Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2016 09:38 - Ето какво ни се вари в руския казан
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 1024 Коментари: 1 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
№1 ли е Русия? Да - страната е в челните класации по аборти, употреба на алкохол и нечетящо население
Владимир Бекиш 20.11.2016,

Руската православна църква бележи "прираст" от 1000 храма годишно. А Русия е №1 по аборти в света. Снимка ЕПА/БГНЕС    

Що е то Русия в съвременния свят? От гледна точка преди всичко на самата Русия, нейните управници и нейния народ? Защо Русия изисква да я уважават? Не моли, а изисква? Подкрепяйки, своите искания с ракети „Булава“, прехвърляне на ракетни комплекси „Искандер“ по-близо до сърцето на Европа, с военната операция в Сирия, с компютърни атаки срещу всички и всичко, с хващането на Украйна за гърлото...

Руснаци, погледнете се...

И още – с контрасанкции, които по замисъла на Русия, би трябвало да разорят западните фермери... „Контра“ в смисъл на „срещу“. Срещу собствените ѝ потребители, които сега не могат да ядат качествено сирене, пресни домати и деликатесни колбаси. С какво точно всичко това ще ощети западния гражданин, за мен е загадка. Какви са смисълът и идеалите, формулирани от днешната власт, по които трябва или са длъжни в края на краищата да живеят руснаците в съвременна Русия?

Списъкът не е дълъг, но е впечатляващ със своята амбициозност. Той е примерно такъв:

  • Във всички времена Русия е била най-независимата и най-непреклонната. И затова Западът винаги ще я мрази.
  • Останалият свят винаги е мечтал да пороби Русия и да завладее богаствата й.
  • Русия винаги е била пазителка на истинските духовни ценности.
  • Западът загнива и се разлага, затънал в скверност, блудство и безнравственост.
  • САЩ се опитват да заробят целия свят, сеейки ненавист и война.
  • Русия се е изправила от колене и има право да защитава своите жизнени интереси в целия свят.

Стратегическият извод: Русия е алтернатива на западния път на развитие. Защото не руши своите основи и утвърждава своите устои. Затова тя се противопоставя на Америка. Противопоставя се в ООН. Противопоставя се в Сирия. Противопоставя се в бившите съветски републики. Защото тя е вторият силов център и формира двуполюсния свят. Най-общо казано - ние сме най-добрите, те са най-лошите.

Обичам числата. Не специално цифричките, а аналитичните данни. И дори не статистиката, а именно анализите. Цифрите позволяват да се види истинската картина на света. Да се разбере истинското положение на Русия и нейното общество в сравнение с останалия свят. Все пак, ако сме се обявили за полюс на доброто, справедливостта и защитата на интересите, то трябва да покажем на света, с какво сме по-добри. За да разбере останалият свят към какво трябва да се стреми.

И така – цифри и факти. При това няма да се занимаваме с това кой е изобретил и произвежда айфон, боинг и мерцедес. Ще копаем по-дълбоко. В моралните устои, духовните критерии, културата и човечността. Какво можем да покажем на Запада, за да знае, че е лош, а Русия е по-добра?

Русия може да върне рекламите с алкохол

По употреба на алкохол на глава от населението Русия заема 4-то място в света с показател от 15,6 литра на година. Любимите напитки са водка и бира. Разпуснатата бисексуална Франция е на 16-о място, употребявайки предимно вино с градус 12-14%. Бюргерската пропита Германия е заела чак 23-то място. А окончателно изтървалите всички моралните спирачки САЩ, са застинали на 56-о място със своите жалки 9 литра на човек годишно.

Но дори и да сме една от най-пиещите страни, ние въпреки това винаги сме били най-четящата държава и нация. А ония там и азбуката даже не знаят. В числа това изглежда така. През 2014 г. според проучване на ВЦИОМ 36% от руснаците признават, че практически не четат. Що се отнася до останалите, можем да предположим, че много са отговорили, че четат, просто защото им е било неудобно да кажат друго. През 2009 г. броят на респондентите, които не четат, е бил 27%. Онези, които не четат книги и списания са се увеличи почти с 10% за пет години. Т.е. делът на нечетящото население в Русия се увеличава с 2 % годишно.

Броят на книжарниците в Русия е 5-6 пъти по-нисък в сравнение с европейските показатели. Данните са на Руския книжен съюз, Федералната агенция по печата и масовите комуникации, Руската библиотечна асоциация и списание „Книжна индустрия“. Във Франция по този показател има 69,8 книжарници на 1 милион души, в Канада – 55,7, в Швеция – 54,3, а в културната столица на Русия – Санкт Петербург - 32,7. През последните 20 години броят на книжарниците в Русия е намалял повече от осем пъти. През септември 2014 г. в Москва имаше 226 книжарници, а през октомври 2015 г. – вече 199.

Ако пием повече от тях и четем по-малко от тях, то с какво тогава се занимават руснаците?

По брой аборти Русия заема първо място в света: 49 аборта на 1000 жени в детеродна възраст (15-44 години). В абсолютни числа – 1 210 000 на година. В САЩ между другото те са 1 213 000 на година, само че населението там е 2,5 пъти по-голямо... И това се случва при положение, че 80% от руснаците обявяват принадлежност към православието. Което неистово се бори с абортите. Като се има предвид, че в началото на 2011 г. Руската православна църква имаше 30 675 храма, а през 2016 г. – 34 764. Прирастът от хиляда на година не е лош, особено на фона на намаляващите книжарници.

Руската църква одобрява боя с колан! Това е път към пъкъла

С какво още се характеризира морално здравото общество? Ами, да кажем, с малкия брой предумишлени убийства. Ако обществото е морално устойчиво и следва заповедта „Не убивай“, то това е по-доброто общество. В доброто общество няма евтаназии, защото евтаназията – това е убийство. А там, на Запад, я имат! Най-общо казано, убийството е нещо лошо. И ето го рейтинга на страните по ниво на предумишлени убийства – от най-лошите към най-добрите. Световните лидери са Хондурас и Венецуела, верният приятел на Русия – 218-о място, съответно 90 и 50 убийства на 100 000 жители. Русия е на 153-то място с 9 предумишлени убийства на 100 000 жители. Ирак, Гваделупа, Габон се отличават с по-голямо уважение към човешкия живот, отколкото Русия – тези страни са по-високо в рейтинга. За наша велика досада несравнимо по-добре от Русия по този показател изглеждат безпринципните, разрешаващи аборти и евтаназии държави като: Белгия, Финландия, Канада – 46-о място (1,6 убийства), Германия и Испания – 19-о място (0,8 убиства на 100 000 жители)... А безупречните лидери в този рейнинг са Лихтенщайн и Монако – в тези малки страни има 0 убийства и няма никакви патриоти-активисти, громящи изложби с някому неугодно изкуство, няма казаци, защитаващи истинските ценности, няма закони за защита на чувствата на вярващите...

Големият гол руски протест (СНИМКИ+ВИДЕО)

Не е хубаво наистина, че руснаците преднамерено се избиват един друг. Но нима ние не знаем, че ние – руснаците, сме добри! Милосърдни!!! Помагаме на дугите. Вижте Сирия например... И ето какво казва по този въпрос Световният индекс на благотворителността, определящ склонността на гражданите да си помагат един на друг. През 2014 г. Русия е заемала 129-о място по този показател. От 156 страни. А пък ненавистните и алчни САЩ – 2-ро място. Там, където управлява печалбата, 63 процента от населението под една или друга форма, отделя за благотворителност. На бедните помагат 73 процента от американците. Великобритания, която няма традиции в ценностите, е на 6-о място, Норвегия – на 15-о, а Германия – на 20-о...

Какво друго би могла Русия гордо да представи на запада? Едва ли смартфони... Между другото една нация е силна не само със смартфоните и лекарствата си. Нацията е силна с ума си, с интелекта си. Не може да има духовност без интелект. Интелектът се измерва със съответния индекс – IQ. Съществуват редица международни изследвания на нивото на IQ по държави. Най-умната страна в света е Сингапур, до нея е Хонконг. Русия е на 12-о място в световния рейтинг по IQ, отстъпвайки и на Германия, и на Финландия, и на Латвия, и на Малта. И на Америка също, между другото.

Е, какво все пак да представим на останалия свят, че той да ни завиди и да поиска да живее като в Русия? Националните разходи за здравеопазване? Да видим – 92-ро място в света, в една кошница с Нигерия, Гватемала и Судан. Как презиращите човешкия живот САЩ са на второ място, а Белгия с нейната евтаназия – на 12-о...

Бих могъл да дам всякакви цифрови данни за това как живее Русия в сравнение с останалия свят, който се е заела активно да поучава как да живее. Но не искам. Да разстройствам читателите и да разсмивам Запада с упреци за недоразвитост просто няма смисъл.

----

* Владимир Бекиш е експерт по стратегическа сигурност. Коментарът му е публикуван в сайта на Радио "Свобода", откъдето го препечатваме. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.
Гласувай:
10
0


Вълнообразно


1. krumbelosvet - Пази Боже от сеячи на омраза,
20.11.2016 18:18
Осабено ако са платени. Нямат умора. Живеят в блога. Нямате ли с какво да си играете?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 6637339
Постинги: 1599
Коментари: 8957
Гласове: 9343
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Блогрол