Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2015 18:25 - Трансформацията на Русия
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1503 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 09.04.2016 01:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Андрей Пионтковски: Русия е фашистка държава http://www.faktor.bg

Андрей Пионтковский, veracanada.fm

Путин искаше да си присвои стратегията на Ким Чен Ир и да разиграе на Запада „големият Крим Пут Ин”

Йосиф Кобзон е абсолютеен мерзавец, отговорен за смъртта на няколко деца

Кремъл прилага психологията на уличната сган, която вади нож като се сбие с друга банда, а интелигентните момченца се разбягват, казва руският учен с международен авторитет, политик и журналист, член на ръководството на руската опозиция

- Господин Пионтковски, какво имахте предвид, когато нарекохте режима на Владимир Путин „фашистки”?

Андрей Пионтковски: Външната политика на путиновия режим е точно копие на хитлеровата външна политика от 30-те години - концепцията за „руския свят” и правото на Кремъл да защитава не само гражданите на Русия, но и всички, които говорят руски и етническите руснаци, независимо от това дали те се нуждаят от защитата на Путин или не.

Още веднъж подчертавам, ние имаме симбиозна, мутантна, фашистка държава. Външната ни политика е хитлеристка, а вътрешната е от типа на Мусолини. Впрочем, малко известно е, че за 20-годишното управление на Мусолини са били арестувани само няколко хиляди души и разстреляни стотина. Това са цифри за убитите без съд и присъда. У нас смъртно наказание не съществува официално, но убитите, както неотдавна беше разстрелян Борис Немцов, и осъдените на затвор - те са приблизително толкова, колкото и при режима на италианския фашизъм.

Аз също бях съден, делото продължи три години, по обвинение в екстремизъм. Съдът ме оправда. Това беше малка победа на свободата на словото, но беше през 2009 година. Може би, затова и повече не ме закачат, да съдиш някого два пъти за едно и също нещо-това вече е неприлично.

- Вие казахте, че руското ръководство напомня на фашисткия режим. Нима тези над сто милиона души, живеещи в Русия са слепи и не виждат какво се случва?

- Нека кажа първо, че числата от официалния рейтинг на Путин - 84%, дори съвършено фантастичните91%, те не означават абсолютно нищо. Социологическите проучвания в тоталитарните държави са безсмислени. Два дни преди да бъде застрелян като куче, заедно с жена си, Чаушеску имаше рейтинг 97%. Сами можете да прецените за какво става дума.

Представете си и как се провежда проучването: човекът си седи у дома, непознат човек му се обажда по телефона и пита: Вие „за” Путин ли сте или не? Генетичният опит от последните сто години му подсказва, че най-добре е да отговори: „Да, за Путин съм”.

Така че тези цифри нищо не показват.

Разбира се, много хора са излъгани от пропаганда и дори присъединяването на Крим беше подкрепено от мнозинството от населението. Но ви уверявам, че мнозинството категорично отхвърля войната с Украйна. Именно затова се осъждат хора и се пращат в затвора в условията на най-строга държавна тайна. И Немцов беше убит, защото подготвяше доклад за войната. Най-голямата държавна тайна е броят на жертвите сред руските военнослужещи и така наречените „доброволци” в Украйна.

- Но ако хората действително са против тази война, защо тогава майките на убитите войници не признават, че децата им са жертви? Защо твърдят, че те са напуснали армията и са отишли като доброволци? Не наблюдаваме масови протести, всички са се примирили и спокойно наблюдават това, което се случва?

- Вие сте прави, няма масови прости. Изобщо 80% от населението във всяка страна, включително в Канада, като цяло са политически индиферентни. Всяка политическа борба е сблъсък между активни малцинства. Аз мисля, че съдбата на Русия, в близките години ще бъде решена не от вълнения на милиони хора, а от сблъсък именно между тези активни малцинства, и то преди всичко в столицата.

- Това, което буди учудване, е, че въпреки вътрешните проблеми в Русия: санкции, обезценяване на рублата, инфлация и ръст на цените, в руския сегмент на Интернет, кой знае защо преобладават новини от Украйна. За това колко е зле положението там, колко нещастни са украинците, как трябва да бъдат защитени руските братя…Как ще обясните този феномен - защо руските хора, които живеят зле, не си гледат своите проблеми? Защо им е по-интересно какво става в Украйна или в САЩ?

- Това е пародия на така наречената всемирна отзивчивост, на руският човек, за който е писал още Достоевски. Руският човек винаги се интересува повече дали е пукнала кравата на съседа или още не. Това е характерно за много голяма част от обществото.

Но трябва да знаете, че огромната част от рускоезичният политически интернет е фалшификация. Чували ли сте за „олгинските” ботове? Олгино е район в Санкт Петербург, там стотици, хиляди души са наети на заплата, чиято задача е да пишат в Интернет, за това, колко зле е в Америка и Украйна.

- Впрочем, много се коментират и санкциите, чрез които на представители на същия този елит се забранява да посещават страни от Европа и САЩ. Скоро стана известно, че Йосиф Кобзон, който много пъти е казвал, че не му трябва Запада, сега е поискал помощ от Путин, за да замине в Германия за лечение. Как ще коментирате тази двойственост?

- Това не е двойственост, а еднозначната позиция на един абсолютен подлец. Използвам този термин не емоционално, а в чисто технически смисъл, защото Кобзон е инициатор на така нареченият „закон на подлеците”. Този закон забранява на чужденци да осиновяват деца от руските домове за сираци. Деца, обречени тук на смърт, при това на мъчителна смърт в условията на чудовищните детски концлагери, каквито са нашите детски домове.

Лично Кобзон е отговорен за смъртта на няколко деца, които вече бяха избрани от родители, бяха се запознали с тях и очакваха заминаването си, за да се лекуват. А сега, видите ли, Кобзон имал проблеми със здравето. Нямам и грам съчувствие към Кобзон, той е завършен мерзавец и ръцете му са изцапани с кръвта и гибелта на най-безпомощните, на невинните деца.

- А как ще коментирате позицията на Белия дом? В Русия обвиняват Обама във всички грехове, че заради санкциите е невъзможно да се плащат пенсиите и т.н. В същото време в Киев са недоволни, че САЩ не правят достатъчно, защото по Договора от Будапеща САЩ е гарант на териториалната цялост на Украйна, но не са направили нищо срещу анексията на Крим.

- Нека изнесем Обама извън скоба и да поговорим за американската реакция като цяло. Трябва все пак да сме реалисти и да не предявяваме прекалено големи претенции към Запада. Ще ви призная, че сега си давам сметка, че реакцията на Запада е много по-твърда и ефективна, отколкото ми се струваше преди година.

Трябва да си дадем сметка, че това е природата на демократичния Запад. Те никога няма да тръгнат да воюват първи в Украйна. Независимо, че става дума за грубо погазване на Будапещенския меморандум. Впрочем, Русия, също е един от гарантите и е подписала договора. Но Русия е нарушила повече от десет собствени договори.

И още в първия ден на кризата и Обама, и тогавашният генерален секретар на НАТО ясно заявиха, че Украйна не е член на НАТО, и затова не може да става дума за военна намеса. Слава Богу, че съществува член 5, който дава военна защита на Естония и Латвия. Защото путиновата концепция за „руския свят”, провъзгласена на 18 март в неговата знаменита кримска реч, която беше точно копие на судетската реч на германския канцлер Адолф Хитлер.

Путин претендира за всяка територия, на която живеят руски етнически малцинства. Цяла година Русия се занимава с ядрен шантаж спрямо Запада – с безкрайни заплахи, че ще ги превърнем в радиоактивен прах, с нашите "Искандери", за които санкциите не важат и т.н. Сметката,

която си правеха, и дори открито я заявяваха, беше горе-долу такава: "За нас е много по-важно да изнасилим Украйна, отколкото за вас да я защитите, затова ние ще вдигнем залозите, а вие ще трепнете и ще отстъпите. Ако трябва ще изпратим нашите зелени човечета и в Естония. Според член 5-ти на НАТО вие сте длъжни да я защитите и е ясно, че армиите на НАТО и САЩ са много по-силни от нашата. И затова ви казваме, че ако си пъхнете носа, ние ще използваме ядрено оръжие”.

Путин искрено вярваше,че познава добре бившите си партньори от Г-7, тяхната нерешителност, липсата на готовност да вземат отговорни решения, да предприемат сложни стъпки.

Искаше да си присвои стратегията на Ким Чен Ир и да им разиграе „големият Крим Пут Ин”. Да заплаши Запада с ядрено оръжие, да ги принуди да се примирят с агресията в Украйна, и най-главното - да осъществи същата агресия в Прибалтика, тоест, да унизи НАТО.

Неговият замисъл беше да докаже, че няма смисъл от съществуването на НАТО. Това би бил краят на НАТО, край на Западния съюз, край на Америка като велика държава.

Реакцията на Запада обаче провали този шантаж. А самият Путин и неговата банда никога не биха тръгнали да се самоубиват с ядрено оръжие, искаха да плашат с него.

Такава беше психологическата, политическата им стратегия. Това е психологията на уличната сган, която вади нож като се сбие с друга банда и интелигентните момченца се разбягват. Това е дълбоко заседналият в Путин опит от детството и юношеството му.

Сега можем вече да кажем, че ядреният шантаж се провали. Американците не просто казаха, те показаха, че ще защитават Прибалтика, Полша, Румъния, като разполагат там военни, оборудване, командни центрове.

Що се отнася до подкрепата за Украйна, независимо от всички приказки в Москва, че икономическите санкции не са страшни за нас, те са много ефективни. Вижте какво се случва с рублата, с всички показатели на руската икономика.

Обама се съпротивлява на Конгреса и засега отказва да изпрати смъртоносно оръжие на Киев, основно противотанкови ракети, които биха могли да удържат руско нападение. Но, от друга страна и Обама, и европейските лидери заявиха много категорично, че и при най-малката военна ескалация, придвижване на Путин към Мариупол, например, или опит да бъде пробит кордонът при провлака, ще бъдат въведени още по-тежки санкции и ще бъде доставено смъртоносно оръжие.

Това са ефективни мерки. И мога да ви кажа, че вече, не само по моя оценка, Москва няма да се реши на военна ескалация. Зад стените на Кремъл разбират, че рисковете са несъизмерими със залозите. Затова като цяло, мисля, че реакцията на Запада и политическата, и моралната, военната, икономическата помощ за Украйна бяха ефективни.

-  Според Вас, защо Русия продължава да се противопоставя на създаването на международен съд за свалянето на малайзийския Боинг над Украйна?

- Защото Русия извърши това престъпление. Холандците вече не го крият, това се говори вече открито. И неформално е известно на всички. Знаят се имената на всички военни от расчета на установката "Бук", който беше изпратен от Русия, разположен близо до Донецк, извършил престъплението и след това се е върнал обратно в Русия. Имат дори снимките им.

И, впрочем, всички тези донецки бандити, включително екипажът на "Бука", се хвалят с престъплението си. Някои се снимат с отрязани уши на пленници, някои със своя „Бук” и с думите: „Птиченцето падна…”

Известни са не само изпълнителите, а цялата верига нагоре - от командира на този екипаж до началника на руския Генерален щаб и руския главнокомандващ. Естествено, че Москва, която цяла година крещеше: „Направиха го украинците” не иска международно разследване.

Ако блокират решението в Съвета за сигурност на ООН, то решението ще мине през Общото събрание.

- Според Вас, как ще се развият събитията в Украйна?

- Както казах, Путин едва ли ще се реши на военна ескалация, защото и той, и обкръжението му прекрасно разбират, с какво ще се сблъскат. Например, ще изгубят всичките си пари и активи, за които финансовото разузнаване на САЩ е осведомено.

Това стана ясно в последните няколко месеца, когато всички усилия на Кремъл бяха съсредоточени не толкова на подготовка на военна операция, а на опитите да натикат тази Лугандония, (така наречените Донецка и Луганска народни републики) като раков тумор, в тялото на Украйна, да съблазнят украинците с тази териториална илюзия.

Забелязахте ли как Путин и Лавров станаха горещи защитници на териториалната цялост на Украйна.

Изведнъж казаха на Киев: Това е ваша територия, издържайте я, плащайте пенсии, възстановявайте инфраструктурата. Това обаче не сработи.

И сега Москва ще започне една "де факто анексия". Започна да плаща електричеството, да се занимава с някаква икономическа дейност, ще се държи сякаш в икономически план това е част от територията на РФ, тоест ще вземе върху себе си съвършено непосилна тежест. И това засега устройва Украйна. Те трябва да се оградят със стена от тази територия и да забравят за известно време за нея. Това е временно окупирана територия.

- Вие сте бил много пъти в Украйна след кризата. Бихте ли ни казали как живеят руснаците там? Наистина ли те са притеснявани и дискриминирани?

- Руското население там няма проблеми нито с руския език, нито други проблеми - нямат и няма да имат.Нещо повече, мнозинството руснаци подкрепят украинското правителство. Украйна трябва да благодари на Путин, защото точно сега се оформя гражданската нация на Украйна. Не на етническа основа, руска или украинска, а на гражданската, политическа основа на европейския избор.

Андрей Пионтковский, veracanada.fm





Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7960223
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол