Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2022 19:36 - САЩ - първенец по двойни стандарти за човешките права и демокрацията
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3135 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 22.09.2022 19:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Щатите са уж демокрация, но не съвсем - административен расизъм, полицейско насилие, ЦРУ отвлича, изтезава и убива, а американските затвори са като филм на ужасите

Съединените щати често използват "човешките права" като претекст, за да се намесват във вътрешните работи на други държави, най-често такива, които във Вашингтон са нарочили за геополитически конкуренти. В същото време, в самата държава САЩ проблемите с човешките права се трупат от години и вече достигат до такива критични нива, че заплашват интегритета на обществото и от година на година водят до все по-трагични инциденти.

Най-очевидните нарушения на елементарните човешки права в САЩ са свързани, например, с трудовите права на американските граждани, ненаказуемостта на някои държавни служители и магистрати, расовата дискриминация, принудителният труд и разбира се, програмите за национална сигурност, които са свързани с отвличания, както на американски, така и на чужди граждани, и държането им на места като Гуантанамо при нечовешки условия.

Демокрация, но не съвсем

Неслучайно, според проучване, едва 7 процента от младите американци смятат, че страната им е "истинска демокрация", а общественото доверие във федералното правителство напоследък е на най-ниските си нива от десетилетия. Причината е, както съмненията за интегритета и честността на изборния процес и на федерално, и на местно ниво, така и фактите за ненаказуемостта на американски политици и магистрати, уличени в корупция. Впрочем, тук можем да посочим, че същото важи и за правосъдната система, в която, според "USA Today" и техен материал от 8 юли, 2021, само 17 процента от американците вярват.

Според данни на Американския национален регистър за оневиняване, към 11.01.2022г. 2933 граждани на САЩ са били несправедливо обвинени и осъдени от 1989 година насам. Наложени са 25,600 години общо ефективни присъди по несправедливи обвинения, за които после се оказва, че са неоснователни. Компенсация за понесените щети няма.

Фактът, че частният лобизъм от страна на корпорации играе все по-голяма и неприкрита роля в американската политика, също се оценява негативно от обществеността в САЩ, а и в света. Според проф. Рей Ла Раджа от Масачузецкия университет Амхърст, САЩ са демокрация само по форма, но не и по своята същност. Той посочва, че политическите процеси в страната са открити за манипулации и намеса от страна на корпорации, плутократи, медии и различни активисти. Само за изборния цикъл от 2020 година кандидат-президентите са похарчили 14 милиарда долара за реклами, а е известно, че всички кандидат-президенти получиха щедри дарения от представители на американския едър капитал и частните интереси.

Според различни източници, така например, фармацевтичната компания "Модерна" е получила почти един милиард долара печалба, благодарение на финансовата си подкрепа за демократите по време на предизборната кампания. Факт е, че американското правителство е дало на фармацевтичните компании пълна свобода да определят цените на ваксините за Ковид-19, за разлика от редица други страни и държави по света.

Когато говорим за липсата на демокрация в САЩ, няма как да не си припомним и момента с щурмуването на Капитолия от 6 януари 2021 година, което беше разпалено от предположенията за манипулация на изборния процес от страна на Демократическата партия. Това доведе до петима загинали, над 140 ранени и мнозина арестувани и осъдени. Независимо кой е бил прав в този процес, факт е, че 77 % от убедените републиканци в САЩ се съмняват в легитимността на изборите. С други думи, половината американски народ приема, че е бил измамен и лишен от най-важното си демократично право и глас в системата.

Негативно впечатление правят и други процеси, като намесата и на двете партии в изборното законодателство, която има за цел да ограничава правото на глас на онези сегменти от обществото, които са от "противниковия лагер". Става въпрос за различни целенасочени административни бариери, възпрепятстващи гласуването, например, от страна на възрастните хора, хора в затруднено положение, малцинства, натурализирани имигранти и други групи.

Днес все повече САЩ приличат не на демокрация, а на това, което още Аристотел е нарекъл олигархия, а някои наричат плутокрация.

Расизъм и полицейско насилие

Само през 2021 година над 1100 души в САЩ са загинали в резултат на полицейско насилие. И в повечето от случаите не става въпрос за хора, свързани с тежки и насилствени престъпления, а за дребни нарушения или дори за недоразумения, при които не е имало никакво престъпление. Според американски медии всяка година в САЩ около 1000 души биват убити при престрелки с полицията. От 2015 година насам, американската полиция е избила над 6300 души, но едва 91 служители на реда са били наказани за превишаване на служебните правомощия и прекомерна употреба на сила. Едва 22 % от американците вярват, че полицията третира всички граждани равноправно, според анкета на USA Today.

Известен е и проблемът със "специалното" или откровено расистко третиране на отделни расови и етнически групи от полицията и властите. Нека само да припомним случая от юли 2021г., когато чернокож мъж беше застрелян от полицията в резултат на инцидент, свързан с изтекли номера на автомобил. Да не говорим, че проучване показа, че в някои щати, особено южните, чернокожите американци биват два пъти по-често спирани за проверки, както от пътната полиция, така и от патрулите.

Що се отнася до расизма, особено показателно беше, че пред очите на американските власти, а често и с насърчаване от някои политици и медии, насилието и дискриминацията, например, срещу американци от азиатски произход, се увеличиха многократно след 2020 година. Според разследване от 18.11.2021г. на национална коалиция "Спрете омразата срещу азиато-американците и тихоокеанците", до въпросната дата е имало 10 370 случая на расистки инциденти срещу хора от азиатски произход, които са докладвани на групата (недокладваните най-вероятно са в пъти повече). Само през 2020 година, според нюйоркската полиция, престъпленията срещу хора от азиатски произход са скочили цели 361%. На фона на това не е тайна, че американски политици често използват анти-китайска или анти-азиатска реторика, за да добият политически дивиденти, точно по същия начин, по който след атентатите от 11 септември 2001 година имаше анти-мюсюлманска и анти-арабска реторика, която доведе до дискриминация срещу хората от Близкия изток.

Американските затвори - като от филм на ужасите

Надали по света има "хубави" затвори, освен може би в скандинавските страни, но тези в САЩ най-редовно бият негативните рекорди. От години насам САЩ държат и "рекорда" за най-голямо затворническо население на планетата. Според разследване на Асошиейтед Прес Федералната служба за затворите на САЩ се е превърнала в развъдник на корупция и нарушения. Служителите на федералните затвори се оказва, че често са свързани с престъпления, насилие или превишаване на правомощията, а също и корупция. От 2019 година насам над 100 служители на затворите са арестувани за сексуално насилие, убийства и други провинения. Бройката на виновните обаче, е много по-голяма.

Според ООН над 116,000 души в САЩ са в "частни" затвори, което представлява 16 % от федералните и 7 % от щатските затворници. Дори наказателната система в САЩ, оказва се, може да бъде превърната в "бизнес".

Условията в американските затвори са описвани като такива, които водят до влошаване на физическото и психическо здраве на затворниците. Освен това е известно, че в тях не само че се позволява, но и тихомълком се насърчава расово и етническо разделение, което допълнително маргинализира затворниците и често води до расистко насилие между различните групи.

Мръсните тайни на ЦРУ: Отвличания, мъчения и убийства

Когато говорим за затворите, няма как да не споменем и действията на ЦРУ и американските служби, които от десетилетия оперират по целия свят почти безнаказано, често отвличайки и измъчвайки не само своите, но и чужди граждани. Такъв е случаят на пакистанския таксиметров шофьор Ахмед Рабани, който 17 години лежи в Гуантанамо "по погрешка". През 2021г. Съветът за периодичен преглед на затворите освободи мъж, защото се оказва, че е несправедливо държан. Историята му започва след 11 септември 2001г., когато в резултат от терористичния атентат в Ню Йорк САЩ започнаха "войната срещу терора". Ахмед Рабани, който е таксиметров шофьор, е сбъркан с терориста Хасан Гул, след което откаран в САЩ за "правосъдие".

Мъжът никога не е бил обвиняван в престъпления, но това не пречи да прекара 545 дни от ареста си, измъчван в "черния лагер" на ЦРУ в Афганистан. Таксиметровият шофьор е бил оковаван с вериги, които са били протегнати над главата му, в агонизираща позиция, което го принуждава да се опита да отсече ръката си, за да спре болката.

Негови и на други затворници свидетелства показват, че във въпросния затвор на ЦРУ е царял постоянен мрак, а килиите са били наводнени с екскременти и заразени с паразити. Нароченият за "терорист" таксиметров шофьор, както и другите затворници там, са редовно пребивани, лишавани от сън, събличани голи и обливани с ледена вода. Американските служители дори са ги "погребвали" в симулирани гробове.

Още по-скандалното е, че, според "Reprieve", разпитващите Рабани са знаели, че "са хванали грешен човек", но въпреки това са го измъчвали. След една година на ужаси в съоръженията на ЦРУ Рабани е преместен в лагера за задържане в Гуантанамо, където прекарва 17 години без обвинение и насрочена дата за съдебен процес. Уви, той не е единствената жертва на САЩ и ЦРУ.

Още през 2004 западните медии пишат за разположени из целия свят тайни американски затвори. Според правозащитни организации има поне 20 такива места до 2004 година, като 13 от тях са били секретни. Служителка на Амнести интернешънъл твърди, че става въпрос за затвори, поддържани от САЩ или в сътрудничество с тях. Освен това, затворници често бивали предавани на страни, където изтезанията са ежедневна практика, без никакъв контрол.

Вече не е тайна, че методиката за разпити на ЦРУ, а също и на американските военни, е включвала почти изключително изтезания. Смята се, че може би такива тайни затвори има дори в страни като Полша и Румъния. В тайния затвор в Полша, например, правозащитници смятат, че задържани са подлагани на т.нар. "уотърбординг" (върху лицето на задържания се поставя кърпа и върху нея тече вода, като по този начин човекът усеща, че се дави). На теория през 2006 затворите в Румъния и Литва са закрити, но такива е имало и в Германия, Швеция, Испания, Гърция и дори Македония. Дори Европейският съд по човешки права обяви, че Полша е нарушила международното право и е участвала в мъчения и изтезания в услуга на САЩ.

Като заключение

Ситуацията с човешките права в САЩ има още много измерения и проекции, освен споменатите няколко точки за затворите, расизма или незаконните действия на ЦРУ в чужбина и мъченията на невинни хора. Оказва се, че държавата, която претендира да е лидер на света по въпросите на човешките права, всъщност има твърде лоша собствена статистика що се отнася до тях.

Нещо повече, американските политици не само че не действат решително срещу нарушенията на човешките права в своята страна, но и ги екстраполират и засилват, за да извличат политически дивиденти. Това не пречи на федералното правителство да прилага политика на двойни стандарти, намесвайки се във вътрешните работи на други държави, уж за да защитава "човешките права". САЩ са много "загрижени" за човешките права в Китай, Иран, Русия, Турция, Пакистан, Бирма и други страни, които провеждат независима или различна от тяхната политика, но все още си затварят очите за това, което се случва по гетата в Ню Йорк или на границите на Тексас, да не говорим пък за затворите и съоръженията на ЦРУ и Пентагона. 

Източник: Поглед.инфо


Тагове:   демокрация,   сащ,


Гласувай:
9



1. missana - В САЩ човешките права отдавна се нарушават. Освен това САЩ и Великобритания са държави,
22.09.2022 20:09
които имат ООН за нищо. Да си припомним нахлуването в Багдад, както и варварското му бомбардиране при операцията наречена "ШОК И УЖАС". Тогава ООН беше категорично против американо-великобританската инвазия в суверенен Ирак.
Но това не спря окупаторите. Днес, обаче, САЩ застават смело зад ООН, защото организацията е срещу Путин. Е, това ако не е двоен стандарт, здраве му кажи!
цитирай
2. kvg55 - iw69,
22.09.2022 22:54
В САЩ права имат само богатите.
цитирай
3. karpis - Там права имат само "правилните"!
23.09.2022 00:27
А стандартите там са дори петорни!
цитирай
4. radostinalassa - Да , но ако прегледаме статистиката...
23.09.2022 16:24
за % престъпления , които са извършени от чернокожи ще видим, че той е много висок. А уж били равни социално с другите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4804022
Постинги: 2483
Коментари: 6254
Гласове: 16351
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031