долари или рубли са получили за последните 25 години
Гърция бе до 1989 и допреди 1о години витрината на капитализма, която ни навираха българските "демократи" как те просперирали, защото останали в съюз на Запада. Сега тази роля отпадна и Запада западна и този път се зае с ограбването и на Гърция...Тя даде знак... и ще продължи да се измъква от колонизирането на цинична Германия. Козината и не е хитлеристка, а нравът- същият...Важно е да мислим за България... трябва разум и добро намереност на демократ... , а не "през куп за грош, пардон- за долар..."
цитирай
4. demograph - Нещо ти заплита езика.. събуди се, пийни една студена вода и напиши отново коментара си
15.07.2015 10:24
zaw12929 написа:
demograph написа:
Ще добавя, че наистина, единствения аргумент срещу тази Германия на здравия разум остана, че била някога фашистка..смешно.
Далечен Поздрав. В планината съм. Перин!


има разум в казаното, ако по същият начин кажете, че е смешно , ако единственият ви аргумент за държава е, че била някога комунистическа, а не го правите... така ви... плащат и трябва закон да се водят на отчет мекеретата на чужди държави какви долари или рубли са получили за последните 25 години
Гърция бе до 1989 и допреди 1о години витрината на капитализма, която ни навираха българските "демократи" как те просперирали, защото останали в съюз на Запада. Сега тази роля отпадна и Запада западна и този път се зае с ограбването и на Гърция...Тя даде знак... и ще продължи да се измъква от колонизирането на цинична Германия. Козината и не е хитлеристка, а нравът- същият...Важно е да мислим за България... трябва разум и добро намереност на демократ... , а не "през куп за грош, пардон- за долар..."

цитирай
5. germantiger - ...
20.07.2015 15:47
За мен беше удоволствие да прочета постинга - удоволствие със сигурност част от него, защото съм пристрастен към Германия и за това БЛАГОДАРЯ демограф!

Второ - до момента не съм гледал така на Германия и германската позиция от "ъгъла" на морала, катарзиса или кривото огледало, дори не съм сравнявал германксата позиция с друга на световни лидери или сили, и за това също беше информативно и провокиращо размисъл да те чета!

Ще цитирам ТВОЯ финал,м защото подозирам същото:

Ще се сглоби ли нова анти-германска коалиция, за да вкарва отново Германия " в правия път."? И защо в германската ос на реда и отговорнистта се оказаха само държавите и народите, които все още устояват на изкушението да го ударят на живот "на узо, бозуки и сиртаки"?

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ - ДА мисля си
цитирай
6. demograph - Неведоми са пътищата господни Тигре...онази коалиция не е вече онази...защото този свят не е онзи.
21.07.2015 04:06
germantiger написа:
За мен беше удоволствие да прочета постинга - удоволствие със сигурност част от него, защото съм пристрастен към Германия и за това БЛАГОДАРЯ демограф!

Второ - до момента не съм гледал така на Германия и германската позиция от "ъгъла" на морала, катарзиса или кривото огледало, дори не съм сравнявал германксата позиция с друга на световни лидери или сили, и за това също беше информативно и провокиращо размисъл да те чета!

Ще цитирам ТВОЯ финал,м защото подозирам същото:

Ще се сглоби ли нова анти-германска коалиция, за да вкарва отново Германия " в правия път."? И защо в германската ос на реда и отговорнистта се оказаха само държавите и народите, които все още устояват на изкушението да го ударят на живот "на узо, бозуки и сиртаки"?

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ - ДА мисля си

Или германски ред и морал, или касапница. Няма друг път нито за Запада нито за Света. За сега жадуващите за разпад на НАТО и смачкване на ЕС избират касапницата на Путин. Да видим, като им припари на задниците от юг, каква песен ще запеят и леваците, и путинките.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7964089
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10306
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол