Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2016 16:54 - Щатите, популизма и КГБ. Бъдещето на Доналд Тръмп.
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1110 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 03.07.2016 17:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Защо Тръмп се подмазва на Путин?
  image  

Отношенията на двамата титани се превръщат в крайно интересен аспект от предизборната кампания в САЩ, пишат във „Вашингтон пост“ Том Хамбургер, Розалинда Хелдерман и Майкъл Бимбаум

През 2013 година, Доналд Тръмп в обичайното си амплоа на шумен милиардер, медиен магнат и шоумен, се чувства като риба във вода в компанията на участничките в конкурса за красота и руски олигарси, докато за пръв път, след дълго очакване, провежда своя конкурс „Мис Вселена“ в Москва. При това Тръмп нетърпеливо очаква своя почетен гост: руския президент Владимир Путин.

Тръмп предварително обяви, че лично е поканил Путин и очаква да се види с него очи в очи ден преди шоуто.

„В последната минута Путин отмени своето участие, но изпрати на Тръмп ръчно рисувано лакирано ковчеже, традиционен руски подарък и топло писмо“, разказа Араз Агаларов, московски милиардер, който е посредничил между Тръмп и Путин.

Въпреки това, уикендът в Москва е плодотворен за Тръмп. Той 

получава 14 милиона долара

от Агаларов и останалите инвеститори, за организирането на конкурса в Москва.

По думите на Агаларов, тогава Тръмп подписва и договор за строителството на Тръмп Тауър в центъра на Москва, което е петият опит на американския бизнесмен и настоящ кандидат за президент на САЩ, да реализира този проект.

Тръмп е въодушевен след разговорите с финансовия елит на Русия по време на конкурса и след това на разкошното парти в елитен нощен клуб.

През 2012-та, година преди провеждането на конкурса на Тръмп в Москва, Мит Ромни, който се кандидатираше за президент на САЩ от Републиканската партия, нарече Русия „главната геополитическа заплаха за САЩ“ и оттогава тази позиция получи множество допълнителни аргументи.

Тръмп е на друго мнение, отчасти формирано от неговите бизнес амбиции.

Руският пазар привлича неговото внимание в края на 80-те, когато след края на Студената война, Съветският съюз става по-отворен за чужденци.

Тогава Тръмп и членове на семейството му често посещават Русия в търсене на бизнес възможности, свързва се с руски инвеститори при купуването на собственост по целия свят, опитва се 

да построи Тръмп Тауър в Москва

Той се надява да продава апратаменти на колосални цени на руските новобогаташи.

И той, и Доналд Тръмп-младши смятат, че руският пазар притежава „естествена привлекателност, особено в своя елитен сектор, защото богатите руснаци се стремят да си купят луксозни имоти в Москва“.

Пътуването през 1987 година става първата публична проверка на Тръмп какви са бизнес възможностите в Москва. Той пристига с тогавашната си съпруга Ивана, за да проучи възможностите да строи в Русия скъпи хотели, чрез създаването на съвместно предприятие с кремълската агенция за туризъм и хотелиерство.

Това той пише в мемоарите си „Изкуството на сделката“, публикувана през същата година.

Тръмп пише, че всъщност тази идея му е предложена от съветския посланик на обяд в Ню Йорк и, че бил поразен от стремежа на съветските чиновници да сключат сделка с него.

Проектът така и не бил реализиран, същата съдба имат множество други негови начинания в Русия.

През 1996 година Тръмп предлага на собствениците на няколко от най-големите американски тютюневи компании да построят елитен жилищен комплекс в Москва и непосредствено след това се среща с представители на руската администрация.

През 2005 год. Тръмп подписва договор с консултантска компания, която да проучи възможностите за строителство на Тръмп тауър в Москва. Компанията Bayrock Group избира мястото, стара моливна фабрика, но и този опит се проваля.

По думите на Тръмп, руските инвеститори били изплашени от книгата му, излязла през 2005 година, която ги накарала да се усъмнят в размера на състоянието му.

Опитите продължили

„Русия е едно от най-горещите места за инвестиции в света и ние трябва да отидем там“, казва Тръмп през 2007 година.

През 2008 година в интервю Доналд Тръмп-младши казва, че за година и половина шест пъти е посетил Москва с надеждата да сключи сделка. По думите му, техните проекти в руската столица привлекли неколцина купувачи.

Деловите амбиции на Тръмп се разпростират и към бившите съветски републики и източно-европейския блок.

Той проучвал възможностите да сключи сделки в Киев, Ялта и Варшава, а също така дава правото да бъде използвано името му при строителството на хотел в Азербайджан. Хотелът е построен, но още не е открит и е замразен заради финансови проблеми.

През 2011 година Тръмп отива в Грузия и там обявява за новия си проект в черноморския курортен град Батуми. Проектът не е реализиран, но на Тръмп са платени комисионни за използването на името му след подписването на споразумението.

Докато Тръмп търси възможности да сключи сделка в Русия, руснаци стават негови клиенти в сферата на недвижимите имоти в САЩ и в други страни по света.

Негови партньори от Панама са били в Москва през 2006 година, за да предлагат на руски клиенти жилища. Документи за това се пазят във Флорида, където се води дело срещу Тръмп.

През 2008 година Тръмп продава къща в Палм Бийч на руския олигарх Дмитрий Риболовлев за 95 милиона долара, според данни от регистъра за собствеността.

През 2013 година Тръмп намира в Русия нов партньор за своите проекти в Москва. Това е Араз Агаларов, магнат, занимаващ се със строителен бизнес, когото наричат „руския Тръмп, заради слабостта си да назовава с името си различни проекти.

Състоянието на Агаларов е натрупано благодарение на финансирани от държавата стрителни проекти, което свидетелства за близостта му с правителството на Путин. Малко след провеждането на конкурса за красота Путин го награждава с много престижния Почетен орден на Руската федерация.

По думите на руския олигарх, той и синът му за пръв път се срещат с Тръмп, когато наемат участнички в конкурс за красота за един от клиповете на Емин Агаларов. Тръмп дори се появил в клипа в компанията на красавиците. След това и след конкурса за красота те завързали по-сериозни отношение, включващи не само обсъждането на строителни проекти в Москва, но и бъдещето на руско-американските отношения.

Баща и син Агаларови признават, че им харесало чутото от него по този повод.

Освен със съветниците си, Тръмп отделя време в кампанията си да обсъжда своите възгледи за отношенията с Русия и с руските си делови партньори.

„Той през цялото време подчертаваше, че

смята Путин за силен лидер

Това може да стане удивителен пробив. Ако Тръмп стане президент и наистина се сприятели с Путин, то ще можем да избегнем поне десетина войни годишно“, каза Агаларов пред нас.

„Той винаги е казвал, че търканията между САЩ и Русия не са от полза за никого и заради доброто на двата народа това трябва да се поправи. Ние трябва да бъдем приятели“, цитира друг такъв разговор Агаларов.

Вниманието привлича и факта, че Тръмп се е обкръжил със съветници, имащи финансови връзки с Русия.

Основните помощници в кампанията на Тръмп също имат връзки с Русия. Ръководителят на предизборната кампания Пол Манафорт е известен с това, че има в биографията си многомилионни сделки с проруски олигарси и дълго време е бил съветник на Виктор Янукович, проруския президент на Украйна, който беше свален от народното въстание на Майдана.

Манафорт отказа да коментира тези факти.

Майкъл Капуто, съветник на Тръмп, е живял седем години в Русия през 90-те години, като помощник в кампаниите на Борис Елцин.

През 2000 година Капуто сключва договор с „Газпром Медиа“, за да помогне да бъде подобрен имиджа на Путин в САЩ.

Капуто също отказа коментар.

А Флин, бившият шеф на военното разузнаване на САЩ, съветник на Тръмп и вероятен кандидат за вицепрезидент, скоро порази целия димпломатически корпус, като се появи през 2015 година редом с Путин на честване на свързаната с Кремъл телевизия Russia Today, острие на пропагандата на Русия на Запад.

Картър Пейдж, още един съветник на Тръмп по външна политика, известно време е ръководил московския офис на Merrill Lynch и е работил като съветник на „Газпром“, според официалната му биография.

Пейдж не отговори на писмото ни за интервю, но пред Bloomberg News по-рано тази година той намекна, че победа на Тръмп на изборите може да помогне на някои негови руски партньори „пострадали“ от санкциите, въведени след нахлуването на Русия в Украйна през 2014 година.

„Много от тях чакат с въодушевление възможността положението да се подобри“, казва Пейдж.

Отношението на Тръмп към Русия

привлече вниманието по-рано тази година, когато Тръмп все още се бореше за номинацията на Републиканската партия, а Путин започна да се изказва ласкаво за него.

По време на дебатите през март Тръмп нарече Путин „много силен лидер“ и дори, сравнявайки го с Барак Обама, обяви, че Путин е „по-силен“ от американския президент.

През декември пък Путин нарече Тръмп „ярък и талантлив“, а Тръмп отговори, че този комплимент е чест за него.

Размяната на любезности продължи.

Тази седними Тръмп отново цитира похвалата на Путин, като обяснение за отношението си към него:

„Човекът ме нарече гений, а аз да го отблъсна ли? Няма да стане“.

Ден по-късно, на форума в Санкт Петерберг Путин пък нарече Тръмп „ярка личност“ и приветства неговото предложение за пълномащабно възстановяване на американско-руските отношения.

Като продължение на тази кампания, Тръмп призова да бъдат установени нови партньорски отношения с Москва. Той призова и да бъде направено и „сериозно ревизиране на НАТО“.

Русия видимо проявява силен интерес към настоящата предизборна кампания в САЩ, като цяло, и към Тръмп, в частност. Руският посланик, нарушавайки традицията чуждестранните дипломати да стоят настрани от вътрешната политика, посети предизборна среща на Тръмп, който именно тогава призова „да се сложи край на ужасния кръг на враждебност между САЩ и Русия“.

Всичко това поражда тревога, както във Вашингтон, така и сред нашите съюзници в Европа и новите демокрации в постсъветското пространство.

Предизборната риторика на Тръмп представлява „най-голямата мечта на всички в Кремъл. Тя е плашеща, опасна и безотговорна. Когато кандидат за президент на САЩ говори така, това е голям проблем“, коментира Тина Хидашели, министър на отбраната на Грузия. ».

Тази гледна точка се споделя и от редица американски експерти от двата полюса на политическия спектър.

Майкъл Макфол, който до 2014 година беше посланик в Москва, заяви, че отношението на Тръмп „изнервя всички, с които говоря, И аз се чувствам по същия начин“, казва той.

Дейвид Крамър, работил като помощник на държавния секретар за отношенията с Русия в администрацията на Джордж Буш, заяви, че отношението на Тръмп към Путин го „ужасява“.

„Нима е възможно някой да се радва, за това, че получава подкрепа от Путин. Путин експлоатира слабостта и приспособенческия подход. Потръпвам от мисълта, че той може да ги открие в следващия американски президент“, коментира Крамър и припомня анексирането на Крим, подкрепата за Асад и прокарването на антиамериканска пропаганда - проблеми, с които новият президент на САЩ неминуемо ще се сблъска.

*Връзките с Русия на Тръмп и неговите съветници са п,фш‘екр индиректно, от данни за депозити и съдебни документи, тъй като самият той, неговите основни съветници и повечето членове на външнополитическия му екип отказаха да говорят пред авторите на тази статия.

Превод:Faktor.bg

коментар
  444 2016-07-03 18:22:01

Когато се говори за Тръмп, хората често правят сериозна грешка. Мислят, че лудостите му са просто театър за заблуда на противника и че не може да е луд, щом е милиардер. Всъщност той е богат, защото е наследил огромното богатство от баща си. Всичките му бизнес проекти са съмнителни и по-скоро на загуба, отколкото на печалба. Икономисти от САЩ са изчислили, че ако не беше правил абсолютно нищо с богатството на баща си, никаква инициатива, а просто поддръжка, сега щеше да е много по-богат, отколкото е.Има сериозни съмнения, че е вербуван за КГБ още на младини чрез съпругите си, които са от източно европейски произход и всеки, който помни соц.действителността, знае,че няма как красавица да се ожени за американец, ако не получи благословията и вербовката на тайните служби. Сега не случайно путинофилите го хвалят  и го искат. 
.................................................................................................................................................
Горното е само намек за бъдещето на Тръмп - или ще му извадчт досието преди финала и ще го отсвирчт или ще го вкарат в затвора след импийчмънт.




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. vencivaleri1951 - Сложих ти плюс
04.07.2016 16:18
Оказва се , че още преди Шрьодер, Берлускони, Мари льо Пен, Саркози, Камерън
Путин е вербувал и Тръмп. Нищо чудно через жената на Джон Ленън\доказан левичар и експулсирван заради това от САЩ\ на лезбо основа да контролира и Хилъри.
Ами то какво се оказва...Сал един Роско пазител на Запада
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7975855
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10326
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол