Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2016 01:28 - Икономическата окупация - България във веригите на Кремъл
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1712 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 23.10.2016 01:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Икономическата зависимост

Инфилтрацията в политически партии е важен инструмент за Кремъл, но другият сериозен лост е силната зависимост на енергийния сектор от Русия.

В цитирания доклад икономическото проникване на Русия се изчислява на над 22% от БВП на България.
"Това, което го прави толкова силно, е използването на вече завладени отвътре институции за прокарване на големи инфраструктурни проекти без предварителна финансова обосновка и с непрозрачни държавни решения, обществени поръчки и пр. Руски компании чрез българските си представители използват влиянието си в регулаторните органи, за да задържат монополното си положение на ключови пазари и да си осигурят най-изгодните форми за трансферно ценообразуване и така да избягват плащането на високи данъци в България", посочва Владимиров.

"Реалните зависимости и влияние се пораждат от финансовите потоци, които се генерират във връзка с реализацията на бизнес интереси. Във всеки случай - една немалка част от генерираните приходи се отклонява и произвежда непропорционално високо влияние на политици и олигарси, които се реализират единствено и само чрез топлата връзка с Русия", казва Илиян Василев.

Най-големият риск

Бившият посланик в Москва не смята, че напрежението между Русия и Запада ще спадне в близко бъдеще. "Владимир Путин няма с какво да противодейства на необратимия срив в икономиката, на спада на доходите и на неизбежния социален взрив, освен да форсира студената война и да агресира поведението си по всички точки на съприкосновение със Запада. Това предполага, че и натискът над България ще се увеличава."

"Рискът за България ще е, ако се самоизолира от основните процеси в НАТО и ЕС, ограничи стратегическото партньорство със САЩ и позволи държави извън тези два съюза да експлоатират уязвимите ни страни, без да можем да ангажираме съюзните механизми за защита", казва Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, понастоящем работещ в Агенцията за комуникации и информация на НАТО (NCIA) в Брюксел. Предотвратяването му според него минава през укрепване на националните институции, ефективни служби за сигурност, модерна армия, интегрирана в структурите на НАТО и ЕС, добро образование и здравеопазване, работеща съдебна система.

За Тодор Тагарев, също бивш министър, сега директор на Института по отбрана към МО, най-големият риск е идване на силно прокремълско управление у нас, което в един момент да каже "нашият път е в Евразия". "Аз не мога да си го представя дори, но като слушам някои от изявленията на кандидат-президентите, те почти са узрели за такъв тип политика, която може да ни обозначи като "ненадеждния член на ЕС или НАТО", където Русия може да прокарва собствените си интереси." Тагарев допълва, че ЕС и НАТО са организации, където няма принуда някой да бъде държан в тяхната орбита. "И ако някой поради корупция – политическа или икономическа, реши да ни води в друга посока, това е много притеснително."

Малко контекст

Тук и особено сега е важна ролята на президента. Основни функции на президентската институция в България са свързани именно с външната политика и националната сигурност. В условията на геополитическо напрежение предстоящите избори могат да се окажат със съдбоносен характер. От позициите на първите петима, подредени от социологическите проучвания, кандидат-президенти става ясно, че в съотношение 4:1 отношенията с Русия са най-малко еднакви като приоритет с отношенията с ЕС и НАТО. Единственият, който категорично полага геополитическата ориентация и сигурност на страната в лагера на западните ни партньори, е кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Това ще е добре дошло за Русия, доколкото повечето водещи кандидати обещаха да работят за падане на санкциите. Ролята на президента в това е практически нулева, така че това надали е някакъв израз на "услуга" към Москва, а по-скоро криворазбран опит да се спечели русофилският вот. В сегашната кампания обаче всички кандидати защитават позициите на партиите, които са ги издигнали. Фактът, че има толкова сериозно мнозинство, което е готово да работи за основната външнополитическа цел на Кремъл в момента, е силно притеснителен.

България не е единствената, нито най-засегнатата държава от руската пропагандна и хибридна атака. Балтийските държави и дори Германия понесоха много по-сериозни удари тази година. Ако целта на руската атака е да подрони отвътре институциите и медиите в страната, тя е закъсняла - те вече са подронени достатъчно от местните управници и зависимости.

Това може да се види дори и по липсата на смислена реакция на доста динамичните промени в Европа и света около нас през последната година. При по-краен сценарий, в който Вашингтон спре да се интересува от Балканите или отстъпи на Русия правото да решава какво да прави тук (например с президент Тръмп), а НАТО се окаже блокиран заради вето на някой свой член (например Турция), България рискува да остане без резервен план. В момента сме в ситуация да имаме нужда да диверсифицираме не само енергийните си доставчици, но и тези за сигурност. Възможности за това има, но по нищо не личи българската държава да работи в тази посока. Германия и Франция се опитват да форсират нова европейска система за сигурност, която ефективно да може да се противопостави на руското дрънкане на оръжия. До момента тези планове бяха блокирани от британците, но сега видимо набират скорост. Включването на България в тях е ключово решение, но то дори не се обсъжда.

Най-голямата заплаха за нас в момента не са точно руските намерения, а неспособността да се изгради ефективна държава.

България днес не е слаба заради Русия, но слабостта й я прави лесна жертва, ако при евентуално увеличаване на хибридната агресия ние се превърнем в цел.

Тогава с превзетите си регулатори, корупцията, пробитите медии и неефективната съдебна система може да се предвиди сравнително точно какво ще се случи.

Още десетки милиарди в безсмислени енергийни проекти, разделяне на части от държавата между различни олигарси, пълно блокиране на каквито и да било реформи и постепенна изолация във все по-незначителната периферия на ЕС и НАТО.

И на света..

Препубликувано от Капитал
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/10/21/2848698_bulgariia_e_meka_cel_za_hibridna_ataka/?sp=1#storystart



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Левите кандидати непрекъснато
23.10.2016 06:15
бръщолевят нещо за някаква промяна. Работата е там, че повечето българи не желаят промяна и то най- вече от този тип. Доходите в България неудържимо растат, цените падат, магазините пращят от стоки, а банките от пари на вложители. Каква промяна искат тогава левичарите?! Искат да ни докарат отново дотам, да получаваме заплати от 4 $ ли?
цитирай
2. planinitenabulgaria - Сезирам Ви върху статията на Другарката цаВ, на две позиции преди Вашата.
23.10.2016 09:12
Тя е пример на хибриден войник на Путин в нета, който се бори за дискредетирането ни в ЕС и изгонването ни от него като страна, троянски кон на Путин. Тези враатове на България, командвани от Центъра имат задача да внушават неистини сред хората, да принизяват успехите ни, да дискредетират полезните хораа за държавата. Има и друг момент - тези хибридни войници наа Путин стават все повоче и повече... Сега усилията им са да спечели президнетнските избори /на България/ кандидатът на Путин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7963802
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол