Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2016 01:22 - България - политическото поробване от Русия
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1680 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 23.10.2016 01:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"През 2015 г. руските информационни операции на територията на страната се фокусираха в няколко посоки:
  • - създаване на политически и обществени напрежения чрез открита, или прикрита подкрепа за популистки и екстремистки организации
    - оказване на влияние върху убежденията на хората с цел отслабване волята на обществото за съпротива - чрез размиване на границите между истина и лъжа, обективност и необективност, чрез насаждане на убеждението, че всички лъжат
    - нарушаване на сътрудничеството в рамките на ЕС и НАТО, включително с разпространяването на дезинформация и създаващи тревога слухове.
Тези активности създават опасност не само за нашата държава, ЕС и НАТО. Инфраструктурата, създадена за изпълнението на тези цели, може да бъде използвана за дестабилизация и манипулиране на цялото общество или политическата среда по всяко време, стига Русия да го поиска."

Звучи познато, нали? Всъщност е част от публичния доклад на чешкото контраразузнаване, оповестен в средата на септември. В него Русия е определена като една от най-сериозните заплахи за националната сигурност на страната. Доклади със сходни изводи има в повечето европейски държави. Литва преди време разпространи не само описание на методите и целите на руските разузнавателни служби, но и трите имена на част от агентите им в прибалтийската държава. В съседна Латвия контраразузнаването отчита огромно нарастване на активността на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) в посока "влияние върху общественото мнение и взимането на политически решения, както и отслабване ролята на страната в ЕС". Тази активност е била особено засилена преди и по време на председателството на Латвия на ЕС през 2015.

В последния доклад за състоянието на националната сигурност в България думата Русия не фигурира нито веднъж. Опасността от хибридна война се споменава в един абзац, но без да се посочва откъде точно идва. "Проявиха се опити с участие на чужди специални служби за придобиване у нас на стопански субекти със стратегическо за страната ни предназначение (включително с отношение към енергийната ни сигурност), медии и др." - това е най-конкретният намек за засилване на руското влияние в България в доклада на правителството.
Най-сериозните заплахи са инфилтрирането в политически партии и икономическото проникване

"Нищо не могат да направят." Това е кратката оценка за способността на българските служби да се противопоставят на засилената активност на Москва в България от бивш министър на силово ведомство в едно от предишните правителства. Според източника на "Капитал" службите са блокирани основно по три причини. От една страна, заради тяхната неефективност, от друга - заради вътрешната съпротива на част от служителите от старата школа, а от трета - заради липсата на политическа подкрепа за действията им.

Последното всъщност показва най-голямата заплаха за България днес - тя не изглежда да има сериозни съпротивителни сили срещу все по-агресивните действия на Русия в Европа. Защитаването на националните интереси в тази сравнително нова ситуация не е задача само на специалните служби. Те всъщност са само инструмент за провеждане на цялостна политика, която следва да е изработена от правителството, президента и парламента.

Разграден държавен двор

Рисковете за България от опитите на Русия да я използва за връщането на имперската си слава не са свързани само с активността на тайните й служби, но на етапа това изглежда като едно от основните оръжия на Москва. "Единствените валидни аргументи на Кремъл остават военната сила и мрежите за влияние зад граница, изграждани по линия на свързаните с Русия икономически и политически интереси", казва бившият български посланик в Москва Илиян Василев.

Стратегията на Путин вероятно има някакви особености в различните държави. Да влияеш върху общественото мнение в страна като България, където има традиционно добро отношение към Русия, е лесно, но за Полша, където традициите са точно в обратната посока, се искат други подходи. Като се проследят обаче внимателно разкритите до момента действия на Москва в Европа, могат да се видят няколко общи черти. Може би най-сериозната от тях (и като мащаб, и като важност за България) е инфилтрацията в политически партии. Войната от ново поколение, която Русия води, се описва от нейния идеолог ген. Валери Герасимов като "предимно стратегия за влияние, не брутална сила". Нейната задача не е унищожението на врага, а "да се наруши вътрешната сплотеност на неговите системи на управление". България е мека цел за подобна кампания, и то не заради традиционно силното русофилство. Разядена от корупция, със слаби специални служби и компрометирани медии, тя трудно може да се противопостави на подобни действия.
Разядена от корупция, с блокирани служби и компрометирани медии, България трудно може да се противопостави
България е сред целите на Русия не толкова заради амбициите на Москва да си върне съветските сфери на влияние, колкото заради членството й в ЕС и НАТО. Това са двете организации, които дразнят Москва най-много - едната заради военното предизвикателство в регион, който Кремъл винаги е разглеждал като своя територия, а другата заради пазарната мощ, с която разполагат обединените икономики. Всяка възможност да се всява раздор и да се руши единството им е добре дошла за руския дневен ред.

В началото на тази година Конгресът на САЩ нареди на американските разузнавателни агенции да проведат разследване за тайното финансиране от Кремъл на различни европейски партии. Този ход на Вашингтон беше предизвикан от все по-голямото притеснение, че Москва се опитва да използва и засили разединенията в Европа, за да отслаби НАТО, да попречи на американската система за ракетна отбрана и да предизвика отпадане на икономическите санкции след анексирането на Крим.

Темата с тайното руско финансиране на европейски партии се очакваше да бъде обсъждана и на срещата на външните министри от ЕС в четвъртък.
image

Преглед на оригинала

 
Най-големият риск е идването на силно прокремълско управление

Според цитиран от The Telegraph доклад на британските служби за влиянието на Кремъл в Европа към началото на тази година са били регистрирани изключително активни операции на руските служби в Холандия, Франция, Унгария, Австрия и Чехия. Обект на особено внимание са крайнодесни партии като "Йоббик" в Унгария, "Златна зора" в Гърция, "Северна лига" в Италия и френският "Национален фронт", за който беше доказано, че е кредитиран с девет милиона евро от руско-чешка банка.

Утвърдените партии - най-ефективни за Москва

Лесно е да се каже кой е българският еквивалент на тези партии. В началото звучеше абсурдно, но някак си свикнахме с това, че тукашните националисти са сред най-откровените представители на руските интереси в България. Източник от българските служби твърди, че едно от малкото конкретни доказателства за връзки на местни политици с Москва е установено преди няколко години - в доклад, който съобщава за особено близки отношения на Волен Сидеров с конкретни служители на руското посолство в София. "В ДАНС съществува систематизирана информация за връзки на Волен Сидеров с руския гражданин *** (спестяваме точното име по изрично настояване на източника), който е бивш високопоставен служител на руското външно разузнаване", твърди източникът ни и подчертава, че тази информация е още от 2009 г. През този период контраразузнаването е засекло и контакти на Волен Сидеров с дипломати от руското посолство, работещи под прикритие. Същият източник припомня, че ръководител на руския отдел в ДАНС тогава (а после и шеф на контраразузнаването по време на първия кабинет "Борисов") е Цветлин Йовчев, по-късно вътрешен министър в правителството "Орешарски", избрано с решаващата подкрепа на "Атака".

За връзката на Сидеров с Москва не са нужни данни на службите - политическото му поведение е дословно повторение на руски опорни точки. Дали обаче Кремъл разчита само на него, за да постигне влияние тук?

Според два източника на "Капитал" с достъп до данните на контраразузнаването са били установени редовни контакти между лидера на още една парламентарно представена партия със служител на руското посолство от сравнително ниско ниво - със сигурност по-ниско, отколкото предполага нивото на българския политик. Срещите ставали приблизително по едно и също време всеки месец. Това, разбира се, не означава, че този политик получава инструкции и пари в плик от Москва. Отношенията с чужди дипломати могат и да са част от нормалната работа на един партиен лидер. Неговата активност обаче се изчерпвала с посещения почти изключително в това посолство.

В доклада The Kremlin Playbook се казва, че Русия директно и индиректно влияе на поне пет парламентарни партии в България чрез създаването на зависимости на ключови политици в тях от участие като посредници в инвестиционни сделки или инфраструктурни проекти. "Те често подкрепят стратегическите интереси на Русия, дори когато са срещу общите европейски цели или законодателство - като опита за промяна на енергийния закон през 2014 г. (внесена от БСП - бел. ред.), за да бъде обявен "Южен поток" за интерконектор. По време на нашето проучване се натъкнахме на данни за това, че всъщност не националистите са най-ефективните защитници на руските интереси в страната.

Утвърдени партии с голям електорат и директни икономически интереси от руските проекти в страната са били влиятелните в натиска върху държавни контролни институции да си затварят очите за корупционни практики", допълва Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Част първа от статията на Капитал
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/10/21/2848698_bulgariia_e_meka_cel_za_hibridna_ataka/?sp=0#storystart



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. planinitenabulgaria - Една статия, скоято прави смисъл!!!
23.10.2016 08:56
Демокрацията за сега губи конкуренцията с приматите, чиито стожер в света е Путин. Зад паравана на демокрацията у нас има няколко партии, които открито са за Путин - ВМОРО, ДПС, БСП /на първо място!/, АБВ, Атака. Но има и втори обръч. Чрез тях Путин се вмесва в нашите дела, а сега и в президентските избори, където има негов кандидаат, тенерала от ВВС. Демокрацията в света сега е под най-голяма заплаха от всякога, защото единият от кандидатите за президенти на най0силната държава в света е примат. Демокрацията ее причина и страните от ЕС да не могат да се справят срещу разцеплението, което Путин внася между тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7963220
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол