Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2016 02:04 - Носталгично за времето, когато новините ги нямаше.
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1319 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.07.2016 02:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Носталгията по старото социалистическо време се дължи не толкова на някакви загубени реални придобивки в социалната и политическа действителност. Всичко си беше типичен  комунизъм. Разликата с днешната реалност съответства на дистанцията на времето. Усеща се, че сме в Европа

С изключение на едно - хората не бяха подложени на подлудяващата агресия на черни "новини", които т.н. "свободни" медии ни заливат без да ни дадът визможност да си поемем за малко дъх. Животът на стана "черен". Хората полудяват. Подивяват. Озверяват..Убиват и се самоизбиват.

Новото време донася нови неща в живота ни. Повечето са по-хубави от това, с което раполагахме или дори мечтахме да имаме в миналото. България стана светът и светът стана България. Българите виждат светът и светът вижда българите. Стоките на България са по света и стоките на света са в България. Българските цветове се разпръснаха по света и цветовете на света окрасиха България.

Но защо живеем с усещането, че сме захлупени с черен покров, че светлината я няма, че затъваме в черна яма без дъно, от която не можем да се измъкнем. Някои от нас спряха дори да опитват да сторят това и безмълвно проклинат дните си.

И неизбежно се връщат в ония времена на мизерна несвобода с носталгичната въздишка
" Може да беше всичко, но поне живеехме спокойно...",
макар и да не беше така .

Не живеехме спокойно - плашеха ни с американския иммпериализъм и лошото НАТО, които "всеки миг" щяха да разпалят всеунищожителната атомна война. Плашеха ни с  Партията, с Белене, с ДС и с други специфични за режима неща...но кой се стряска от независещи от него неща, които я се случат - я не...Ядрената война щеше да помете всички всеки ден и ние свикнахме да не я забелязваме когато се разбра, че след като не случваше ден след ден, няма да се случи никога. За другото - и то беше като от Бога. Ако стане стане. Комуто се случеше, той си изгаряше. Когото задържаха - той си знаеше, той си патеше. Никой нищо не знаеше, защото всички мълчахме.
Спестявахме си го. 
И бяхме спокойни...

Мълчеше и "социалистическата свободна" преса и електронни те/доколкото бяха електронни/ комунистически медии. Нямаше спорове, скарвания, сбивания, крамоли убийства, обири, катастрофи, аварии...нямаше атентати /те се случваха в гнилия Запад/, нямаше терористи, радикализирани самоубийци, подивяли убиващи психопати /и те се случваха само в дивия Запад/..при нас беше тихо и спокойно. 
Защото не знаехме, че някой заклал баба си и дядо си, любовницата си, съпруга си. Спестяваха ни го. Не разбирахме за натравянията с храна на учениците, за катастрофи, за захвърлени бебета и за кланета на циганите.
И това ни беше спестявано.
И бяхме спокойни.

От радиоточките, радиоапаратите, телевизорите и вестниците се лееше само "добро", а злото го нямаше. То ни беше спестявано. "Щадяха ни."
"В банята когато си бяхме насапунисали очите", чувахме случайно,че някой голям комунист откраднал или настъпил котарака..кой на кого е любовник,кого интернирали, кого за какво Партията е уволнила или милицията набила /милицията не биеше, защото си мълчахме като ни биеше/. До там се бяхме успокоили, че ядяхме радиактивните салати  и чреши и мълчахме и умирахме спокойни.
Спестяваха ни злите новини.
И ние се научихме да си ги спестяваме.

Сега обаче, когато ни назориха да станем троянски кон на Русия в същото това "зло" НАТО и да членуваме зорлем в "стадото" на загниващия капитализъм, изведнъж вече нищо не ни се спестява. Няма пощада!  Сега злите новини ни се изливат отгоре ни, извират отдолу ни, навират в ушите ни, препълват душите ни...душат ни. Нито  можеш да се скриеш от злото, нито можеш да си запушиш ушите, да затвориш очите, нито можеш да мълчиш. Защото никой не замълчава за злото.
Мълчи се за доброто.
Нищо не ни се спестява, нищо не ни се прощава, от нийде няма пощада...

За да разберем от какво "добро" сме се отказали и в какво "зло" сме се набутали!... 

Как тогава няма да носталгуваш по "доброто старо време". Как да не ти се прииска да се върне пак онова мъртво спокойствие, във времето когато новините ги нямаше /лошите/.

Как да живееш в среда, в която само като отвориш очи или отпушиш уши, върху ти връхлитат, като изоглавени, новините на злото.
Случайно ли?..

Опитай и ти. Набери в гугъл произволен, равен брой думи за добро и после за зло и виж дали ще можеш да се спасиш от цунамито на омразата.

Ето как аз опитах и какво разбрах:

Първи опит мир,любов,състрадание,помощ,утеха - Около 16 300 резултата (0,79 секунди) peace,love,compassion,help,consolation - Около 223 000 резултата (0,61 секунди) убийства,катастрофи,омраза,война,страдание - Около 32 500 резултата (0,69 секунди) murders , accidents , hatred, war , suffering - Около 4 650 000 резултата (0,64 секунди)    Втори опит вяра,надежда,любов,помощ,съпричастие - Около 16 100 резултата (0,27 секунди)   faith, hope , love, support , empathy - Около 3 090 000 резултата (0,64 секунди)  убийства,побой,омраза,смърт,война - Около 78 300 резултата (0,65 секунди)  killings, beatings , hate, death , war - Около 30 600 000 резултата (0,70 секунди)   



Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7962890
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол