Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2016 20:33 - Кой печели от спъването на ТТПИ -цоциалистите и Путин
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 832 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Клуб Z

МИОДРАГ СОРИЧ

От самото начало „Грийнпийс” се опитваше да препъне преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TПТИ). Това разбира се е легитимно, нали затова има лобисти. Но онова, което истински ме удивява, е, че голяма част от германските медии и политици се подведоха по тях. Твърде малко от твърденията на противниците на ТПТИ бяха анализирани пред обществеността, обвиненията често бяха представяни като факти, а емоциите изместваха трезвия анализ.

ФРАНЦИЯ ОТХВЪРЛИ ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ЕС И САЩ

Досущ като при Доналд Тръмп. Той също се прави, че разбира нещо от политика, тръби всевъзможни полуистини и после се радва на предизвикания от тях ефект. Впрочем Тръмп също клейми споразуменията за свободна търговия. Какво показателно съвпадение само! Той, естествено, разправя, че го правел, за да защити сънародниците си от "лошите хора в чужбина". И не се свени да клевети политическия истаблишмънт, който бил "купен от бизнеса". Дори „Грийнпийс” не би могъл да го формулира по-съзаклятнически.

Но нека да разгледаме фактите. Преговорите по всякакъв вид международни договори се водят при закрити врати. И това няма нищо общо с криенето на някакви тайни, както тръби „Грийнпийс” – става дума чисто и просто за практическа целесъобразност. Когато демократично избрани политици не са съгласни с резултата от преговорите, те могат да гласуват против съответния договор и тогава се отива на нови преговори.

Германия - големият печеливш от ТПТИ

Показателно е, че в Германия има особено много хора с големи резерви към ТТИП. При това най-силната експортна нация на Стария континент извлича най-много печалби тъкмо от свободната търговия. Цели индустриални клонове като например медицинската техника живеят от външната търговия и дават работа на десетки хиляди хора. Германските автомобилни концерни обаче плащат всяка година стотици милиони евро, за да сертифицират своите двигатели или различни автомобилни части в САЩ. Това е голям недостатък в конкурентната борба, от който накрая печели конкуренцията в САЩ и Азия. Балтийците, британците, поляците, испанците и холандците просто недоумяват защо именно Германия се противопоставя на ТПТИ. Голямото мнозинство от гражданите на тези държави приветстват сключването на споразумението за свободна търговия със САЩ.

По-строга защита на околната среда в Европа?

„Грийнпийс” обаче се грижи не толкова за опазването на жизнения стандарт. Резервите на организацията са свързани с темата за опазването на околната среда. Поне така твърдят експертите им. В същото време обаче те премълчават факта, че нормите за опазване на околната среда в САЩ са отчасти по-строги, отколкото тези в ЕС. Американските власти например спряха от движение стотици хиляди дизелови автомобили на „Фолксваген”, които продължават да се движат по германските магистрали.

Американците често са много по-строги от европейците, независимо дали става дума за млечни и месни продукти или хранителни добавки. Някои от плодовите сокове, които се поднасят по време на заседанията на „Грийнпийс”, са забранени в САЩ, защото се предполага, че може да съдържат остатъци от препарати за растителна защита. „Грийнпийс” продължава да твърди, че защитата на потребителите ще бъде принесена в жертва на ТПТИ. Никога няма да забравя думите на една възрастна фермерка от Айова, която ми каза следното по повод дискусията около генно манипулираната царевица: "Ние, американците , също обичаме нашите внуци".

Ясно е, че ТПТИ няма да е най-перфектното споразумение. Както европейците, така и американците ще трябва да направят компромиси.

Но и двете страни ще извлекат ползи от него – например от отпадането на митата, от взаимното признаване на всевъзможни сертификати, а и от правото на клиентите сами да решават какви продукти искат да ползват - американски или европейски.

Коментарът е от "Дойче веле"

Демограф
Геополитическит ефект е .най-важната причина за саботирането на трансатлантическия договор. Договора означава укрепване на стратегическата връзка  ЕС - САЩ, което бърка плановете на Путин за разрушаване на ЕС и НАТО.

Договора  означава по-пазарна и по-конкурентна европейска икономика, разтеж и технологичен подем. ТТПИ е добро за европейските граждани,защото в конкуренцията между европейските и американски стоки ще получат по-добри цени и по-голям избор. Американските - също, зашото ще избират между "по-екологичните" европейски стоки и "генномодифицираните" американски.

Американските инвестиции ще стигнат до всяко ъгълче на ЕС и ще раздрусат гнилите оядени, заспали европейски монополи, подкрепяни от цоциалистките бюрокрации.

Държавно администрираната икономика и социална политика в ЕС ще трябва да се промени.

Бюрократична Европа ще трябва да се съобрази със свикналите дъжавата да не им се бърка  в делата амерокански бизнесмени.
Ще падат регулативни режими...и т.н.

Пропастта между путинова Русия и Европа ще се уголемява.

Грийн пийс са в ролята на полезен идиот.
Френските напъни за спиране на ТТПИ са рефлекс на страхът на френските фермери и други обилно субсидирани от държавата сектори от реална конкуренция.

Странно но позициите на Доналд Тръмп по доста стратегически въпроси съвпадат с мечтите на Путин.. Дали и той не е полезен идот. Жените му са все дъщери на комунисти от Източна Европа.
 




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга, Демографе!
08.05.2016 11:24
Анализите ти са безупречни, приятел, и аз се подписвам с две ръце под тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7991574
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10336
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол