Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2016 23:49 - Владимир Путин ли е руския гросмайстор на хаоса в разнебитената ни епоха
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 2166 Коментари: 6 Гласове:
-2

Последна промяна: 28.07.2016 20:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Is Vladimir Putin Russia"s grandmaster of chaos in our fractured age?

/Статията е толкова показателна и навежда към толкова интересен размисъл, че е по-добре всеки сам да си я преведе и сам да вникне в съдържанието и. Все пак, предлагам един бърз превод по-долу.
Аз бих я поставил под рубриката си "Казвах ли ви", но статията обезсмисля всяка нотка на задоволство от този тип. Да, всичкото това е казвано и писано отдавна, но какво от това..?!/

Ето все пак един бърз превод:

Is Vladimir Putin Russia"s grandmaster of chaos in our fractured age?

Путин участва в извънредна кампания за насърчаване и спонсориране на политически партии в цяла Европа . .............................................................................................................................................. За Хакерството - и изтичането - на неудобни имейли от рамките на Националния комитет на Демократическата (DNC) е  обвинявана, доста убедително,  Русия.
Ако е така, това трябва да бъде шокиращ момент: открит опит от страна на режима на Владимир Путин, да попречи на изборния процес в друга страна.

Това трябва да е шокиращо. Но то не е много такова. Не само защото, в ерата на Доналд Тръмп, ние всички трябва да се справяме с една безмилостна ерозия на нашия капацитет за възмущение. Но тъй като на Путинова Русия - страната, която затвори множество чуждестранно финансирани НПО под претекст, че те са се опитвали да се намесват във вътрешната и политика - се е занимава дългогодишно и изключително успешно с напълно изтънчени опити да прави точно същото това нещо.   Но пипалата на Путин се простират далеч по-широко. Това са най-видимите признаци, разбира се: мегафоните на Русия Russia today (новинарски телевизионен канал ) и Спутник News ( "алтернативния новини" интернет страница). Те помпят безмилостен поток от истории, предназначени да направят Запада да изглежда зле, а Русия да изглежда добре, както и предлагането на солидни суми, външно доста симпатични цифри: Джордж Галоуей, например, пълни джоба си с Ј 1,600 на седмица за предоставяне на материали за работа за два часа.
 
Но отвъд тези видими усилия, Путин участва в извънредна кампания за насърчаване и спонсориране на политически партии в цяла Европа. По-рано тази година, Телеграф съобщи, че американското разузнаване разследва политически дейности на Русия във Франция, Холандия, Унгария, Австрия и Чехия. Кремъл е изградила връзки с Златна зора в Гърция, заема милиони на Национален фронт Марин Льо Пен чрез руски банки, и се е съгласил с енергийни сделки, от които, според тогавашния американски посланик в Рим, Силвио Берлускони се е възползвал "лично и красиво".
 
Всичко това, казва Ед Лукас, старши икономист редактор и автор на The New Cold War, е част от "по-дълго бягане в руски опити да се манипулира информацията, както и мнението на Запад". За разлика от своя съветски предшественик , Русия не иска да унищожи Запада, казва Лукас: "Това, което те искат, за Запада е да бъде ковък и за  да се случи това елитите трябва да бъдат дискредитирани в очите на избирателите, и . колективните споразумения за сигурност, че ние сме, или трябва да бъдем отслабени и разделени, и това е така, защото, ако Русия се занимава с  някоя държава двустранно, тя винаги ще е в много силна позиция -. 140 милиона души, $ 1.4trn БВП, ядрени оръжия, и така нататък, но това не е предимство, ако тя си има работа с целия ЕС, или целия Запад. Така че,  те искат да играят  на "разделяй и владей ".
 
Както вицепрезидент на САЩ Джо Байдън предупреди миналата година, "президентът Путин вижда такива политически сили като полезни инструменти, за да бъдат манипулирани, за да създават пукнатини в Европейското политическо тяло, от което след това той да може да се възползва." Най-забележителното нещо, обаче, е съзвездието от съюзници, или най-малко симпатизанти, които Путин е придобил вече в процеса.
 
Във Великобритания, например, имате Seumas Milne (в предишния си живот журналист от Guardian) , твърдо-ляв съветник на Джереми Corbyn и най-силния проруски глас на Флийт Стрийт. Но вие също трябва отбележите и десни фигури като Найджъл Фарадж и журналистът от Mail Питър Хитчинс: те ще определят Milne като лъжец и предател, но все още се възхищават на "безмилостната китка на Путин". Дори Ник Грифин, бивш ръководител на BNP, отскочи до Москва, миналата година, по време на конференция на десни расистки движения, за да обяви Путин за спасител на християнството срещу ордите от неверниците .
 
"Вие виждате това ляво-дясно обединение навсякъде", казва Лукас. "Във Франция имате Националния фронт, имате и комунистите. В Италия имате левицата, защото те са анти-американски и първото, които ви казват е, че искат техните лидери да обичат страната си както Путин обича страната си. В Германия, имате Die Linke, старите комунисти и западно германските левичари, и Алтернатива за Германия, които са нова дясна партия.
 
"Но това, което е наистина поразително за мен е, че и вие имате и онова, което аз наричам алчната среда -. Бизнесмените, или хора като Питър Манделсън, или най-големите немски компании Тези групи всички се мразят едни други, но всички те смятат, че трябва да се изчистят отношенията с Русия. "
 
Що се отнася обаче, до къде отиват "полезните идиоти" , далеч сред "най-полезните" е Доналд Тръмп. Тръмп има дълга и позорна история да казва много хубави неща за този много неприятен човек Путин. "По отношение на уменията да ръководи, той е номер едно ", каза веднъж Тръмп. Когато му е поставен въпроса, че при Путин има убити журналисти и политическите опоненти и че той нахлу у съседите си, той отговори: "Най-малкото той е лидер."
 
Но с годините отношенията Тръмп-Путин отиват по-дълбоко, отколкото простата реторика. Като профил в Slate са посочва, че бизнесите на Тръмп са силно зависими от руски инвеститори. Неговият списък на консултантите по външната политика е по същество списък с ексцентрици и съветници, обединени единствено от тяхната симпатия към Кремъл. И новия му мениджър на президентската му кампания, Paul Manafort, е прекарал почти седем години да работи за името на Виктор Янукович - подставено лице на Путин в Украйна, както и за други сенчести прокремълска милиардери от региона. 
 
Дори преди Тръмп да изпрати посланията предизвикали бодливи тръпки у източноевропейците, отричайки принципа на колективната отбрана на НАТО, кампанията му успя, след като не показа никакъв интерес към Украйна в  собствената си платформа, да се намеси специално, и да разводни подкрепата на Републиканската партия за Украйна.
 
Завладяващият въпрос тук е дали всичко това - факта, че Западът е явно по-малко стабилно, сигурно и обединено място, отколкото е бил в продължение на години - е до късмет или на нечие съзнателно действие. 
 
С други думи, до каква степен Путин просто печели от хаоса на нашата фрактурана епоха , и до каква степен той активно го оформя?
 
Ако вие сте с конспиративна нагласа на ума,  към личното  възхищение на Найджъл Фарадж към Big Vlad, добавете и движението "Leave. EU" основано от застрахователния магнат Арън Банкс. Съпругата на Banks е рускиня, и наистина бе обвинена, че е шпионин, макар и без много доказателства. (За да и покаже какво мисли за идеята, той и купил регистрационна табелка на колата с надпис "X MI5 SPY" като коледен подарък.) Но мисис Банкс е получила помощ за пребиваване в страната от Майк Хенкок - опозорения MP от либерал демократите, който е имал четиригодишна връзка с предполагаема руска шпионка, и се предава само на Seumas Milne във възхищението си от Путин. И тогава там добавете и фактът, че и Corbyn, въпреки че теоретично е за оставане в ЕС, изглежда решително е саботирал собствената си кампания ...
 
Като интервюираха Банкс, той представи доста убедително, че намесата му в референдума е изцяло продиктувана от лични убеждения. По същия начин Corbyn има дългогодишна антипатия към ЕС, който той вижда като неолиберален инструмент за атакуване на правата на работниците. 
 
Но аз все още чувам шепот в Уестминстър, че "Силата на Путин " със сигурност е играла някаква роля в кампанията Brexit, не на последно място, защото  излизането от ЕС перфектно съвпада с неговите цели, и колко щастливи са били , той и приятелите му при огласяването на  резултата. 
 
Проблемът е, че когато става въпрос за дейности на Кремъл има,  както Лукас го казва, само няколко "разкрития като ясен факт" - всичко е заобиколено от много догадки и спекулации.
 
В крайна сметка, идеята за Путин като кукловод може да бъде и почти комфортна. Това ни дава увереност, че проблемите на Запада - неговите икономически превратности, неговата политическа поляризация - не са наша собствена вина, а се изсипват върху нас от безмилостнният, злият враг - Путин. 
 
Истината е, че ние си причиняваме това. А това което Путин прави, като подклажда екстремизъм и деление, само ни гарантира, че много по-трудно става да се измъкнем.
 
Robert Colvile July 26, 2016  Robert Colvile is a writer and commentator on politics and technology, and the author of "The Great Acceleration: How the World is Getting Faster, Faster" (Bloomsbury) .....................................................................................................................................................
Мрачно изкушение:
Путин ли стои зад хаоса и деструкцията или Западът сам си причини това? Каква е разликата?...Ако светът е разнебитен до необратимост, това дали Путин ще хлъзне Европа и САЩ в бездната на "опит за преврат", последван от диктатура от руско-турски тип, или Западът ще започне обратната чистка срещу путино-тръмпистите, едва ли има особено значение. Крайния резултат ще бъде схватка на повече или по-малко тиранични империи в целия свят. Дали това ще бъде епохата на Путин, ерата на Хилари или милениума на Китай, също е без значение. Интересно е само, дали светът ще оцелее след битката. Но и това няма значение, Защото ние няма да оцелеем.



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. vencivaleri1951 - "Това което сам си го направиш,
28.07.2016 06:28
никой не може да ти го направи..."
цитирай
2. oia - А има и друго--Прави, каквото пр...
28.07.2016 08:35
А има и друго--Прави, каквото правиш, но мисли за после. Изглежда, че това после е
вече в действие, за всички. Ще пишат, ще коментират, ще се мъчат да обясняват, кой колко е лош, а друг добър. Истината е една, и тя излезе на земната сцена, и тези , които се стрхуват от нея, опитват да я игнорират,под всякакъв претекст, и със всякакви брътвежи. На всички трябва да е ясно, че когато се рови в жарата, изхвъряат искри и подпалват.
Няма Путин, няма тинтири- минтири, а има Всеки му според делата. Всички, които нямат Божия чертог, просто ги няма, а как става това,--ами просто с премахване. Което е потребно оцелява, а другото--каквото заслужава.
цитирай
3. 1997 - "Путин ли стои зад хаоса и деструкцията или Западът сам си причини това? Каква е разликата?..."
28.07.2016 09:24
Мисля, че симпатията към Путин не е поради изключителност на идейните му възгледи, а поради шанса да се издигне страна- друг полюс на американизма.
Американизмът НЕ Е НАЙ- ДОБЪР И НЕ Е ЕДИНСТВЕН, заради това, всеки, който не го харесва, естествено ще симпатизира на Путин.
цитирай
4. apostapostoloff - Путьо е едно миризливо лайненце,
29.07.2016 09:05
което никой не бръсне за слива в цивилизования свят.
цитирай
5. demograph - Логично е. Но все пак първосигналната реакция "про-анти", не е проява на кой знай каква интелигентност, нали?...
29.07.2016 21:53
1997 написа:
Мисля, че симпатията към Путин не е поради изключителност на идейните му възгледи, а поради шанса да се издигне страна- друг полюс на американизма.
Американизмът НЕ Е НАЙ- ДОБЪР И НЕ Е ЕДИНСТВЕН, заради това, всеки, който не го харесва, естествено ще симпатизира на Путин.

цитирай
6. demograph - Моята технология на избор е проста
29.07.2016 21:58
apostapostoloff написа:
което никой не бръсне за слива в цивилизования свят.

- от две загнили ябълки предпочитам тая, от която все нещо може да се хапне., а не прогнилата до семките.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7959904
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол