Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2015 02:54 - Реформи или национална смърт. Цацата не е рибата с която Христос е нахранил гладните
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 783 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.12.2015 02:55


​Започна обратното броене за нови избори
10 Декември 2015
   
Илиян Василев, http://www.faktor.bg Или реформираме, или загиваме, но тъй като катастрофата не е избор, остават реформите

idvassilev.blogspot.bg

Това, че Радан Кънев оттегля подкрепата си за кабинета, а Христо Иванов подава оставка не е новина. Тук трябва да бъде ясно, че следващата стъпка е нови избори - друг път няма. Реформаторите ще се разцепят, но това няма също голямо значение, защото всички партии ще пострадат, дори считаните за неуязвими ДПС и ГЕРБ.

Въпросът е кой ще излезе в активна опозиция на статуквото - днес и сега. Затова казах снощи, че днес ще е ден Първи от ново обратно броене.

От гледна точка на очакванията за днешното гласуване - разбира се, че те бяха прекомерни - не може с гласовете на РБ и условна подкрепа на ГЕРБ да се прави конституционна реформа - просто математиката не излиза. В този смисъл резултатът от днешното гласуване бе предизвестен.

Може ли без тази реформа и другите реформи - не може.

Прокуратурата ще продължи да атакува членството ни в НАТО, правото да си ремонтираме самолетите, президента - тоест докато Кой? и опората му в прокуратурата не бъдат извадени от уравнението на нестабилността в държавата,

движение към по-добро не може да има

КТБ грабежът е реализиран чрез прокуратурата - утре се готвят да потопят други банки и цели сектори, както и да преследват всеки друг недоволен. Вървим към мека диктатура. Тези сили са ключов фактор на уязвимостта ни в условията на хибридна война.

Дори и сега да не стане - новите избори са неизбежни.

Дневният ред на България е реформи и нищо друго - те не могат да бъдат подменени или заметени. Нито пък да бъдат фейквани - което със сигурност "здравите сили" сега ще се опитат да направят - медийно или като пиар. Едни ще отчетат успехи - като в енергетиката, други ще кажат, че са на прав път.

Нещата са на етап или реформираме или загиваме. И тъй като катастрофата не е избор, остават реформите. Ако не стават с този Парламент и правителство - следващото моля. Бързо. Личната съдба или интерес на лидерите не ме интересуват.

Разбира се СДС и ДБГ ще направят всичко възможно да останат във властта, но съдържанието на участието им е изчерпано. От Лукарски не се очаква нищо - той стигна върха в кариерното си развитие и освен "с връзки" в ново правителство трудно ще попадне, а електоралната тежест на СДС не нараства от неговото поведение.

ГЕРБ скоро ще се убеди, че им трябва 

нова легитимност чрез избори

В текущата патова ситуация - ако останат да висят на ДПС подкрепа, ще ги постигне съдбата на всеки друг партньор в миналото - СДС, НДСВ и БСП т.е. тотална маргинализация.

Няма лошо - новите избори дори и малко да променят ситуацията ще изчистят гюбрето - ненужните и маргинализирани посредници и ще изчистят фокуса на избирателите върху това - кой е „за“ и „против“ реформите. Поне за просветената част.

Затова казах, че е много по-важно от днешното гласуване да се приеме закона за електронното гласуване. Там е разковничето за Промяната.

И последно - ако няма обществена енергия зад политическия процес, изборите няма да решат нищо.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7994615
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10336
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол