Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2016 19:21 - Светът се обединява в глобални империи по интереси, не по сантименти
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1230 Коментари: 2 Гласове:
-3

Последна промяна: 25.07.2016 19:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Глобализацията - Европа разпъвана на кръст

В статията си във Faktor.bg 25.07.16. Огнян Минчев повдига въпросите за посоката на развитие на човечеството в условията на глобализацията, където, освен другото, се позовава и на блестящия американски анализатор Самюел Хънтингтън и неговия "Сблъсък на цивилизациите".

Позволявам си коментар с различно виждане за света през следващите десетилетия, с уговорката, че светът на Хънтингтън не е следващ, а по-следващ етап на човешкото развитие.
Светътднес  се прегрупира не по цивилизационен принцип, а все още на принципа на интересите, което ускорено води до създаването на класически мегаимперии, слепвани от интереси. а не от културни сходства.
................................................................................................................................................
Ето и коментарът ми, който така и не можах да кача под статията във Фактор.бг

С всичките си недостатъци, ЕС е най-доброто създадено в човешката политическа история и е дълг на европейците да спасят постигнатото, както от дивашките напъни на варварството да спре развитието, така и от дивашките методи с които космополитниата власт се пробва да смеси различните. Вавилонската ни кула ще се разпадне ако ЕС не удържи на натиска. Всички ще загинем в срутването и. 
  Колкото да сблъсъка на цивилизациите, аз мисля, че теорията на Хънтингтън изпревари развитието на човечеството с двадесетина години.  В момента наблюдаваме отстъпване назад от групирането по цивилизационен белег и "завръщане напред" към "Сблъсък на глобалните империи"   Русия, Китай, Индия, Великобритания, Иран, Пакистан, Индонезия,Турция,а скоро и САЩ, навлизат в етап на формиране на империи с императори или без такива, а по-късно вероятно нещо като империя ще се появи в Латинска Америка, нещо в Азия, Япония..Това ще е етап на противоборството на империи от глобален тип, които трябва да "смелят" етноси и религии до единен такъв, в битки до изчистване вътре в себе си и в противопоставяне по между си.    След това /ако човечеството оцелее/ ще отидем и да следващият етап "Сблъсък на цивилизациите", 4-5 на брой, които във вътрешните си мелници, трябва да сведат цивилизационните самовъзприятия на масите до 4-5, 
 
и чак тогава /пак ако човечеството оцелее/ може да се надяваме на хомогенизирано човечество и "вечен мир".
 
ЕС е пред избора:
 
а. да се превърне бързо в империя народо-мелачка и културо-мелачка, с всичките и атрибути - "император с парламент" или "император - президент" със силна републиканска власт, обща армия, обединени сили за сигурност, защитена външна граница, строго селективна емиграционна и демографска политика, рестриктивна вътрешна етно-културна политика,..та до собствено ядрено и космическо въоръжаване, само-изолация по модела на Путин, Ердоган или Тръмп и самостоятелно участие в световното противоборство.
 
б. да се слее с едната от двете империи - САЩ или Русия в една мегаимперия, Евроатлантическа или Евроазиатска. Не съм сигурен в коя от двете европейците ще се чувстват по-комфортно.  На първото Русия, Турция и Иран вероятно ще отговорят или ще изпреварят със създаването на еднодневка "Православно-ислямска" мегаимперия или нещо такова, а на второто американците ще отговорят с "Американо-латинска", Но това все още няма да са свръх - обединията на цивилизационен признак по Хънтингтън...Те ще си останат мултетнически и мултикултурнои общности, обединени от интереси а не от симпатии.
 
в. да се разпадне на германско ядро като империя на желаещите, някаква част да се отдели към Евразия, а част от Балканите към Турция, но това е малко вероятно.
 
г. да се дезинтегрира до множество протекторати на мегаимпериите и да се превърна в арена на тяхното противопоставяне. Тове би било трагичния край на цивилизованата европейска мечта за мир и благоденствие.
 
Така или иначе пред ЕС е сложната задача да се измъкне от пашкула на външните зависимости и да полети сам или заедно с приемлив друг във все по-опасния свят.

Това може да стане само волево и под обединеното водачеството на Германия, Франция и Полша. Последната изглежда ще е най-големия проблем за ориентация към Евразия.
 
Във всички случаи, ЕС трябва да запази постиженията си и самоличността си, чрез бързо сплотяване и яростна самозащита. ЕС трябва да стане най-демократичната, но и най-силната "империя" или ще загине разкъсан от хищниците.
 
Възхищавам се на Огнян Минчев. Той един от българските анализатори, които поглеждат много по-напред в бъдещето от доста "водещи" "световни" светила.

Справки:

http://www.faktor.bg/hlyab-i-pasti/78518-globalizatziyata-nyama-da-bade-varnata-nazad-vaprosat-e-koy-i-kak-ste-ya-upravlyava.html

http://www.faktor.bg/lacheni-carvuli/78498-zadava-li-se-nova-imperiya-na-zloto.html
 



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. staler - о. м. е един възпълен човек пишещ ...
25.07.2016 21:02
о.м. е един възпълен човек пишещ срещу заплащане социално политич.материали ,откъдето следва че обективността му е скопена по условие.....европ.съюз е бил уникален като алианс на държави с приблизително равенство в икономич.,социалното и полит,си развитие,до преди саморазпада на съветската система.......оттам насетне ес се превърна в инструмент за прокарване на геостратег.интереси и цели на едни интернационални голееми играчи,повервали си че са богове.....на кои да прилича европа?на себе си-------като свободен алианс на свободни,бели,мислещи,проивеждащи,възпроизвеждащи се ,христиански нации,в които свръхпечалбата не е самоцел, разликите между нациите са предимство а не пречка и демокрацията е управление на мнозинството,не на некви псевдо и не толкова псевдо малцинства.............има ли го това на изток---в евразииския съюз?не...тоя "съюз" е понятие от лексикона на идеологич.работници---какво общо имат комунистически китаи,дикенсо-капиталистическа русия барабар с атавистичните си белези от ссср,опитващите се да правят индустр.революция бивши мегаколонии като индия,бразилия.....?нищо,освен че са недоволни от ролята която им отрежда западния елит........а има ли го това зад атлантика?курец....там ,плутокрацията е сдъвкала,смелила и изсрала нещо което нарича образец за либерастическа,те баш демокрация.....а реално огледнато---пълно полит.,икономическо , социално и безкултурно доминиране на тесен елит над смачкана,зомбирана шитня/етнически бъркоч/,която не знае на кои свят се намира...кои е оптимистичния вариант?европа да си спомни.какво е била до преди 25-30 години,да го възстанови и да приобщи към тоя модел бившите соц.републики и русия....
цитирай
2. demograph - Почти се съгласявам с теб за ЕС
25.07.2016 23:27
Дори съм убеден че най-логичния мега съюз е САЩ ЕС РУСИЯ +.Ако се оберат луфтовете и изгладят ръбовете. О.М. е прав че глобализацията е неизбежна и че многозависи кой как се опитва да я управлява. Но съм и убеден, че не може да се прескачт етапи. "Постисторическия" период на мега империите ще покаже как дори интересите не могат да надвият културите. После ще последва цивилизационната сепарация на Хънтингтън и после, понеже култура с култура съжителстват по лесно от печалбар и печалбар, се надявам бързо да се достгне до глобална култура и глобално правиъелство. Този процес ще се развива още по бързо и от сега. Рискът за човечеството е в отношението между интересчийските мега империи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7960622
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол