Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2016 16:56 - Силовата демонополизация е изходът от бедността и упадъка.
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1334 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 10.06.2016 21:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Зад всеки монопол и регулаторен режим се крие някоя мутра и престъпление спрямо гражданите и държавата.
27 000 произодители на "домашен" алкохол в Австрия живеят от това. Стотици хиляди преживяват от производството и продажбата на собствени продукти...И живеят добре, много добре. А във Франция, в Италия, в Испания, в Португалия, в Македония -милиони...!?

Всичко, което може да се демонополизира, трябва незабавно да се демонополизира..!Всичко което се регулира трябва да се освободи...!

Това е ключът към ликвидиране на безработицата, повишаване на доходите на хората и икономически разтеж. Това е и ключ към преодоляване на демографската криза и задържането на българите в страната.

Всеки монопол лишава стотици от препитание и хвърля стотици и хиляди, до сега самоиздържаяи се, като безправни наемни работници в лапите на безмилостните експлоататори - монополите.

Правителството трябва да приеме незабавно национална програма за демонополизация. И да започне да я изпълнява непоколебимо от днес!

Заедно с демонополизацията трябва да върви процес на решителна, реална дерегулация на всички дейности на обществено - икономическия живот.

Монополите и регулациите са превърнали България  в комунистическа държава, в която няма частна собсвеност - тя е на банките или монополите, няма свободен пазар - пазарът е свободен само за монополистите, няма свобода на словото - то е монополизирано, няма справедливост - тя се раздава от монополистите, няма политически плурализъм - политиката е озурпирана от монополистите олигарси,няма сигурност - сигурността е за монополистите...
..........................................................................................................................................................
Елементарни примери:

Натискът върху малките лицензирани ракиджийници с лобисткия проектозакон ще изхвърли на улицата поне 3000 работника и ще лиши от препитание семействата им. т.е. поне 10 000 души ще виснат за държавни помощи или ще избягат от страната, а държавата ще загуби данъците и осигуровките, които те са плащали.

Монополът върху аптеките "а ла Марешки" ще затвори още 1 - 2000 малки аптеки собственост на един фармацевт, което означва, че минимум други още 10 000 души ще увиснат за помощи от държавата или ще намалят доходите си ставайки наемни роби в монополни вериги от аптеки.

Преди време, наложените  умишлено завишени изисквания върху откриването на аптеки и дрогерии ззтвориха стотици по-малки аптеки и дрогерии. Затуй сега няма аптечки по селата и хората бият път и харчат пари за да отиват до близкия град за лекарства или един бастун.

Монополът на банките над правата на гражданите се изроди в банкова финансова диктатура и оттам в застой.

Същото е и с търговските обекти, ресторантчета, правата на земеделските стопани да продават продукцията си, бензиностанции, хотелчета...всичко в България е свръх -регулирано и супер-монополизирано.

Затуй сме бедни като въшки, за да богатеят шепа "подкрепени" монополисти..

Това се получи и с прословутите шофьорски курсове. Резултат на пътищата очаквано няма, но получаването на шофьорска книжка, което е възможност за препитание се оскъпи и затрудни.

Така е и със съдебната система. Централизираните съд, прокуратура и следствие ограничават не толкова инициативата на органите по места, а възможностите на гражданите да получат бързо и ефтино правосъдие.

Така стои въпросът и с полицията. Свръх-централизираната полицейска дейност изпразни цели области от полицейско присъствие и доведе до ширеща се и безконтролна битова престъпност.  Ако възстановят местните полицай по селата и кварталите, престъпността ще намалее веднага.

Желанието на централната власт да контролира всеки лев обществени разходи /да не би случайно да попадне в неправилни ръце/ снижава инициативата на долните звена, повишава безотговорността им и води до чудовищните разхищения, на които сме свидетели.

Монополизирането на усвояването на всяко евро от помощите, предназначени за стимулиране разкриването на нови работни места, води до парадоксите монополите, които са причинителите на безработицата, да усвояват средствата за подпомагане разкриването на нови работни места, закривайкии такива...
.
Вместо със закон този вид средства да се раздават без особени формалности на дребни търговци и производители, при което ще бъдат подкрепени десетки хиляди малки и средни бизнеси, субсидиите за тази дейност се раздават на няколко свръхбогати монополи, които стават по-силни монополисти и увеличават безработицата, убивайки малкия и среден бизнес заедно със заетите в него.

Свръх-регулирането на дейностите води до увеличаване на разходите, усложняване и оскъпяване на живота и услугите, снижаване на икономическата активност и отлив на капитали и работна сила от българския пазар.

Монополът върху контролните дейности, какъвто е примерно монополът на КАТ, ХЕИ, НИПК,  и десетки други централизирани, бюрократични и корумпирани поради това, агенции и държавни служби, неизбежно води до ограничаване на възможностите на гражданите и търговските дружества да се самоиздържат и да плащат данъци.

Ако КАТ предостави част от дейностите си на частни лица или фирми,ще се разкрията работни места, ще се опростят процедурите, ще се пести времето на бизнеса и хората, и от там ще се повишава ефективността на икономиката и облечи делника на българските граждани.

Ако т.н. ХЕИ замени предварителния контрол с последващ,ще отвържат ръцете на хиляди предприемачи за дейност,приходи и плащане на данъци. / в uk разкриването на магазин става за часове само срещу проста декларация, че лицето обектът покрива изискванията/

Монополът върху медиите има същият резултат - това е монопол върху истината за живота и монопол върху идеите за подобряването му. Ликвидирането на плурализма в медиите води до ограничаване на дискусията и търсенето на най-доброто решение за всеки обществен и частен проблем. Това става причина за застоя и потъването ни в мизерия и несправедливост.

Монополът върху доверието в гражданина води до порочното "мълчалив отказ", до корупция, мързел и бюрократщина на администрацията, с всички ширещи се негативни последици от това. 

И накрая - стремежите за установяване на монопол в политиката - водят към еднопартийна диктатура и развала. Нашата политическа действителност е пример за това.

Монополизацията и свръхрегулацията изсмукват ресурсите на всяка икономика и всяко общество, и крайна сметка ги унищожават.

Те унищожават и държавата, защото допускайки ненужен монопол или самоцелна регулация, държавата /и общините/ сама се лишава от производители на данъчни постъпления, затъвайки в необходимостта да подпомага тези, които сама е лишила от препитание и сама е ликвидирала като данъкоплатци, свивайки сама данъчните постъпления от монополите, които са по-лоши данъкоплатци от гражданите и малките фирми..

В същност те са едно и също - монополите се стремят към пълен контрол над пазара, а регулаторите от всеки вид - към пълен контрол върху живота ни. И така всички си скъсяваме живота.

Монополизацията и свръхрегулацията са отровата на българското общество. 

Ако има политическа партия, която желае да отприщи икономическта и духовна инициатива на българското общество, тя трябва да предприеме безкомпромисна борба с монополите във вид на програма за незабавни действия.

Ако се направи преглед на всички малко или много монополни структури, и върху всички регулаторни режими, през призмата на въпроса - " Може ли без тях?", ще се установи бързо огромната степен на задръстване на българската икономика и обществен живот с излишни и вредни регулации, и убийствен монополизъм.

Представете си, че силово, със закон, се забрани КАКВАТО И ДА Е форма на аптечни вериги и се установи желязно правото "един фармацевт - една аптека", какъв ще бъде резултатът - мооментално ще се появят няколко хиляди средни предприятия /аптеки/ със съответните работни места, плащащи данъците и осигуровките си на държавата...примерно.

Така и в стотици други сфери - България ще разцъфне. Сега - вехне.

Монопол и държавна и общинска регул;ация трябва да остане само върху дейности, които обществото реши, че не може изцяло без тях, 

Съпротивата на Патриотичния Фронт срещу опитите да се монополизира производството на алкохол от няколко големи спиртни акули е правилна стъпка.
Пожелавам им подобен подход и към другите сфери, в които монополът вече е установен или е в ход да се наложи.

Като разбира се, не се опитват да установят собствен монопол върху истината, патриотизма и политиката.



Гласувай:
4


Вълнообразно


1. olivie - как може да пишеш, като не знаеш?
09.06.2016 18:06
"Преди време, наложените умишлено завишени изисквания върху откриването на аптеки и дрогерии ззтвориха стотици по-малки аптеки и дрогерии. Затуй сега няма аптечки по селата и хората бият път и харчат пари за да отиват до близкия град за лекарства или един бастун." НЯМА НИТО ЕДНА ЗАТВОРЕНА ТАКАВА, защото в наредбата има заварено положение. Що не вземеш да се гръмнеш, вместо да ни правиш на идиоти?
цитирай
2. demograph - А бе мазен, аз вкарах текста за 20тте кв.м. за аптека и дрогероя
11.06.2016 10:25
olivie написа:
"Преди време, наложените умишлено завишени изисквания върху откриването на аптеки и дрогерии ззтвориха стотици по-малки аптеки и дрогерии. Затуй сега няма аптечки по селата и хората бият път и харчат пари за да отиват до близкия град за лекарства или един бастун." НЯМА НИТО ЕДНА ЗАТВОРЕНА ТАКАВА, защото в наредбата има заварено положение. Що не вземеш да се гръмнеш, вместо да ни правиш на идиоти?

едно време, когато аптечната мафия беше наслагала 50кв.м. и още куп глупости. Те после пак успяха да си прокарат монополните преси..защо марешкия има над 300аптеки?..А другите вериги? Завареното положение да не би да спаси някого? След няйолйо години, когато заварените се пенсионират, кой остава на пазара?...Тъпчо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7981042
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10328
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол